Collectie: Ontdek onze Sencha Thee

De lente is hier, wat betekent dat het het perfecte seizoen is voor   Sencha thee! Deze in het voorjaar geoogste theesoorten zijn rijk aan voedingsstoffen en heerlijk, of u ze nu gebruikt voor een warme kop thee in de ochtend of een verfrissende koude kop thee in de middag.

15 producten

wat is Sencha Thee?

Sencha Thee is de meest voorkomende groene theesoort in Japan, gemaakt van theebladeren die gestoomd, gerold en gedroogd zijn. Hoewel dit misschien een simpele definitie lijkt,, Sencha Groene thee is een van de meest diverse categorieën en omvat een breed scala aan kweek-, schaduw- en stoomtechnieken. Wilt u meer weten over Japanse thee? Sencha groene thee, je kunt dit artikel lezen hier

Sencha thee met een kyusu en een kopje Sencha

Onze Sencha thee wordt uitsluitend ingekocht bij gerenommeerde Japanse theeboeren

We werken samen met tientallen getalenteerde boeren die thee van uitzonderlijke kwaliteit produceren. Nadat we met deze boeren hebben gesproken en hun thee persoonlijk hebben geproefd, hebben we een klein aantal theesoorten geselecteerd die we uitzonderlijk vinden. Deze theesoorten hebben we gekozen om met mensen over de hele wereld te delen.

Onze Sencha thee is 100% biologisch geteeld en pesticidenvrij

Organisch Sencha Groene thee is belangrijk om naar te streven. Na het bezoeken van theeplantages in heel Japan, hebben we de kans gehad om biologische theeplantages te vergelijken met niet-biologische theeplantages. We ontdekten dat de theeplantages die pesticiden en chemicaliën gebruikten, geen gezond ecosysteem voor planten en dieren creëerden. De biologische theeplantages hadden veel meer biodiversiteit, met insecten, vogels en zelfs zoogdieren die tussen de theeplanten floreerden. Door over te schakelen op biologische theeplantages, Sencha Met groene thee maakt u niet alleen een betere keuze voor uzelf, maar draagt u ook bij aan een duurzamere thee-industrie. Bij Nio geloven we dat theevelden niet alleen geweldige thee moeten produceren, maar ook een leefgebied moeten worden voor andere planten en dieren. 

Sencha theeblad

Geschiedenis van Sencha

In het middeleeuwse Japan was de meest gebruikelijke manier om groene thee te consumeren in poedervorm. Wat beschouwd kan worden als een vroege vorm van matcha, steeg in populariteit door het gebruik ervan in de Japanse theeceremonie. Begin 18e eeuw begonnen mensen te pleiten voor een eenvoudigere manier om thee te zetten, zonder alle regels en principes.

Een theeboer genaamd Nagatani Soen ontwikkelde een thee die op een eenvoudigere manier kon worden bereid. Hij ontdekte dat door de bladeren te stomen en ze vervolgens in deze strakke naaldvormen te rollen, je de smaak kon vasthouden totdat de thee klaar was om in heet water te trekken. Dit betekent dat je de bladeren alleen maar in een theepot hoeft te zetten en ze er vervolgens uit kunt filteren terwijl je ze schenkt. Hier was het dat Sencha thee werd geboren.

Smaakprofiel van Japanse Sencha groene thee

Het is moeilijk om het smaakprofiel van Sencha thee, omdat het zo'n brede categorie is. In zoetere groene thee proef je tonen van tropisch fruit, zoete maïs en gestoomde groenten. In drogere Sencha s, zul je meer van deze citrusachtige smaakprofielen opmerken, met tonen van stro en laat zomergras.

  • Fase 1 - Shincha/ichi bancha theeoogst

    Dit is de eerste oogst van de theeplant, die voor de hoogste prijs verkocht kan worden. In de winter kan de theeplant maandenlang voedingsstoffen uit de grond opnemen, waarna hij die in één keer afgeeft aan de verse scheuten van het voorjaar. Deze scheuten bevatten de meeste voedingsstoffen en hebben de zachtste en zoetste smaak.

  • Fase 2 - Oogst van de Ni Bancha-thee

    De tweede oogst van het jaar kan worden gebruikt om thee van iets lagere kwaliteit te maken. Deze oogst vindt meestal plaats in de late lente of vroege zomer, wanneer de theeplant nog niet voldoende tijd heeft gehad om voedingsstoffen uit de grond op te slaan. Hierdoor kan de latere oogst Sencha Thee bevat minder voedingsstoffen en is iets bitterder van smaak. 

  • Fase 3 - Oogst van de San Bancha-thee

    De meeste Japanners Sencha Boeren stoppen bij de tweede oogst, maar sommigen gaan door tot de derde oogst, oftewel de "zomeroogst". Deze oogst wordt gebruikt om thee van mindere kwaliteit te produceren, zoals thee in theezakjes en flessen. 

  • Fase 4 - Oogst van de Aki bancha-thee

    Af en toe een producent van Japanse Sencha zullen besluiten om een herfstoogst of Aki bancha te produceren. Dit gebeurt in oktober en levert de laagste kwaliteit groene thee op. Sommige Sencha Theeboeren oogsten de bladeren in de herfst niet om er thee van te zetten, maar om er een mulchlaag van te maken voor de theeplant. Door overtollige voedingsstoffen van de plant terug te geven aan de bodem, kan de plant zich voorbereiden op de volgende lente!

1 van 4

Sencha Thee schaduwproces

Een andere manier om te categoriseren Sencha Thee is gebaseerd op schaduw. Als een boer zoetere thee wil produceren, bedekt hij de theeplanten vóór de oogst met een soort net om de zon te weren. Normaal gesproken zet de theeplant theanine om in catechines wanneer hij aan zonlicht wordt blootgesteld, maar in de schaduw behoudt hij meer zoete en hartige theanine en minimaliseert hij de bittere catechines.

  • Fase 1 - Niet in de schaduw

    Onbeschaduwd Sencha thee gedurende het hele groeiproces in de volle zon staan. Dit betekent dat de plant de productie van catechinen maximaliseert, die hij gebruikt als bescherming tegen uv-licht. Dit zorgt voor een iets drogere, meer scherpe smaak in de thee. Dit betekent niet per se dat onbeschaduwde thee... Sencha theesoorten ‘slechter’ omdat sommige theedrinkers hun smaakpapillen liever wat uitdagen met deze scherpere smaken.

  • Fase 2 - Lichte schaduw

    Soms wil een boer de theeplant een paar dagen beschaduwen om de scherpe smaak wat te verminderen. Dit gebeurt door ongeveer een week voor de oogst netten over de planten te spannen. Dit zorgt voor een evenwicht tussen de catechines en de theanine. Belangrijk om te weten is dat sommige Sencha Theeplanten worden gemarkeerd als "onbeschaduwd" terwijl ze in werkelijkheid gedeeltelijk in de schaduw liggen. Dit heeft te maken met hun omgeving, aangezien bomen, hoge bergen of zelfs dichte mist op verschillende momenten van de dag voor gedeeltelijke schaduw kunnen zorgen.

  • Fase 3 - Lang beschaduwd

    Als de theeplanten 10 dagen of langer in de schaduw staan, kunnen ze als kabuse worden beschouwd Sencha of een kabusecha. Om beschouwd te worden als een Gyokuro thee, de planten moeten 3 weken of langer in de schaduw staan. Als gevolg hiervan wordt een thee "kabuse" genoemd. Sencha ” Het is waarschijnlijk 10 tot 20 dagen schaduw. Deze theeën hebben een zachte en zoete smaak, zonder de krachtige umami-smaak die je van een Gyokuro thee.

1 van 3

Sencha Methoden voor het stomen van thee

Naast het bepalen hoe lang de thee moet worden beschaduwd, moeten Japanse producenten Sencha hebben nog een trucje achter de hand en dat is het stomen. Terwijl alle Japanners Sencha Groene thee wordt na de oogst gestoomd. Verschillende theesoorten worden op verschillende tijden gestoomd, wat verrassend verschillende resultaten oplevert.

  • Asamushi

    Asamushi Sencha of kort gestoomd Sencha thee wordt gemaakt van bladeren die slechts 20-40 seconden gestoomd zijn. In deze Sencha Bij thee vind je grotere naalden en een iets droger smaakprofiel. De kleur van de drank is heldergeel en bijna transparant.

  • Fukamushi

    Dit zijn de zogenaamde diepgestoomde Sencha Thee, gemaakt van bladeren die 80 tot 200 seconden gestoomd zijn. Gedurende deze tijd worden de celmembranen van het blad afgebroken, waardoor er meer blad in de kop kan stromen. Hier zie je kleinere bladeren en de kleur zal een levendig, troebel groen zijn. De smaak van deze fukamushi-thee is sappiger, met tonen van tropisch fruit, gestoomde groenten en edamame.

  • Chumushi

    Chumushi is een term die je zelden zult horen om te beschrijven Sencha thee, omdat het verwijst naar de normale stoomtijd van 40-80 seconden. Als de thee geen Asamushi of fukamushi vermeldt, is de kans groot dat het een "middelmatig gestoomde thee" is.” Sencha thee met smaakkenmerken van beide.

1 van 3
best Sencha thee

Wat moet je voorbereiden? Sencha Groene thee?

In tegenstelling tot matcha, Sencha Voor groene thee heb je maar één theeservies nodig: de Kyusu-theepot. De Kyusu-theepot is het beste hulpmiddel voor het zetten van Japanse groene thee. Hij heeft een brede basis waar de blaadjes zich kunnen ontvouwen en een ingebouwd filter om ze eruit te zeven tijdens het schenken. 

De Kyusu-theepot heeft ook een holle handgreep aan de zijkant, zodat je er gemakkelijker in kunt schenken. Sencha thee. Met een snelle draai van uw pols schenkt u de thee in, en de holle handgreep aan de zijkant houdt de theepot koel, zodat u uw handen niet verbrandt.

Bekijk onze volledige Sencha Complete gids voor het zetten van thee

  • Stap 1 - Waterverhouding

    Voor Japanners Sencha , Gebruik een verhouding van 5 gram theebladeren op 150 ml water. Dit is niet zo extreem als de Chinese gongfu-zetmethode, maar het levert een veel geconcentreerdere kop thee op dan de westerse zetmethode. Bij Nio geloven we dat het beter is om een kleinere hoeveelheid super smaakvolle thee te drinken dan een grotere hoeveelheid meer waterige thee. Als u het daar niet mee eens bent, hebben we daar alle respect voor!

  • Stap 2 - Watertemperatuur

    Voor de watertemperatuur kunt u het beste een temperatuur tussen 60 en 79 graden Celsius aanhouden. Gebruik de laagste temperatuur voor zoetere, schaduwrijke theesoorten en de hoogste voor latere oogsten en bancha. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer bitterheid u uit de thee haalt. Sencha Zorg er dus voor dat u de hoeveelheid thee laag houdt als u een zachte, zoete kop thee wilt zetten.

  • Stap 3 - Zettijd

    Als het om de zettijd gaat, is 1 minuut de perfecte tijd voor de meeste soorten Sencha thee. De enige uitzondering is Fukamushi Sencha , wat soms prima kan met een trektijd van 45 seconden. De diep gestoomde Sencha thee heeft kleinere bladdeeltjes, waardoor de thee sneller trekt.

1 van 3

voordelen is van Sencha thee

Er zijn een paar verschillende voordelen van Sencha thee, en we gaan er hier een paar bespreken:

cafeïnegehalte: Sencha Thee kan worden beschouwd als een thee met een gemiddeld cafeïnegehalte. Het cafeïnegehalte is niet zo hoog in vergelijking met sommige zwaardere theesoorten zoals Gyokuro en matcha, maar het is aanzienlijk hoger dan theesoorten met weinig cafeïne zoals Hojicha , kukicha, bancha en Genmaicha . Met een kopje Sencha , Je krijgt tussen de 40 en 60 mg cafeïne binnen, ongeveer de helft van de hoeveelheid van een klein kopje koffie. Dit kan je voldoende energie geven om de ochtend door te komen, maar niet zo veel dat je er overdag nerveus of angstig van wordt. 

EGCG in Sencha thee: Naast cafeïne en theanine, Sencha Bevat ook veel EGCG of epigallocatechinegallaat, de belangrijkste antioxidant in groene thee. Dit komt vaker voor in onbeschaduwde thee. Sencha thee, en het wordt geëxtraheerd op hogere temperaturen. Als je echt veel antioxidanten uit je thee wilt halen, kun je hem met kokend water zetten, maar dan krijg je een erg bittere thee!

Veelgestelde vragen

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar.…

Levering

We bieden momenteel gratis bezorging opties voor iedereen wereldwijd. Voor bepaalde bestellingen bieden we ook gratis expresverzending aan, die meestal binnen een paar dagen wordt bezorgd. Als uw bestelling tijdsgevoelig is, zorg er dan voor dat u bij het afrekenen een van de snellere bezorgopties selecteert.

Thee en theeservies

Heb je vragen over een van onze producten? Je kunt ze stellen aan onze klantenservice of de honderden video's bekijken die we hebben op YouTube, Instagram, Facebook en TikTok voor meer informatie.

Problemen met de bestelling

Hoewel onze thee doorgaans snel en efficiënt wordt verzonden vanuit onze distributiecentra in de EU en de VS, kunnen er vertragingen optreden vanwege de douane, vakantiedrukte en het weer. We kunnen u trackinginformatie verstrekken wanneer u bestelt, zodat u altijd weet waar uw thee zich bevindt!

Betalingen

We accepteren momenteel betalingen via de gangbare creditcards, PayPal, Apple Pay en bankoverschrijving. Als je vragen hebt over je voorkeursbetaalmethode, neem dan contact met ons op. We kunnen dan samen kijken wat we voor je kunnen betekenen!

Retourneren en restituties

Hoewel retourzendingen bij Nio zeer zeldzaam zijn, komen ze af en toe voor. We willen dat iedereen tevreden is met de thee die ze ontvangen, dus bieden we liever een vervangende thee aan dan dat we iemand met een thee laten zitten die ze niet lekker vinden. Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we eventuele problemen met de door u bestelde thee oplossen.

1 van 4