geroosterde thee is behoorlijk populair geworden in Japan en de rest van de wereld. Deze thee wordt gemaakt door groene theebladeren te roosteren op hoog vuur. Tijdens dit proces verkleuren de bladeren van groen naar bruin en neemt de smaak warmere tonen aan van koffie, karamel en chocolade.
Om meer te weten te komen over geroosterde theesoorten, We maakten een uitstapje naar Takachiho, een klein stadje in de Japanse prefectuur Miyazaki.
Wat zijn de verschillende soorten gebrande thee?
Er zijn een paar hoofdsoorten geroosterde thee die we vandaag kunnen bespreken, waaronder Hojicha , Kamairicha , Geroosterd Oolong thee, geroosterde cannabisthee en Genmaicha groene thee met geroosterde rijst. Laten we eens kort kijken naar elk van deze theesoorten, hoe ze gemaakt worden en hoe ze eruit zien.
Hojicha
Hōjicha is een Japanse groene thee. Hij onderscheidt zich van andere Japanse groene theeën doordat hij in een porseleinen pot boven houtskool wordt geroosterd. Hij wordt gebrand op 150 °C om oxidatie te voorkomen en een lichtgouden kleur te creëren, in tegenstelling tot andere Japanse theeën die gestoomd worden.
Hojicha is een van onze favoriete geroosterde theeën. We hebben een uitgebreid artikel getiteld 👉 Alles wat u moet weten over Hojicha waarin we je gaan uitleggen wat Hojicha is, hoe het smaakt en hoe het bereid wordt.

Uiterlijk
Hojicha is een volledig geroosterde thee en is direct herkenbaar omdat de bladeren donkerbruin zijn in plaats van groen.
De thee zelf krijgt een roodbruine kleur en hoewel het daardoor op zwarte thee lijkt, is het eigenlijk een soort groene thee omdat het niet geoxideerd is.

smaak
De smaak van deze thee valt veel sterker op de warmere tonen van koffie, karamel en chocolade. De smaak van deze geroosterde thee is bijna het tegenovergestelde van een thee zoals Sencha , die doorgaans een fris grassig, gestoomd groente- of citrusachtig smaakprofiel hebben.
geschiedenis
Hojicha werd begin 20e eeuw in Kyoto uitgevonden. Normaal gesproken werden de stengels en oudere bladeren van de theeplant weggegooid, omdat ze niet gebruikt konden worden in populaire theesoorten zoals Sencha . De theehandelaar kwam op het idee om deze stengels en bladeren te roosteren om een geroosterde thee. Mensen raakten al snel verliefd op de thee en nu wordt hij over de hele wereld gevierd! Hoewel het een goedkopere thee is, is hij op zichzelf al heerlijk, en veel mensen geven de smaak de voorkeur boven duurdere groene thee.
Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Japanse thee, is het artikel 👉 Geschiedenis van groene thee in Japan & Theeceremonie gemaakt voor jou!
Genmaicha groene thee met geroosterde rijst
Genmaicha is een Japanse groene thee met bruine rijst, bestaande uit groene thee gemengd met geroosterde gepofte bruine rijst. Het wordt soms in de volksmond "popcornthee" genoemd, omdat een paar rijstkorrels tijdens het roosteren poffen en op popcorn lijken, of "volksthee", omdat de rijst als vulmiddel diende en de prijs van de thee verlaagde, waardoor deze historisch gezien toegankelijker werd voor armere Japanners. Tegenwoordig drinken alle lagen van de bevolking dit drankje. Genmaicha .
Als u meer wilt weten over Genmaicha , we hebben een gedetailleerd artikel genaamd 👉 essentieel Genmaicha Gids van Japanse thee-experts. We leggen uit wat Genmaicha gaat gedetailleerd in op het gehele productieproces en waarvoor je het kunt gebruiken.

Uiterlijk
Genmaicha groene thee met geroosterde rijst is misschien wel een van de populairste soorten geroosterde theesoorten ter wereld.
Hij is gemakkelijk te herkennen aan de feloranje korrels geroosterde rijst of "genmai" die in de bladeren zijn gemengd. Deze thee is veel te vinden in theehuizen en cafés over de hele wereld!

smaak
De smaak van Genmaicha groene thee met geroosterde rijst valt meer op deze zetmeelachtige graantonen, die best rustgevend kunnen zijn. De theeblaadjes en de geroosterde rijst vullen elkaar prachtig aan, en deze thee evolueert echt van het ene theemoment naar het andere.
geschiedenis
Genmaicha groene thee met geroosterde rijst begon als een manier om economische tegenslagen te doorstaan. Om de thee langer houdbaar te maken, voegden mensen er geroosterde rijst aan toe. Dit maakte het ook makkelijker om zonder eten te leven, omdat de smaak van Genmaicha groene thee met geroosterde rijst simuleerde een lekkere warme kom rijst. In een later deel laten we je zien hoe je rijst roostert voor thee en maak je eigen Genmaicha thuis!
Terwijl Genmaicha is de meest voorkomende gemengde thee in Japan, Sencha is de meest voorkomende thee. Als je geïnteresseerd bent in de verschillen tussen deze twee theesoorten, kun je er alles over lezen in ons artikel. 👉 Sencha tegen Genmaicha
Kamairicha
Kamairicha is een Japanse groene thee die wordt geproduceerd door theebladeren in de pan te bakken tijdens de eerste productiefase. De thee wordt het meest geproduceerd in het westen van Japan. Kamairicha heeft een licht geroosterde smaak met meer zoete en frisse tonen dan bittere.
Maar waarom zijn Kamairicha , Hojicha of Genmaicha Groene thee die een bruine kop thee oplevert? Natuurlijk omdat het geroosterde theesoorten zijn, maar dat is niet alles! Het is iets wat mensen ons vaak vragen, en we hebben besloten er een heel artikel over te schrijven. In dit essay gaan we in op de reden daarvoor. Om het te lezen, klik op de link van het artikel. 👉 Waarom is mijn groene thee bruin?

Uiterlijk
Kamairicha is slechts gedeeltelijk geroosterde thee, dus de bladeren zullen niet zo direct herkenbaar zijn in vergelijking met een volledig geroosterde thee leuk vinden Hojicha . Kamairicha zal normaal gesproken een lichte, olijfgroene kleur aannemen en omdat de bladeren in een hete pan worden gedraaid, zullen ze een gekrulde vorm hebben in plaats van de naaldvormen die je in een typische Sencha of Gyokuro . De thee zelf zal een prachtige heldergouden kleur hebben.

smaak
De smaak van Kamairicha zit ergens tussen een niet geroosterde thee leuk vinden Sencha en een volledig geroosterde thee leuk vinden Hojicha . Aan de warmere kant proef je smaken van cashewnoten, karamel en geroosterde amandelen. Aan de meer plantaardige kant proef je ook de smaak van zeewier en gestoomde groenten. Dit maakt de thee behoorlijk complex, omdat de smaak van het ene theezetproces naar het andere evolueert.
geschiedenis
De pan-bakmethode die wordt gebruikt om Kamairicha begon aan populariteit te winnen in China aan het begin van de Ming-dynastie. In de 15e eeuw werd de ijzeren pot geïntroduceerd op het zuidelijke eiland Kyushu. Tegenwoordig is de stoommethode populairder in Japan en is de pan-bakmethode populairder in China, maar in bepaalde regio's kun je nog steeds Kamairicha wordt geproduceerd. Dit is de reden waarom Kamairicha Smaakt meer naar Chinese groene thee dan naar andere Japanse groene theeën.
Gebrande Oolong thee
Oolong is een traditionele semi-geoxideerde Chinese thee die geproduceerd wordt door middel van een proces waarbij de plant onder sterke zon verwelkt en geoxideerd wordt voordat hij gaat krullen en draaien. De meeste oolong theeën, vooral die van goede kwaliteit, zijn gemaakt van unieke theeplantcultivars die exclusief voor bepaalde variëteiten worden gebruikt. Meestal wordt oolong thee niet gebrand, maar soms kan dat wel het geval zijn.

Uiterlijk
Gebrande Oolong thee is gemakkelijk te herkennen aan de donkerbruine, gekrulde bladeren. Wanneer je de thee zet, kan deze een kleur produceren die varieert van amberkleurig tot robijnrood. Je kunt hem vinden in de strookvorm, waarbij de bladeren groter lijken, of in de bolvorm, waarbij de bladeren kleiner lijken in strak opgerolde pellets. Gebrande Oolong thee is heel gebruikelijk in zowel Taiwan als China en is nu Gebrande Oolong thee is de meest voorkomende vorm van oolong.

smaak
Het eerste waar je aan denkt als je denkt aan de smaak van Gebrande Oolong thee is "toast". De smaak is niet rokerig, maar heeft wel over het algemeen die warme, geroosterde amandelsmaak. Er kunnen hints van zoetheid zijn, zoals honing of bruine suiker, maar het beweegt zich meestal op de grens tussen nootachtigheid en een overheerlijke scherpte.
geschiedenis
Niemand weet precies wanneer Gebrande Oolong thee voor het eerst gemaakt werd. Het kwam uit een soort "donkere tijd" waarin niet veel werd opgeschreven, maar eerder mondeling werd doorgegeven. De houtskoolbaktechniek die gebruikt werd om Gebrande Oolong Thee begon als een manier om theebladeren te drogen in Fujian tijdens de late Ming- en vroege Qing-dynastieën. De thee oxideerde ongetwijfeld gedeeltelijk tijdens dit proces, waarna de oxidatie werd gestopt door verhitting, wat resulteerde in een gedeeltelijk geoxideerde Gebrande Oolong Thee. Deze geroosterde Oolong Thee van Wu Yi Shan werd "wulong" genoemd, wat zwarte draak betekent, omdat het uiterlijk van de gekrulde en gedraaide bladeren leek op het uiterlijk van de mythische Chinese draak.
Verlaagt het branden van groene thee het cafeïnegehalte?
Tijdens het branden wordt het cafeïnegehalte slechts licht verlaagd. De reden dat geroosterde thee over het algemeen een veel lager cafeïnegehalte heeft dan ongebrande geroosterde thee is eigenlijk niet te wijten aan het branden zelf, maar eerder aan de selectie van de bladeren. Een geroosterde thee wordt waarschijnlijk gemaakt van oudere theebladeren, zoals die gebruikt worden om bancha te maken. De oudere theebladeren en stengels van de theeplant bevatten aanzienlijk minder cafeïne dan de jongere bladeren die gebruikt worden om bancha te maken. Sencha , Gyokuro en matcha. Om deze reden, geroosterde thee bevat ongeveer de helft van de cafeïne van thee zoals Sencha .
Als je op zoek bent naar de thee met het laagste cafeïnegehalte in Japan, kun je het beste eens kijken naar theesoorten zoals bancha., Genmaicha , kukicha en Hojicha . Maar wat zijn de theeën met het minste cafeïne? Ontdek het antwoord in ons artikel 👉 Thee met het laagste cafeïnegehalte: Van laag naar hoog.
Hoe maak je zelf geroosterde thee?
Een groot voordeel van kukicha is dat je er gemakkelijk je eigen brood mee kunt roosteren. Hojicha thuis. Dit kan lastig zijn met bladthee, omdat de bladeren lang nodig hebben om op te warmen en dan snel verbranden. Omdat de stelen lichter zijn, branden ze heel snel en gelijkmatig, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn voor een ongetrainde theebrander! Laten we meteen aan de slag gaan met dit leuke kukicha-project.
Stap 1 - Kies een goede kukicha voor je geroosterde thee
Voor dit experiment is de beste kukicha om zelf te maken geroosterde thee de kukicha osada. Deze thee heeft iets drogere smaaktonen die goed tot hun recht komen wanneer hij een geroosterde thee. De thee is erg licht en is gemakkelijk goed te branden.
De kukicha sakamoto kan ook goed werken, maar is een veel zoetere thee. Wanneer hij wordt omgezet in een geroosterde thee, geeft de kukicha sakamoto een veel rijkere en broeiendere consistentie in de thee. Hoewel dit voor sommige theedrinkers misschien prettig is, is het over het algemeen niet wat je in een geroosterde thee, zou vinden, dus begin het beste met de kukicha osada als je kunt.
Stap 2 - Verwarm de pan en maak van je kukicha een geroosterde thee
De volgende stap is om je kukichathee in de pan te doen en het vuur aan te zetten. Je kunt beginnen met een hoog vuur om de boel op gang te brengen, maar houd het vuur middelhoog tijdens het roosteren. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde keuken bent, want dit kan het rookalarm laten afgaan!
Het kan zijn dat er ongeveer 5 minuten niet veel gebeurt. Blijf de blaadjes draaien en controleer of de kukicha van kleur verandert of begint te roken. Zodra het roosteren begint, gebeurt het echt allemaal tegelijk, dus je zult in alle haast alle blaadjes tegelijk moeten draaien.
Zodra de stengels geelbruin beginnen te worden, kunt u het vuur uitzetten. Het is beter om het vuur te vroeg uit te zetten dan te laat, omdat de kukicha in de pan doorkookt, zelfs nadat het vuur is uitgezet. Wees hier extra voorzichtig mee, niemand houdt van een te lang geroosterdegeroosterde thee.
Stap 3 - Laat uw vers gezette geroosterde thee trekken in een Kyusu en geniet ervan!
Zodra de blaadjes gaar zijn, doet u 5 gram in uw theepot en zet u een kopje verse geroosterde thee! Neem de tijd om de smaak van deze thee goed te beoordelen en kijk of u hem kunt vergelijken met andere geroosterde thee leuk vinden Hojicha . Misschien wil je de kukicha de volgende keer zwaarder of lichter branden, of misschien is de smaak precies goed! Hoe dan ook, je kunt dit in de loop van de tijd aanpassen en beter worden in het branden van kukicha!
DIY geroosterde thee: uitlegvideo
Hoe rooster je rijst voor thee?
Met de populariteit van Genmaicha groene thee met geroosterde rijst Het is geen verrassing dat mensen vaak vragen hoe je rijst roostert voor thee. Er zijn veel recepten over hoe je rijst roostert voor thee online, maar veel ervan bereiken niet de consistentie die je voor je gerecht wilt. Genmaicha . Eerst bespreken we de gebruikelijke, onjuiste manier hoe je rijst roostert voor thee, en daarna proberen we de beste manier te vinden hoe je thuis rijst kunt roosteren voor thee.
Hoe je rijst kunt roosteren voor thee - Panmethode
Er is een reden waarom je geen pan kunt gebruiken om droge rijst te verwarmen om Genmaicha Groene thee met geroosterde rijst. Als je ooit even snel kijkt naar Genmaicha groene thee met geroosterde rijstJe zult merken dat de rijstkorrels erg knapperig zijn en je ze zelfs in je hand kunt kneden. Als je droge rijst in je pan roostert, krijg je een erg harde, droge rijst die niet goed werkt in... Genmaicha . Dus wat is het antwoord op de vraag hoe je rijst roostert voor thee? Het is iets ingewikkelder, zoals je zult zien in de volgende methode.
Rijst roosteren voor thee - De juiste methode
Voor deze methode om rijst te roosteren voor thee, nemen we je mee door elke stap om de juiste consistentie te krijgen voor je Genmaicha groene thee met geroosterde rijst.
Kies witte rijst
Begin allereerst met witte rijst. Hoewel het woord genmai technisch gezien bruine rijst betekent, is geroosterde rijst een betere vertaling. Bruine rijst heeft een beschermend omhulsel aan de buitenkant dat het zetmeel vasthoudt. Wanneer dit zetmeel goed gaar is, wordt het echt knapperig en heerlijk, en daarom... Genmaicha groene thee met geroosterde rijst wordt altijd gemaakt met witte rijst in plaats van bruine.
Doe de witte rijst in een pan of rijstkoker.
Vervolgens kun je de witte rijst in een pan of rijstkoker doen en deze koken zoals je normaal zou doen, maar gebruik deze keer twee keer zoveel water en draai de rijst om voor "kleverige" rijst. Leg de rijst vervolgens op een siliconen bakmat en zet deze ongeveer 2 uur in de oven op 54 graden Celsius. In plaats van de rijst te "koken", droog je hem in feite. Zorg ervoor dat je de rijst goed uitspreidt, zodat hij niet op elkaar ligt.
Zodra de rijst droog is, kun je hem roosteren in een pan.
Nu de rijst een beetje droog is, kun je hem roosteren in een pan. Als de rijst gaar is, krijgt hij een oranjebruine kleur en is hij een beetje knapperig. Nu heb je het geleerd hoe je rijst roostert voor thee en je kunt deze heerlijke geroosterde rijst toevoegen aan je favoriete bancha of Sencha Om te maken Genmaicha Groene thee met geroosterde rijst.
6 Gezondheidsvoordelen van geroosterde thee:
geroosterde thee Kan talloze voordelen hebben. Laten we er hier kort een paar bespreken.
#1 Geroosterde thee is ideaal voor mensen met een cafeïnegevoeligheid
geroosterde theesoorten bevatten meestal minder cafeïne, maar zitten nog steeds boordevol smaak. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Als je van de smaak van koffie houdt, maar probeert je cafeïneconsumptie te verminderen, kan, geroosterde thee ook een goede keuze voor je zijn. De smaak van geroosterde thee lijkt erg op die van koffie, maar bevat niet alle cafeïne die je nerveus maakt, dus het kan een goede vervanger zijn.
#2 Geroosterde thee verlicht stressvolle dagen op kantoor of thuis
geroosterde thee is een zeer rustgevende en verwarmende thee. In plaats van deze levendige, frisse grassige smaken, bevat de thee meer van deze kalmerende karamel- of chocoladesmaken en -aroma's. Dit kan precies zijn wat je nodig hebt als je probeert te ontspannen of te ontstressen.
#3 Gebrande thee Houdt je huid helder en jeugdig
Net als andere soorten groene thee, geroosterde thee zit het boordevol antioxidanten die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen leeftijdsgebonden schade.
#4 Gebrande thee Bestrijdt verkoudheid en houdt je immuunsysteem sterk
Het is geen geheim dat groene thee geweldig is voor het immuunsysteem en geroosterde theesoorten vormen daarop geen uitzondering. Deze geroosterde theesoorten bevatten catechines, wat geweldig kan zijn tijdens het verkoudheids- en griepseizoen, of wanneer je je niet lekker voelt.
#5 Gebrande thee Bevordert de spijsvertering
Groene thee bevat polyfenolen die de spijsvertering kunnen bevorderen. Regelmatig groene thee drinken kan het lichaam helpen voedsel effectiever af te breken en omdat het geroosterde thee een soort groene thee is, kan het ook goed zijn voor je darmgezondheid. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat EGCG (epigallocatechinegallaat) kan helpen ontstekingen in het maag-darmkanaal te verminderen.
#6 Gebrande thee helpt je tanden te beschermen
Een nieuwe studie die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Preventive Medicine presenteerde de voordelen die thee kan hebben voor tanden en tandvlees. Volgens de resultaten van deze studie bleek dat mensen die groene thee dronken een betere mondgezondheid hadden in vergelijking met mensen die geen groene thee dronken. De onderzoekers vermoedden dat de antimicrobiële moleculen, catechines genaamd, die in groene thee en oolongthee voorkomen, een van de redenen waren voor de schijnbare verbetering van de mondgezondheid van de proefpersonen. Het is bekend dat catechinen bacteriën doden die verband houden met tandbederf en tandvleesaandoeningen. Dit kan tandverlies en andere mondgezondheidsproblemen voorkomen.
wat is Hojicha poeder?
Hojicha poeder is populair geworden voor het maken van Hojicha Lattes. Dit is in wezen een gemalen geroosterde thee, op dezelfde manier dat matcha een gemalen tencha-thee is. Hoewel deze thee in poedervorm is zoals matcha, is het smaakprofiel compleet anders. Het kan een zeer krachtige, bittere en zelfs rokerige smaak aannemen. Daarom is het niet aan te raden om het puur te drinken, maar om het te mengen met havermelk en suiker om een Hojicha Latte.
Kun je andere theesoorten branden?
Je kunt andere soorten geroosterde thee thuis maken, net zoals wij met de kukicha deden. Tijdens onze reizen door Japan hebben we ervaring met het branden Genmaicha en zelfs een geroosterde Gyokuro ! Zodra je ervaring hebt met het maken van je eigen geroosterde thee thuis, kun je beginnen met experimenteren met allerlei verschillende theemelanges en kijken welke je het lekkerst vindt!
Waar wordt geroosterde thee geproduceerd in Japan?
De vraag waar geroosterde thee wordt geproduceerd, kent veel verschillende antwoorden. Samenvattend zijn er 6 belangrijke regio's waar Japanse thee groeit: Shizuoka, Kagoshima, Kyoto, Kumamoto, Miyazaki en Mie Tea.
Als je meer wilt weten over deze regio's en de theeproductie, raden we je aan het artikel te lezen: 👉 waar groeit Japanse thee? In dit artikel concentreren we ons op de beste regio's voor geroosterde thee: Takachiho en Shizuoka.
Gebrande thee in Takachiho

Hier in de bergen van Takachiho is meneer Issin hard aan het werk om prachtige geroosterde thee te maken om met mensen over de hele wereld te delen. Meneer Issin woont met zijn gezin op deze kleine boerderij in hun 200 jaar oude huis. Direct naast hun huis verwerkt hij theebladeren tot deze ongelooflijke geroosterde thee leuk vinden Kamairicha , een gedeeltelijk geroosterde thee ertussenin Hojicha en Sencha .
Zoals we al eerder vermeldden, vermindert het brandproces de hoeveelheid polyfenolen in de thee, waardoor deze in plaats van een sterke grassige smaak een warmere, meer chocoladeachtige smaak heeft. Met de gedeeltelijk geroosterde thee ( Kamairicha ) de bladeren worden geroosterd op een lagere temperatuur gedurende een kortere tijd en met de volledig geroosterde Hojicha , De bladeren worden langer op een hogere temperatuur geroosterd. Om de temperatuur van de pan te regelen, kan meneer Issin het metalen deksel erop laten zitten om meer warmte vast te houden en de temperatuur een paar graden te verhogen.
Omdat de Kamairicha wordt verhit onder een minder intense hitte, maar behoudt toch enkele van zijn groenere smaakprofielen. De thee balanceert deze warme, nootachtige smaken met tonen van spinazie en zelfs een vleugje zeewier.
Gebrande thee in Shizuoka
Tijdens een van onze reizen naar Shizuoka ontmoetten we de eigenaren van Marufuku om een paar van hun theesoorten te proeven. Ze betrekken hun thee uit heel Japan en verwerken deze vervolgens in deze fabriek. Na een zorgvuldig brandproces produceren ze deze ongelooflijk fijne Hojicha , een volledig geroosterde thee. Voor ons bezoek aan de faciliteit besloten ze een deel van de thee koud te zetten, zodat we die konden proeven.
Door koud te zetten worden meer zoete bestanddelen uit de bladeren gehaald en minder bitterheid. Dit werkt geweldig voor geroosterde thee, vooral wanneer het wat warmer wordt. Deze koud gebrouwen Hojicha was zoet en chocoladeachtig en is absoluut een heerlijke traktatie die je aan je dagelijkse routine kunt toevoegen als je de tijd hebt. Doe gewoon wat blaadjes in een kan, giet er 500 ml koud water bij en laat de thee een nacht trekken. 's Ochtends heb je een verfrissende kan gevuld met koud water. geroosterde thee.