theevergelijking tussen Gyokuro versus matcha

Er zijn zoveel overeenkomsten tussen Gyokuro versus matcha, en slechts een paar belangrijke verschillen. Hoewel deze theeën er totaal anders uitzien, hebben ze meer gemeen dan je zou denken. In dit artikel gaan we ze vergelijken.  Gyokuro  Groene thee versus matcha, en ontdek wat ze anders maakt. Laten we beginnen! 

 

Gyokuro vs matcha definitie

Gyokuro definitie:  Gyokuro is een soort schaduwrijke groene thee uit Japan. Het verschilt van de standaard Sencha (een klassieke onbeschaduwde groene thee) die in de schaduw wordt gekweekt in plaats van in de volle zon. De naam " Gyokuro " vertaalt zich als "juweeldauw" (of "jade dauw"). Hoewel de meeste Sencha is afkomstig van de Yabukita-cultivar van Camellia sinensis, Gyokuro Wordt vaak gemaakt van een gespecialiseerde variëteit zoals Asahi, Okumidori, Yamakai en Saemidori.

Definitie van Matcha: matcha of maccha Is fijngemalen poeder van speciaal geteelde en verwerkte groene theebladeren, traditioneel geconsumeerd in Japan. De groene theeplanten die voor matcha worden gebruikt, worden drie tot vier weken vóór de oogst in de schaduw gekweekt; de stelen en nerven worden tijdens de verwerking verwijderd. Tijdens de schaduwrijke groei produceert de plant Camellia sinensis meer theanine en cafeïne. De poedervorm van matcha wordt anders geconsumeerd dan theebladeren of theezakjes, omdat het in een vloeistof wordt opgelost, meestal water of melk.

 

productie

Zowel matcha als Gyokuro beginnen op vergelijkbare manieren. De  Gyokuro planten Matchaplanten worden 3 weken voor de oogst in de schaduw gezet om hun smaak te verbeteren. Vervolgens worden de bovenste 3 spruiten geselecteerd en verzameld om te stomen. Na het stomen begin je verschillen te merken tussen Gyokuro groene thee versus matcha. 

Gyokuro  

Als een boer matcha produceert, verwijdert hij de steeltjes van de theebladeren vóór de volgende fase. Deze bladeren, waarvan de steeltjes verwijderd zijn, worden "tencha" genoemd en zijn nog maar één stap verwijderd van matcha. De tenchabladeren worden vervolgens in een grote granietmolen tot fijn poeder vermalen om dit kostbare ceremoniële matchapoeder te produceren. Om meer te weten te komen over de verschillen tussen tencha en tencha, Gyokuro , wij raden u ons artikel aan 👉 Theevergelijking tussen Tencha en Gyokuro

matcha

Om te produceren Gyokuro , De bladeren moeten strak worden opgerold tot deze "dennennaald"-vormen. Hiervoor is een gespecialiseerde machine en een extra fase in het productieproces nodig. Gyokuro thee. 

Als je wilt weten hoe matcha zich verhoudt tot een ander type Japanse groene thee, genaamd Sencha , U kunt dit artikel hier lezen 👉 matcha versus Sencha

 

gezondheidsvoordelen

Terwijl beide Gyokuro Hoewel thee en matcha-thee boordevol gezondheidsvoordelen zitten, zijn er een paar kleine verschillen tussen de twee. Een belangrijk punt om op te merken als het gaat om de verschillen in gezondheidsvoordelen tussen Gyokuro Ten opzichte van matcha, komt het neer op hoe de thee wordt bereid.

Omdat matcha een poederthee is, wordt het direct met water gemengd. Dit betekent dat je het hele blad consumeert, in plaats van slechts een infusie. Dit heeft matcha zijn status als de beste "gezonde thee" gegeven, maar veel hangt af van hoeveel van het blad je consumeert.

Wanneer je het hele blad consumeert, krijg je alle aminozuren, antioxidanten en vitamines binnen die in het blad zitten. Dit leidt tot het verschil tussen Gyokuro versus de gezondheidsvoordelen van matcha.

Gyokuro groene thee versus matcha theanine

Theanine is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de zoete en hartige smaak van groene thee. Het zou ook een kalmerend effect hebben op de hersenen. In groene thee werken cafeïne en theanine synergetisch samen om je een langdurig kalm en alert gevoel te geven dat de hele dag aanhoudt.

Beide Gyokuro en matcha zijn theesoorten met veel theanine, maar matcha bevat doorgaans iets meer theanine. Zoals bij de meeste andere verschillen als het gaat om gezondheidsvoordelen, is het verschil in Gyokuro vs matcha theanine komt neer op het feit dat matcha direct in water wordt gemengd en Gyokuro is doordrenkt. 

De voordelen van het drinken van deze thee gaan veel verder dan de heerlijke  Gyokuro smaak en gezondheidsvoordelen! Er zijn 11 verschillende voordelen van het drinken van Gyokuro thee. Als je ze allemaal wilt ontdekken, lees dan ons artikel 👉 Meer informatie over de Gyokuro Voordelen Van Thee

 

Gyokuro versus matcha cafeïne

Gyokuro cafeïnegehalte wordt beschouwd als een van de hoogste. Met 120-140 mg cafeïne per kopje. Een gemiddelde kop matcha-thee bevat ongeveer 68 mg cafeïne per kopje, maar dit kan veel hoger zijn, afhankelijk van de bereidingswijze. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen Gyokuro vs matcha cafeïne. 

De hoeveelheid bladeren beïnvloedt het cafeïnegehalte

Bij het bereiden Gyokuro Bij het maken van matcha-thee gebruik je 5 gram bladeren en laat je deze trekken in water. Bij het maken van matcha-thee gebruik je 2 gram bladeren, maar je mengt deze direct in water. Dit betekent dat je gram voor gram meer cafeïne uit matcha haalt dan uit Gyokuro , maar omdat je meer blad gebruikt, is de hoeveelheid hoger in Gyokuro vs. matcha.

Cafeïne concentreert zich aan de buitenkant van het theeblad.

Dit komt waarschijnlijk doordat de cafeïne zich concentreert aan de buitenkant van het theeblad. De theeplant produceert cafeïne als afweermechanisme tegen insecten. Wanneer de insecten proberen het blad te bijten, kan de cafeïnelaag ongelooflijk bitter of zelfs giftig zijn. Men vermoedt dat dit de reden is waarom de meeste cafeïne vrijkomt bij de eerste infusie van een bladthee, en minder bij de tweede en derde infusie.

Meer matchapoeder voor een sterker cafeïnegehalte

Wanneer je een kom matcha zet, krijg je de cafeïne in één keer binnen, maar het effect neemt af omdat het meeste toch al vrijkomt bij de eerste zetbeurt. Wil je matchathee met meer cafeïne zetten, dan kun je simpelweg meer poeder gebruiken. Als je bijvoorbeeld een kop matchathee zet met 4 gram poeder en 150 ml water, krijg je een kop thee met 136 mg cafeïne, en dan heb je al meer dan een kop koffie. 

Matcha van lagere kwaliteit bevat minder cafeïne.

Reken uit dat elke gram premium matcha van ceremoniële kwaliteit 32 mg cafeïne bevat, en bereken het vervolgens zelf. Matcha van lagere kwaliteit bevat ongeveer de helft minder cafeïne, omdat bepaalde stappen in het productieproces worden overgeslagen om een goedkopere thee te produceren. 

 

Populariteit van matcha en Gyokuro

Een van de grootste verschillen tussen matcha en Gyokuro is waarschijnlijk het verschil in populariteit van matcha en Gyokuro . Matcha is waarschijnlijk de bekendste (hoewel meest verkeerd begrepen) soort Japanse groene thee, terwijl Gyokuro is in vergelijking daarmee relatief onbekend. 

Poederthee versus losse thee

Een verklaring voor het verschil in populariteit tussen matcha en Gyokuro Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat matcha, omdat het een poederthee is, met vrijwel alles gemengd kan worden. Matcha lattes waren natuurlijk een voor de hand liggende innovatie, maar dingen zoals matcha-ijs, matcha-cakes en matchadesserts veroverden al snel de wereld.

Culinaire matcha is erg populair

Hoewel deze matchadesserts een geweldige manier zijn om mensen over de hele wereld kennis te laten maken met de heerlijke thee die matcha is, consumeren maar weinigen matcha in pure vorm. Als je matcha-thee echt wilt ervaren zoals het bedoeld is, probeer dan ceremoniële matcha en meng het direct met water. 

Kies het juiste theeservies voor ceremoniële matcha

Wil je ceremoniële matcha bereiden? Dan heb je het juiste theeservies nodig! Met de juiste hulpmiddelen, zoals de bamboe garde en de matchakom, zou je een mooi dik schuim bovenop moeten kunnen krijgen, wat de thee een gladdere textuur en consistentie geeft. Hierdoor smaakt de thee bijna als een latte, maar dan zonder de toegevoegde melk of suiker.

 

wat is Gyokuro poeder?

Er bestaat zoiets als Gyokuro poeder. Het is in wezen een matcha gemaakt van dezelfde bladeren die gebruikt worden om Gyokuro thee. Met andere woorden, het is gemaakt van Gyokuro in plaats van tencha. 

Tijdens ons meest recente bezoek aan de legendarische boer Dhr. Sakamoto, toonde hij ons trots zijn nieuwe matchamolens. Hij gebruikt deze grote granieten molens om te malen Gyokuro bladeren in Gyokuro Matcha groene theepoeder. We werden verliefd op de smaak van zijn Sakamoto Sae Matcha en Sakamoto Hime Matcha en besloten deze te delen met theeliefhebbers over de hele wereld! Deze theeën hebben een levendige groene kleur en een rijke, zoete en hartige smaak.

Is matcha Gyokuro in poedervorm?

Zoals we hebben besproken, is matcha niet zomaar Gyokuro in poedervorm omdat het gemaakt moet worden van tenchabladeren. De steeltjes en nerven van deze bladeren worden verwijderd voordat ze tot een fijn poeder worden vermalen. Dit zou de smaak en kleur enigszins verbeteren en het cafeïnegehalte verhogen. 

Trouwens, als je meer wilt weten over de planten die gebruikt worden om matcha te maken, kun je dit artikel hier lezen. 👉 Maak kennis met de Matcha-plant - de bron van Matcha-groene thee

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  • best Gyokuro regio

    Ontdek het beste Gyokuro Regio in de wereld

    De Beste Gyokuro Regio kan een controversieel debat zijn, maar in dit artikel onthullen we alle regio's waar de beste Gyokuro wordt geproduceerd

    Ontdek het beste Gyokuro Regio in de wereld

    De Beste Gyokuro Regio kan een controversieel debat zijn, maar in dit artikel onthullen we alle regio's waar de beste Gyokuro wordt geproduceerd

  • Gyokuro smaak

    wat doet Gyokuro Smaakt het?

    Gyokuro smaak kan moeilijk uit te leggen zijn aan mensen, dus we dachten dat we er een heel artikel over zouden schrijven! In dit artikel leer je wat Gyokuro Hoe...

    wat doet Gyokuro Smaakt het?

    Gyokuro smaak kan moeilijk uit te leggen zijn aan mensen, dus we dachten dat we er een heel artikel over zouden schrijven! In dit artikel leer je wat Gyokuro Hoe...

  • Gyokuro cafeïne

    wat is de Gyokuro Cafeïnegehalte?

    Gyokuro Het cafeïnegehalte behoort tot de hoogste ter wereld in thee. In dit artikel gaan we ontdekken waarom de cafeïne in Gyokuro  is zo hoog en ook hoeveel cafeïne er in...

    wat is de Gyokuro Cafeïnegehalte?

    Gyokuro Het cafeïnegehalte behoort tot de hoogste ter wereld in thee. In dit artikel gaan we ontdekken waarom de cafeïne in Gyokuro  is zo hoog en ook hoeveel cafeïne er in...

  • Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog? Ontdek het met onze Gyokuro Theeprijsgids: een overzicht Gyokuro teelt, oogst en productie

    1 reactie

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog? Ontdek het met onze Gyokuro Theeprijsgids: een overzicht Gyokuro teelt, oogst en productie

    1 reactie
1 van 4