Wat zijn de verschillen tussen de Shiboridashi en de Hohin?

Wanneer mensen moeite hebben met beslissen of ze een Shiboridashi versus hohin, Er zijn een paar verschillende factoren om te overwegen. Beide theepotten hebben eigenschappen die ze perfect geschikt maken voor bepaalde situaties, en elk kan zijn eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel gaan we de eigenschappen van de Shiboridashi en Hohin bespreken en bekijken hoe ze zich tot elkaar verhouden.

 

Wat is de Shiboridashi en Hohin?

Voordat we het over de verschillen hebben, zullen we deze twee theepotten kort definiëren.:

shiboridashi: De naam betekent "uitpersen" en wordt gebruikt om kleinere, vollere infusies van premium Japanse groene thee te bereiden. 

Hohin: De naam betekent "schatfles" en is ontworpen om grotere kopjes speciale thee te zetten, maar kan ook worden gebruikt voor het zetten van meer gangbare, alledaagse thee.

 

Overeenkomsten tussen de shiboridashi en de hohin

Hoewel dit artikel gewijd is aan het verkennen van de verschillen tussen de shiboridashi en de hohin, is het belangrijk om op te merken dat er ook behoorlijk wat overeenkomsten zijn.

Ten eerste vervullen de theepotten een vergelijkbare rol. Terwijl de Japanse kyusu theepot meer een alledaagse theepot is, zijn de houhin en de shiboridashi meer bedoeld voor premium thee. De houhin is bedoeld voor premium thee.  Sencha thee terwijl de shiboridashi eigenlijk bedoeld is om de hoogste graad voor te bereiden  Gyokuro tijdens echt speciale gelegenheden. Toch dienen beide als een manier om meer te zetten dan alleen een alledaagse thee.

Bovendien hebben beide theepotten een relatief eenvoudig ontwerp met slechts een deksel en een voet. Deze theepotten hebben geen handvat, wat betekent dat je de thee direct vasthoudt tijdens het schenken. We zullen hier later meer in detail op ingaan.

 

Formaat

Bij een vergelijking van de shiboridashi en de hohin is het moeilijk te zeggen welke echt groter is, omdat ze zo'n verschillende vorm hebben. De watercapaciteit van een shiboridashi ligt meestal tussen de 50 en 70 ml, terwijl een houhin gemakkelijk 150 tot 200 ml kan zijn. Dit verschil alleen al vertelt je dat er theesoorten zijn die beter bereid kunnen worden met een shiboridashi- dan met een hohin-theepot.

Als je van plan bent grotere koppen thee te zetten, kun je geen shiboridashi gebruiken, omdat de capaciteit gewoon te klein is voor een volle kop thee. Als je echt een geconcentreerde infusie wilt maken van Gyokuro of Sencha , Je kunt niets beters krijgen dan de shiboridashi. Dit is echt dé theepot voor speciale gelegenheden.

 

Vorm

Een van de eerste dingen die opvalt als je de shiboridashi met de hohin vergelijkt, is de vorm van het theeservies. De shiboridashi heeft een breed, plat ontwerp en de hohin is veel dieper. Dit maakt de ene niet per se beter of slechter, het zijn gewoon verschillende ontwerpkeuzes tussen de twee theeservies.

De diepere hohin-theepot biedt de thee meer ruimte om verticaal uit te zetten. Soms stapelen de theeblaadjes zich op elkaar als ze uitzetten, en de houhin maakt dit mogelijk zonder dat er te veel water aan de pot hoeft te worden toegevoegd.

De shiboridashi daarentegen biedt meer horizontale ruimte voor de theeblaadjes om uit te zetten. Dit werkt goed bij het zetten van thee met een zeer kleine inhoud, omdat je de blaadjes volledig kunt onderdompelen zonder dat ze op elkaar gaan liggen. Het verschil tussen shiboridashi en hohin hangt af van de vraag of je wilt dat de bladeren meer verticale of horizontale ruimte hebben.

 

Hoe gebruik je shiboridashi versus houhin?

Er zijn een paar belangrijke verschillen, niet alleen in het ontwerp van elke theepot, maar ook in hoe je hem gebruikt. We vergelijken kort de zettechniek van de shiboridashi- en hohin-theepotten.

 

Hoe de shiboridashi te gebruiken

  1. Leg een deken van 5 gram Gyokuro theeblaadjes op de bodem van de theepot
  2. Sprenkel voorzichtig 50 ml water van 50-60 graden Celsius over de blaadjes zonder ze te bewegen
  3. Laat de blaadjes 2 minuten ongestoord staan
  4. Plaats het deksel zo dat u het water door het kleifilter giet en pak de theepot vast met 4 vingers aan de onderkant en uw duim erbovenop
  5. Laat het water rustig door de tuit uit de theepot stromen

 

Gebruik van de houhin

  1. Doe 5 gram Gyokuro of Sencha theeblaadjes onderin de theepot
  2. Giet er 150 ml water van 60 graden bij
  3. Laat de theeblaadjes 1-2 minuten ongestoord staan
  4. Pak de theepot vast met een vinger aan elke kant en een middelvinger aan de bovenkant
  5. Kantel je pols zodat de thee door het filter in de kop stroomt

 

Filter

Het filter is een opmerkelijk verschil tussen de shiboridashi- en de hohin-theepot. Net als de kyusu heeft de houhin een echt filter van klei dat de theeblaadjes eruit filtert. Dit filter bevindt zich vlak voor de tuit, zodat de theeblaadjes er automatisch uit worden gefilterd tijdens het schenken. Het voordeel van een porseleinen of kleien filter is dat het de smaak van de thee niet negatief beïnvloedt zoals een metalen filter. 

Een ingetogen filter

De shiboridashi heeft technisch gezien wel een filter, maar het is veel minimalistischer. Als je naar de onderkant van de theepot kijkt, zie je een volledig gladde afwerking, met één uitzondering: de drie kleine inkepingen die in de klei zijn gehouwen. Deze inkepingen laten het water erdoorheen stromen, terwijl de grotere bladeren worden opgevangen. Omdat de shiboridashi bedoeld is voor het bereiden van Japanse groene thee met grotere bladeren, zoals Gyokuro en kabuse Sencha , Er hoeft niet zoveel filter in te zitten

Filter in het deksel

Hoewel het uniek is dat een shiboridashi een filter in het deksel heeft, bieden de shiboridashi die we op onze website aanbieden dit als extra optie om de theepot veelzijdiger te maken. Als je merkt dat er te veel kleine bladfragmenten in je kopje komen, kun je het deksel zo plaatsen dat dit ingebouwde kleifilter naar de voorste tuit wijst en je erdoorheen schenkt. Dit geeft je een extra filter om de schenksnelheid te verhogen, maar ook om de kleinere blaadjes eruit te filteren.

 

Handvat

Een belangrijke overeenkomst tussen de shiboridashi en de hohin is dat het beide theepotten zonder handvat zijn. De kyusu-theepot is waarschijnlijk de bekendste Japanse theepot, en het belangrijkste kenmerk hiervan is de handgreep aan de zijkant. Wat de houhin en de shiboridashi uniek maakt, is dat ze geen handgreep aan de zijkant hebben en dat je de theepot tijdens het schenken direct vasthoudt.

Als je geĂŻnteresseerd bent in de verschillen tussen de shiboridashi- en de kyusu-theepot, kun je er alles over lezen in dit artikel.

De enige uitzondering is dat sommige Houhin-theepotten twee kleine bultjes aan de zijkant hebben, waardoor je de theepot gemakkelijker kunt vasthouden tijdens het schenken. Deze kunnen technisch gezien niet als "handvatten" worden beschouwd, maar ze maken het schenken wel iets gemakkelijker en zorgen ervoor dat je je handen minder snel verbrandt tijdens het schenken. 

 

Schenken

Het laatste verschil tussen shiboridashi en hohin komt neer op het schenken. Bij het schenken met de hohin-theepot is het belangrijk om drie contactpunten te behouden. Je kunt één vinger aan elke kant van de theepot plaatsen en een vinger of knokkel op de bovenkant van de theepot. Dit is vergelijkbaar met de vingerpositie van de gaiwan, een theeservies met een vergelijkbaar ontwerp dat niet de tuit van de hohin heeft.

De reden dat je drie contactpunten nodig hebt, is dat de bodem van de hohin-theepot te klein is voor een goede "sandwichgreep". Bij de shiboridashi heb je zoveel oppervlakte aan de onderkant van de theepot dat je comfortabel vier vingers op de bodem van de theepot kunt laten rusten en je duim kunt gebruiken om de bovenste bult vast te houden. Met de shiboridashi gebruik je water van zo'n lage temperatuur dat je je geen zorgen hoeft te maken over brandwonden aan je handen, zelfs niet als ze zich onderin de theepot bevinden, wat meestal het heetste gedeelte is. 

 

Shiboridashi vs. Hohin: eindoordeel

Hoewel beide theepotten gebruikt kunnen worden om premium kopjes Japanse groene thee te zetten, blinkt de shiboridashi echt uit als het gaat om het zetten van thee voor speciale gelegenheden. Als je echt serieus aan de slag wilt met je Gyokuro Voor thee raden we je aan om de shiboridashi eens te proberen. Als je nog geen kyusu-theepot hebt en op zoek bent naar een meer multifunctionele theepot, is de hohin de betere keuze.

Vragen over botten

  1. Een Kyusu is een theepot met een handvat aan de zijkant, met een gemiddelde watercapaciteit, ontworpen om grotere kopjes thee te zetten. Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha en meer. Weet je wat de verschillen zijn tussen de Shiboridashi versus Kyusu?
  2. De naam Gaiwan betekent in wezen 'kom met deksel' en het is precies dat: een heel eenvoudig theeservies met een deksel, een kom en een voet. Kun je ons alle overeenkomsten noemen tussen de Shiboridashi versus Gaiwan?
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4