Voordat we het gaan hebben over theekleuren, is het zinvol om één fundamentele vraag te beantwoorden:, Wat is thee??
Thee is meer dan alleen iets dat je in je kopje zet met heet water; het heeft eigenlijk een heel specifieke definitie. Alle echte theesoorten komen van dezelfde plant, Camelia sinensis. Camelia sinensis is een groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Zuid-China en India komt. Hij wordt al 4000 jaar geteeld als medicinale plant en als sociale en culturele drank.Â
Â
6 hoofdtypen echte thee, ook wel Tea Colors genoemd
Er zijn 6 hoofdtypen echte theesoorten. Deze worden vaak aangeduid als theekleuren, Witte thee, Gele thee, groene thee, Oolong thee, Rode thee en donkere thee (Heicha). Al deze zes theekleuren zijn afkomstig van de Camelia sinensis plant.
In dit artikel gaan we het hebben over de theekleuren die je in je kopje thee kunt vinden en hoe de verschillende theesoorten, hoewel nuttig, soms een beetje misleidend kunnen zijn.
Verderop in dit artikel, we legen we het in detail uit Deze 6 belangrijkste theesoorten. Je vindt ook een kort overzicht van de verschillende soorten in de onderstaande video.
Warme dranken gemaakt van pepermunt, rooibos, hibiscus, kamille en yerba mate zijn eigenlijk geen thee, maar eerder "tisanes", naar het Griekse woord "ptisane", wat letterlijk "gemalen gerst" betekent. Hoewel deze misschien lijken op kleurrijke theeën, we zullen in dit artikel geen aandacht besteden aan kruidenthee.
Â
Wat zijn de verschillende theekleuren?
Alsof het nog niet verwarrend genoeg is, kan thee ook verschillende kleuren aannemen die niet per se bijdragen aan de naam.
Gele thee is meestal geel en rode thee is meestal rood, maar theekleuren zijn vaak anders dan de naam doet vermoeden. Zo zijn bijvoorbeeld slechts een handvol Japanse groene theeën echt "groen", terwijl de rest van de groene theeën wereldwijd geler van kleur is.
Sommige rauwe puerh-theeën worden beschouwd als "donkere thee" of "zwarte thee", maar hebben in werkelijkheid een lichtoranje kleur. Laten we eens kijken naar de verschillende theekleuren die je in je kopje kunt tegenkomen en bespreken in welke categorie ze vallen.
Â

Witte of "lichte" thee
Je kunt een thee tegenkomen die extreem licht van kleur is en bijna helder lijkt. Deze theekleuren komen vaak overeen met witte theeën gemaakt van de knoppen van de theeplant, zoals "zilvernaald".
Deze zongedroogde knoppen van de theeplant produceren een ongelooflijk lichte kleur. De theekleuren kunnen variëren van helder tot lichtbeige en je kunt dit wit of bleek noemen.
Â
Â

Gele thee
De theekleuren Deze gele thee is misschien wel het meest voorkomend.
Groene thee is de meest voorkomende theesoort in China en Japan en de meeste theesoorten hebben een gelige kleur.
De naam groene thee verwijst in dit geval naar de kleur van de bladeren en niet naar de kleur van de vloeistof.Â
Â

groene thee
Mensen denken dat de theekleurenLichtgroen en donkergroen zijn de standaard voor groene thee, maar deze zijn eigenlijk vrij zeldzaam. Fukamushi- of diep gestoomde thee is eigenlijk de enige thee die deze groene kleur betrouwbaar kan bereiken.Â
Natuurlijk matcha groene theepoeder toont deze groene kleur ook theekleuren maar dit komt doordat de bladeren tot poeder worden vermalen en direct met water worden gemengd. Omdat je het hele blad consumeert, krijg je niet alleen de sterke theekleuren, maar ook meer van de gezondheidsvoordelen.
Gyokuro thee kan soms deze groene theekleuren bereiken, vooral wanneer deze als cold brew wordt bereid. Deze thee wordt lang in de schaduw gezet, waardoor de zoetheid en ook het chlorofyl van de thee optimaal zijn.
Dit hogere chlorofylgehalte is de reden waarom de bladeren zo'n donkergroene kleur hebben. De thee heeft meestal een geelgroene kleur, maar kan af en toe naar groen afdrijven.Â
Â
Â

Oranje thee
Dit is een van de meest voorkomende theekleuren. Hoewel meer oranje theekleuren meestal een teken is van groene thee van lage kwaliteit, is dit wat je wilt zien in bepaalde soorten oolong, witte thee en donkere thee.Â
Oolong thee zal waarschijnlijk een variatie op oranje trekken theekleuren, en witte thee die voornamelijk van de bladeren in plaats van de knoppen wordt gemaakt, zal ook een geeloranje kleur produceren. Terwijl rijpe puerh meestal zwart van kleur is, heeft rauwe puerh meestal een lichtoranje tint.Â
Â
Â

Rode thee
Rode thee is een van de weinige voorbeelden waarbij de theekleuren en de theesoorten op één lijn liggen. Rode thee, of zoals we het in het westen kennen als "zwarte thee", heeft de neiging een roodachtige infusie te trekken.
Hoewel veel rode theesoorten naar bruin neigen, zul je merken dat er een klein vleugje rood in zit, vooral wanneer je ze tegen het licht houdt. Dit kan een van de mooiste theekleuren om naar te kijken zijn!
 Â

Zwarte thee
Ten slotte hebben we de donkerste van de theekleuren en dat is zwarte thee. Dit is waar de theekleuren en theesoorten weer verwarrend worden, maar het is belangrijk om te onthouden dat zwarte thee in China en Japan "rode thee" wordt genoemd. Dit maakt de theekleuren meer in lijn met de theesoorten.
Heicha, of donkere thee, wordt gebruikt voor theesoorten die na fermentatie zijn gefermenteerd. Het bekendste voorbeeld hiervan is pu'erh, een donkere thee uit Yunnan. De rijpe pu'erh-thee krijgt een extreem donkere kleur, bijna zoals koffie. Dit is waar de theesoort en de theekleuren weer beginnen te zinken. Deze extremere versie van "zwarte thee" is echt zwart van kleur.
Â
De 6 belangrijkste theesoorten
Witte thee
Witte thee is de minst bewerkte van alle soorten. De bladeren en knoppen worden geplukt en vervolgens in de zon gedroogd, waardoor de oxidatie grotendeels stopt. Hoewel witte thee van zowel oude als jonge bladeren gemaakt kan worden, is de thee het meest herkenbaar aan de witte knoppen. Daaraan dankt de thee ook zijn naam.
Gele thee
Dit is de zeldzaamste van de 6 theesoorten. Het is vergelijkbaar met groene thee, maar met de extra stap genaamd "men huan" of "geel verzegelen". Nadat de bladeren in een pan zijn gebakken, worden ze in een doek gewikkeld om de natuurlijke aroma's van de bladeren te verzegelen. Blijkbaar vermindert dit de grassige smaak die mensen normaal gesproken associëren met groene thee, waardoor het een geheel unieke categorie is!
groene thee
Groene thee is niet geoxideerd. Na de pluk wordt de thee iets minder dan een minuut gestoomd om het oxidatieproces te stoppen. De thee behoudt zijn meer grassige of plantaardige smaak en de bladeren behouden hun groene kleur. Wist je dat groene thee een bruine kop thee kan worden? Lees het artikel om te lezen waarom. 👉 Waarom is mijn groene thee bruin?
Oolong thee
Deze thee is gedeeltelijk geoxideerd. Oolong is een brede categorie thee, maar veel oolongtheeën volgen een specifiek patroon. De oxidatie wordt eerst versneld en vervolgens gestopt.
Om het oxidatieproces te versnellen, kunnen de theebladeren gekneusd worden, zodat de enzymen naar het bladoppervlak komen en aan zuurstof worden blootgesteld. Dit zet het oxidatieproces in gang, dat vervolgens wordt vertraagd door verhitting. Als je op zoek bent naar een geweldige Japanse oolongthee, raden we je de Oolong Miyazaki Sabou.Â
Rode thee
In Europa en Noord-Amerika wordt deze thee "zwarte thee" genoemd, maar in een groot deel van Azië wordt het rode thee of "Hong Cha" genoemd, om verwarring met Heicha of donkere thee te voorkomen. Deze thee wordt na de oogst niet verhit, maar laat het op natuurlijke wijze oxideren. De bladeren krijgen een donkerbruine kleur en het vocht heeft een prachtige amber- of robijnrode kleur.
Zwarte thee
Deze thee staat ook bekend als "na-gefermenteerde" thee. Dit omvat de bekendere Pu-erh-thee, hoewel de term "Pu-erh" technisch gezien alleen verwijst naar donkere theeĂ«n die in het Pu-erh-gebied worden geproduceerd. De bredere categorie is "Heicha" of donkere thee. Deze theeĂ«n worden vaak tot koeken geperst en lange tijd bewaard om hun smaken te ontwikkelen.Â
Â
Factoren die de theekleur beĂŻnvloeden
theekleuren kunnen worden beĂŻnvloed door de verwerking van de thee. Deze verwerkingsmethoden beĂŻnvloeden ook de categorie waarin de thee valt, en daarom zijn er vaak parallellen tussen theekleuren en theesoorten. In het volgende gedeelte gaan we in op de verschillende fasen in de theeproductie en hoe elk van deze fasen de theekleuren van de gezette thee verandert.
De oxidatie
De oxidatie is de belangrijkste factor bij het bepalen van niet alleen de theesoort, maar ook de theekleur. Zoals eerder vermeld, zijn groene thee, gele thee en witte thee niet geoxideerd, terwijl oolongthee, rode thee en zwarte thee gedeeltelijk of volledig geoxideerd zijn. Het verschil tussen de laatste drie komt vooral neer op de volgorde waarin de bladeren worden verhit.
Tijdens het oxidatieproces worden de catechines van de theeplant omgezet in theaflavines en thearubigans. Hierdoor verandert de groene kleur van het blad in een roodbruine kleur. De getrokken vloeistof zal ook van geel en groen overgaan in meer oranje, roodachtige en bruine kleuren.
Het stoken/stomen
Het stoken, roosteren en stomen van een thee kan ook de theekleuren. Gebrande theesoorten zoals Hojicha De groenere kleuren van de bladeren en vloeistof zullen overgaan naar meer bruine of oranje kleuren. De smaak zal ook naar warmere richtingen neigen, met aroma's van koffie, karamel en chocolade.Â
In het geval van fukamushi of diep gestoomde thee, zal het langere stoomproces de theekleurenvan geel naar donkergroen. Dit komt doordat de bladeren tijdens het extra stomen worden afgebroken, waardoor er meer bladmateriaal in het brouwsel vrijkomt. Dit zorgt voor een troebele groene kleur en een rijke, volle smaak.
Rijging
Tijdens het rijpingsproces kan de thee na verloop van tijd ook donkerder worden. Dit is duidelijk te zien aan het verschil tussen jonge puerh en rijpe puerh. De theekleuren van de puerh zijn meer in deze helder oranje richting. Wanneer de thee "nat gestapeld" wordt en rijpt om een rijpe puerh te produceren, worden deze theekleuren zwart en ondoorzichtig. Dit is een complete transformatie van de theekleuren die alleen ontstaat door de rijping en fermentatie van de thee.

brouwen
Niet alle verschillen in theekleuren worden bepaald door de producent; sommige verschillen hebben te maken met de manier waarop de thee wordt bereid. Als je bijvoorbeeld groene thee zet op een hoge temperatuur, krijg je meer van deze oranje theekleuren.
Wat je wilt voor een Japanse groene thee zijn deze gele of groene theekleuren, die meestal overeenkomen met een zachtere en zoetere smaak. Hiervoor kun je het beste een lagere zettemperatuur gebruiken, tussen de 60 en 71 graden Celsius.
Andere theesoorten, zoals rode thee, oolongthee en zwarte thee, worden gewoon donkerder theekleuren als ze te lang worden gezet. In plaats van een lichtgeeloranje, krijg je een donkeroranje. Het is goed om hier op te letten naarmate je meer leert hoe thee wordt bereid en welke zetparameters de beste resultaten opleveren.
Afhankelijk van de temperatuur en de zettijd kun je volledig verschillende verhoudingen van componenten uit de bladeren extraheren, waardoor de smaak compleet anders zal zijn.
Het trekken
Het uiteindelijke verschil in theekleuren komt neer op het trekken. Zorg ervoor dat je je theeblaadjes niet na één keer trekken weggooit! Je kunt ze meerdere keren gebruiken, elk met een andere smaak.
Over het algemeen begint de theekleuren donker en wordt dan geleidelijk lichter en lichter met elke trek, hoewel dit niet altijd het geval is. In het geval van fukamushi Sencha , De theekleuren De thee wordt bij de tweede trek zelfs donkerder groen. Zorg ervoor dat je de kans niet mist en geniet van 3-4 trekbeurten voor elke Japanse groene thee!