Hoe je losse thee maakt, uitgelegd door thee-experts


Het is gemakkelijk om thuis een heerlijke kop Japanse groene thee te zetten, je hoeft alleen maar een paar eenvoudige stappen te volgen. In deze video bespreken we een paar basisprincipes. Er zijn drie belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het zetten van bladthee. De eerste is de verhouding tussen blad en water, de tweede is de temperatuur en de derde is de tijd. 


Voordat we het over het zetten van thee hebben, bespreken we eerst kort de zetmethoden. 


De Kyusu-theepot is het beste hulpmiddel voor het zetten van Japanse groene thee. Als je geen theepot in huis hebt, is een zeefje een goede optie. Hiermee kun je de blaadjes van het water scheiden, zodat er geen blaadjes in je kopje terechtkomen. Het nadeel van een zeefje is dat de blaadjes te dicht op elkaar zitten en niet genoeg ruimte hebben om open te gaan. Daarom kan thee zetten in een zeefje iets minder sterk of minder complex van smaak zijn. 


Een kyusu-theepot geeft de theeblaadjes voldoende ruimte om zich te openen en hun smaak volledig aan het water af te geven. De klei in de theepot kan zelfs de hartige tonen van de groene thee accentueren, waardoor ze een sterker smaakprofiel krijgen. De theepotten hebben ofwel een ingebouwd metalen zeefje, ofwel een kleizeefje dat in de theepot zelf is gegraveerd. Dit voorkomt dat de blaadjes in je kopje terechtkomen.


De reden dat we geen theezakjes gebruiken, is omdat deze vaak van zeer slechte kwaliteit theeblaadjes worden gemaakt. De thee in theezakjes kan afkomstig zijn van latere oogsten en bevat daardoor minder smaak en voedingsstoffen. Ze zitten ook te dicht op elkaar, waardoor ze niet kunnen uitzetten. Het papier en plastic van het zakje zelf kunnen de thee ook negatief beĂŻnvloeden, vooral wanneer er heet water in wordt gezet. Je wilt dus kiezen voor losse thee van hoge kwaliteit.


Als je Japanse groene thee zet, gebruik je 5 gram bladeren en 150 ml water. Dit komt neer op ongeveer een eetlepel bladeren en een half kopje water. Dit lijkt misschien veel bladeren en niet veel water, maar het verbetert de smaak aanzienlijk doordat de thee in een kleinere ruimte wordt geconcentreerd. Dit stelt je in staat om de complexiteit van de thee echt te waarderen. In plaats van een meer verdunde thee in een groter glas te drinken, kun je genieten van een zeer geconcentreerde thee in een kleiner glas en van elke slok genieten.


Wat de watertemperatuur betreft, zijn er een paar dingen om te overwegen. Heet water onttrekt meer aan de thee, inclusief de bittere catechines die de zoetere en hartige smaken van de groene thee kunnen overheersen. Als je thee te heet zet, wordt hij bitter, als je hem te koud zet, duurt het lang om een goede hoeveelheid smaak uit de thee te halen. 


Een thee zoals Gyokuro wordt het best bereid op een lage temperatuur van 60 graden Celsius. Deze thee is ontworpen om een zoete en hartige smaak te hebben met weinig bitterheid. Een thee zoals Sencha kan gezet worden op een temperatuur tussen 150-170 graden. Sencha is bedoeld om iets meer van deze grassige of plantaardige tonen te hebben, zonder te bitter te zijn. Tot slot zijn er de theeën die op een hogere temperatuur kunnen worden bereid. Genmaicha , bancha, kukicha en Hojicha . Deze theeën zijn wat sterker en kunnen baat hebben bij heter water. Hojicha Je wilt bijvoorbeeld de sterke, rokerige smaak van de thee echt benadrukken en dat kun je doen door de temperatuur te verhogen.


De trektijd is een andere belangrijke factor bij het zetten van Japanse groene thee. Veel hangt af van het bladoppervlak. Zo kunnen Fukamushi- of diep gestoomde theeën meer gebroken bladeren hebben, waardoor ze sneller worden geëxtraheerd. Je hebt slechts 45 seconden tot een minuut nodig om Fukamushi-thee te zetten, terwijl een gewone thee... Sencha wordt een hele minuut getrokken. Gyokuro wordt opgerold in nog strakkere naaldvormen dan een Sencha . Daarom heeft het 2 minuten nodig om open te gaan en zijn smaak volledig aan het water af te geven. Zodra de blaadjes open zijn, hoef je ze slechts 20 seconden te laten trekken.


Nadat je de thee hebt gezet, kun je de blaadjes nog 2-3 keer laten trekken. Je zult merken dat de smaak zich ontwikkelt van de eerste tot de derde keer trekken. Sommige mensen geven de voorkeur aan de tweede keer trekken vanwege de sterkere, plantaardige smaak. De kleur van de thee kan ook groener worden, vooral bij Fukamushi-thee. Het grootste deel van de cafeĂŻne zou bij de eerste keer trekken moeten vrijkomen, zodat je later op de middag van de tweede en derde keer trekken kunt genieten. Zorg er wel voor dat je de natte theeblaadjes niet een nacht in je theepot laat staan. Als je dit doet, spoel je de theepot om en schrob je hem even snel met een tandenborstel.


Laten we het nog eens bekijken. Als je een Fukamushi maakt Sencha , Je kunt 5 gram bladeren gebruiken, 150 ml water van 160 graden en 45 seconden laten trekken. Als je gewone thee maakt, Sencha , Je kunt 5 gram bladeren, 150 ml water van 160 graden gebruiken en het 1 minuut laten trekken. Als je Gyokuro , Je kunt 5 gram bladeren gebruiken, 150 ml water van 140 graden en twee minuten laten trekken. Als je Hojicha , bancha, kukicha en Hojicha , Je kunt 5 gram bladeren gebruiken, 150 ml water van 175 graden en het 1 minuut laten trekken. 


Als je deze handleiding volgt, haal je het maximale uit je groene thee. Zoals je ziet, is elke thee ontworpen om een specifieke smaakervaring te creëren en om daar optimaal van te genieten, moet je de juiste parameters gebruiken. In het volgende onderdeel bespreken we hoe je matcha of poederthee bereidt. De bereiding van deze thee is heel anders omdat het geen extractie is, maar een suspensie van theepoeder in water. 



Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4