Kamairicha is een zeldzame, in een pan gestookte Japanse groene thee. De unieke gestookte methode maakt hem vergelijkbaar met Chinese groene thee.
Hoewel hij in Japan als geheel moeilijk te vinden is, zijn er enkele gebieden die erin gespecialiseerd zijn, zoals de prefectuur Miyazaki in Zuid-Japan.
In dit artikel gaan we op reis om deze zeldzame Japanse thee te ontdekken. We zullen leren hoe Kamairicha wordt gemaakt, de geschiedenis van Kamairicha en hoe je het brouwt Kamairicha .
Laten we beginnen! 🍵
Â
wat is Kamairicha ?
Het woord Kamairicha kan worden opgesplitst in 3 delen. "Kama" betekent ketel of pan, "iru" is een werkwoord voor roosteren en "cha" betekent thee.
Als je deze woorden samenvoegt, Kamairicha vertelt je precies wat de thee is, pan-gebrande thee.
Dit onderscheidt het van de meeste andere Japanse groene theeën zoals Sencha thee die na de oogst simpelweg gestoomd worden.
Dit is erg belangrijk, want afhankelijk van of je de theeblaadjes stoomt of in een pan bakt, kun je compleet verschillende smaken krijgen.
Denk eens aan het bakken van spinazieblaadjes in een pan versus het stomen ervan. Ze smaken totaal anders en hetzelfde geldt voor theeblaadjes!
De smaak krijgt meer van die nootachtige of karamelachtige kenmerken, in plaats van de gestoomde plantaardige tonen waar de meeste Japanse groene theeĂ«n om bekend staan.Â
Â
Hoe is Kamairicha Gemaakt?
Beide theesoorten worden in een grote pan geroosterd en lichtjes omgedraaid voor een gelijkmatige branding. Kamairicha , de boer zal de bladeren korter roosteren op een lagere temperatuur en voor de Hojicha , Hij doet het deksel op de pan om het vuur hoger te zetten en laat het langer braden.
Dit verschil in braden is te zien aan de kleur van de bladeren. De Kamairicha behoudt nog steeds zijn groene kleur, maar de Hojicha neemt deze donkerbruine kleur aan. Kamairicha heeft een smaak ergens tussen een Sencha of ongebrande thee en Hojicha .
Sencha en Hojicha zijn twee heel verschillende theesoorten, en Kamairicha  lijkt perfect in het midden van de twee te vallen. Wil je meer weten over deze theesoorten? Lees dan ons artikel. 👉 Verschil tussen Sencha tegen Hojicha
Â
De geschiedenis van Kamairicha
Kamairicha  heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat in Japan.
De oorsprong
De oorsprong van deze unieke thee ligt in de regio Kyushu, met name in gebieden zoals Saga, Kumamoto en Miyazaki.
Zoals we al eerder vermeldden, worden andere Japanse groene theeën gestoomd, Kamairicha  wordt in een pan gestookt, een methode die waarschijnlijk is beïnvloed door Chinese theeproductietechnieken. Deze specifieke methode omvat het verhitten van de bladeren in een hete pan, waardoor het oxidatieproces wordt gestopt en de thee een delicaat smaakprofiel krijgt.
Edo-periode
De exacte oorsprong en tijdlijn van Kamairicha 'De ontwikkeling ervan blijft enigszins onzeker, maar men vermoedt dat de plant al in de Edo-periode (1603-1868) werd verbouwd.
Als je van deze kleine stukjes theegeschiedenis houdt, bekijk dan zeker de volledige gids die we hebben samengesteld. 👉 Geschiedenis van groene thee in Japan & Theeceremonie
Kamairicha Vandaag
Na verloop van tijd, Kamairicha  won aan populariteit en werd een geliefde regionale specialiteit, bekend om zijn unieke eigenschappen en het vakmanschap dat nodig was voor de productie.
Tegenwoordig wordt kamairicha nog steeds gewaardeerd door theekenners en biedt het een fascinerende inkijk in het Japanse thee-erfgoed en de diversiteit van de traditionele theecultuur.
Â
Waar is Kamairicha Gemaakt?
Diep in de bergen van Takachiho is meneer Issin hard aan het werk, met het maken van prachtige pan-gestookte theesoorten zoals de Kamairicha groene thee issin. Hij woont met zijn gezin vlak naast zijn theeplantages in hun 200 jaar oude huis.
Meneer Issin maakt twee verschillende soorten groene thee. De eerste is Hojicha , een volledig geroosterde groene thee en de tweede is Kamairicha , een gedeeltelijk geroosterde thee.
Kamairicha is een regionale specialiteit in Takachiho en in de hele prefectuur Miyazaki. Het is moeilijk te vinden. Kamairicha Deze thee wordt buiten dit gebied verbouwd en het feit dat de theeboeren deze thee nog steeds produceren, getuigt van zowel de heerlijke smaak als de rijke theecultuur van deze regio.
Kamairicha is slechts één soort geroosterde Japanse groene thee. Als je meer wilt weten over de andere soorten, raden we je aan onze gids te lezen. 👉 Alles wat u moet weten over geroosterde thee
Â
Teelt Kamairicha in Miyazaki
Miyazaki, gelegen in het zuidelijke deel van de Japanse regio Kyushu, heeft een bloeiende theeteeltsector. Het gunstige klimaat van de regio, met milde winters en veel regenval, biedt ideale omstandigheden voor de theeteelt.
Naast de beroemde theeplantage Kamairicha , Miyazaki staat bekend om de productie van hoogwaardige Sencha , Hojicha en zelfs oolong- en zwarte thee. Theeplantages strekken zich uit over het pittoreske landschap, zorgvuldig onderhouden door bekwame boeren die traditionele teeltmethoden volgen.
Miyazaki is slechts één theeproducerende regio in Japan. Voor een complete lijst van de andere theeproducerende regio's kunt u onze gids lezen. 👉 Waar groeit Japanse thee?
Kamairicha Boeren in Miyazaki
De theeboeren van Miyazaki zijn trots op hun vakmanschap en besteden nauwgezette aandacht aan elke stap van het teeltproces.
Het resultaat is een assortiment theesoorten dat het kenmerkende terroir van de regio laat zien en de toewijding en expertise weerspiegelt van degenen die bij de productie betrokken zijn. Dit werd duidelijk toen we de boerderij van meneer Issin bezochten en hij ons uitlegde hoeveel werk er in de productie van zijn meststof zit.
Als u meer wilt weten over de meststof die meneer Issin gebruikt, en over de andere boeren waarmee we samenwerken, kunt u ons artikel lezen. 👉 Complete gids over theemeststof in Japan
Â
Waarom is Kamairicha Vergelijkbaar met Chinese thee?
De reden waarom we zeggen Kamairicha is vergelijkbaar met Chinese thee, omdat het veel warmere, meer nootachtige smaken aanneemt. De meeste Japanse groene theeën worden na de oogst gewoon gestoomd, waardoor ze meer van deze gestoomde groentesmaken overnemen.
Als de thee langer wordt gestoomd, wordt het een fukamushi. Sencha en deze diepe jadegroene kleur aannemen.
De pan roosterde Kamairicha heeft een meer gouden kleur en de bladeren krijgen een gekruld, lichtgrijs uiterlijk.Â
 Â
waar te koop Kamairicha
Als je het allerbeste wilt Kamairicha , Wij raden u aan de Kamairicha Issin, gemaakt door de bekroonde boer Mr. Issin. Deze thee wordt gemaakt met behulp van de delicate saemidori-cultivar, die normaal gesproken alleen wordt gebruikt voor premium groene theeën zoals Gyokuro .
Na het proeven van veel verschillende Kamairicha thee, en verschillende van meneer Issin, kozen we uiteindelijk deze als onze favoriet.
We ontdekten dat de natuurlijke zoetheid van de saemidori-theebladeren het beste bestand was tegen het branden, waardoor deze aangename karamelsmaak ontstond.
Wederom een fantastische Kamairicha de Pan gebakken Kamairicha Miyazaki Sabou, die ook in de prefectuur Miyazaki wordt geproduceerd. Deze thee biedt dezelfde smaakprofielen, maar is geschikter als instapthee. Kamairicha , zodat u kennis kunt maken met deze unieke geroosterde smaken zonder dat u teveel hoeft uit te geven.
Â
hoe te brouwen Kamairicha
Nu zou je een expert moeten zijn op Kamairicha , Maar er is nog één ding dat je moet weten: hoe je het zet!
Je hoeft alleen maar 5 gram losse thee te nemen, deze in je kyusu-theepot of zeef te doen, er 150 ml heet water bij te gieten (70 °C of 158 °F werkt het beste) en de thee 1 minuut te laten trekken.
Als je een expert wilt worden in het zetten van Japanse groene thee, zoals Kamairicha , je kunt er alles over leren in onze gids 👉 Hoe je losse thee maakt, uitgelegd door thee-experts