waar groeit Japanse thee? Deze vraag krijgen we vaak, dus we dachten dat we een lijst zouden samenstellen om alle verschillende locaties te bespreken waar thee groeit.
In deze lijst bespreken we de belangrijkste theeproducerende regio's: Shizuoka, Kagoshima, Mie, Kyoto, Kumamoto en Miyazaki. 🇯🇵🏯🍵
Waar groeit Japanse thee?
De vraag waar groeit Japanse thee heeft veel verschillende antwoorden. Samenvattend zijn er 6 belangrijke regio's waar Japanse thee groeit: Shizuoka, Kagoshima, Kyoto, Kumamoto, Miyazaki en Mie Tea. In plaats van te proberen al deze locaties in één sectie uit te leggen, hebben we besloten om elke theeproducerende regio te analyseren en te rangschikken op basis van de hoeveelheid thee die ze produceren. Laten we meer leren over waar groeit Japanse thee met deze complete gids!
Shizuoka theeplantage - 40,3%
Shizuoka is de grootste theeproducerende regio van Japan. Meer dan 40% van de in Japan geproduceerde groene thee komt van een Shizuoka theeplantage. Shizuoka ligt net buiten Tokio en staat bekend om zijn theevelden aan de voet van de berg Fuji. Wat de theeteelt betreft, heeft Shizuoka enkele van de meest noordelijke plantages, wat betekent dat de winters langer zijn. Hier verbouwen boeren doorgaans de vorstbestendige Yabukita-cultivar en gebruiken ze verschillende technieken om de planten in de winter warm te houden. Je ziet misschien groene ventilatoren lucht op de theevelden blazen om bevriezing te voorkomen.
Wat zijn de verschillende soorten groene thee uit Shizuoka?Â
De familie Osada heeft het perfecte voorbeeld van een Shizuoka theeplantage. Ze produceren de thee in een klein stadje waar het landschap veel vlakker is en meer mensen wonen. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om werk te bieden aan mensen in de nabijgelegen steden, zonder dat ze ver hoeven te reizen voor hun werk. Uiteindelijk halen ze hun thee toch uit de bergen, van een verzameling biologische theevelden die ze "het biologische dorp van Isagawa" noemen. Theeboeren hebben allemaal afgesproken geen pesticiden of chemicaliën op hun velden te gebruiken en ze werken allemaal samen om één grote Shizuoka theeplantage.
De thee die op deze Shizuoka theeplantage wordt geproduceerd, is van hoge kwaliteit en profiteert enorm van de mineraalrijke bergbodem. Deze mineraliteit is duidelijk terug te zien in een thee zoals de Sencha Isagawa of Kukicha Osada, die beide op deze boerderij worden verbouwd. Je voelt de mineraliteit van deze theeĂ«n als een tintelend gevoel in de mond. De smaak is iets droger met een vleugje wrangheid.Â
Als je geïnteresseerd bent in andere soorten Shizuoka groene thee, Kijk eens naar de Bancha Masudaen, Genmaicha hagiricha of de gokou matcha kauai. Shizuoka groene thee volgt niet één specifieke smaakeigenschap, maar een hoger percentage ervan is gemaakt van de yabukita-cultivar, waardoor deze theeën iets droger van smaak zijn.
Shizuoka theemuseum
De Shizuoka theemuseum is een heel museum gewijd aan Shizuoka groene thee. In een deel van het Shizuoka theemuseum, kun je 50 verschillende theesoorten van over de hele wereld zien en ruiken, en zien hoe ze zich verhouden tot Shizuoka groene thee. Je hebt zelfs de mogelijkheid om deel te nemen aan theeproeverijen, demonstraties van het malen van matcha en nog veel meer! Als je binnenkort een reis naar Japan plant en geĂŻnteresseerd bent in groene thee, kan dit een erg leuke en leerzame ervaring zijn.
Heb je hulp nodig bij het vinden van het Shizuoka theemuseum, Het ligt in Shimada en is bereikbaar met de auto. Het is slechts 10 minuten rijden vanaf de Sagara Makinohara IC. Parkeren is gratis, dus het is erg handig als u besluit een auto te huren in Shizuoka voor een dag.Â
Nu we hebben besproken wat thee is en hoe het smaakt, laten we het even hebben over waar het momenteel groeit. Hoewel de meeste thee ter wereld buiten Japan wordt geproduceerd door landen als China, India, Kenia en Sri Lanka, slaagt Japan er nog steeds in om jaarlijks zo'n 85.000 ton thee te produceren! Japan is verdeeld in verschillende prefecturen, en de prefecturen in Zuid- en Centraal-Japan verbouwen allemaal op de een of andere manier thee. In het noorden is het te koud om thee te verbouwen, omdat de vorst de theeplanten onherstelbaar kan beschadigen. Gelukkig heeft een groot deel van Japan een milde winter voor theeteelt. De verschillende theeproducerende regio's zijn als volgt::
Kagoshima-boerderijen 19%

De Kagoshima-boerderijen zijn verantwoordelijk voor 19% van de thee die in Japan wordt geproduceerd, waarmee Kagoshima de op één na grootste theeproducerende regio van Japan is. De De Kagoshima-boerderijen waarmee we samenwerken, bevinden zich in het uiterste zuiden, op het eiland Kyushu. In deze vulkanische, subtropische regio zijn de winters veel milder, waardoor boeren een grotere verscheidenheid aan theecultivars kunnen produceren. Je zult over het algemeen zoetere theesoorten vinden die in Kagoshima worden geproduceerd, omdat de boeren delicatere cultivars kunnen telen, zoals Okumidori, Saemidori en Asatsuyu.
Enkele van de De Kagoshima-boerderijen waar we mee samenwerken zijn onder andere de theeplantage van meneer Sakamoto, de theeplantage van meneer Kawaji, de theeplantage van meneer Nuruki en de theeplantage van meneer Henta.Â
Mie-theeplantages 6,9%
De kustprefectuur Mie ligt vlak bij de oude hoofdsteden Kyoto en Nara. Naast de productie van de veel voorkomende Yabukita-cultivar, staat Mie ook bekend om de productie van Sayamakaori- en Okumidori-thee. Het is tevens de grootste producent van groene thee voor desserts!
Kyoto-theeplantages 3,4%Â
Kyoto-theeplantages behoren tot de meest legendarische van heel Japan. In het culturele hart van Japan zijn er nog steeds theeplantages die groene thee verbouwen en verwerken. Hoewel Kyoto een dichtbevolkte stad is, zijn de omliggende gebieden bedekt met theeplantages. Gebieden zoals Wazuka, Uji en Ujitawara produceren allemaal groene thee, maar ze staan vooral bekend om hun productie van ceremoniële matcha. Zoals we in andere artikelen hebben besproken, is een groot deel van de theegeschiedenis in Japan terug te voeren op een handvol plekken in de omgeving van Kyoto, waardoor sommige theeplantages in Kyoto de oudste van Japan zijn!
Theeplantages in Kumamoto 3,46%
Kumamoto-thee heeft een reputatie die zijn omvang ver te boven gaat. Hoewel Kumamoto-thee slechts ongeveer 3% van de totale theeproductie in Japan uitmaakt, staat het zeer bekend om zijn productie van Gyokuro en Tamarykucha. Van de boeren waarmee we samenwerken, woont er maar één in Kumamoto: meneer Fujisako. Meneer Fujisako richt zich bijna uitsluitend op de productie van Tamaryokucha, een specialiteit. Kumamoto-thee. Deze thee wordt "gekrulde thee" genoemd omdat de bladeren een kommavorm hebben, in plaats van de naaldvorm die gebruikelijk is bij andere soorten Japanse groene thee.Â
Kumamoto, gelegen in het centrale deel van het eiland Kyushu, staat bekend om de productie van hoogwaardige groene theeën. In Kumamoto ligt de stad Yame, die beroemd is geworden om de productie van zoetere speciale theeën zoals Gyokuro en Kabusecha. Hoewel het gebied klein is, produceert Yame consequent de beste Gyokuro in heel Japan.
Miyazaki-theeplantages 3,39%
De bergachtige prefectuur Miyazaki, gelegen aan de oostkust van centraal Kyushu, is de thuisbasis van een zeldzame Japanse groene thee genaamd Kamairicha. Kamairicha wordt gemaakt op de Chinese manier, waarbij de thee in een hete pan wordt gedraaid om de warmere smaken uit de bladeren te laten vrijkomen. Terwijl een typisch Japanse groene thee zoals Sencha is echt sterk op deze grassige of gestoomde groente smaakprofielen, Kamairicha neemt meer van deze smaken van cashewnoten, geroosterde amandelen en karamel over.
De smaak van Kamairicha zit ergens tussen een Sencha (ongebrande thee) en een Hojicha of volledig gebrande thee. Als je van een warmere smaak houdt,,Â
De uniciteit van Miyazaki-thee
Als je kijkt naar Miyazaki-thee, dan zul je veel theesoorten vinden die zeldzaam zijn in de rest van Japan. Natuurlijk Kamairicha is een soort die vrij uniek is voor dit gebied, maar er zijn er ook andere om te ontdekken. Miyazaki-thee kan ook zwarte thee en oolongthee omvatten, soorten die je zelden in Japan zult vinden.Â
Om meer te weten te komen over Miyazaki-thee, ontmoetten we de boer meneer Issin in het kleine stadje Takachiho. Hier produceert hij niet alleen de beroemdste Miyazaki-thee Kamairicha , maar ook zwarte thee en oolongthee. Oolongthee is gedeeltelijk geoxideerde thee en zwarte thee is volledig geoxideerd. Dit betekent dat de theebladeren niet direct na de oogst worden verhit, zoals bij groene thee. In plaats daarvan laat meneer Issin de bladeren verwelken door ze op deze bamboematten te leggen en versnelt hij vervolgens het oxidatieproces. Als hij oolongthee produceert, stopt hij het oxidatieproces later met verhitting.
Miyazaki-thee Kan worden gemaakt van verschillende theecultivars, waaronder een die is vernoemd naar de geboorteplaats van meneer Issin, Takachiho. Voor de productie van oolongthee en zwarte thee worden speciale theecultivars gebruikt, zoals de Benifuuki. Deze cultivars hebben een iets hogere bitterheid en zijn daarom niet geschikt voor groene thee. Tijdens het oxidatieproces worden de catechines echter omgezet in theaflavines, wat de smaak van de thee verzacht.Â
Welke is de meest gerenommeerde Japanse groene theeplantage?

Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd, hebben we tientallen theeplantages bezocht en honderden verschillende theesoorten geproefd. Het is niet genoeg om alleen met boeren met een sterke reputatie te werken; we bezoeken ze graag persoonlijk om te zien hoe ze de thee produceren en ervoor te zorgen dat de beste praktijken worden toegepast op het gebied van kwaliteitscontrole en duurzaamheid. Hierdoor hanteert elke Japanse groene theeplantage waar we mee werken onberispelijke normen voor hun thee, en het eindproduct spreekt voor zich. Het is moeilijk te zeggen welke Japanse groene theeplantage onze favoriet is, omdat ze allemaal verschillende sterke punten en strategieĂ«n gebruiken. Als u meer wilt weten over een specifieke Japanse groene theeplantage, kunt u die informatie vinden op de productpagina van elke thee die we verkopen.Â
Waar groeit groene thee, afgezien van Japan?
Je vraagt je misschien af waar groeit groene thee behalve Japan? Japan is eigenlijk niet de grootste producent van groene thee, en het komt ook niet bepaald in de buurt. China en India zijn met een behoorlijke marge de grootste theeproducenten ter wereld. Terwijl India zich voornamelijk richt op zwarte thee, is het grootste deel van de theeproductie in China groene thee. Japan staat tiende op de lijst van theeproducerende landen, maar besteedt waarschijnlijk het grootste percentage van zijn totale productie aan groene thee. Dus uiteindelijk kan het antwoord op de vraag waar groeit groene thee worden beantwoord door te kijken naar landen als China, India, Vietnam, IndonesiĂ«, enz.Â