Wat is het verschil tussen Sencha tegen Hojicha ? Sencha en Hojicha zijn beide erg populaire theesoorten, maar ze smaken heel anders. In dit artikel gaan we ze vergelijken. Hojicha tegen Sencha en zie hoe de twee theesoorten verschillen. We zullen ook leren hoe één subtiel verschil in het productieproces kan leiden tot twee compleet verschillende smaakprofielen.
Dus wat is het verschil tussen Sencha tegen Hojicha ?
Voordat we vergelijken Sencha tegen Hojicha , Laten we beginnen met simpelweg te definiëren wat Sencha en Hojicha !

wat is Sencha ?
Sencha is de meest voorkomende soort groene thee in Japan en vertegenwoordigt ongeveer 70% van de totale theemarkt.
Terwijl Sencha is een brede categorie en verwijst over het algemeen naar theebladeren die gestoomd en gerold zijn om deze strak opgerolde naaldvormen te vormen. Sencha is niet zo strak opgerold als Gyokuro , maar het is strakker gerold dan bijvoorbeeld een thee zoals Tamaryokucha.
Tijdens het stomen worden de enzymen in de thee die oxidatie veroorzaken afgebroken en houdt de thee deze meer grassige tonen vast. Deze grassige of plantaardige tonen komen voort uit de aanwezigheid van de polyfenolen in de theebladeren. Als de theebladeren niet direct na de oogst zouden worden verhit, zouden ze op natuurlijke wijze oxideren en zouden de polyfenolen worden omgezet in theaflavines. Daarom heeft zwarte thee minder van deze grassige of gestoomde plantaardige smaak.
Lees onze complete gids over Sencha thee
Of je nu nieuw bent in Sencha , of je drinkt het al een tijdje, dan nodig ik je graag uit om het artikel te lezen 👉 Alles wat u moet weten over Sencha . Je ontdekt het geheim van deze superieure groene thee.
wat is Hojicha ?

De eerste productiefasen zijn vergelijkbaar bij vergelijking Hojicha tegen Sencha , Er ontstaan echter later in het productieproces verschillen tussen de twee theesoorten. Nadat de bladeren zijn gedroogd, worden ze op hoge temperatuur geroosterd. Dit kan in een rolmachine of in een grote pan waarin de thee automatisch wordt gedraaid.
In deze grote pan maakt de boer beide theesoorten. Hojicha (volledig gebrande thee) en Kamairicha (gedeeltelijk geroosterde thee). Het verschil hier is dat de Hojicha wordt geroosterd met het deksel erop, waardoor het langer op een hogere temperatuur kan worden verhit. Deze hoge temperatuur breekt de polyfenolen in het blad af, waardoor het minder grassige tonen krijgt.
De gedeeltelijk geroosterde Kamairicha behoudt feitelijk een aantal van zijn grassige tonen, waardoor het ergens tussen een Sencha en een Hojicha . De hoge hitte van de Hojicha het roosterproces, kookt de polyfenolen bijna volledig uit, en daarom Hojicha heeft heel weinig van deze grassige of gestoomde groentesmaken Sencha die ik ooit had. In plaats daarvan krijgt het meer geroosterde tonen van karamel, chocolade en koffie.
Lees onze complete gids over Hojicha thee
We hebben zoveel te zeggen over Hojicha dat het een eigen artikel verdiende! Als u geïnteresseerd bent in deze superieure gebrande thee, nodigen wij u uit om het artikel te lezen 👉 Alles wat u moet weten over Hojicha . We gaan je door de stappen heen leiden Hojicha is, hoe het smaakt en hoe het bereid wordt.
Wat zijn de verschillen tussen Sencha tegen Hojicha ?

kleur
Bij het vergelijken Hojicha tegen SenchaHet eerste verschil dat je waarschijnlijk zult opmerken, is de kleur van de bladeren.
Tijdens het brandproces veranderen de bladeren van groen naar bruin, en als gevolg daarvan Hojicha zal bruine bladeren hebben, terwijl Sencha hebben groene bladeren. Beide theeën worden echter nog steeds als groene thee beschouwd omdat ze niet geoxideerd zijn.
blad
Je zult mogelijk ook grotere bladeren en meer stengels opmerken in Hojicha tegen Sencha . Hoewel premium Sencha wordt gemaakt van de jongste spruiten van de theeplant, een thee zoals Hojicha wordt vaak gemaakt met de oudere bladeren en stengels. Deze bladeren zijn minder wenselijk in thee zoals Gyokuro en Sencha , maar ze zijn wel heerlijk om te roosteren!

Uiterlijk en kleur van de thee
De verschillen van Sencha tegen Hojicha Ze eindigen niet bij het blad, maar vertonen ook kleurverschillen in de gezette thee.
De kleur van een Sencha kan variëren van heldergeel tot donkergroen (meestal afhankelijk van het stoomproces).
De kleur van Hojicha aan de andere kant is overal van oranje tot donkerbruin. Dit maakt het gemakkelijk om een kopje thee te herkennen. Hojicha tegen Sencha .
smaak
Nu we een beetje hebben uitgelegd over het uiterlijk van deze theeën, laten we ze eens vergelijken Sencha tegen Hojicha iets meer in detail. Laten we eerst beginnen met de smaak van de thee. De smaaknoten in Sencha zijn vergeleken met edamame, zoete maïs, babyspinazie en zelfs een vleugje zeewier. De nadruk ligt op deze groene, maar lichtzoete smaakprofielen. Met Hojicha , Je kunt tonen van geroosterde noten, chocolade, karamel en zelfs een vleugje koffie waarnemen. De koffienoot is vaak niet zo uitgesproken, maar kan wel naar voren komen bij donkerder gebrande koffie. Hojicha Theeën zoals de Kuki Hojicha .
cafeïne
Het cafeïnegehalte van Sencha is aan de hoge kant, waardoor dit een goede thee is om 's ochtends van te genieten. De hoeveelheid cafeïne kan enigszins variëren, afhankelijk van de schaduw van de thee en de cultivar waarvan hij afkomstig is. Schaduw Sencha zal een hoger cafeïnegehalte hebben, terwijl onbeschaduwde Sencha s zullen minder cafeïne bevatten. De meeste Sencha Thee bevat tussen de 40 en 60 mg cafeïne per kopje. Dit is slechts iets minder dan een klein kopje koffie, dat tussen de 80 en 120 mg cafeïne per kopje kan bevatten. Hoewel deze thee een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne bevat, zul je je er minder nerveus door voelen. Dat komt door de l-theanine en het aminozuur dat de opname van cafeïne kan vertragen. Je zou een veel rustiger en alerter gevoel moeten ervaren wanneer je 's ochtends groene thee drinkt in plaats van koffie.
Drinken Hojicha In de late namiddag of avond kan het een zeer ontspannend onderdeel van je dagelijkse routine zijn. De thee bevat vrij weinig cafeïne, met slechts zo'n 7-40 mg cafeïne per kopje. De geroosterde tonen van de thee zijn zeer kalmerend en kunnen een geweldige manier zijn om te ontspannen na een lange dag.
Als je op zoek bent naar de thee met het laagste cafeïnegehalte in Japan, kun je het beste eens kijken naar theesoorten zoals bancha., Genmaicha , kukicha en Hojicha . Maar wat zijn de theeën met het minste cafeïne? Als je geïnteresseerd bent in het antwoord, raden we je aan het artikel te lezen: 👉 Thee met het laagste cafeïnegehalte: van Laagste naar Hoogste.
brouwen
Beide theesoorten worden op dezelfde manier bereid, maar met verschillende temperaturen. Je kunt 5 gram theeblaadjes in een theepot doen en er 150 ml water bij gieten om de thee 1 minuut te laten trekken. Sencha , je kunt water van 140-160 graden Fahrenheit gebruiken en voor Hojicha Je kunt water van 71-79 graden Celsius gebruiken. De reden Sencha wordt op een lagere temperatuur bereid, omdat heter water meer bittere bestanddelen uit de thee haalt.
Tijdens het brandproces worden veel van deze bittere bestanddelen verwijderd, waardoor de thee bestand is tegen hogere temperaturen. Dit is een belangrijk verschil bij het vergelijken van Sencha tegen Hojicha . Met een temperatuur rond de 160-175 graden zou je deze heerlijke geroosterde smaak uit de thee moeten kunnen halen.
Beide theesoorten werken ook uitstekend als cold brew. Sencha neemt meer van deze zoete en fruitige noten over en de Hojicha Neemt meer chocolade- en karameltonen op. Om elke thee als cold brew te bereiden, gebruik je slechts 5 gram theebladeren, 500 ml water op kamertemperatuur en laat je de thee een nacht trekken. 's Ochtends geniet je van een heerlijke, verfrissende kop cold brew thee.

Teelt
Er zijn niet veel verschillen in de teelt van Sencha tegen Hojicha . Het grootste verschil komt tot uiting wanneer de thee klaar is om geoogst te worden. Om een Sencha , De boer kiest voor de bovenste scheuten en knoppen van de theeplant. Omdat deze thee niet gebrand is, is het belangrijker om bladeren van goede kwaliteit te selecteren die een zachtere en zoetere smaak produceren.
Tijdens het branden van de thee kun je minder kieskeurig zijn met betrekking tot de bladeren die je gebruikt. Daarom is het vergelijken van de pluk van Hojicha tegen Sencha , je zult vinden Hojicha veel ruwer zijn met meer stengels en rijpere bladeren.
Het kweekproces van Sencha tegen Hojicha hebben veel verschillende antwoorden. Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt, dus we dachten dat we een lijst zouden samenstellen om alle verschillende kweekmethoden te bespreken. Als je geïnteresseerd bent, nodigen we je uit om het artikel te lezen. 👉 hoe wordt thee gemaakt? Volledige uitleg door thee-experts
Prijs
Het laatste verschil heeft te maken met de prijs van de thee. Een van de belangrijkste Hojicha voordelen is de prijsconcurrentie. Hojicha zal bijna altijd goedkoper zijn dan Sencha , omdat het meestal gemaakt wordt van oudere theebladeren en -stengels, terwijl premium thee Sencha wordt gemaakt van de bovenste scheuten van de theeplant. De bovenste scheuten bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn daarom het meest gewild. Omdat de bladeren worden gebruikt voor Hojicha worden geroosterd, hoeven ze niet van de spruiten gemaakt te worden, ze kunnen gemaakt worden van de oudere bladeren en stengels van de theeplant. Dit brengt de prijs van de Hojicha en de stengels worden anders geroosterd dan de bladeren, waardoor de thee een complexere geroosterde smaak krijgt.

Vind de juiste Sencha en Hojicha
Als u op zoek bent naar een Sencha , Je moet jezelf eerst afvragen welke smaakprofielen je prefereert. Als je van deze meer droge en citrusachtige smaken houdt, raden we je aan om voor een neutrale variant te gaan. Sencha zoals de Sencha isagawa. Als u de voorkeur geeft aan deze zachtere en zoetere smaken, kunt u beter kijken naar de lang gearceerde smaken. kabuse Sencha thee.
Het is hetzelfde met Hojicha tegen Sencha . Hojicha Theesoorten vallen op een spectrum tussen deze donkere koffiesmaken en deze zoetere melkchocoladesmaken. Als je iets in de donkere richting wilt, kies dan voor de kuki. Hojicha . Als u de voorkeur geeft aan een geroosterde thee die iets zoeter is, kunt u de licht geroosterde thee verkiezen noike Hojicha
Eindconclusie met betrekking tot het verschil tussen Sencha tegen Hojicha
Dus daar heb je het, Sencha tegen Hojicha . Beide theesoorten zijn heerlijk om te drinken, maar afhankelijk van het tijdstip van de dag en waar je zin in hebt qua smaak, kunnen ze verschillende voor- en nadelen hebben. We raden je aan om af te wisselen tussen deze twee theesoorten om je smaakpapillen fris te houden. Als je te veel gewend raakt aan de grassige en gestoomde groentesmaken van Sencha , probeer je smaakpapillen uit te dagen en over te stappen op Hojicha voor een paar ochtenden. Als je deze warmere smaakprofielen beu bent, maak je smaakpapillen dan wakker met een heldere en frisse Sencha thee!