Complete gids van de 28 beste Japanse theeën

Wil je meer weten over Japanse thee? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten theesoorten in Japan, hoe ze gemaakt worden en hoe ze smaken. Deze theeën hebben we ontdekt tijdens onze reizen door Japan, waar we theeboeren ontmoetten en op zoek gingen naar de beste groene thee voor nioteas.com. Laten we eens kijken naar onze ranglijst van de 28 beste soorten Japanse thee

BELANGRIJK: Klik op het onderstaande gedeelte van de inhoudsopgave om direct naar het gedeelte te gaan waarin je geïnteresseerd bent.👇

🍵🫖 Wat staat er op het menu? 🫖 🍵

Video met de complete Japanse theegids

We hebben een video gemaakt waarin we alles over Japanse thee bespreken. Bekijk ons YouTube-kanaal

 

Wat zijn de verschillende soorten Japanse thee?

We hebben de 28 verschillende Japanse theesoorten hieronder gerangschikt. 👇

Japanse thee #1 - Matcha thee

matcha Thee is misschien wel een van de bekendste Japanse theesoorten ter wereld, en dat is vooral te danken aan het gebruik ervan in de theeceremonie. Deze poederthee wordt gemaakt van theeplanten die 3 weken voor de oogst in de schaduw staan om hun zoete en hartige smaken te versterken. 

Vervolgens worden de bovenste bladeren geselecteerd, worden de steeltjes verwijderd en worden ze tot een fijn poeder vermalen. In tegenstelling tot bladthee, die in een Theepot, Matcha thee Voor de bereiding zijn een paar speciale Japanse theeserviezen nodig, zoals de chasen matcha garde, De chawan matcha-kom, de chashaku matchalepel en vele andere. De bereiding van Matcha thee op deze manier is een van de meest gevierde Japanse tradities

Als je jezelf wilt verdiepen in de kunst van matcha, raden we je aan om onze Matcha thee proefdozen! Met deze dozen kun je de beste matcha geselecteerd van gerenommeerde Japanse boeren

 

Japanse thee #2 - Sencha

Terwijl Matcha thee is misschien wel een van de bekendste soorten Japanse thee wereldwijd,  Sencha  is de populairste theesoort en is goed voor 70% van alle thee die in Japan wordt geconsumeerd.  Sencha  is natuurlijk een brede categorie, waarbinnen je veel verschillende smaakprofielen kunt vinden. Sencha verwijst in principe naar thee die na de oogst wordt gestoomd en daarna wordt gerold en gedroogd om de smaak vast te houden totdat de thee in water kan worden bereid.

 

Japanse thee #3 - Gyokuro

Gyokuro  wordt door veel theekenners beschouwd als de beste Japanse thee, omdat het zo perfect het smaakprofiel vastlegt waar Japanse thee bekend om staan. Deze combinatie van zoete en hartige smaken wordt geperfectioneerd tijdens het lange schaduwproces en de gehaltes aan chlorofyl, theanine en cafeïne worden verhoogd. 

Gyokuro  wordt meestal bereid met een kleinere hoeveelheid koeler water, meer bladeren en een langere trektijd om de smaak nog verder te concentreren.  Gyokuro  Is de duurste thee in Japan vanwege het arbeidsintensieve productieproces. Je kunt deze thee vinden in een chique theesalon of theehuis in Japan. 

 

Japanse thee #4 - Hojicha

Hojicha  verwijst naar een geroosterde groene thee die meestal gemaakt wordt van de oudere bladeren en stengels van de theeplant.  Hojicha  werd ooit gebruikt als een manier om het maximale uit de theeoogst te halen en de delen van de theeplant te gebruiken die anders zouden worden weggegooid. Nu  Hojicha  wordt over de hele wereld geliefd om zijn unieke smaak, die warmere tonen van koffie, karamel en chocolade combineert. Hoewel het eruitziet als zwarte thee,  Hojicha  is eigenlijk een groene thee omdat de bladeren na de oogst worden verhit en niet volledig mogen oxideren.

 

Japanse thee #5 - Genmaicha

Genmaicha  is er weer zo eentje Japanse thee die de laatste jaren steeds populairder is geworden.  Genmaicha  wordt gemaakt door groene theebladeren te combineren met geroosterde rijst. Hierdoor krijgt de thee een warme en zoete geur van graan en geroosterde noten, die heel rustgevend kan zijn.  Genmaicha  heeft een zeer laag cafeïnegehalte en is daarom een uitstekende thee om 's avonds van te genieten.

 

Genmaicha  begon als een manier om theebladeren te bewaren in economisch moeilijke tijden. Om de thee langer houdbaar te houden, voegden mensen geroosterde rijstkorrels toe om de voorraad te vergroten. Al snel begonnen mensen de uitstekende smaakcombinatie op te merken en dit Japanse thee werd een enorme hit! Nu is het de meest voorkomende theesoort in Japan, en je zult het zeker in restaurants en theehuizen in het hele land zien.

 

Japanse thee #6 - Hoji Genmaicha

hoji Genmaicha  is een combinatie van  Genmaicha  en  Hojicha . Omdat het gemaakt is met de combinatie van Hojicha bladeren met een lager cafeïnegehalte en geroosterde rijst zonder cafeïne, is deze thee geschikt om zelfs laat in de avond te drinken.

 

Japanse thee #7 - Kamairicha

Kamairicha  is een thee die ergens tussen een Hojicha en een Sencha . Het is een gedeeltelijk geroosterde thee, die in een hete pan wordt gedraaid op een vergelijkbare manier als Chinese groene thee. Dit geeft  Kamairicha  een iets warmer smaakprofiel, met tonen van amandelen en cashewnoten, maar het behoudt nog steeds de gestoomde groentesmaak. 

 

 

Japanse thee #8 - Kukicha

kukicha wordt gemaakt van de stengels en bladeren van de theeplant. Hoewel de stengels meestal voorzichtig worden verwijderd bij theesoorten zoals Sencha en Gyokuro , Ze worden gevierd in kukicha. De stengels geven de kukicha een mildere smaak, met tonen van hooi of zomergras en een vleugje mineralen. De toevoeging van de stengels verlaagt ook het cafeïnegehalte van kukicha.

 

Op een vergelijkbare manier als  Genmaicha , Deze thee werd ontwikkeld om het maximale uit de beschikbare thee te halen. Omdat de theeboeren hun voornaamste bron van inkomsten haalden uit de theebladeren die ze verkochten, konden ze het zich vaak niet veroorloven om er zelf van te genieten. Een paar boeren ontdekten dat ze zelfs een heerlijke thee konden maken van de stengels van de theeplant, en al snel werd dit geheim door iedereen bekend. Nu kukicha of twijgthee is een geliefde Japanse groene thee, en boeren in heel Japan produceren het voor hun trouwe klanten. 

 

Japanse thee #9 - Karigane

karigane lijkt erg op kukicha, maar het verwijst naar een stengelthee gemaakt van schaduwrijke theeplanten, zoals die gebruikt worden om  Gyokuro , Matcha thee en Kabusecha. Omdat de thee enkele schaduwrijke bladeren bevat, karigane is deze zoeter en bevat hij iets meer cafeïne dan de onbeschaduwde variant. 

 

We hebben ontdekt dat karigane zeer goed werkt als koud gezette thee. Hoewel Gyokuro Kan wat sterk zijn voor mensen die nog niet bekend zijn met thee, maar karigane heeft een veel milder smaakprofiel, maar bevat nog steeds veel zoetheid. Wanneer het als cold brew wordt bereid, krijgt de thee een prachtige combinatie van koele komkommer en zoete cantaloupemeloen, die vooral in de zomer goed tot hun recht komen.

 

Japanse thee #10 - Kuki Hojicha

kuki Hojicha  is een ander type stengelthee, maar deze wordt gemaakt van geroosterde theestengels. De stengels en bladeren van de theeplant worden anders gebrand, waardoor deze thee een ander smaakprofiel krijgt dan een normale thee. Hojicha . De kuki Hojicha  Gemaakt door Mr. Issin, heeft deze veel donkerdere smaakprofielen van zwarte koffie en pure chocolade geërfd. Het is zelfs een van onze theeën met het laagste cafeïnegehalte, waardoor het een uitstekende koffievervanger is voor diegenen die hun cafeïne-inname willen beperken.

 

Japanse thee #11 - Bancha

bankje verwijst naar een thee gemaakt van de rijpere bladeren van de theeplant. Deze bladeren worden niet gebruikt in de duurdere Japanse groene theeën, maar ze worden wel gebruikt in goedkopere theesoorten zoals bankje. Deze bladeren produceren meer aardse en houtachtige smaakprofielen, meer mineralen en minder cafeïne. 

 

bankje wordt vaak na de maaltijd gedronken om verschillende redenen. Ten eerste bevat de thee weinig cafeïne, waardoor hij later op de dag of zelfs 's avonds heerlijk kan zijn. Men gelooft ook dat de thee de spijsvertering bevordert, waardoor het een uitstekende keuze is voor een traktatie na het eten!

 

Japanse thee #12 - Shincha of Ichibancha 

shincha verwijst naar de eerste thee die in het vroege voorjaar wordt geoogst. Het wordt ook wel ichibancha genoemd en is zeer gewild vanwege zijn ongelooflijke smaak. De theeplant slaat gedurende de winter voedingsstoffen uit de grond op en geeft deze in het vroege voorjaar af aan de eerste bloei theeknoppen, waardoor de thee die van dit deel van de plant wordt gemaakt nog lekkerder wordt. 

 

Voordat koeling wijdverbreid werd, wachtten veel klanten het hele jaar op de shincha oogst, omdat ze wisten dat dit de meest verse thee zou zijn. Nu de moderne conserveringsmethoden zo goed zijn, is er niet zoveel verschil meer tussen de oogst van vorig jaar en de oogst van dit jaar, dus deze shincha-hype begint langzaam af te nemen.

 

Japanse thee #13 - Nibancha

Nibancha verwijst naar de tweede oogst van de theeplant. Nadat de eerste ronde scheuten is geplukt, zal de theeplant snel verder groeien. Hoewel deze nog steeds gebruikt kunnen worden om smakelijke thee te produceren, zal het gehalte aan voedingsstoffen en smaak lager zijn, omdat de plant niet veel tijd heeft om deze aan te vullen. 

 

Japanse thee #14 - Sanbancha

Sanbancha wordt gemaakt van de derde oogst en wordt alleen gebruikt om thee van lagere kwaliteit te maken, zoals die in theezakjes en flessen. Hier zijn de voedingsstoffen in de theeplant nog verder verminderd en is de smaak vlakker, met minder van de complexiteit die je ziet in premium thee.

 

Japanse Thee #15 - Akibancha

Sommige boerderijen hebben zelfs een "herfstoogst" of akibancha. Dit vindt meestal plaats in oktober op Japanse thee boerderijen en omdat het de vierde oogst is, kan het ook Yonbancha worden genoemd. Deze oogst komt minder vaak voor omdat de opbrengst van zeer lage kwaliteit is.

 

Japanse thee #16 - Kyobancha

Kyobancha is een van de Japanse tradities die helaas steeds zeldzamer wordt in de moderne tijd. Dit is een specialiteit van de regio rond Kyoto, waar banchabladeren in een grote pan worden geroosterd. De bladeren worden vrij grondig geroosterd en lijken bijna verbrand. De smaak van deze thee kan door het zware branden zelfs een beetje naar rokerig neigen. 

 

Japanse thee #17 - Kabuse Sencha  

kabuse Sencha  zit ergens tussen een normale  Sencha  en een  Gyokuro . Om beschouwd te worden als een  Gyokuro , het moet 21 dagen of langer in de schaduw staan om als kabuse te worden beschouwd Sencha Het moet 10 dagen of langer in de schaduw staan. Dit betekent dat alles wat tussen de 10 en 21 dagen in de schaduw staat, waarschijnlijk een kabuse Sencha  of Kabusecha

 

kabuse Sencha  De naam is afgeleid van het net dat gebruikt wordt om de theeplant af te schermen van het zonlicht, genaamd “kabuse”. Vroeger werd een stromat gebruikt om de theeplant te bedekken, maar tegenwoordig wordt er een moderner nylon net gebruikt om de planten te bedekken.

 

Japanse thee #18 - Konacha

Konacha is een groene thee van zeer lage kwaliteit, gemaakt van bladeren van lagere kwaliteit die in kleinere stukjes worden vermalen. Deze thee wordt vaak in restaurants geserveerd omdat de bittere smaak een aangename smaakreiniger kan zijn.

 

Japanse thee #19 - Tencha

Tencha wordt zelden in bladvorm gedronken. Het verwijst naar de bladeren die vermalen worden om Matcha thee. Dit betekent dat ze 3 weken voor de oogst in de schaduw moeten staan en dat de stelen verwijderd moeten worden om als tencha te worden beschouwd. 

 

Japanse thee #20 - Asamushi Sencha  

Terwijl de meeste Japanse thee worden 40-80 seconden gestoomd, Asamushi is een korte gestoomde thee, die 20-40 seconden gestoomd wordt. Hierdoor blijven de bladeren beter intact en hebben ze een lichtere smaak.

 

Japanse thee #21 - Fukamushi Sencha  

fukamushi Sencha  bevindt zich aan de andere kant van het stoomspectrum. Hier worden de bladeren 80-200 seconden gestoomd, waardoor het blad breekt en er meer van in de kop stroomt. Dit zorgt voor een donkerdere groene kleur en een intenser gestoomd groentesmaakprofiel. fukamushi Sencha  Kan ook prima koud gebrouwen worden. Japanse thee, en het koelere water brengt de fruitigere smaakprofielen echt naar voren.

 

 

Japanse thee #22 - Chumushi Sencha  

Chumushi  Sencha Deze theesoort ligt tussen Asamushi en Fukamushi in en wordt gestoomd gedurende de standaard 40-80 seconden. Hierdoor bevindt de smaak van deze middelmatig gestoomde thee zich ergens tussen deze mildere smaaktonen en de intense gestoomde groentesmaak die je in een fukamushi zou kunnen vinden. Sencha .

 

Japanse thee #23 - Aracha

Aracha verwijst naar een rauwe thee die een aantal stappen van het theeproductieproces heeft doorlopen, maar niet alle. Dit is niet bedoeld voor consumenten, maar voor theebedrijven die de thee in hun eigen fabriek willen verwerken. Dit is waar theeproducenten de mogelijkheid hebben om een aantal van hun unieke methoden en machines te gebruiken om een specifiek smaakprofiel vast te leggen. Deze Aracha is waardevol omdat de enzymen in de bladeren zijn gedeactiveerd, waardoor de thee zijn groene kleur en smaak behoudt terwijl hij wacht op de uiteindelijke productie. Deze bladeren kunnen langer in een productiefaciliteit worden bewaard terwijl ze wachten op verwerking, terwijl verse theebladeren binnen een paar uur oxideren.

 

Japanse thee #24 - Yamecha

Yamecha verwijst eenvoudigweg naar een thee die wordt geproduceerd in Yame, een klein gebied in Fukuoka dat een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd, vooral voor schaduwtheeën zoals  Gyokuro  en kabuse Sencha . Yame is een klein gebied qua totale productie, maar wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande theeproducerende regio's vanwege de uitzonderlijke kwaliteit.

 

Japanse thee #25 - Ujicha

Net als Yame is ook Uji trots op de productie van Japanse groene thee. Uji is de plek waar de productie van groene thee in Japan echt van de grond kwam en staat nog steeds bekend om de productie van topkwaliteit thee. Ujicha verwijst alleen naar thee die geproduceerd is in de regio Uji, vlakbij Kyoto.

 

 

Japanse thee #26 - Tamaryokucha

Tamaryokucha lijkt erg op  Sencha  maar de bladeren zijn in een gekrulde vorm gerold. Dit is een thee waar we veel over leerden toen we meneer Fujisako in Kumamoto bezochten en zijn Tamaryokucha bessaku voor het eerst mochten proeven.

Een tamaryokucha shiraore zoals hierboven afgebeeld kan ook extra stengels bevatten. Je ziet een combinatie van gekrulde theebladeren en rechte gele stengels. Deze extra stengels verlagen het cafeïnegehalte van de thee en voegen ook extra mineralen toe.

 

Japanse thee #27 - Mecha

Mecha verwijst naar een thee gemaakt van de knoppen van de theeplant, geoogst in het vroege voorjaar. Qua sortering zit het ergens tussenin Gyokuro en Sencha .

 

Japanse thee #28 - Sakuracha

Sakuracha is een specialiteit tijdens het kersenbloesemseizoen. Het wordt gemaakt door kersenbloesemblaadjes (sakura) en theeblaadjes te mengen. Deze blaadjes zijn vooral mooi, omdat ze niet veel smaak aan de thee toevoegen. 

 

Waar kan ik Japanse thee proberen?

Wilt u meer weten over de verschillende soorten Japanse groene theeën, we hebben een paar verschillende theeproeverijen waarmee u alle verschillende theesoorten kunt uitproberen en kunt zien welke u het lekkerst vindt. Deze proeverijen bestrijken verschillende theesoorten, verschillende teeltgebieden, verschillende boeren en verschillende cultivars. Bij sommige proeverijen krijgt u ook verschillende soorten Japans theeservies zoals de kyusu theepot, chasen matcha garde, Chawan matcha kom en Chashaku matchalepel. Wilt u al het theeservies en 43 verschillende soorten Japanse groene thee uitproberen? Dan raden we u aan om te kiezen voor de Giga Proeverij, verreweg onze meest complete Japanse theeproeverij.

 

Welke theesoort is het populairst in Japan?

Meest populaire Japanse thee #1 - Sencha

Sencha  is de populairste theesoort in Japan, maar het is ook de breedste categorie. Het verwijst simpelweg naar thee die na de oogst is gestoomd en vervolgens is gerold en gedroogd. Deze thee wordt bereid door de bladeren in warm water te laten trekken en ze vervolgens te scheiden terwijl je ze in een kyusu-theepot giet. De thee heeft een sterke en zoete smaak, met tonen van gestoomde groenten en een vleugje citrusachtige scherpte in de nasmaak. 

Meest populaire Japanse thee #2 - Matcha

Matcha thee is ook erg populair in Japan, maar je zult het buiten de Japanse theeceremonie bijna nooit puur tegenkomen. Omdat het een poederthee is, kun je het gemakkelijk combineren met allerlei desserts, gebak en natuurlijk de matcha groene thee latte. Hiervoor gebruiken ze een matcha van mindere kwaliteit of Latte Matcha. De Latte Matcha kan nog steeds een goede thee zijn, maar bepaalde stappen in het productieproces worden overgeslagen om het goedkoper te maken. De smaak is ook veel sterker, wat eigenlijk wel een voordeel is, want je proeft de matcha-smaak door alle room en suiker heen.

ceremoniële matcha is de soort die bedoeld is om puur te drinken. Deze vind je wel in Japan, maar is voorbehouden aan theehuizen en de theeceremonie, omdat hij veel meer gewaardeerd wordt. Dit matchapoeder wordt gemaakt met behulp van alle stappen die we eerder noemden, waaronder het langdurig beschaduwen van de planten, het zorgvuldig selecteren van de bladeren, het verwijderen van de stelen en het malen van de bladeren in een grote granieten molen. Dit ceremoniële matcha heeft een natuurlijke zoetheid en is goed te drinken zonder melk of suiker.

 

Is Japanse thee goed voor je?

Er zijn veel gezondheidsvoordelen van Japanse thee. Hoewel bijna alle theesoorten als gezonder kunnen worden beschouwd dan andere dranken,, Japanse thee hebben ze extra voordelen. Ten eerste worden ze meestal gemaakt van de jongere scheuten van de theeplant, wat betekent dat ze meer voedingsstoffen bevatten. Ten tweede worden ze vaak in de schaduw gezet, wat de hoeveelheid chlorofyl en l-theanine verhoogt. De l-theanine in groene thee zorgt voor een kalm en energiek gevoel dat de hele dag aanhoudt.

 

Welke Japanse thee is het gezondst?

Bij het beoordelen van de gezondheidsvoordelen van groene thee, zijn er een paar factoren waar je op kunt letten. Ten eerste zijn het de antioxidanten, zoals EGCG. In dit geval zou je eigenlijk voor een onbeschaduwde thee moeten kiezen, omdat theesoorten die aan zonlicht worden blootgesteld meer catechines produceren als bescherming tegen uv-licht. Als je op zoek bent naar meer van de ontspannen focus die theanine biedt, kun je het beste kiezen voor een thee met een lange schaduw, zoals thee met een lange schaduw. Gyokuro . Als je op zoek bent naar een combinatie van alles, zit je goed met Matcha thee. Omdat deze thee in poedervorm is, kun je het hele blad consumeren, waardoor je een hogere concentratie van alle voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.

 

Welke Japanse groene thee is het beste?

De vraag naar de beste Japanse groene thee hangt af van wat je zoekt. Als je op zoek bent naar een ochtendthee met veel cafeïne, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Gyokuro of matcha. Als je op zoek bent naar een rustgevende avondthee, kun je kiezen voor bancha of Genmaicha . Als u in de winter van een heerlijke, verwarmende thee wilt genieten, raden wij u een geroosterde thee aan zoals  Hojicha  en als je op zoek bent naar een koele verfrissing in de zomer, moet je zeker een koud gebrouwen drankje proberen fukamushi Sencha !

 

Waar kun je Japanse thee kopen?

Hoewel je gemakkelijk Japanse thee in veel verschillende supermarkten kunt kopen, is dit meestal thee van lagere kwaliteit, geproduceerd in massa. Deze grotere theemerken vertellen je weinig over waar de thee is geproduceerd en door wie. Als je echt belangrijke informatie over een thee wilt hebben voordat je hem koopt, moet je echt weten welke boerderij de thee heeft geproduceerd. 

Een betrouwbare website voor Japanse thee zou zijn,  Nio Teas! We kopen onze thee rechtstreeks bij de boeren en ontmoeten hen zelfs persoonlijk om de velden en faciliteiten te bezichtigen en thee te drinken met de mensen die hard hebben gewerkt om de thee te produceren. Op onze website kunt u niet alleen lezen hoe de thee wordt gemaakt, maar ook door wie. Dankzij volledige transparantie krijgt u echt een idee van de thee voordat u hem koopt. 

 

Hoe zet je Japanse thee?

Als het gaat om Japanse thee zetten, Het hangt af van het soort thee dat u zet. Hier is een korte handleiding om in gedachten te houden bij het bereiden van verschillende soorten Japanse thee. 👇

Hojicha , Genmaicha , Kukicha en Bancha

Deze theesoorten kunnen hogere temperaturen verdragen, maar je moet ze nog steeds niet koken. Gebruik bij voorkeur 150 milliliter water van 80°C/175°F en 5 gram theebladeren. Je kunt de thee de eerste keer 1 minuut laten trekken voordat je hem in je kopje giet. Je kunt de bladeren nog 4-5 keer zetten met dezelfde verhouding en dezelfde temperatuur, maar dan slechts 20 seconden.

Sencha

Deze zetparameters zijn van toepassing op de meeste Japanse groene theeën zoals  Sencha , Tamaryokucha,  Kamairicha , Kabusecha en shincha. Je kunt dezelfde verhouding blad/water gebruiken als bij de andere theesoorten (5 gram blad, 150 ml water), maar gebruik deze keer een lagere watertemperatuur van 70 °C/160 °F en laat de thee een minuut trekken. Je kunt de thee daarna nog 2-3 keer zetten met een duur van 20 seconden, totdat de smaak verloren gaat.

fukamushi Sencha

fukamushi Sencha  heeft vrijwel exact dezelfde brouwparameter als een gewone Sencha , maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om het slechts 45 seconden te laten trekken. De reden hiervoor is het feit dat Fukamushi Sencha heeft de neiging om uiteen te vallen in kleinere bladdeeltjes. Deze deeltjes lossen sneller op in water, waardoor ze niet veel tijd nodig hebben om die kenmerkende troebele groene infusie te creëren.

Gyokuro

Gyokuro  is de meest gevoelige Japanse thee. Voor deze thee is het belangrijk om 60°C/140 °F water te gebruiken en een trektijd van 2 minuten. De reden dat je een langere trektijd gebruikt, is dat de  Gyokuro  De bladeren zijn strakker opgerold en hebben daarom meer tijd nodig om open te gaan en hun smaak volledig aan het water af te geven. Nadat de bladeren open zijn, kunnen ze een tweede en derde keer worden getrokken, elk 20 seconden lang.
Wat betreft de verhouding tussen bladeren en water van Gyokuro , de standaard 5 gram bladeren en 150 milliliter water werkt prima, maar sommige Gyokuro Drinkers geven er de voorkeur aan de verhouding te verhogen om een meer geconcentreerde infusie te creëren en deze zoete en hartige smaken echt te accentueren. Hiervoor kun je 10 gram bladeren en 150 ml water gebruiken, of zelfs 5 gram bladeren en 50 ml water, zoals ze in een high-end theehuis zouden doen. Japanse theesalon. Dit levert een kleine textuur van superdichte thee op.  Gyokuro , en je kunt niet alleen de smaak proeven, maar ook de textuur terwijl het over de tong glijdt.

Matcha thee

De bereiding van matcha-thee is natuurlijk heel anders. Omdat Matcha thee het poeder is, wordt het niet getrokken, maar direct met water gemengd. Dit gebeurt met die speciale Japans theeservies die we eerder noemden. 
Neem eerst 1-2 gram Matchapoeder en zeef dit in een matcha kom. Je zeeft het matchapoeder om klontjes te verwijderen die zich kunnen vormen doordat het fijne poeder wordt blootgesteld aan de luchtvochtigheid. Zodra je fijn gezeefd poeder op de bodem van de matchakom hebt, kun je er 100 ml warm water aan toevoegen. 
Matcha thee is minder temperatuurgevoelig, maar het is nog steeds het beste om water te gebruiken van ongeveer 60-75°C of 140-175 °F. Je kunt dan je matcha garde of chasen om de matcha van de zijkant te schrapen en deze vervolgens met een zigzagbeweging door het water te kloppen. Hierdoor belucht je de thee, waardoor deze een gladdere en romigere textuur krijgt. 
Matcha thee is minder temperatuurgevoelig, maar het is nog steeds het beste om water te gebruiken van ongeveer 60-75°C of 140-175 °F. Je kunt dan je matcha garde of chasen om de matcha van de zijkant te schrapen en deze vervolgens met een zigzagbeweging door het water te kloppen. Hierdoor belucht je de thee, waardoor deze een gladdere en romigere textuur krijgt. 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4