Complete gids over het oogsten van thee

Bijna net zo belangrijk als de verwerking van thee is thee oogsten. Zoals je misschien weet, kan het kweken van theeplanten alleen al een enorme uitdaging zijn voor de boeren, en het kan jaren duren om het te perfectioneren.

Eindelijk, na al het werk dat de boeren hebben gestoken in het telen van de thee, is het tijd om de blaadjes te plukken. De theeoogst vindt een paar keer per jaar plaats en kan in veel gevallen de kwaliteit van de thee bepalen. De kwaliteit van de thee wordt niet alleen bepaald door hoe de thee wordt verbouwd en verwerkt, maar ook door hoe hij wordt geplukt.

Laten we, dat gezegd hebbende, eens dieper ingaan op het theeoogstproces. 🍃🍵

Wat is theeoogst?

Het oogsten van theeblaadjes is een belangrijke fase in het theeproductieproces. Zoals je inmiddels misschien wel weet, kan een boer de smaak van thee aanzienlijk veranderen door theebladeren te oogsten van verschillende delen van de theeplant of op verschillende tijdstippen. Dit is een van de vele berekeningen die een boer moet maken om de smaak van de thee die hij produceert te verbeteren en de opbrengst van zijn theeveld te maximaliseren.

Hoe Camellia sinensis te oogsten

Het oogsten van theeblaadjes is net als het oogsten van de bladeren van elke andere plant. Je wilt de bladeren idealiter aan de steel plukken, zodat de integriteit van het blad zelf niet wordt aangetast. thee oogsten kan veel vaardigheid vereisen en een fulltime baan zijn. Voor een theeplant als Gyokuro Bijvoorbeeld, voor een van de meest gewaardeerde theesoorten in Japan, moet je de bovenste drie blaadjes van de theeplant plukken. Deze zijn het zoetst van smaak en bevatten de meeste voedingsstoffen. 

Je moet eerst de bovenste drie blaadjes van de theeplant identificeren en vervolgens de stengel van de theeplant een paar millimeter onder het derde blad vastpakken. Trek dan voorzichtig omhoog totdat je een zacht plopgeluid hoort en het blad loslaat. Deze methode Het oogsten van theeblaadjes is extreem tijdrovend, maar kan groene thee van hoge kwaliteit opleveren.

Hoe vaak kun je thee per jaar oogsten? 

Het oogsten van theeblaadjes kan tot wel vier keer per jaar gebeuren. Nadat de thee voor het eerst in het vroege voorjaar is geoogst, kan deze in juni of juli voor de tweede keer worden geoogst. Thee van de tweede oogst heeft de op één na hoogste voedingswaarde en smaak, dus wordt deze vaak gebruikt voor goedkopere theesoorten. Boeren kunnen ook bladeren van de eerste en tweede oogst combineren om de theeprijs te verlagen en toch voldoende smaak te behouden. In de zomer kan het in een groot deel van Japan behoorlijk warm worden, dus het is veel werk om in die periode te oogsten.

De theeplant kan in de nazomer voor de derde keer worden geoogst, maar dit komt vaker voor in Zuid-Japan. De derde oogst van de plant levert thee van zeer lage kwaliteit op met minder voedingsstoffen. De theeplant heeft voldoende tijd nodig om voedingsstoffen uit de grond te halen en wanneer hij in zo'n korte tijd wordt geoogst, kan hij niet zo'n sterke smaak produceren.

Midden oktober of midden november worden sommige theeplanten voor de vierde en laatste keer geoogst. Dit staat bij sommigen bekend als Aki Bancha, oftewel herfstoogst. Sommige boeren kiezen ervoor om deze thee aan klanten te verkopen, maar boeren zoals meneer Watanabe in Yakushima hebben een ander plan met de bladeren. Hij oogst de bladeren in de herfst en gebruikt ze vervolgens als meststof voor de plant. Zijn gedachte hierbij is dat de theeplant het hele jaar door voedingsstoffen uit de grond heeft opgenomen en dat hij er nu aan het einde van het jaar weer wat van terug moet geven.

Hoe worden de beste bladeren geselecteerd? 

Als je Japanse groene thee van topkwaliteit produceert, moet die van de eerste oogst komen. De theeplant wordt tot wel vier keer geoogst, van april tot november, en de kwaliteit neemt met elke oogst af. Na de laatste theeoogst in november heeft de theeplant de hele winter de tijd om voedingsstoffen op te bouwen, die hij vervolgens in de eerste spruiten van de lente weer vrijgeeft. Deze verse lenteblaadjes zijn het meest smaakvol en daarom het meest betaalbaar. 

Thee die tijdens de eerste oogst wordt geplukt, heet 'shincha' en het is een van de meest gewaardeerde theesoorten in Japan. Serieuze theedrinkers wachten het hele jaar om als eerste de nieuwe Shincha-oogst in de lente te kunnen kopen. Deze praktijk was tientallen jaren geleden gebruikelijker, maar nu, dankzij de wijdverbreide toepassing van koeling, kan de thee het hele jaar door vers worden bewaard. Shincha-thee, zoals de Shincha van meneer Nuruki, kan zeer smaakvol zijn, met een lichtzoete en hartige smaak.

Zodra de herfst aanbreekt in Japan, wordt het voor boeren extra belangrijk om hun theeplanten te bemesten. De grond moet worden voorbereid op de lange winter die eraan komt, zodat de theeplant kan rusten en voedingsstoffen kan opnemen vóór de lenteoogst. Veel boeren gebruiken een soort stro aan de basis van de theeplanten. Dit dient een paar belangrijke doelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de theeplant vocht vasthoudt door water vast te houden. Het bemest de theeplant ook en houdt de wortels warm gedurende de winter.

Na een lange winter beginnen de scheuten van de theeplant in het voorjaar op te komen en kunnen ze al snel worden geoogst. De meest gebruikelijke manier om de theeplant in Japan te oogsten is met deze gemotoriseerde thee oogsten machine. Dit is de meest efficiënte manier om thee te oogsten en het is een van de redenen waarom de theeplanten in deze nette rijen worden geordend. De oogstmachine snoeit deze als een heg en na verloop van tijd ontwikkelen ze een nette, gekerfde vorm.

thee-oogster

Thee-oogster

De thee-oogster is een van de meest gebruikte gereedschappen in thee oogsten. Dit gereedschap wordt bediend door twee personen, die de machine aan beide kanten vasthouden en langs de rijen thee lopen om de bovenste bladeren te knippen.

Na het snijden worden de bladeren in een net bewaard en vervolgens verzameld. Deze thee-oogster combineert de precisie van het handmatig plukken met de snelheid van de mechanische thee-oogster, die we hierna zullen bespreken.

 

Mechanische thee-oogster

De mechanische thee-oogster is een innovatieve uitvinding als het gaat om Het oogsten van theeblaadjes. Deze machine is in wezen een maaidorser die tussen de rijen theeplanten kan rijden en ze automatisch kan oogsten. Het voordeel van de mechanische theeplukmachine is dat hij veel sneller is dan de handbediende thee-oogster. Hij scheert simpelweg de top van de theestruik af om de bovenste blaadjes van de theeplant te knippen en in een net te verzamelen. 

Het nadeel van de mechanische thee-oogster is dat hij niet zo nauwkeurig is als de handbediende thee-oogster. Omdat de mechanische thee-oogster zo groot is, is hij erg moeilijk te controleren en kun je net zo nauwkeurig oogsten als met de handbediende versie. De resultaten zullen zichtbaar zijn in de bladeren. Je wilt grotere bladeren in het geval van Gyokuro en Sencha En zolang de bladeren er goed uitzien, moet het thee-oogster prima werken!

Is een theeplukmachine beter dan een mechanische theeplukmachine? 

Technisch gezien is de gewone handthee thee-oogster beter dan de mechanische thee-oogster, maar er zijn een paar variabelen. De mechanische thee-oogster is groot en minder wendbaar, maar zolang alle theerijen even hoog zijn, zou hij de klus moeten klaren. Daarom is thee die met de mechanische thee-oogster geoogst is, niet per se slechter; het hangt er gewoon vanaf hoe de uiteindelijke bladeren eruit zien. 

Handgeplukte theebladeren

Af en toe lijkt thee op ceremoniële matcha en Gyokuro wordt gemaakt met handgeplukte bladeren. Deze methode van thee oogsten extreem duur in Japan, maar het voordeel is dat de bladeren perfect geplukt worden. Op één dag in het jaar komen mensen uit de hele stad samen op dit veld om de verse scheuten van de theeplant te plukken. Er is een precieze plukmethode. Ze willen de bovenste drie bladeren van de theeplant selecteren, dus plukken ze iets onder het derde blad. Zodra het blad geplukt is, gooien ze het in hun mand en zoeken ze naar het volgende.

Als een boer een goedkopere thee zoals Bancha wil produceren, selecteert hij bladeren lager op de theeplant, samen met enkele stengels. Deze methode van thee oogsten kan de boer een veel hogere opbrengst opleveren. De  bladeren zijn rijper en minder smaakvol. De rijpere bladeren van een Bancha bevatten minder cafeïne en kunnen een aangename citrussmaak produceren, met tonen van graan, popcorn en hout.

Zoals u kunt zien, kan de oogst een belangrijke factor zijn bij het bepalen hoe gewaardeerd een thee is. Afhankelijk van wanneer, hoe en waar op de theeplant de thee geplukt wordt, kan de thee in een compleet andere categorie vallen. Als u geïnteresseerd bent in thee van de eerste oogst met grotere bladeren, raden we u ten zeerste aan om onze selectie te bekijken.  Gyokuro theesoorten. Deze theesoorten zijn ontworpen om een ongelooflijk zoete smaak en een hartige afdronk te hebben. Ze staan bekend als de meest gewilde bladthee in Japan en er gaat veel werk zitten in de oogst. Probeer ze zelf en laat ons weten wat je ervan vindt!

Terug naar blog

1 reactie

Good documents

Gemechu Adula

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4