Alles wat u moet weten over meneer Sakamoto en zijn legendarische groene thee

Meneer Sakamoto is een legendarische producent van groene thee. Hij staat vooral bekend om zijn Gyokuro uit Shibushi, een klein stadje in het zuiden van Japan. Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd en tientallen verschillende Gyokuro thee, hebben we ontdekt dat de thee van meneer Sakamoto het meest smaakvol is. Deze thee is niet alleen heerlijk, maar ook biologisch geteeld, zonder het natuurlijke ecosysteem te schaden.

Sakamoto Groene Thee: het Oorsprongsverhaal

Voordat we het over Sakamoto groene thee hebben, moeten we het eerst over meneer Sakamoto zelf hebben. Toen we meneer Sakamoto ontmoetten, kregen we de kans om met hem te praten en zijn verhaal te horen. Hij groeide op op dit theeveld met zijn broer en samen hielpen ze het gezin met het verbouwen en produceren van groene thee. Hier begon hij zijn vaardigheden als theeboer te verbeteren, maar hij merkte dat er iets gebeurde op het veld. 

Meneer Sakamoto legde uit dat familieleden getroffen waren door bepaalde ziekten, en in sommige gevallen kanker. Hij geloofde dat de chemicaliën die ze op het theeveld gebruikten, mede de oorzaak waren. Hij maakte dit schilderij als eerbetoon aan zijn nichtje, dat hij verloor in een strijd tegen kanker. Het schilderij beeldt haar af als een sterke krijger, klaar voor de strijd. Sakamoto was vastbesloten ervoor te zorgen dat haar strijd niet voor niets was, en toen hij aan de beurt was om het familiebedrijf over te nemen, besloot hij volledig biologisch te gaan werken. 

Dit bracht een reeks uitdagingen met zich mee voor meneer Sakamoto. Sakamoto's groene thee richt zich voornamelijk op de productie van de best Gyokuro in de wereld, die beroemd is geworden om zijn sterke zoete en hartige smaak. Deze smaak ontwikkelt zich tijdens het lange schaduwproces, dat 3 weken voor de oogst plaatsvindt. thee oogsten.

Wanneer de Gyokuro plant wordt blootgesteld aan zonlicht, begint het theanine om te zetten in catechines. Catechinen zijn de bittere bestanddelen in het theeblad. Als een boer een zachtere en zoetere thee wil produceren, zal hij de theeplanten in de schaduw zetten om ze tegen de zon te beschermen. Dit minimaliseert de productie van catechines en maximaliseert de zoete en hartige theanine.

met Gyokuro , Het is ongelooflijk moeilijk om de theeplant in leven en gezond te houden zonder zonlicht. Veel boeren lossen dit probleem op door chemische meststoffen op de planten aan te brengen, maar omdat Sakamoto-thee volledig biologisch is, moet hij andere methoden gebruiken.

 

Sakamoto-theemeststof

De Sakamoto thee meststof is de geniale oplossing voor het probleem om de theeplanten in leven te houden. Er is een overvloed aan sedimentair gesteente in de regio van meneer Sakamoto, en op een dag kwam hij op een idee. Omdat sedimentair gesteente een verzameling voedingsstoffen is die zich in de loop van miljoenen jaren heeft opgebouwd, zou het in theorie gebruikt kunnen worden om voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. De gemulchte sedimenten hadden een ander ingrediënt nodig om ze te activeren, en hiervoor baseerde meneer Sakamoto zich op de traditionele Japanse methode van bokashi-bemesting. Hierbij wordt gebruikgemaakt van overgebleven organisch afval, zoals rijstkaf.

Na een paar verschillende methoden te hebben geprobeerd, vond meneer Sakamoto eindelijk een theemeststof die werkte. Hij merkte dat deze meststof de theeplanten niet alleen sterker en gezonder maakte, maar dat de thee zelf ook een extreem rijke smaak kreeg. Om de theeplanten te testen, neemt hij een stekje van zijn theeveld en vergelijkt dat met een stekje van een niet-biologisch theeveld. Na slechts een paar weken buiten de grond te hebben gestaan, begint de niet-biologische theeplant te verwelken en af te sterven, terwijl de biologische theeplant zijn bladeren en kleur behoudt.

Het succes van de Sakamoto-theemeststof

De Sakamoto-theemeststof is zo succesvol geworden dat andere boeren het kopen voor gebruik op hun eigen velden. Dhr. Sakamoto merkt niet alleen een verschil in de gezondheid van de theeplanten, maar ook van het hele theeveld. Hij demonstreert dit door een bamboestok 1,5 meter de grond in te steken zonder veel weerstand te ondervinden. Toen hij stopte met het gebruik van chemicaliën op het theeveld, konden de regenwormen en kleine insecten gedijen en zich door de grond bewegen, waardoor deze losser werd. Dit creëert een gezonder en diverser ecosysteem, maar zorgt er ook voor dat de wortels van de theeplant dieper in de grond kunnen doordringen en meer voedingsstoffen kunnen opnemen.

Vergelijk dit met theevelden die pesticiden en chemicaliën gebruiken, en je ziet harde, zwarte aarde waar niets anders dan thee groeit. Wij geloven dat een theeveld niet alleen goede thee moet kunnen produceren, maar ook een gevarieerde lokale flora en fauna.

 

Productie van Sakamoto groene thee

Zoals we al eerder zeiden, is de specialiteit van Sakamoto groene thee Gyokuro . Na het 3 weken durende schaduwproces is het werk nog maar net begonnen. De bovenste 3 bladeren van de theeplant worden nu geselecteerd, omdat deze de meeste voedingsstoffen bevatten en het zoetst van smaak zijn. Deze bladeren worden geplukt en gereinigd en gestoomd.

Zodra de theebladeren geoogst zijn, beginnen ze te oxideren en veranderen ze uiteindelijk in zwarte thee. Door verhitting worden de enzymen die oxidatie veroorzaken gedeactiveerd en stopt het oxidatieproces, waardoor de bladeren hun groene theekleur en verse plantaardige smaakkenmerken behouden. Bij Chinese groene thee is het gebruikelijk om de bladeren in een grote pan te verwarmen, terwijl bij Japanse groene thee vaker gestoomd wordt.

Hoe Gyokuro Thee wordt geproduceerd

Zodra de bladeren gestoomd zijn, ondergaan ze een gecontroleerd droogproces op een lage temperatuur. Als de temperatuur te hoog is, zullen de bladeren bakken en zal de smaak veranderen. De luchtvochtigheid in de bladeren moet worden verlaagd van 70% naar ongeveer 4-7%. Deze droge bladeren zijn veel beter te bewaren en nemen meer water op, waardoor ze goed kunnen trekken. Vlak voordat de bladeren klaar zijn met drogen, terwijl ze nog soepel zijn, worden ze gerold om hun uiteindelijke vorm te krijgen. De meeste Japanse groene theesoorten hebben een naaldvorm, maar deze vorm is vooral zichtbaar bij Gyokuro . Dit komt omdat Gyokuro ondergaat een extra rolproces met een machine die speciaal is ontworpen om deze strakke naaldvormige bladeren te verkrijgen.

Deze bladeren hebben maar liefst 2 minuten nodig om uit te zetten en hun smaak volledig aan het water af te geven. Ze geven een sterke, dichte infusie af die uniek is voor Gyokuro . De smaak wordt omschreven als hartig met een vleugje zeewier, bijna als een stevige misosoep. Deze smaak is uniek in de theewereld en komt voort uit de hoge concentratie aminozuren in de bladeren.

 

Lijst van Mr. Sakamoto groene thee

Nu we hebben besproken hoe Mr. Sakamoto groene thee wordt verbouwd, gaan we het hebben over de verschillende soorten! We beginnen met de klassieke Sakamoto-thee, en daarna gaan we ons verdiepen in een aantal nieuwere soorten!

 

Gyokuro cha musume

De  Gyokuro cha musume is de meest populaire Gyokuro Van meneer Sakamoto. Deze thee is gemaakt van de veel voorkomende Yabukita-cultivar, die een sterke umami-smaak en een vleugje van deze groente produceert. Deze thee heeft een directe umami-smaak, dus als je op zoek bent naar een thee met een sterke ondertoon, dan is dit de juiste thee voor jou.

 

Gyokuro sasa hime

De op één na populairste sakamoto-thee is de  Gyokuro Sasa Hime. Je bent inmiddels misschien wel bekend met de verschillende theecultivars en hoe ze verschillende smaken aan de thee bijdragen. De Sasa hime wordt gemaakt door drie verschillende theecultivars te mengen om de beste aspecten van elk te benutten. Hierdoor wordt deze thee complexer, met een sterke umami van de yabukita, een delicate zoetheid van de saemidori en een ronde fruitigheid van de okumidori.

 

Gyokuro cha meijin

De  Gyokuro cha meijin is de op twee na populairste groene thee van Sakamoto. Deze thee staat bekend als "de thee van de meester" en is volledig gemaakt van de Saemidori-cultivar. De saemidori staat bekend om zijn zoete en delicate smaken en wordt doorgaans gereserveerd voor premium theeliefhebbers. Gyokuro en matcha-thee. De saemidori heeft een warme zoetheid, met tonen van karamel en bruine suiker.

 

Gyokuro karigane

De  Gyokuro karigane is een geweldige Sakamoto groene thee als je iets anders wilt proberen. Deze thee is gemaakt met een combinatie van de bladeren en stengels van de theeplant. Hoewel een normale Gyokuro Zou een sterke hartige smaak en een hoog cafeïnegehalte hebben, de toevoeging van de stengels verlaagt het cafeïnegehalte van de thee en maakt de smaak milder. Deze thee is ook heerlijk als cold brew in de zomer!

 

Gyokuro kukicha

De  Gyokuro kukicha is de ultieme klassieke Sakamoto groene thee. Deze thee is gemaakt met meer stengels dan Karigane, wat de thee een mildere en drogere smaak geeft. Hoewel hij niet zo zoet is als een Gyokuro of karigane, de kukicha maakt dit goed met zijn sterke mineraliteit en bloemige smaaktonen. Dit is een heerlijke thee met weinig cafeïne, vooral 's middags.

 

Nieuwe theeën die meneer Sakamoto produceert

Hoewel meneer Sakamoto een aantal geweldige klassieke theeën heeft, werken we graag met hem samen omdat hij nooit bang is om nieuwe dingen te proberen. Tijdens ons laatste bezoek had hij onlangs drie nieuwe matchamolens geïnstalleerd. Omdat matcha en Gyokuro Omdat beide vergelijkbare productieprocessen hebben, begon hij te experimenteren met zijn eigen matcha-mix. Na de afgelopen jaren de theeën te hebben geproefd, kunnen we met trots melden dat hij de code heeft gekraakt en dat de matcha van meneer Sakamoto nu tot de beste behoort die we in Japan hebben gehad.

 

Sakamoto Matcha Sae

De Sakamoto Matcha Sae Is de hoogste kwaliteit matcha van meneer Sakamoto, volledig gemaakt van de Saemidori-cultivar. Hij heeft een ongelooflijk groene kleur en een zeer lichte en zoete smaak.

 

 

Sakamoto Matcha Hime

De Sakamoto Matcha Hime Is de op één na hoogste kwaliteit matcha van meneer Sakamoto. Net als de Sasa Hime is deze matcha gemaakt van een mix van Saemidori, Yabukita en Okumidori. Hoewel deze thee niet zo zoet is als de Sae, is hij wel wat genuanceerder, met een melkachtige afdronk en een zeer levendige groene kleur.

 

Gyokuro Wakamusha

De  Gyokuro Wakamusha is een relatief nieuwe Sakamoto-thee die steeds populairder wordt. Terwijl de Saemidori meer van deze warme zoetheid heeft, heeft de Wakamusha meer een verkoelende zoetheid, met tonen van cantaloupe en honingdauw. Deze thee is volledig gemaakt van de Okumidori-cultivar, die bekend staat om zijn zachte en evenwichtige thee met een aangename fruitigheid.

 

Nieuwe theeën waar meneer Sakamoto aan werkt

Naast het produceren van thee heeft meneer Sakamoto nog een andere rol te vervullen. Hij is momenteel voorzitter van de vereniging van biologische theetelers in Kagoshima. In deze rol helpt meneer Sakamoto niet alleen bij het toezicht op andere biologische theetelers in Kagoshima, maar helpt hij de overheid ook met theeonderzoek.

Nieuwe cultivar van Sakamoto groene thee

Tijdens ons laatste bezoek aan meneer Sakamoto verzorgde hij een veld met kleine theeplantjes. Dit is een gloednieuwe cultivar waarmee hij experimenteert. Zodra de theeplant volgroeid is, zal hij er een gloednieuwe theesoort van maken en zijn bevindingen rapporteren aan de overheid van Kagoshima. Hopelijk wordt hij ooit geprezen voor de creatie van een compleet nieuwe groene theesoort!

Ik hoop dat jullie allemaal hebben genoten van dit artikel. Als je dat nog niet hebt gedaan, zouden we het erg op prijs stellen als je zelf Sakamoto groene thee zou willen proberen en ons zou willen laten weten wat je ervan vindt. Wanneer u thee bestelt bij Nio, steunt u niet alleen ons, maar helpt u ons ook de tientallen getalenteerde boeren te ondersteunen waarmee we samenwerken, zoals meneer Sakamoto. We hopen dat we door zijn boodschap te verspreiden en zijn thee te delen, hem in staat stellen zijn harde werk voort te zetten en tegelijkertijd heerlijke groene thee te delen met mensen over de hele wereld.

Terug naar blog

2 reacties

This was such an informative and educational article. Not only did I learn about the caffeine in the tea but also that I need to buy Mr Sakamotas tea!

Trish Martiano

Thank you for writing such a thorough and interesting article. I loved learning about Mr Sakamoto and the Sakamoto teas I’ve been enjoying. I just have one question: when you write “He created this painting as a tribute to his niece,” did you mean to share an image of the painting? I’d love to see it!

Julie

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4