waarom is mijn groene thee bruin is iets wat mensen ons vaak vragen, en in dit artikel gaan we in op de reden daarvoor. Je ziet misschien online foto's en video's van felgroene thee, en je raakt misschien ontmoedigd als je zelf thee zet en deze oranje of bruine kleur opmerkt.
Dus waarom is mijn groene thee bruin?
Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat groene thee niet per se van hogere kwaliteit is dan gele thee. Er zijn talloze goede groene theesoorten die een goudgele kleur produceren, zoals Kamairicha Bijvoorbeeld. Kamairicha is een geroosterde thee in een grote, hete pan, waardoor het meer op Chinese groene thee lijkt. Chinese groene theeën hebben allemaal een gelige kleur, en de meeste Japanse groene theeën hebben ook een gele kleur, maar een behoorlijk aantal heeft deze prachtige jadegroene kleur. Wat is hier aan de hand?
Het antwoord hangt af van de kleur van het blad en hoeveel bladmateriaal er in de kop thee terechtkomt. Het extreme geval hiervan is te vinden bij hoogwaardige ceremoniële matcha. Premium matcha wordt gemaakt van ongelooflijk hoogwaardige bladeren. Ze zijn 3 weken in de schaduw gezet vóór de theeoogst, waardoor het chlorofylgehalte toeneemt, waardoor de bladeren groener worden. Vervolgens worden de steeltjes van de bladeren verwijderd en vervolgens vermalen tot een fijn groen poeder. In dit geval wordt een ongelooflijk groen poeder direct met water gemengd, dus het is geen wonder dat de thee groen wordt. Maar waarom is een thee zoals fukamushi Sencha Groen?
Als je meer wilt weten over de verschillende kleuren thee, raden we je ten zeerste aan ons artikel te lezen: 👉 Uw gids voor theekleuren uitgelegd door experts. In dit artikel bespreken we uitgebreid de 6 verschillende theesoorten en hun verschillende kleurenpaletten.
Waarom heet het groene thee?
Er zijn 6 verschillende theesoorten, die grotendeels op kleur worden gecategoriseerd: witte thee, gele thee, groene thee, oolongthee, rode thee en donkere thee. Deze komen allemaal van dezelfde plant, Camelia sinensis, maar ze krijgen hun unieke kleuren en smaak door specifieke stappen in het productieproces. Rode thee, ook wel zwarte thee genoemd, is volledig geoxideerd. Wanneer de bladeren worden geplukt, zet het enzym oxidase de catechines om in theaflavines en thearubigans. Dit proces staat bekend als oxidatie en is wat deze grassige of plantaardige smaken verandert in warmere tonen van karamel en chocolade.
Om groene thee te maken, moeten de bladeren bijna direct na de oogst worden verhit, waardoor de enzymen worden gedeactiveerd. Hierdoor behoudt de thee meer van zijn frisse, citrusachtige kenmerken en zijn groene kleur. De naam groene thee verwijst naar de groene bladeren, niet naar de kleur van de vloeistof zelf. Vergeleken met de bladeren van witte thee, oolongthee, rode thee en donkere thee, zijn de bladeren van groene thee het meest consistent groen van kleur. Sommige oolongtheeën zijn groen, maar deze zijn het minst geoxideerd.
Maar er zijn nog steeds groene theeën met een felgroene kleur, dus waarom is mijn groene thee bruin? We bespreken dit in het volgende gedeelte.
Chinese versus Japanse groene thee
Zoals we al eerder zeiden, worden de meeste Chinese groene theeën in een pan gestookt, waardoor ze vaak een gele kleur krijgen. Japanse groene theeën ondergaan een stoomproces om de enzymen te deactiveren. Als je een blad een paar seconden stoomt, bijvoorbeeld spinazie, wordt het groener van kleur. Hetzelfde gebeurt met theeblaadjes, die een kort stoombad van 40 tot 80 seconden ondergaan.
Wat maakt Fukamushi Sencha Interessant is dat het eigenlijk langer gestoomd wordt, tussen de 80 en 200 seconden. Tijdens dit langere stoomproces wordt het theeblad afgebroken, waardoor er meer in de kop kan stromen. Je zult merken dat fukamushi Sencha is brozer, wat betekent dat je een grotere hoeveelheid kleine bladdeeltjes in de thee aantreft. Omdat deze bladeren zo'n groot oppervlak hebben, heb je slechts 45 seconden nodig om veel smaak te extraheren, en natuurlijk een heldergroene kleur. De les hieruit is dat je voor een supergroene thee de bladeren heel groen van kleur moet hebben en dat er meer bladdeeltjes in het uiteindelijke kopje thee moeten zitten.
Andere soorten groene thee die groen zijn
Er is nog een andere soort Japanse thee die een groene kleur heeft: matcha iri. Sencha of gewoon matcha iri. Deze is gemaakt met een combinatie van Sencha thee bladeren en matchapoeder. De shizuku Sencha is hier een voorbeeld van. Wanneer je de thee voor de eerste keer zet, komt al het matchapoeder in het water terecht, waardoor een troebele groene infusie ontstaat. De smaak wordt vervolgens in balans gebracht door de Sencha bladeren, die de thee zoeter maken. Dit is ontworpen om koude groene thee, een krachtige, zoete en fruitige smaak te produceren.
Bij regelmatig gebruik Sencha Bij theesoorten die niet gestoomd worden, zul je zien dat sommige theesoorten groen worden, zoals de Nuruki Shincha, en de henta saemidori Sencha , maar ze zullen nog steeds meer geelgroen zijn, tenminste bij de eerste zetbeurt.
Er is niets mis met geelgroene thee, maar groene thee mag nooit oranje of bruin zijn, behalve als hij gebrand is. Deze bruine of oranje theesoorten zijn meestal afkomstig van theebladeren van extreem lage kwaliteit, zoals die in theezakjes of flessen. Deze produceren vaak een extreem bittere en flauwe smaak, zonder de complexere smaaktonen die je van premium thee krijgt.
Het is mogelijk om theebladeren van behoorlijke kwaliteit om te zetten in oranje of bruine thee als ze verkeerd worden gezet of bewaard. We leggen uit hoe in het volgende gedeelte.
Zetproces
Als je een Sencha Als de thee te heet is, kan deze meer naar bruin of oranje neigen. Niet alleen de kleur van de thee wordt dan minder aantrekkelijk, maar ook de smaak.
Als je heet water gebruikt, onttrek je meer catechines, de componenten in de thee die verantwoordelijk zijn voor die bittere smaken. Een beetje bitterheid of wrangheid kan prettig zijn in thee, maar het kan de smaak snel overheersen als je er te veel van drinkt. Als je water met een lagere temperatuur gebruikt, ervaar je alle aspecten van de thee. De natuurlijke zoetheid, de subtiele bitterheid, de licht wrangheid en nog veel meer, afhankelijk van het soort thee dat je drinkt. Wil je de 11 technieken leren om je groene thee goed te zoeten? Lees dan het artikel: 👉 hoe je groene thee zoeter maakt?
We raden aan om Japanse groene thee te zetten op een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius, wat tussen de 60 en 71 graden Celsius ligt. Voor stevigere theesoorten zoals Hojicha , bancha en Genmaicha , Je kunt tot 80 graden Celsius of 175 graden Fahrenheit gaan.
Vervolgens zetten
Zorg ervoor dat je je theeblaadjes niet weggooit na één keer zetten. Als je je theeblaadjes meerdere keren zet, krijg je een compleet andere smaak, maar ook een andere kleur. De tweede zetbeurt van theesoorten zoals Fukamushi Sencha Zijn eigenlijk groener van kleur en hebben vaak een krachtigere smaak. De thee zal na de tweede zetbeurt niet zo zoet zijn, maar je zult meer van die sterke gestoomde groentetonen proeven.
Wil je alle oorzaken ontdekken achter de bitterheid en onaangename smaak van je thee? En wil je de kwaliteit van je thee na het zetten verbeteren? Bekijk dan ons artikel 👉 Waarom groene thee bitter is & Hoe je de bitterheid kunt verminderen
Bewaarproces
Naast de manier waarop je de thee zet, kan de kleur van de thee ook beïnvloed worden door de manier waarop je losse thee bewaart. Groene theebladeren zijn ongelooflijk gevoelig voor licht, warmte en vochtigheid, en je moet ze goed bewaren om te voorkomen dat de thee bruin wordt.
Zonlicht
Zonlicht kan de kleur en smaak van groene thee sneller aantasten dan je zou denken. Als je een schaal felgroene matcha even in de zon laat staan, wordt deze al snel dofgroen, vervolgens geel en uiteindelijk bruin. Daarom moet je matcha niet in een glazen pot bewaren, maar in een metalen blikje, om te voorkomen dat er licht doorheen komt.
Warmte
Als je ooit met matchapoeder hebt gebakken, weet je dat het eindproduct nooit zo groen wordt als je wilt. Dit heeft te maken met een aantal verschillende factoren, waaronder de hitte van de oven zelf. Zo'n intense hitte zorgt er snel voor dat de kleur van de matcha verandert. Daarom bewaren theeproducenten hun thee koel, en misschien wil je je thee zelfs in de koelkast of vriezer bewaren.
Rijging
Zelfs als je je groene thee goed bewaart, zal deze na een paar jaar bruin beginnen te worden. De theeblaadjes zullen uiteindelijk oxideren en bruin van kleur worden. Daarom is het belangrijk om niet te veel thee te kopen en echt te proberen wat je hebt op te maken in plaats van het te bewaren voor later.
Eén uitzondering op de vraag: waarom is mijn groene thee bruin?
De theesoort die veel van deze concepten lijkt te weerleggen is Hojicha . Het wordt gemaakt van groene theebladeren, is niet geoxideerd en wordt na de oogst gestoomd, maar is toch nog steeds bruin. De reden hiervoor heeft te maken met het brandproces. Nadat de bladeren zijn gedroogd, worden ze in een grote pan of een rolmachine gedaan en op hoog vuur gedraaid. Hierdoor verkleuren de bladeren van groen naar bruin en verruilt de smaak deze verse, gestoomde groentetonen voor koffie- en karamelsmaken. In plaats van de gele of groene kleur die je ziet bij ongebrande thee,, Hojicha een roodbruine kleur aanneemt. Dit is het enige geval waarin het geen probleem is om een groene thee te hebben die bruin is, aangezien de smaak van een goede Hojicha kan heerlijk zijn, vooral tijdens de koudere maanden.
Als je groene thee bruin is en geen Hojicha , Het is misschien tijd voor nieuwe thee.
Laatste gedachten over waarom mijn groene thee bruin is
We hebben een paar verschillende factoren onderzocht die groene thee bruin maken, en ik denk dat het belangrijk is om de lessen die we hebben geleerd kort te herhalen.
Ten eerste kan het schaduwproces groenere thee opleveren, omdat het de plant dwingt meer chlorofyl aan te maken.
Ook heeft matcha de meest extreme groene kleur, omdat het een groen poeder is dat direct met water wordt gemengd. Fukamushi Sencha Heeft ook een groene kleur door het intensieve stoomproces en doordat veel van de kleinere bladdeeltjes door het filter van de theepot kunnen dringen en in het kopje terechtkomen. Tot slot is het belangrijk om je thee goed te bewaren en te zetten als je de smaak van groene thee en kleur wilt behouden.
Waar vind je goede groene thee?
Het maakt niet zoveel uit welke kleur je thee heeft, als je de smaak maar lekker vindt. Wij vinden het belangrijk om veel verschillende theesoorten te proberen, zodat je echt begrijpt welke smaken je lekker vindt. Daarom hebben we onze groene thee proefmonsters samengesteld, met een aantal van de beste theeën die we uit heel Japan hebben gevonden.
Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd, hebben we tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende theesoorten geproefd. We hebben onze 21 favoriete matcha-theeën gebundeld in verschillende matcha-proeverijen, en onze 51 favoriete groene theeën in een breed assortiment Japanse theeproeverijen. Deze theeën komen uit verschillende regio's, van verschillende boeren en van verschillende theeplantvariëteiten.
1 reactie
Goodness me! What a lot I’ve learnt about green teas in the last few minutes, some of which I didn’t really want to know. Specifically, I now know that what I think of as green tea is made from very low quality leaves; without back-tracking to check, I think the correct term might have been “incredibly low quality”. So be it.