Wanneer mensen moeite hebben met beslissen of ze een Shiboridashi versus Kyusu, willen, zijn er een paar verschillende factoren om te overwegen. Beide Japanse theeservies hebben eigenschappen die ze perfect geschikt maken voor bepaalde situaties, en elk kan zijn eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel gaan we de kenmerken van de Shiboridashi en Kyusu theepot analyseren en bekijken hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Wat is een Shiboridashi en Kyusu theepot?
Hier is een korte definitie van elk type theeservies::
shiboridashi: Een platte theepot met een kleine watercapaciteit, ontworpen om kleine, geconcentreerde kopjes thee te zetten Gyokuro en Sencha thee.
Japanse kyusu theepot: Een theepot met een handvat aan de zijkant en een middelgrote watercapaciteit, ontworpen om grotere kopjes thee te zetten. Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha en meer.
Formaat
Het eerste wat je opvalt bij het vergelijken van de shiboridashi met de kyusu is het formaat en de vorm. De kyusu-theepot is veel ronder en kan over het algemeen een grotere hoeveelheid water bevatten. De shiboridashi is veel platter en kan slechts een kleine hoeveelheid water bevatten.
Als je van plan bent om grotere koppen groene thee te zetten, zoals Sencha , Hojicha en kukicha, dan is het zeker verstandig om voor een kyusu-theepot te kiezen. Hiermee kun je 5 gram theebladeren en 150 ml water gebruiken, wat de standaard verhouding is tussen bladeren en water voor de meeste soorten Japanse groene thee.
Kleinere kopjes voor speciale gelegenheden
Als je rijkere kopjes thee wilt zetten Gyokuro en kabuse Sencha Voor speciale gelegenheden is de shiboridashi absoluut de juiste keuze. Om thee in deze theepot te zetten, kunt u een deken van 5-7 gram thee neerleggen. Gyokuro bladeren op de bodem van de theepot en giet er vervolgens 50 ml water overheen. Dit zorgt voor een supergeconcentreerde thee met een rijke umami en een zware, dikke smaak die je tong bedekt met smaak.
Deksel
Wanneer je het deksel van de shiboridashi vergelijkt met dat van de kyusu, zul je twee dingen opmerken. Ten eerste is het deksel duidelijk veel platter op de shiboridashi, omdat het in een veel bredere theepot moet passen. Bovendien heeft het deksel een ingebouwd kleifilter. Dit deksel is optioneel als je kleinere theeblaadjes wilt zetten of als je de schenksnelheid wilt verhogen.
Het kyusu-deksel is veel kleiner en eenvoudiger, met slechts een gat in de bovenkant voor een betere luchtcirculatie. Dit eenvoudigere ontwerp zou het ontwerp zijn dat de meeste shiboridashi-deksels zouden volgen, maar de theepotten die we hebben geselecteerd voor Nio Teas hebben een ingebouwd filter, wat ze behoorlijk uniek maakt.
Filter
Zoals we al eerder zeiden, is er een verschil tussen het shiboridashi- en het kyusu-filter doordat de shiboridashi een ingebouwd filter in het deksel heeft. Er is ook een verschil in het hoofdfilter van elke theepot.
Bij de kyusu-theepot zul je merken dat er een veel complexer filter in het hoofdgedeelte van de theepot zit. Dit is ofwel een fijn geweven metalen gaas, ofwel een kleifilter met kleine gaatjes erin.
Het metalen gaas werkt uitstekend voor bladeren met kleinere deeltjes, zoals fukamushi Sencha . Als er een verstopping in een deel van het filter zit, kan het water gemakkelijk doorstromen en door een ander deel stromen. Dit voorkomt verstopping en maakt het schenken van je fukamushi gemakkelijker. Sencha thee.
Het kleifilter maakt het schenken van thee, zoals bij fukamushi, iets lastiger Sencha , maar het heeft als bijkomend voordeel dat het geen metaal bevat. Veel ervaren theedrinkers beweren dat contact van metaal met de bladeren de smaak beïnvloedt. Als je echt serieus aan de slag wilt met een bepaald soort thee, zoals Gyokuro , Je zou moeten kiezen voor de zwarte kyusu, die een ingebouwd kleifilter heeft.
Shiboridashi versus kyusu filters
De shiboridashi gaat nog een stap verder. Omdat deze meestal alleen wordt gebruikt voor het bereiden van grotere theebladeren, zoals Gyokuro en kabuse Sencha , Het hoofdfilter van de Shiboridashi is ongelooflijk ingetogen. Je ziet slechts drie kleine inkepingen in de klei van de Shiboridashi. Deze zijn net genoeg om water door te laten, maar niet de grotere theeblaadjes. Dankzij het minimalistische ontwerp van dit filter krijg je een snelle, consistente schenking uit je Shiboridashi.
De reden dat je een snellere en consistente schenking wilt, is omdat je de theeblaadjes niet te veel wilt laten trekken. Zodra de trektijd voorbij is, wil je de thee snel wegschenken om te voorkomen dat deze te veel trekt. Als het 20 seconden duurt om al het water uit je theepot te gieten, heb je minder controle over de trektijd.
Handvat
Het handvat (of het ontbreken ervan) van de Shiboridashi versus de Kyusu is het laatste opvallende verschil tussen deze twee theepotten. De Kyusu theepot heeft dit iconische handvat aan de zijkant dat een van de belangrijkste voordelen is geworden.
De zijgreep is gemaakt van uitgeholde klei. Hierdoor wordt de warmte snel afgevoerd, zodat je je hand niet verbrandt tijdens het schenken, zelfs niet als de theepot gevuld is met heet water. De zijgreep maakt ook een verfijndere schenkbeweging mogelijk, waardoor een simpele draai van je pols voldoende is om een heerlijke stroom groene thee uit te schenken.
Verschil tussen de shiboridashi- en kyusu-greep
De shiboridashi heeft daarentegen geen handgreep. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je schenkt met je duim bovenop en vier vingers op de onderkant. Dit is eenvoudig genoeg en je zult je handen niet verbranden, omdat je waarschijnlijk water van zeer lage temperatuur gebruikt. De shiboridashi-theepot heeft ook een klein knopje bovenop dat je als vingersteun kunt gebruiken. Dit maakt het veel gemakkelijker om je vingers in de juiste positie te krijgen en eleganter te schenken.
Shiboridashi vs. kyusu: eindoordeel
Het vergelijken van shiboridashi en kyusu is een kwestie van jezelf afvragen welke thee je doorgaans bereidt en de verschillende kenmerken van de twee theepotten vergelijken. Als je de neiging hebt om meer Gyokuro , kabusecha en Sencha thee, dan zou je voor de shiboridashi moeten gaan. Als je liever een alles-in-één theepot hebt die heerlijke thee kan zetten, Gyokuro en Sencha , maar ook karigane, Hojicha , Genmaicha en bancha, misschien geef je de voorkeur aan een kyusu.
Wat je ook kiest, ik weet zeker dat je het vakmanschap van deze twee kleien theepotten zult waarderen. Ze zijn gemaakt van zeer hoogwaardige klei en staan te popelen om gebruikt te worden voor het zetten van smaakvolle en kleurrijke kopjes Japanse groene thee!
Vragen over botten
- Hohin, vertaald als “'Treasure Bottle' is ontworpen om grotere kopjes speciale thee te zetten, maar kan ook gebruikt worden voor meer gangbare, alledaagse thee. Weet je wat de verschillen zijn tussen de Shiboridashi versus hohin?
- De naam Gaiwan betekent in wezen 'kom met deksel' en het is precies dat: een heel eenvoudig theeservies met een deksel, een kom en een voet. Kun je ons alle overeenkomsten noemen tussen de Shiboridashi versus Gaiwan?