Wil je meer weten over Japanse thee? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten theesoorten in Japan, hoe ze gemaakt worden en hoe ze smaken. Deze theeën hebben we ontdekt tijdens onze reizen door Japan, waar we theeboeren ontmoetten en op zoek gingen naar de beste groene thee voor nioteas.com. Laten we eens kijken naar onze ranglijst van de 28 beste soorten Japanse thee.
BELANGRIJK: Klik op het onderstaande gedeelte van de inhoudsopgave om direct naar het gedeelte te gaan waarin je geïnteresseerd bent.👇
🍵🫖 Wat staat er op het menu? 🫖 🍵
- Video met de complete Japanse theegids
- Wat zijn de verschillende soorten Japanse thee?
- Japanse thee #1 - Matcha thee
- Japanse thee #2 - Sencha
- Japanse thee #3 - Gyokuro
- Japanse thee #4 - Hojicha
- Japanse thee #5 - Genmaicha
- Japanse thee #6 - Hoji Genmaicha
- Japanse thee #7 - Kamairicha
- Japanse thee #8 - Kukicha
- Japanse thee #9 - Karigane
- Japanse thee #10 - Kuki Hojicha
- Japanse thee #11 - Bancha
- Japanse thee #12 - Shincha of Ichibancha
- Japanse thee #13 - Nibancha
- Japanse thee #14 - Sanbancha
- Japanse Thee #15 - Akibancha
- Japanse thee #16 - Kyobancha
- Japanse thee #17 - Kabuse Sencha
- Japanse thee #18 - Konacha
- Japanse thee #19 - Tencha
- Japanse thee #20 - Asamushi Sencha
- Japanse thee #21 - Fukamushi Sencha
- Japanse thee #22 - Chumushi Sencha
- Japanse thee #23 - Aracha
- Japanse thee #24 - Yamecha
- Japanse thee #25 - Ujicha
- Japanse thee #26 - Tamaryokucha
- Japanse thee #27 - Mecha
- Japanse thee #28 - Sakuracha
- Waar kan ik Japanse thee proberen?
- Welke theesoort is het populairst in Japan?
- Is Japanse thee goed voor je?
- Welke Japanse thee is het gezondst?
- Welke Japanse groene thee is het beste?
- Waar kun je Japanse thee kopen?
- Hoe zet je Japanse thee?
Video met de complete Japanse theegids
We hebben een video gemaakt waarin we alles over Japanse thee bespreken. Bekijk ons YouTube-kanaal.
Wat zijn de verschillende soorten Japanse thee?
We hebben de 28 verschillende Japanse theesoorten hieronder gerangschikt. 👇
Japanse thee #1 - Matcha thee
matcha Thee is misschien wel een van de bekendste Japanse theesoorten ter wereld, en dat is vooral te danken aan het gebruik ervan in de theeceremonie. Deze poederthee wordt gemaakt van theeplanten die 3 weken voor de oogst in de schaduw staan om hun zoete en hartige smaken te versterken.
Vervolgens worden de bovenste bladeren geselecteerd, worden de steeltjes verwijderd en worden ze tot een fijn poeder vermalen. In tegenstelling tot bladthee, die in een Theepot, Matcha thee Voor de bereiding zijn een paar speciale Japanse theeserviezen nodig, zoals de chasen matcha garde, De chawan matcha-kom, de chashaku matchalepel en vele andere. De bereiding van Matcha thee op deze manier is een van de meest gevierde Japanse tradities.
Als je jezelf wilt verdiepen in de kunst van matcha, raden we je aan om onze Matcha thee proefdozen! Met deze dozen kun je de beste matcha geselecteerd van gerenommeerde Japanse boeren.
Japanse thee #2 - Sencha

Terwijl Matcha thee is misschien wel een van de bekendste soorten Japanse thee wereldwijd, Sencha is de populairste theesoort en is goed voor 70% van alle thee die in Japan wordt geconsumeerd. Sencha is natuurlijk een brede categorie, waarbinnen je veel verschillende smaakprofielen kunt vinden. Sencha verwijst in principe naar thee die na de oogst wordt gestoomd en daarna wordt gerold en gedroogd om de smaak vast te houden totdat de thee in water kan worden bereid.
Japanse thee #3 - Gyokuro
Gyokuro wordt door veel theekenners beschouwd als de beste Japanse thee, omdat het zo perfect het smaakprofiel vastlegt waar Japanse thee bekend om staan. Deze combinatie van zoete en hartige smaken wordt geperfectioneerd tijdens het lange schaduwproces en de gehaltes aan chlorofyl, theanine en cafeïne worden verhoogd.
Gyokuro wordt meestal bereid met een kleinere hoeveelheid koeler water, meer bladeren en een langere trektijd om de smaak nog verder te concentreren. Gyokuro Is de duurste thee in Japan vanwege het arbeidsintensieve productieproces. Je kunt deze thee vinden in een chique theesalon of theehuis in Japan.
Japanse thee #4 - Hojicha
Hojicha verwijst naar een geroosterde groene thee die meestal gemaakt wordt van de oudere bladeren en stengels van de theeplant. Hojicha werd ooit gebruikt als een manier om het maximale uit de theeoogst te halen en de delen van de theeplant te gebruiken die anders zouden worden weggegooid. Nu Hojicha wordt over de hele wereld geliefd om zijn unieke smaak, die warmere tonen van koffie, karamel en chocolade combineert. Hoewel het eruitziet als zwarte thee, Hojicha is eigenlijk een groene thee omdat de bladeren na de oogst worden verhit en niet volledig mogen oxideren.
Japanse thee #5 - Genmaicha
Genmaicha is er weer zo eentje Japanse thee die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Genmaicha wordt gemaakt door groene theebladeren te combineren met geroosterde rijst. Hierdoor krijgt de thee een warme en zoete geur van graan en geroosterde noten, die heel rustgevend kan zijn. Genmaicha heeft een zeer laag cafeïnegehalte en is daarom een uitstekende thee om 's avonds van te genieten.
Genmaicha begon als een manier om theebladeren te bewaren in economisch moeilijke tijden. Om de thee langer houdbaar te houden, voegden mensen geroosterde rijstkorrels toe om de voorraad te vergroten. Al snel begonnen mensen de uitstekende smaakcombinatie op te merken en dit Japanse thee werd een enorme hit! Nu is het de meest voorkomende theesoort in Japan, en je zult het zeker in restaurants en theehuizen in het hele land zien.
Japanse thee #6 - Hoji Genmaicha
hoji Genmaicha is een combinatie van Genmaicha en Hojicha . Omdat het gemaakt is met de combinatie van Hojicha bladeren met een lager cafeïnegehalte en geroosterde rijst zonder cafeïne, is deze thee geschikt om zelfs laat in de avond te drinken.
Japanse thee #7 - Kamairicha
Kamairicha is een thee die ergens tussen een Hojicha en een Sencha . Het is een gedeeltelijk geroosterde thee, die in een hete pan wordt gedraaid op een vergelijkbare manier als Chinese groene thee. Dit geeft Kamairicha een iets warmer smaakprofiel, met tonen van amandelen en cashewnoten, maar het behoudt nog steeds de gestoomde groentesmaak.
Japanse thee #8 - Kukicha
kukicha wordt gemaakt van de stengels en bladeren van de theeplant. Hoewel de stengels meestal voorzichtig worden verwijderd bij theesoorten zoals Sencha en Gyokuro , Ze worden gevierd in kukicha. De stengels geven de kukicha een mildere smaak, met tonen van hooi of zomergras en een vleugje mineralen. De toevoeging van de stengels verlaagt ook het cafeïnegehalte van kukicha.
Op een vergelijkbare manier als Genmaicha , Deze thee werd ontwikkeld om het maximale uit de beschikbare thee te halen. Omdat de theeboeren hun voornaamste bron van inkomsten haalden uit de theebladeren die ze verkochten, konden ze het zich vaak niet veroorloven om er zelf van te genieten. Een paar boeren ontdekten dat ze zelfs een heerlijke thee konden maken van de stengels van de theeplant, en al snel werd dit geheim door iedereen bekend. Nu kukicha of twijgthee is een geliefde Japanse groene thee, en boeren in heel Japan produceren het voor hun trouwe klanten.
Japanse thee #9 - Karigane
karigane lijkt erg op kukicha, maar het verwijst naar een stengelthee gemaakt van schaduwrijke theeplanten, zoals die gebruikt worden om Gyokuro , Matcha thee en Kabusecha. Omdat de thee enkele schaduwrijke bladeren bevat, karigane is deze zoeter en bevat hij iets meer cafeïne dan de onbeschaduwde variant.
We hebben ontdekt dat karigane zeer goed werkt als koud gezette thee. Hoewel Gyokuro Kan wat sterk zijn voor mensen die nog niet bekend zijn met thee, maar karigane heeft een veel milder smaakprofiel, maar bevat nog steeds veel zoetheid. Wanneer het als cold brew wordt bereid, krijgt de thee een prachtige combinatie van koele komkommer en zoete cantaloupemeloen, die vooral in de zomer goed tot hun recht komen.
Japanse thee #10 - Kuki Hojicha

kuki Hojicha is een ander type stengelthee, maar deze wordt gemaakt van geroosterde theestengels. De stengels en bladeren van de theeplant worden anders gebrand, waardoor deze thee een ander smaakprofiel krijgt dan een normale thee. Hojicha . De kuki Hojicha Gemaakt door Mr. Issin, heeft deze veel donkerdere smaakprofielen van zwarte koffie en pure chocolade geërfd. Het is zelfs een van onze theeën met het laagste cafeïnegehalte, waardoor het een uitstekende koffievervanger is voor diegenen die hun cafeïne-inname willen beperken.
Japanse thee #11 - Bancha
bankje verwijst naar een thee gemaakt van de rijpere bladeren van de theeplant. Deze bladeren worden niet gebruikt in de duurdere Japanse groene theeën, maar ze worden wel gebruikt in goedkopere theesoorten zoals bankje. Deze bladeren produceren meer aardse en houtachtige smaakprofielen, meer mineralen en minder cafeïne.
bankje wordt vaak na de maaltijd gedronken om verschillende redenen. Ten eerste bevat de thee weinig cafeïne, waardoor hij later op de dag of zelfs 's avonds heerlijk kan zijn. Men gelooft ook dat de thee de spijsvertering bevordert, waardoor het een uitstekende keuze is voor een traktatie na het eten!
Japanse thee #12 - Shincha of Ichibancha
shincha verwijst naar de eerste thee die in het vroege voorjaar wordt geoogst. Het wordt ook wel ichibancha genoemd en is zeer gewild vanwege zijn ongelooflijke smaak. De theeplant slaat gedurende de winter voedingsstoffen uit de grond op en geeft deze in het vroege voorjaar af aan de eerste bloei theeknoppen, waardoor de thee die van dit deel van de plant wordt gemaakt nog lekkerder wordt.
Voordat koeling wijdverbreid werd, wachtten veel klanten het hele jaar op de shincha oogst, omdat ze wisten dat dit de meest verse thee zou zijn. Nu de moderne conserveringsmethoden zo goed zijn, is er niet zoveel verschil meer tussen de oogst van vorig jaar en de oogst van dit jaar, dus deze shincha-hype begint langzaam af te nemen.
Japanse thee #13 - Nibancha
Nibancha verwijst naar de tweede oogst van de theeplant. Nadat de eerste ronde scheuten is geplukt, zal de theeplant snel verder groeien. Hoewel deze nog steeds gebruikt kunnen worden om smakelijke thee te produceren, zal het gehalte aan voedingsstoffen en smaak lager zijn, omdat de plant niet veel tijd heeft om deze aan te vullen.
Japanse thee #14 - Sanbancha
Sanbancha wordt gemaakt van de derde oogst en wordt alleen gebruikt om thee van lagere kwaliteit te maken, zoals die in theezakjes en flessen. Hier zijn de voedingsstoffen in de theeplant nog verder verminderd en is de smaak vlakker, met minder van de complexiteit die je ziet in premium thee.
Japanse Thee #15 - Akibancha
Sommige boerderijen hebben zelfs een "herfstoogst" of akibancha. Dit vindt meestal plaats in oktober op Japanse thee boerderijen en omdat het de vierde oogst is, kan het ook Yonbancha worden genoemd. Deze oogst komt minder vaak voor omdat de opbrengst van zeer lage kwaliteit is.
Japanse thee #16 - Kyobancha
Kyobancha is een van de Japanse tradities die helaas steeds zeldzamer wordt in de moderne tijd. Dit is een specialiteit van de regio rond Kyoto, waar banchabladeren in een grote pan worden geroosterd. De bladeren worden vrij grondig geroosterd en lijken bijna verbrand. De smaak van deze thee kan door het zware branden zelfs een beetje naar rokerig neigen.
Japanse thee #17 - Kabuse Sencha
kabuse Sencha zit ergens tussen een normale Sencha en een Gyokuro . Om beschouwd te worden als een Gyokuro , het moet 21 dagen of langer in de schaduw staan om als kabuse te worden beschouwd Sencha Het moet 10 dagen of langer in de schaduw staan. Dit betekent dat alles wat tussen de 10 en 21 dagen in de schaduw staat, waarschijnlijk een kabuse Sencha of Kabusecha.
kabuse Sencha De naam is afgeleid van het net dat gebruikt wordt om de theeplant af te schermen van het zonlicht, genaamd “kabuse”. Vroeger werd een stromat gebruikt om de theeplant te bedekken, maar tegenwoordig wordt er een moderner nylon net gebruikt om de planten te bedekken.
Japanse thee #18 - Konacha
Konacha is een groene thee van zeer lage kwaliteit, gemaakt van bladeren van lagere kwaliteit die in kleinere stukjes worden vermalen. Deze thee wordt vaak in restaurants geserveerd omdat de bittere smaak een aangename smaakreiniger kan zijn.
Japanse thee #19 - Tencha
Tencha wordt zelden in bladvorm gedronken. Het verwijst naar de bladeren die vermalen worden om Matcha thee. Dit betekent dat ze 3 weken voor de oogst in de schaduw moeten staan en dat de stelen verwijderd moeten worden om als tencha te worden beschouwd.
Japanse thee #20 - Asamushi Sencha

Japanse thee #21 - Fukamushi Sencha
fukamushi Sencha bevindt zich aan de andere kant van het stoomspectrum. Hier worden de bladeren 80-200 seconden gestoomd, waardoor het blad breekt en er meer van in de kop stroomt. Dit zorgt voor een donkerdere groene kleur en een intenser gestoomd groentesmaakprofiel. fukamushi Sencha Kan ook prima koud gebrouwen worden. Japanse thee, en het koelere water brengt de fruitigere smaakprofielen echt naar voren.
Japanse thee #22 - Chumushi Sencha

Chumushi Sencha Deze theesoort ligt tussen Asamushi en Fukamushi in en wordt gestoomd gedurende de standaard 40-80 seconden. Hierdoor bevindt de smaak van deze middelmatig gestoomde thee zich ergens tussen deze mildere smaaktonen en de intense gestoomde groentesmaak die je in een fukamushi zou kunnen vinden. Sencha .
Japanse thee #23 - Aracha
Aracha verwijst naar een rauwe thee die een aantal stappen van het theeproductieproces heeft doorlopen, maar niet alle. Dit is niet bedoeld voor consumenten, maar voor theebedrijven die de thee in hun eigen fabriek willen verwerken. Dit is waar theeproducenten de mogelijkheid hebben om een aantal van hun unieke methoden en machines te gebruiken om een specifiek smaakprofiel vast te leggen. Deze Aracha is waardevol omdat de enzymen in de bladeren zijn gedeactiveerd, waardoor de thee zijn groene kleur en smaak behoudt terwijl hij wacht op de uiteindelijke productie. Deze bladeren kunnen langer in een productiefaciliteit worden bewaard terwijl ze wachten op verwerking, terwijl verse theebladeren binnen een paar uur oxideren.
Japanse thee #24 - Yamecha
Yamecha verwijst eenvoudigweg naar een thee die wordt geproduceerd in Yame, een klein gebied in Fukuoka dat een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd, vooral voor schaduwtheeën zoals Gyokuro en kabuse Sencha . Yame is een klein gebied qua totale productie, maar wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande theeproducerende regio's vanwege de uitzonderlijke kwaliteit.
Japanse thee #25 - Ujicha

Net als Yame is ook Uji trots op de productie van Japanse groene thee. Uji is de plek waar de productie van groene thee in Japan echt van de grond kwam en staat nog steeds bekend om de productie van topkwaliteit thee. Ujicha verwijst alleen naar thee die geproduceerd is in de regio Uji, vlakbij Kyoto.
Japanse thee #26 - Tamaryokucha

Tamaryokucha lijkt erg op Sencha maar de bladeren zijn in een gekrulde vorm gerold. Dit is een thee waar we veel over leerden toen we meneer Fujisako in Kumamoto bezochten en zijn Tamaryokucha bessaku voor het eerst mochten proeven.
Een tamaryokucha shiraore zoals hierboven afgebeeld kan ook extra stengels bevatten. Je ziet een combinatie van gekrulde theebladeren en rechte gele stengels. Deze extra stengels verlagen het cafeïnegehalte van de thee en voegen ook extra mineralen toe.
Japanse thee #27 - Mecha
Mecha verwijst naar een thee gemaakt van de knoppen van de theeplant, geoogst in het vroege voorjaar. Qua sortering zit het ergens tussenin Gyokuro en Sencha .
Japanse thee #28 - Sakuracha
Sakuracha is een specialiteit tijdens het kersenbloesemseizoen. Het wordt gemaakt door kersenbloesemblaadjes (sakura) en theeblaadjes te mengen. Deze blaadjes zijn vooral mooi, omdat ze niet veel smaak aan de thee toevoegen.
Waar kan ik Japanse thee proberen?

Wilt u meer weten over de verschillende soorten Japanse groene theeën, we hebben een paar verschillende theeproeverijen waarmee u alle verschillende theesoorten kunt uitproberen en kunt zien welke u het lekkerst vindt. Deze proeverijen bestrijken verschillende theesoorten, verschillende teeltgebieden, verschillende boeren en verschillende cultivars. Bij sommige proeverijen krijgt u ook verschillende soorten Japans theeservies zoals de kyusu theepot, chasen matcha garde, Chawan matcha kom en Chashaku matchalepel. Wilt u al het theeservies en 43 verschillende soorten Japanse groene thee uitproberen? Dan raden we u aan om te kiezen voor de Giga Proeverij, verreweg onze meest complete Japanse theeproeverij.
Welke theesoort is het populairst in Japan?
Meest populaire Japanse thee #1 - Sencha
Sencha is de populairste theesoort in Japan, maar het is ook de breedste categorie. Het verwijst simpelweg naar thee die na de oogst is gestoomd en vervolgens is gerold en gedroogd. Deze thee wordt bereid door de bladeren in warm water te laten trekken en ze vervolgens te scheiden terwijl je ze in een kyusu-theepot giet. De thee heeft een sterke en zoete smaak, met tonen van gestoomde groenten en een vleugje citrusachtige scherpte in de nasmaak.
Meest populaire Japanse thee #2 - Matcha
Matcha thee is ook erg populair in Japan, maar je zult het buiten de Japanse theeceremonie bijna nooit puur tegenkomen. Omdat het een poederthee is, kun je het gemakkelijk combineren met allerlei desserts, gebak en natuurlijk de matcha groene thee latte. Hiervoor gebruiken ze een matcha van mindere kwaliteit of Latte Matcha. De Latte Matcha kan nog steeds een goede thee zijn, maar bepaalde stappen in het productieproces worden overgeslagen om het goedkoper te maken. De smaak is ook veel sterker, wat eigenlijk wel een voordeel is, want je proeft de matcha-smaak door alle room en suiker heen.
ceremoniële matcha is de soort die bedoeld is om puur te drinken. Deze vind je wel in Japan, maar is voorbehouden aan theehuizen en de theeceremonie, omdat hij veel meer gewaardeerd wordt. Dit matchapoeder wordt gemaakt met behulp van alle stappen die we eerder noemden, waaronder het langdurig beschaduwen van de planten, het zorgvuldig selecteren van de bladeren, het verwijderen van de stelen en het malen van de bladeren in een grote granieten molen. Dit ceremoniële matcha heeft een natuurlijke zoetheid en is goed te drinken zonder melk of suiker.
Is Japanse thee goed voor je?
Er zijn veel gezondheidsvoordelen van Japanse thee. Hoewel bijna alle theesoorten als gezonder kunnen worden beschouwd dan andere dranken,, Japanse thee hebben ze extra voordelen. Ten eerste worden ze meestal gemaakt van de jongere scheuten van de theeplant, wat betekent dat ze meer voedingsstoffen bevatten. Ten tweede worden ze vaak in de schaduw gezet, wat de hoeveelheid chlorofyl en l-theanine verhoogt. De l-theanine in groene thee zorgt voor een kalm en energiek gevoel dat de hele dag aanhoudt.
Welke Japanse thee is het gezondst?
Bij het beoordelen van de gezondheidsvoordelen van groene thee, zijn er een paar factoren waar je op kunt letten. Ten eerste zijn het de antioxidanten, zoals EGCG. In dit geval zou je eigenlijk voor een onbeschaduwde thee moeten kiezen, omdat theesoorten die aan zonlicht worden blootgesteld meer catechines produceren als bescherming tegen uv-licht. Als je op zoek bent naar meer van de ontspannen focus die theanine biedt, kun je het beste kiezen voor een thee met een lange schaduw, zoals thee met een lange schaduw. Gyokuro . Als je op zoek bent naar een combinatie van alles, zit je goed met Matcha thee. Omdat deze thee in poedervorm is, kun je het hele blad consumeren, waardoor je een hogere concentratie van alle voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.
Welke Japanse groene thee is het beste?
De vraag naar de beste Japanse groene thee hangt af van wat je zoekt. Als je op zoek bent naar een ochtendthee met veel cafeïne, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Gyokuro of matcha. Als je op zoek bent naar een rustgevende avondthee, kun je kiezen voor bancha of Genmaicha . Als u in de winter van een heerlijke, verwarmende thee wilt genieten, raden wij u een geroosterde thee aan zoals Hojicha en als je op zoek bent naar een koele verfrissing in de zomer, moet je zeker een koud gebrouwen drankje proberen fukamushi Sencha !
Waar kun je Japanse thee kopen?
Hoewel je gemakkelijk Japanse thee in veel verschillende supermarkten kunt kopen, is dit meestal thee van lagere kwaliteit, geproduceerd in massa. Deze grotere theemerken vertellen je weinig over waar de thee is geproduceerd en door wie. Als je echt belangrijke informatie over een thee wilt hebben voordat je hem koopt, moet je echt weten welke boerderij de thee heeft geproduceerd.
Een betrouwbare website voor Japanse thee zou zijn, Nio Teas! We kopen onze thee rechtstreeks bij de boeren en ontmoeten hen zelfs persoonlijk om de velden en faciliteiten te bezichtigen en thee te drinken met de mensen die hard hebben gewerkt om de thee te produceren. Op onze website kunt u niet alleen lezen hoe de thee wordt gemaakt, maar ook door wie. Dankzij volledige transparantie krijgt u echt een idee van de thee voordat u hem koopt.
Hoe zet je Japanse thee?
Als het gaat om Japanse thee zetten, Het hangt af van het soort thee dat u zet. Hier is een korte handleiding om in gedachten te houden bij het bereiden van verschillende soorten Japanse thee. 👇