Alles wat u moet weten over Sencha

Sencha is de populairste groene thee in Japan, en het is ook een van de meest diverse categorieën.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten Sencha , De Geschiedenis van Sencha en Hoe te bereiden Sencha .

Of je nu nieuw bent in Sencha , of je het al een tijdje drinkt, dan nodig ik je graag uit voor een reis om deze heerlijke en smaakvolle Japanse groene thee! 🍵🍃

 

Alles wat u moet weten over Sencha Video

 

wat is Sencha ?

Laten we eerst beginnen met te praten over wat Sencha is. Sencha is een soort groene thee gemaakt van theebladeren die gestoomd, gerold en gedroogd worden. De gedroogde bladeren worden vervolgens in warm water getrokken om een Sencha Thee. Het wordt bereid door de verwerkte hele theebladeren in heet water te laten trekken. 

Wat maakt het anders dan matcha?

Dit maakt Sencha anders dan matcha, Dit is theepoeder dat direct met water wordt gemengd. Matcha was de meest gebruikelijke manier om thee te drinken in Japan vóór de uitvinding van Sencha .

De bladeren werden tot poeder vermalen en met de bamboe theeklopper of chasen in water gemengd. Deze poederthee werd en wordt nog steeds gebruikt in de Japanse theeceremonie, waar thee wordt bereid volgens strikte regels en principes. Met al deze regels en apparatuur die bij de theebereiding komen kijken, waren er velen die pleitten voor een eenvoudiger ritueel.

Als je wilt leer alle verschillen tussen Matcha en Sencha , We raden je aan het artikel te lezen 👉 6 Verschillen tussen matcha versus Sencha .

 

Geschiedenis van Sencha thee

Een theeboer genaamd Nagatani Soen ontwikkelde een thee die op een eenvoudigere manier kon worden bereid.

Hij ontdekte dat door de bladeren te stomen en ze in deze strakke naaldvormen te rollen, je de smaak kon vasthouden totdat de thee klaar was om te worden gezet.

Het was vervolgens een kwestie van de bladeren in heet water te laten trekken en ze vervolgens met de kleien theepot eruit te filteren. Hier was het Sencha werd geboren.

Nagatani Soen bedacht Sencha

De uitvinding van Nagatani Soen in 1738 leverde hem een heiligdom op in Ujitawara, vlakbij het ouderlijk huis waar hij opgroeide. Het onderhoud van dit heiligdom wordt gefinancierd door grotere Japanse theebedrijven, als blijk van respect voor de vader van de moderne Japanse thee.

Sencha werd al snel populair in heel Japan vanwege de smaak en het gemak. Het enige dat je nodig had om het te bereiden was een theepot en wat heet water. Boeren experimenteerden later met verschillende productiemethoden om een breed scala aan... Sencha die we vandaag zien.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Japanse thee, is het artikel 👉 Geschiedenis van groene thee in Japan & Theeceremonie gemaakt voor jou!

 

Waar is Sencha Groene thee geproduceerd?

Op de onderstaande kaart ziet u de verschillende gebieden waar Sencha thee wordt geproduceerd.

Noord-Japan

In het noorden werken we samen met boeren zoals meneer Masuda en de familie Sato, die voornamelijk Yabukita produceren. Sencha thee. Deze theeplantsoort is beter bestand tegen de koudere winters van Shizuoka, omdat de bladeren dikker en vorstbestendiger zijn. Hoewel Shizuoka de grootste theeteeltregio van Japan is, is het de regio met de minste diversiteit qua theecultivars: 93% van de thee die daar wordt geproduceerd, is afkomstig van de Yabukita-cultivar.

Ten zuiden van Japan

In het zuiden van Japan zien we een veel diverser scala aan Sencha groene thee die verbouwd wordt. Meneer Henta in Kirishima bijvoorbeeld, produceert 8 verschillende soorten theeplanten op een relatief klein theeveld.

Al deze theeplanten produceren groene thee met een licht verschillende smaak en ze kunnen gemengd worden tot de Henta Sencha , die de beste aspecten van alle combineert of ze kunnen worden opgesplitst in één cultivar Sencha theeën. Deze theeën van één cultivar, zoals de henta saemidori Sencha , De Okumidori Sencha en de Asanoka Sencha , Vier de individualiteit en verscheidenheid van theecultivars. 

Het groeiproces van Japanse groene thee kent veel verschillende antwoorden. Dit is een vraag die we vaak krijgen, dus we dachten eraan om een lijst samen te stellen met alle verschillende locaties waar Japanse thee groeit. Als je geïnteresseerd bent, nodigen we je uit om het artikel te lezen. 👉 Waar groeit Japanse thee?

 

Wat zijn de verschillende soorten Sencha ?

Schaduw is misschien wel de grootste factor bij het bepalen van de smaak van een Sencha groene thee. Als het gaat om het smaakprofiel van Japanse groene thee, is er een strijd tussen de zoete en hartige theanine en de licht bittere of citrusachtige catechines. Wanneer het theeblad aan zonlicht wordt blootgesteld, begint het theanine om te zetten in catechines om zichzelf te beschermen tegen uv-licht. Als een boer een zoetere thee wil maken, probeert hij het zonlicht tegen het blad te houden. Dit doet hij met behulp van kabuse-netten. De tijd dat de plant onder de schaduw staat, bepaalt het soort thee dat geproduceerd wordt.

Onbeschaduwd Sencha thee

Onbeschaduwd Sencha wordt niet beschaduwd in de aanloop naar de oogst, en zal een licht bittere of wrange smaak produceren. Dit betekent echter niet per se dat de smaak minder is, aangezien veel theedrinkers de voorkeur geven aan de drogere smaakprofielen van een Onbeschaduwd Sencha . Deze theeën hebben meestal smaaktonen van laatzomergras en citrusfruit, met minder van de zoetheid of de smaken van gestoomde groenten.

Lichte Japanse smaak Sencha

Als een boer de bitterheid wil wegnemen, kan hij de thee ongeveer een week beschaduwen. Hierdoor behoudt de plant meer theanine en krijgt de thee een iets mildere smaak met minder bitterheid.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat het klimaat en de omgeving van een theeplantage kunnen zorgen voor een thee die in feite gedeeltelijk in de schaduw ligt.

Zware mist boven een theeveld kan een deel van de zon blokkeren en als er een bos of hoge bergen rond het theeveld liggen, kan dit het zonlicht ten minste een deel van de dag blokkeren.

Hoewel deze thee nog steeds als onbeschaduwde thee wordt geëtiketteerd, staat deze bekend om zijn zachtere en zoetere smaak, zelfs zonder het gebruik van het kabuse-net.

kabuse Sencha groene thee

kabuse Sencha of Kabusecha is de langste schaduw van de Sencha thee. Deze thee wordt 10 tot 21 dagen voor de oogst in de schaduw gezet en heeft daardoor een aanzienlijk hoger theaninegehalte. Hierdoor krijgen de bladeren een donkerdere groene kleur en is de smaak veel zoeter en zachter.

 

Gyokuro versus Sencha : Wat is het verschil?

Gyokuro Thee is wereldwijd beroemd om zijn zoete en hartige smaak. Deze hartige of "umami"-smaak wordt geperfectioneerd tijdens het lange en zorgvuldige productieproces. Wilt u meer weten over de verschillen tussen Gyokuro en Sencha , Wij raden u aan het artikel te lezen 👉  Gyokuro tegen Sencha: Verschillen en vergelijkingen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie waar u rekening mee moet houden bij het vergelijken Gyokuro en Sencha :

  • Als de thee langer dan 21 dagen in de schaduw staat, wordt dit als een Gyokuro , de meest gewilde bladthee in Japan. Gyokuro is geen type van Sencha , dit betekent dus dat je als een Sencha , De schaduwperiode varieert van 0 tot 21 dagen.
  • Qua smaak, Gyokuro heeft dit ongelooflijk sterke, hartige, bijna bouillonachtige smaakprofiel. Deze bouillon, gecombineerd met de zeewiertonen die je krijgt van sommige van de intensere Gyokuro theesoorten kunnen voor veel theedrinkers behoorlijk polariserend zijn.
  • Terwijl Gyokuro is de meest gewilde bladthee in Japan, het is zeker een smaak die je moet leren waarderen. Sencha thee zoals kabuse Sencha ergens in het midden van het spectrum liggen, met veel van de zoetigheid die je in een Gyokuro maar zonder die intense bouillonsmaak. Ze hebben ook vaak iets meer van die citrussmaak, vooral in de afdronk.

 

Van Ichi Bancha tot Aki Bancha, het volledige oogstproces van Sencha

Een andere factor die het type beïnvloedt Sencha De productie vindt plaats wanneer de thee wordt geoogst. In Japan vinden er 3-4 theeoogsten plaats gedurende het jaar, en het moment waarop de thee wordt geoogst, bepaalt niet alleen de smaak, maar ook de prijs.

Fase 1 - Shincha/ichi bancha theeoogst

shincha is de eerste thee die in het vroege voorjaar wordt geoogst. De theeplant slaat de hele winter voedingsstoffen uit de grond op en geeft deze vervolgens af aan de verse knoppen. Deze jonge scheuten hebben de hoogste concentratie voedingsstoffen en de zachtste en zoetste smaak. Daarom shincha staat bekend als een van de zoetste en lekkerste Sencha groene thee

Fase 2 - Oogst van de Ni Bancha-thee

Nadat de spruiten in het voorjaar zijn geplukt, zal de theeplant snel meer knoppen vormen. De tweede ronde knoppen zal echter een lagere concentratie voedingsstoffen en een minder complex smaakprofiel hebben. Dit komt doordat de theeplant minder tijd heeft om voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Deze tweede oogst van de thee zal worden gebruikt in goedkopere theemengsels en zal een lagere prijs hebben.

Fase 3 - Oogst van de San Bancha-thee

Dit is de derde thee die dit jaar wordt geoogst. Deze thee is alleen geschikt voor thee van lagere kwaliteit, zoals thee in theezakjes en flessen. Deze thee is veel goedkoper dan Ichi Bancha en Ni Bancha, en de smaak is minder complex en bitterder.

Fase 4 - Oogst van de Aki bancha-thee

Na de oogst van de theeplant in het voorjaar en de zomer, kan de theeplant soms in de herfst voor een vierde keer worden geoogst. Dit wordt Aki bancha genoemd en levert groene thee van de laagste kwaliteit op. De meeste boeren verkopen deze thee niet eens en sommige biologische theeproducenten, zoals de familie Watanabe, gebruiken het zelfs als een soort mulch om tussen de theeplanten te leggen om de bodem van voedingsstoffen te voorzien.

 

Wat is het verschil tussen Sencha Thee en Bancha

Bancha is een thee gemaakt van de onderste bladeren van de theeplant. Bancha wordt gemaakt van de tweede, derde of zelfs vierde oogst en wordt gemaakt met de oudere bladeren van de theeplant.

Bancha-thee is een veel goedkopere thee dan Sencha , Het is dus logisch om het elke dag te drinken. Er zijn echter nog veel meer verschillen tussen deze twee iconische Japanse groene theeën.

Als u meer wilt weten over de verschillen tussen Sencha en bancha en ontdek Bancha, raden wij u aan het artikel te lezen 👉 Alles wat u moet weten over bankje.

 

Japanse Sencha Het stomen van groene thee

Naast het beschaduwen en oogsten van de thee, hebben de boeren nog een laatste methode die het smaakprofiel van de thee aanzienlijk kan veranderen. Sencha . Dit komt neer op het stomen van de thee. Terwijl Chinese groene thee in een grote pan wordt verhit, wordt Japanse groene thee na de oogst gestoomd. Hierdoor blijven de natuurlijke plantaardige smaken van de bladeren beter behouden en krijgt de thee in veel gevallen een uitgesproken groene kleur.

De reden dat zowel Chinese als Japanse groene thee verhit moet worden, is om oxidatie te voorkomen. Nadat de theebladeren zijn geplukt, beginnen ze op natuurlijke wijze te oxideren en uiteindelijk zwarte thee te worden. Om groene thee te produceren, moet dit oxidatieproces worden gestopt. Wanneer het blad verhit wordt, worden de enzymen die oxidatie veroorzaken gedeactiveerd en behoudt het blad zijn groene kleur. Dit stoomproces duurt doorgaans 40 tot 80 seconden, maar een theeboer kan de stoomintensiteit aanpassen om een specifiek smaakprofiel te creëren. Als een thee 40 tot 80 seconden gestoomd wordt, wordt deze beschouwd als een normale gestoomde thee of Chumushi, maar kortere en langere stoomtijden kunnen unieke soorten opleveren. Sencha .

 

Wat zijn de verschillende Sencha Soorten op basis van het stoomproces?

Asamushi

Asamushi is een kortere gestoomde thee, gemaakt van bladeren die 30-40 seconden gestoomd zijn. Deze thee heeft een iets mildere en drogere smaak vergeleken met een normale gestoomde thee. Sencha .

fukamushi

fukamushi Sencha is een langere gestoomde thee gemaakt van bladeren die 80-200 seconden gestoomd zijn. Tijdens dit langere stoomproces worden de theebladeren van fukamushi Sencha worden verder afgebroken, waardoor er meer van het blad in de kop stroomt. Dit zorgt voor een intense, troebele groene infusie en een sterke plantaardige, zelfs fruitige smaak.

Matcha-iri Sencha of Sencha Matcha groene thee

Een ander interessant type Sencha het vermelden waard is matcha iri Sencha of Sencha matcha. Dit is gemaakt met een combinatie van matchapoeder en Sencha bladeren, die het beste van twee werelden combineren. Matcha-iri Sencha zoals de Shizuku Sencha produceert een uitstekende koud gezette thee. Het matchapoeder wordt tijdens de eerste zetbeurt vrijgegeven voor een extra sterke infusie met een zoet en fruitig smaakprofiel.

Als het gaat om Shizuku Sencha  biologische matcha wordt altijd gebruikt, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de blootstelling aan pesticiden in de groene thee. Het cafeïnegehalte van deze Sencha matcha zal iets hoger zijn, omdat de toevoeging van theepoeder ervoor zorgt dat je meer van het blad kunt consumeren. Dit Sencha Matcha groene thee bevat bovendien meer theanine en chlorofyl, waardoor het niet alleen een heerlijke koude thee is, maar ook rijk aan voedingsstoffen.

 

Hoe te bereiden Sencha ?

Stap 1 - Waterverhouding

Als het gaat om Voorbereiding Sencha , Er zijn een paar verschillende factoren om rekening mee te houden. De eerste is de verhouding blad/water. In dit geval kun je de standaard verhouding blad/water voor de meeste Japanse groene thee gebruiken, namelijk 5 gram blad en 150 ml water.

Stap 2 - Watertemperatuur

De tweede belangrijke factor om te overwegen is de watertemperatuur. Sencha , De beste temperatuur ligt tussen de 60 en 70 graden Celsius (140 en 160 graden Fahrenheit). Voor langere schaduw kun je koelere temperaturen gebruiken. Sencha en warmere temperaturen voor onbeschaduwde Sencha , omdat deze een beetje meer van die drogere, bitterdere smaak zouden moeten hebben. Voor fukamushi Sencha , je kunt een lagere temperatuur gebruiken omdat deze Sencha s zijn gemakkelijk te lang te zetten.

Stap 3 - Zettijd

Ten slotte, wat de zettijd betreft, zou 1 minuut voldoende moeten zijn voor vrijwel elke Sencha . Zo hebben de blaadjes voldoende tijd om open te gaan en hun smaak aan het water af te geven. fukamushi Sencha hebben meestal kleinere bladeren en kunnen daardoor sneller trekken. Voor deze thee kun je 45 seconden aanhouden, wat ruim voldoende tijd zou moeten zijn om voldoende smaak te onttrekken.

 

Hoe te maken  Sencha Lekker smaken

Er zijn 10 gouden regels die je moet respecteren als je de perfecte maaltijd wilt maken Sencha of groene thee. Als je meer wilt weten over deze regels, raden we je aan het artikel te lezen: 👉 hoe je groene thee lekker laat smaken uitgelegd door thee-experts

10 gouden regels om te respecteren als je de perfecte thee wilt maken Sencha :

  1. Koop betere kwaliteit  Sencha
  2. Gebruik het juiste theeservies
  3. Laat kort trekken
  4. Let op de watertemperatuur
  5. Wees voorzichtig met smaakmakers
  6. Zet je thee koud  Sencha
  7. Een selectie maken  Sencha dat smaakt heerlijk
  8. Brouwsel Sencha op de juiste manier en het zal lekker smaken
  9. Verbeter de bitterheid van  Sencha
  10. Kies de beste smaak  Sencha

Welke Sencha is de beste?

De vraag welke Sencha De beste keuze hangt af van je voorkeur. Als je je thee liever wat zoeter hebt, kun je kiezen voor een schaduwrijke thee. Sencha of zelfs een Kabusecha.

Deze theeën hebben een hoger prijskaartje, maar het is de zoete en zachte smaak zeker waard. Als je van drogere, meer citrusachtige theeën houdt, kun je kiezen voor een neutrale thee. Sencha .

Als je tenslotte gewoon op zoek bent naar een thee met veel kracht, kun je kiezen voor een diep gestoomde thee. Sencha . Deze Sencha Ze hebben ook het bijkomende voordeel dat ze het uitstekend doen als cold brew.

 

wanneer te drinken Sencha ?

Je kunt drinken Sencha Drink de hele dag door thee, afhankelijk van hoe gevoelig u bent voor cafeïne.

Sencha is een thee met een gemiddeld cafeïnegehalte, met ergens tussen de 40 en 60 mg cafeïne per kopje. Dit is minder dan de helft van een kopje koffie.

We raden af om deze thee te drinken. Sencha 's avonds, maar drink liever een thee met minder cafeïne, zoals Genmaicha of kukicha. Het zou prima moeten zijn om te drinken Sencha in de ochtend en in de vroege middag, zonder dat je er 's nachts wakker van ligt.

 

Wat zijn de voordelen van Sencha Thee?

Er zijn er veel voordelen is van Sencha thee, Maar we kunnen ons concentreren op de belangrijkste, zoals theanine, catechines en cafeïne.

Catechines

Catechinen zoals EGCG (epigallocatechinegallaat) komen uitzonderlijk veel voor in thee. Deze worden geproduceerd als bescherming tegen uv-licht en kunnen zelfs gezondheidsvoordelen bieden. Als je het gehalte aan catechinen in je thee wilt maximaliseren, kun je kiezen voor een onbehandelde variant. Sencha en zet het op een hogere temperatuur. Deze methode levert natuurlijk ook een bitterdere thee op, omdat catechines verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak in groene thee.

Theanine

Als je op zoek bent naar aminozuren in je thee, zoek je naar iets dat bekend staat als l-theanine. Dit is het belangrijkste aminozuur in groene thee en het wordt slechts in één andere plant aangetroffen, wat het vrij uniek maakt. Men gelooft dat dit verantwoordelijk is voor het kalme, alerte gevoel dat mensen krijgen van groene thee, en het is de reden waarom thee al meer dan duizend jaar tijdens het mediteren wordt gedronken. Als je het chlorofyl- en theaninegehalte in je thee wilt maximaliseren, kies dan voor een schaduwrijke thee. Sencha thee.

cafeïne

Met deze thee krijg je ook een flinke dosis cafeïne binnen, dus houd daar rekening mee. Als je heter water gebruikt om de thee te zetten, Sencha groene thee, Je extraheert weliswaar meer componenten uit het blad, maar de smaak zal minder aangenaam zijn. Gelukkig kan theanine ook bij een lagere temperatuur worden geëxtraheerd.

Wat betreft de cafeïne in een normale thee, Sencha , Het is relatief bescheiden, dus tenzij je het laat in de middag of avond drinkt, zou je er geen problemen mee moeten hebben. Houd rekening met de cafeïne in een kopje. Sencha ongeveer ⅓ tot ½ van de hoeveelheid van een kopje koffie en ga dienovereenkomstig te werk.

 

waar te koop Sencha ?

Als het op kopen aankomt Sencha , Je moet echt rechtstreeks naar de bron gaan om er zeker van te zijn dat het goed gekweekt en geproduceerd wordt. Daarom... Nio Teas , We hebben de afgelopen jaren met tientallen boeren gesproken om de beste, pesticidenvrije, smaak te selecteren Sencha in Japan. Je kunt informatie vinden over elk Sencha We hebben, evenals alles over de boer die het heeft geproduceerd. Als u vragen heeft over de Sencha Wij bieden, of als u aanbevelingen nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op via sociale media of per e-mail.

Als u verschillende Japanse groene theeën tegelijk wilt proberen, kunt u onze Sencha theeproeverijen. Begin uw reis in de wereld van diep gestoomde theeën met de Sencha s. Bij sommige van onze proefmonsters krijgt u bij uw bestelling ook een theepot, zodat u de thee kunt voorbereiden Sencha thee op de juiste manier!

 

Welke Japanse Sencha Moet ik beginnen met?

Hoewel het misschien verstandig is om te beginnen met een van onze groene thee proefpakketten om veel verschillende theesoorten tegelijk te proeven, ben je misschien klaar om de sprong te wagen en te beginnen met een volledig pak Sencha groene thee. Als dit het geval is, raden we aan om voor de fukamushi Sencha yamaga geen sato. Dit is onze meest populaire Sencha thee en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Het wordt geproduceerd door de familie Sato in Shizuoka en wordt gemaakt met behulp van de diepgestoomde methode. Dit verzacht de smaak en geeft de thee een intens groene kleur.

De Yamaga no Sato is ook ongelooflijk geschikt als koud gezette Japanse thee. Deze methode brengt de zoetheid van de thee echt naar voren en vermindert de bitterheid nog verder. De lychee-bessentonen die ooit subtiel op de achtergrond speelden, spelen nu de hoofdrol. Als je op een warme dag van deze fruitige, zoete en verfrissende drank wilt genieten, kun je hem vinden op onze website en onze tips volgen om de perfecte koud gezette groene thee te maken.

 

Wat is het verschil tussen Sencha en Hojicha

Sencha en Hojicha zijn beide zeer populaire theeën, maar ze smaken heel anders.

We hebben een speciaal artikel geschreven om ze te vergelijken Hojicha tegen Sencha , Hoe de twee theesoorten verschillen, het productieproces en de verschillende smaakprofielen van deze theeën.

Lees zeker het artikel 👉 Verschil tussen Sencha tegen Hojicha .

 

 

Laatste woorden over Sencha groene thee

Onder de soorten Japanse groene thee bereid door middel van infusie, Sencha wordt onderscheiden van dergelijke specifieke typen als Gyokuro in die zin dat hij korter of helemaal niet in de schaduw staat, of bancha, wat dezelfde thee is maar later in het seizoen wordt geoogst. Het is de populairste thee in Japan en vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de thee die in het land wordt geproduceerd. We zijn er dol op. Sencha en ik raad je ten zeerste aan om het zelf te proberen! 

We stellen het zeer op prijs dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen over Sencha . Als u meer wilt weten over Japanse groene thee, lees dan ook eens andere artikelen over andere onderwerpen.

 

Terug naar blog

1 reactie

Great comprehensive yet concise article. Thanks for writing!

Chris W.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4