Collectie: Ontdek onze Sencha Thee

De lente is hier, wat betekent dat het het perfecte seizoen is voor   Sencha thee! Deze in het voorjaar geoogste theesoorten zijn rijk aan voedingsstoffen en heerlijk, of u ze nu gebruikt voor een warme kop thee in de ochtend of een verfrissende koude kop thee in de middag.

15 producten

Sencha thee met een kyusu en een kopje Sencha

Onze Sencha thee wordt uitsluitend ingekocht bij gerenommeerde Japanse theeboeren

We werken samen met tientallen getalenteerde boeren die thee van uitzonderlijke kwaliteit produceren. Nadat we met deze boeren hebben gesproken en hun thee persoonlijk hebben geproefd, hebben we een klein aantal theesoorten geselecteerd die we uitzonderlijk vinden. Deze theesoorten hebben we gekozen om met mensen over de hele wereld te delen.

  • Our sencha tea is exclusively sourced from reputable Japanese tea farmers

    We work with dozens of talented farmers who produce exceptional quality tea. After sitting down with these farmers and tasting their teas in person, we have selected a small number we think are exceptional. These are the teas we chosen to share with people all around the world.

  • Our sencha tea is 100% organically grown and pesticide free

    Organic sencha green tea is important to strive for. After visiting tea farms all across Japan, we have had a chance to compare organic tea fields with non-organic tea fields. We found that the tea fields that used pesticides and chemicals weren’t creating a healthy ecosystem for plant and animal life. The organic tea fields had much more biodiversity, with insects, birds and even mammals thriving between the tea plants.  By switching to organic sencha green tea, you are not only making a better choice for yourself, but also helping to create a more sustainable tea industry. At Nio, we believe that tea fields should not only produce great tea, but also become a habitat for other plants and animals. 

Sencha theeblad

Geschiedenis van Sencha

In het middeleeuwse Japan was de meest gebruikelijke manier om groene thee te consumeren in poedervorm. Wat beschouwd kan worden als een vroege vorm van matcha, steeg in populariteit door het gebruik ervan in de Japanse theeceremonie. Begin 18e eeuw begonnen mensen te pleiten voor een eenvoudigere manier om thee te zetten, zonder alle regels en principes.

Een theeboer genaamd Nagatani Soen ontwikkelde een thee die op een eenvoudigere manier kon worden bereid. Hij ontdekte dat door de bladeren te stomen en ze vervolgens in deze strakke naaldvormen te rollen, je de smaak kon vasthouden totdat de thee klaar was om in heet water te trekken. Dit betekent dat je de bladeren alleen maar in een theepot hoeft te zetten en ze er vervolgens uit kunt filteren terwijl je ze schenkt. Hier was het dat Sencha thee werd geboren.

Flavour profile of Japanese sencha green tea

It is difficult to describe the taste profile of sencha tea, because it is such a broad category. In sweeter green teas, you get notes of tropical fruit, sweet corn and steamed vegetables. On drier senchas, you will notice more of these citrusy flavor profiles, with notes of straw and late summer grass.

  • Fase 1 - Shincha/ichi bancha theeoogst

    Dit is de eerste oogst van de theeplant, die voor de hoogste prijs verkocht kan worden. In de winter kan de theeplant maandenlang voedingsstoffen uit de grond opnemen, waarna hij die in één keer afgeeft aan de verse scheuten van het voorjaar. Deze scheuten bevatten de meeste voedingsstoffen en hebben de zachtste en zoetste smaak.

  • Fase 2 - Oogst van de Ni Bancha-thee

    De tweede oogst van het jaar kan worden gebruikt om thee van iets lagere kwaliteit te maken. Deze oogst vindt meestal plaats in de late lente of vroege zomer, wanneer de theeplant nog niet voldoende tijd heeft gehad om voedingsstoffen uit de grond op te slaan. Hierdoor kan de latere oogst Sencha Thee bevat minder voedingsstoffen en is iets bitterder van smaak. 

  • Fase 3 - Oogst van de San Bancha-thee

    De meeste Japanners Sencha Boeren stoppen bij de tweede oogst, maar sommigen gaan door tot de derde oogst, oftewel de "zomeroogst". Deze oogst wordt gebruikt om thee van mindere kwaliteit te produceren, zoals thee in theezakjes en flessen. 

  • Fase 4 - Oogst van de Aki bancha-thee

    Af en toe een producent van Japanse Sencha zullen besluiten om een herfstoogst of Aki bancha te produceren. Dit gebeurt in oktober en levert de laagste kwaliteit groene thee op. Sommige Sencha Theeboeren oogsten de bladeren in de herfst niet om er thee van te zetten, maar om er een mulchlaag van te maken voor de theeplant. Door overtollige voedingsstoffen van de plant terug te geven aan de bodem, kan de plant zich voorbereiden op de volgende lente!

1 van 4

Sencha Thee schaduwproces

Een andere manier om te categoriseren Sencha Thee is gebaseerd op schaduw. Als een boer zoetere thee wil produceren, bedekt hij de theeplanten vóór de oogst met een soort net om de zon te weren. Normaal gesproken zet de theeplant theanine om in catechines wanneer hij aan zonlicht wordt blootgesteld, maar in de schaduw behoudt hij meer zoete en hartige theanine en minimaliseert hij de bittere catechines.

  • Fase 1 - Niet in de schaduw

    Onbeschaduwd Sencha thee gedurende het hele groeiproces in de volle zon staan. Dit betekent dat de plant de productie van catechinen maximaliseert, die hij gebruikt als bescherming tegen uv-licht. Dit zorgt voor een iets drogere, meer scherpe smaak in de thee. Dit betekent niet per se dat onbeschaduwde thee... Sencha theesoorten ‘slechter’ omdat sommige theedrinkers hun smaakpapillen liever wat uitdagen met deze scherpere smaken.

  • Fase 2 - Lichte schaduw

    Soms wil een boer de theeplant een paar dagen beschaduwen om de scherpe smaak wat te verminderen. Dit gebeurt door ongeveer een week voor de oogst netten over de planten te spannen. Dit zorgt voor een evenwicht tussen de catechines en de theanine. Belangrijk om te weten is dat sommige Sencha Theeplanten worden gemarkeerd als "onbeschaduwd" terwijl ze in werkelijkheid gedeeltelijk in de schaduw liggen. Dit heeft te maken met hun omgeving, aangezien bomen, hoge bergen of zelfs dichte mist op verschillende momenten van de dag voor gedeeltelijke schaduw kunnen zorgen.

  • Fase 3 - Lang beschaduwd

    Als de theeplanten 10 dagen of langer in de schaduw staan, kunnen ze als kabuse worden beschouwd Sencha of een kabusecha. Om beschouwd te worden als een Gyokuro thee, de planten moeten 3 weken of langer in de schaduw staan. Als gevolg hiervan wordt een thee "kabuse" genoemd. Sencha ” Het is waarschijnlijk 10 tot 20 dagen schaduw. Deze theeën hebben een zachte en zoete smaak, zonder de krachtige umami-smaak die je van een Gyokuro thee.

1 van 3

Sencha Methoden voor het stomen van thee

Naast het bepalen hoe lang de thee moet worden beschaduwd, moeten Japanse producenten Sencha hebben nog een trucje achter de hand en dat is het stomen. Terwijl alle Japanners Sencha Groene thee wordt na de oogst gestoomd. Verschillende theesoorten worden op verschillende tijden gestoomd, wat verrassend verschillende resultaten oplevert.

  • Asamushi

    Steamed for 20-40 seconds

    Asamushi sencha or short steamed sencha tea is made from leaves that have been steamed for just 20-40 seconds. In these sencha teas, you will find larger needles shapes and a slightly drier taste profile. The color of the liquor will be bright yellow and almost transparent.

  • Futsumushi

    Steamed for 40-80 seconds

    Futsumushi is a term you will rarely hear used to describe sencha tea, because it refers to the normal steaming time of between 40-80 seconds. If the teas doesn’t mention Asamushi or fukamushi, chances are it’s a “middle steamed” sencha tea with taste characteristics of both.

  • Fukamushi

    Steamed for 80-200 seconds

    These are the so called deep steamed sencha teas, made from leaves that have been steamed for between 80-200 seconds. During this time, the cell membranes of the leaf are broken down allowing more of the leaf to flow into the cup. Here you will see smaller leaves and the color will be a vibrant, cloudy green. The flavor of these fukamushi teas are juicier, with notes of tropical fruit, steamed vegetables and edamame.

best Sencha thee

Wat moet je voorbereiden? Sencha Groene thee?

In tegenstelling tot matcha, Sencha Voor groene thee heb je maar één theeservies nodig: de Kyusu-theepot. De Kyusu-theepot is het beste hulpmiddel voor het zetten van Japanse groene thee. Hij heeft een brede basis waar de blaadjes zich kunnen ontvouwen en een ingebouwd filter om ze eruit te zeven tijdens het schenken. 

De Kyusu-theepot heeft ook een holle handgreep aan de zijkant, zodat je er gemakkelijker in kunt schenken. Sencha thee. Met een snelle draai van uw pols schenkt u de thee in, en de holle handgreep aan de zijkant houdt de theepot koel, zodat u uw handen niet verbrandt.

Bekijk onze volledige Sencha Complete gids voor het zetten van thee

  • Stap 1 - Waterverhouding

    Voor Japanners Sencha , Gebruik een verhouding van 5 gram theebladeren op 150 ml water. Dit is niet zo extreem als de Chinese gongfu-zetmethode, maar het levert een veel geconcentreerdere kop thee op dan de westerse zetmethode. Bij Nio geloven we dat het beter is om een kleinere hoeveelheid super smaakvolle thee te drinken dan een grotere hoeveelheid meer waterige thee. Als u het daar niet mee eens bent, hebben we daar alle respect voor!

  • Stap 2 - Watertemperatuur

    Voor de watertemperatuur kunt u het beste een temperatuur tussen 60 en 79 graden Celsius aanhouden. Gebruik de laagste temperatuur voor zoetere, schaduwrijke theesoorten en de hoogste voor latere oogsten en bancha. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer bitterheid u uit de thee haalt. Sencha Zorg er dus voor dat u de hoeveelheid thee laag houdt als u een zachte, zoete kop thee wilt zetten.

  • Stap 3 - Zettijd

    Als het om de zettijd gaat, is 1 minuut de perfecte tijd voor de meeste soorten Sencha thee. De enige uitzondering is Fukamushi Sencha , wat soms prima kan met een trektijd van 45 seconden. De diep gestoomde Sencha thee heeft kleinere bladdeeltjes, waardoor de thee sneller trekt.

1 van 3

Benefits of sencha tea

There are a few different benefits of sencha tea, and we are going to cover a few of them here:

Caffeine content

Sencha tea can be considered a medium caffeine tea. The caffeine content is not as high compared to some of the heavy hitters like gyokuro and matcha but it is significantly higher than low caffeine teas like hojicha, kukicha, bancha and genmaicha. With a cup of sencha, you may get between 40-60mg of caffeine which is about half the amount as a small cup of coffee. This can give you enough energy to get you through the morning, but not so much that you become jittery or anxious during the day. 

EGCG in Sencha tea

In addition to caffeine and theanine, sencha also contains a lot of EGCG or Epigallocatechin gallate, the primary antioxidant in green tea. This is more prevalent in unshaded sencha teas, and it is extracted at higher temperatures. If you want to really get a lot of antioxidants out of your tea, you can brew it with boiling water, but this will make a very bitter tea!

Veelgestelde vragen

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar.…

Levering

We bieden momenteel gratis bezorging opties voor iedereen wereldwijd. Voor bepaalde bestellingen bieden we ook gratis expresverzending aan, die meestal binnen een paar dagen wordt bezorgd. Als uw bestelling tijdsgevoelig is, zorg er dan voor dat u bij het afrekenen een van de snellere bezorgopties selecteert.

Thee en theeservies

Heb je vragen over een van onze producten? Je kunt ze stellen aan onze klantenservice of de honderden video's bekijken die we hebben op YouTube, Instagram, Facebook en TikTok voor meer informatie.

Problemen met de bestelling

Hoewel onze thee doorgaans snel en efficiënt wordt verzonden vanuit onze distributiecentra in de EU en de VS, kunnen er vertragingen optreden vanwege de douane, vakantiedrukte en het weer. We kunnen u trackinginformatie verstrekken wanneer u bestelt, zodat u altijd weet waar uw thee zich bevindt!

Betalingen

We accepteren momenteel betalingen via de gangbare creditcards, PayPal, Apple Pay en bankoverschrijving. Als je vragen hebt over je voorkeursbetaalmethode, neem dan contact met ons op. We kunnen dan samen kijken wat we voor je kunnen betekenen!

Retourneren en restituties

Hoewel retourzendingen bij Nio zeer zeldzaam zijn, komen ze af en toe voor. We willen dat iedereen tevreden is met de thee die ze ontvangen, dus bieden we liever een vervangende thee aan dan dat we iemand met een thee laten zitten die ze niet lekker vinden. Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we eventuele problemen met de door u bestelde thee oplossen.

1 van 4