Er zijn elf regels voor het perfect zetten van thee door George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Engelse romanschrijver, essayist, journalist en criticus. Hij zei ooit dat Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee en in dit artikel gaan we elk van deze regels bespreken en kijken of ze nog steeds standhouden.

Het deel van Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee werd geschreven in 1946 en sindsdien is er veel veranderd, maar sommige dingen zijn nog steeds waar.

Laten we beginnen! 🍵📚

 

George Orwells 11 regels voor het perfect zetten van thee 

1. Maak alleen thee met Indiase of Ceylonese thee

Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee en het gebruik van Indiase of Ceylonese thee is daar blijkbaar een van. De lijst is waarschijnlijk door George Orwell opgesteld tijdens de oorlogsjaren, dus deze regel is daar waarschijnlijk een product van. De Britten waren destijds sterk afhankelijk van thee die in India werd geproduceerd, omdat dat onder controle stond van de geallieerden. Tegenwoordig kun je fantastische theesoorten uit allerlei bronnen halen, waaronder Japan, Taiwan en China. Het lijkt erop dat deze ontkracht is! 

2. Thee moet in kleine hoeveelheden worden gezet

In de lijst Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee Deze sprong eruit als de meest vooruitziende (laat dat maar aan Orwell over). Bij het zetten van thee in westerse stijl gebruiken mensen vaak veel water en niet veel thee. Dit levert een grotere hoeveelheid verdunde thee op. Bij de Japanse en Chinese stijl wordt er veel minder water en meer theebladeren gebruikt. Dit levert een kleinere hoeveelheid supergeconcentreerde thee op. Over het algemeen zorgt dit voor een veel betere drinkervaring, omdat de volle breedte aan smaken in het kopje kan worden ervaren. Deze regel is een goede!

3. De pot moet van tevoren worden opgewarmd

Nog een juist punt over “Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee” Dit maakt een groot verschil als het om de vraag gaat: hoe je groene thee lekker laat smaken. Wanneer je thee in een koude mok schenkt, zal de mok zelf veel van de warmte van de thee absorberen en deze aanzienlijk afkoelen. Japanse groene thee wordt bereid op 60-71 graden Celsius, wat ongeveer de perfecte temperatuur is voor een warme drank. Als je koud theeservies gebruikt, zal dit de temperatuur verlagen en het vanaf het begin te koud maken. Goed gedaan, Orwell!

4. De thee moet sterk zijn

Als Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee hier zijn we het misschien het meest mee eens. Thee moet sterk, smaakvol en vol van smaak zijn. Veel mensen zetten thee met water en gaan ervan uit dat alle thee naar niets smaakt. Echte thee moet een krachtige smaak hebben en niet naar water smaken. Dit wordt bereikt door een hoge blad/waterverhouding en een geschikte zettemperatuur. Als je niet genoeg blaadjes gebruikt, is de thee niet sterk genoeg. Als je je afvraagt hoe sterke groene thee smaakt, lees dan ons artikel: 👉 hoe smaakt groene thee?

5. De thee moet direct in de pot worden gedaan.

Deze regel geldt nog steeds: je moet de thee direct in de pot doen. In het geval van Japanse groene thee doe je 5 gram blaadjes in de theepot en giet je er vervolgens het water bij. De theepot heeft een ingebouwd filter om de blaadjes automatisch te verwijderen tijdens het schenken, zodat je de blaadjes direct in de pot kunt doen, zoals Orwell zou zeggen.

6. Je moet de theepot naar de waterkoker brengen en niet andersom.

In de handleiding Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee Een paar dingen kunnen waar zijn, maar ze zijn niet echt belangrijk. Het maakt eigenlijk niet uit of je de waterkoker naar de theepot brengt of de theepot naar de waterkoker, wat het handigst is. Als ik zou zeggen Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee,Er zijn andere, belangrijkere zaken die ik zou willen bespreken, maar daar komen we later op terug.

7. Na het zetten van de thee moet je roeren, of beter nog, de pot goed schudden.

Dit is een van de weinige regels die eigenlijk onjuist is. Je moet de theeblaadjes niet schudden of roeren tijdens het trekken, maar ze met rust laten. Door de blaadjes te schudden, haal je de bitterheid eruit en hoewel de thee misschien smaakvoller is, zal de smaak minder complex en bitterder zijn. Je kunt echter wel de laatste druppels uit de theeblaadjes schudden tijdens het inschenken. Als je geïnteresseerd bent in andere factoren die de bitterheid van de thee verhogen, lees dan ons artikel 👉 waarom groene thee bitter is & Hoe de bitterheid te verminderen.  

8. Je moet uit een goede ontbijtbeker drinken

Op de lijst Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee, Orwell lijkt heel specifiek te zijn over het type beker dat je moet gebruiken. Ik weet niet zeker of ik helemaal begrijp wat een "ontbijtbeker" is, maar het advies wordt goed ontvangen. Het is belangrijk om een beker te gebruiken die je echt prettig vindt om thee uit te drinken. De beker moet comfortabel in je hand liggen en je moet er prettig uit kunnen drinken. Wij geven de voorkeur aan dubbelwandig glas, omdat dit de thee isoleert en je de kleur van de thee kunt bekijken terwijl je hem drinkt.

9. Je moet de room van de melk afgieten voordat je er thee van drinkt.

Ik weet niet zeker of ze in 1946 ongepasteuriseerde melk gebruikten, maar deze lijkt me een beetje vreemd. Als Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee, Deze lijkt me het meest ongebruikelijk. Wij vinden dat thee zonder melk gedronken moet worden, dus ik denk dat het een goed idee is om melk met een lager vetpercentage te gebruiken. Ik denk dat hoe minder vet er in de melk zit, hoe meer het op water lijkt. Deze regel moet ik in de derde categorie plaatsen: "onduidelijk of irrelevant". Tot nu toe gelden de meeste van deze regels nog steeds, maar sommige zijn niet zo goed als andere. En als je je afvraagt hoe je je thee zoeter kunt maken zonder melk, lees dan ons artikel: 👉 hoe je groene thee zoeter maakt.

10. Je moet eerst de thee in het kopje schenken

Orwell suggereert dat je de thee eerst in het kopje schenkt voordat je de melk erbij schenkt. Ik ben geneigd hem hiervoor te bedanken, want als je thee met melk zet, gebruik je waarschijnlijk een theezakje. In dat geval moet je eerst het water erbij schenken, de thee zetten en dan de melk erbij schenken. Het hetere water is veel effectiever bij het trekken van het theezakje. Deze regel kan waar zijn, maar is een beetje onduidelijk.

11. Thee moet zonder suiker gedronken worden

Als Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee, Dit is de belangrijkste regel die mensen moeten leren. Veel mensen voegen suiker toe aan thee en dat verpest de drinkervaring. Een thee van goede kwaliteit moet een subtiele zoetheid hebben, maar ook een scherpe smaak en enkele andere complexiteiten. Dit alles gaat verloren wanneer je suiker aan de thee toevoegt. Wanneer je thee van hoge kwaliteit puur drinkt, zonder melk of suiker, kun je de enorme verscheidenheid aan smaken ervaren, precies zoals de producent het bedoeld heeft.

 

Laatste gedachten over de elf regels van George Orwell

Dus op de lijst Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee, We ontdekten dat 7 van deze regels correct zijn, 1 onjuist is en 3 onduidelijk of tamelijk irrelevant zijn. Niet slecht voor 1946! 

 

Er zijn elf regels voor het perfect zetten van thee door Nio Teas

De regels van George Orwell waren voor ons erg inspirerend. Wij geloven dat er bepaalde regels zijn die je moet respecteren om de smaak van je thee te verbeteren.

Er is echter een betere lijst met regels voor het maken van thee, en we willen graag onze eigen hier bij Nio Teas . Zonder verdere uitleg, hier is een lijst met de 11 regels die je moet respecteren om thee te zetten als een echte theemeester. 📚

#1 Gebruik geen thee uit theezakjes

zijn theezakjes slecht voor je?? Ja. De eerste fout die mensen maken, is thee zetten uit theezakjes. Wanneer je een theezakje opent, vind je blaadjes van ongelooflijk lage kwaliteit die tot kleine stukjes zijn vermalen. Wanneer je theezakjes opdrinkt, krijg je de overgebleven blaadjes van het theeproductieproces. In plaats daarvan kun je jezelf trakteren op losse thee van hoge kwaliteit, die veel meer smaak en voedingsstoffen bevat. Groene thee krijgt ook een levendigere gele of groene kleur, in plaats van de oranje of bruine kleur die je krijgt van theezakjes. De smaak van deze theezakjes is meestal flauw en bitter, hoe goed je ze ook bereidt. Daarom is het gebruik van losse thee de belangrijkste stap bij het thuis zetten van betere thee.

#2 Gebruik geen kokend water

De tweede fout die mensen maken, is het gebruik van te heet water. De meeste mensen gebruiken gewoon kokend water als ze thee zetten. Dit kan werken voor bepaalde soorten oolong- en zwarte thee, maar het kan veel te heet zijn voor groene thee, met name Japanse groene thee. Japanse groene thee is erg gevoelig voor temperatuur, dus het is het beste om ze te zetten met warm water dat een veel lagere temperatuur heeft dan kokend water. We hebben ontdekt dat 71 graden Celsius of ongeveer 70 graden Celsius het beste werkt voor de meeste Japanse groene thee. Als het gaat om theesoorten zoals Gyokuro  thee, Je kunt de temperatuur verlagen tot 60 graden Celsius of 60 graden Fahrenheit. De reden om water van een lagere temperatuur te gebruiken, is dat het minder bittere bestanddelen uit de thee haalt. Zelfs als je Japanse groene thee van hoge kwaliteit gebruikt, wordt deze erg bitter als je hem met kokend water zet. Door de juiste temperatuur te gebruiken, kun je de beste chemische samenstelling van groene thee, de zoete en hartige theanine uit de thee halen, zonder de bittere catechines te extraheren. Dit maakt je thee veel zachter.

#3 Thee te lang laten trekken is niet goed

Een andere fout die mensen maken, is de thee te lang laten trekken. Veel beginners voegen water toe aan de thee en laten het onbeperkt trekken, in de hoop dat hoe langer ze wachten, hoe sterker de smaak zal zijn. Hoewel een langere trektijd inderdaad meer uit de bladeren haalt, zullen er ook meer bittere bestanddelen uit worden gehaald. De aminozuren in de theebladeren worden relatief eenvoudig geëxtraheerd, met kouder water en minder tijd. De bitterdere catechinen en polyfenolen in de thee vereisen meer tijd of een hogere temperatuur. Daarom kun je de zetparameters van een thee beschouwen als een soort recept. Om de best smakende extractie te creëren, is een bepaalde verhouding van smaken belangrijk. Daarom is het erg belangrijk om de zetinstructies van elke thee te volgen.  Sencha , 1 minuut is voldoende tijd om de bladeren te openen en een goede hoeveelheid van hun smaak te extraheren. Voor Gyokuro , Bij een strakker gerolde groene thee hebben de blaadjes maar liefst 2 minuten nodig om open te gaan en hun smaak af te geven.

Als je alleen kokend water kunt zetten, is er een trucje om de temperatuur te verlagen. Door heet water in een koud kopje te gieten, verlaag je de temperatuur met ongeveer 10 graden Celsius. Je kunt het kokende water in een serie van 3 kopjes gieten voordat je het in je theepot giet. Het zou dan koel genoeg moeten zijn om de meeste Japanse groene thee te zetten. Deze truc hebben we geleerd van theemeesters in Japan, die je dit misschien wel ziet doen als ze thee zetten voor gasten.

De enige uitzondering hierop is cold brew. Wanneer je koud water of water op kamertemperatuur gebruikt, is het extraheren van bitterheid minder een probleem, dus je kunt de bladeren 3 uur of zelfs een nacht laten trekken. Met cold brew kun je echt experimenteren met de zetparameters en zien welke zettijd het beste bij je past. Ben je geïnteresseerd in cold brew groene thee? Ons artikel 👉 koude groene thee uitgelegd door thee-experts gemaakt voor jou!

#4 Gebruik een hoge blad/waterverhouding

Deze is geleend van de lijst Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee van George Orwell, maar hij was zo belangrijk dat we hem gewoon moesten gebruiken. Deze keer zullen we het niet hebben over de hoeveelheid thee of de theesterkte, maar alleen over het gebruik van een hoge blad/waterverhouding. Voor Japanse groene thee raden we aan 5 gram bladeren op 150 ml water te gebruiken. Met deze verhouding krijg je een kleine hoeveelheid geconcentreerde, super smaakvolle groene thee. Deze waterverhouding is de perfecte hoeveelheid voor de kyusu theepot, wat het beste hulpmiddel is voor het zetten van Japanse groene thee.

#5 Gooi je thee niet weg na slechts één keer trekken

Een andere fout die beginners maken bij het zetten van thee, is het weggooien van de thee na slechts één keer trekken. Theebladeren van hoge kwaliteit zijn bedoeld om meerdere keren te worden hergebruikt voordat ze worden weggegooid. Dit zorgt er niet alleen voor dat je theevoorraad langer meegaat, het kan ook leiden tot een meer gevarieerde theedrinkervaring. Elke trek is anders en veel theedrinkers geven zelfs de voorkeur aan de tweede trek. Bij Japanse groene thee is de eerste trek meestal het zoetst, terwijl de tweede trek juist sterker kan zijn door de gestoomde groente- of grassige tonen. De derde trek kan wat subtieler zijn, afhankelijk van het soort thee, met meer nadruk op de mineralen in de thee. De thee kan zelfs groener van kleur worden bij de overgang van de eerste naar de tweede trek.

#6 Gebruik water van hoge kwaliteit

Water is iets waar niet genoeg over wordt gesproken in de theewereld. 99% van de gezette thee bestaat uit water, dus het is belangrijk dat je het goed doet. We raden aan gefilterd water te gebruiken, omdat calciumrijk of "hard" water de smaak van de thee sterk kan beĂŻnvloeden. Wat je wilt, is neutraal water, zodat de smaak van de thee echt tot zijn recht komt.

#7 Voeg niet te veel ingrediënten toe

Hoewel het prettig kan zijn om af en toe een beetje zoetstof of havermelk aan je thee toe te voegen, moet je daar niet te veel op vertrouwen. Wanneer je dingen aan thee toevoegt, kan het erg lastig zijn om je te concentreren op de specifieke smaaktonen van de drank. Als je de thee echt wilt ervaren zoals de boer het bedoeld heeft, kun je hem het beste zonder melk of suiker drinken.

#8 Gebruik het juiste theeservies

De laatste fout die beginners maken, is het niet gebruiken van het juiste theeservies. Deze fout staat als laatste vermeld, omdat het eigenlijk het minst belangrijk is. Thee zetten in een theepot zoals deze kyusu-theepot van klei is de beste manier om het meeste uit de theeblaadjes te halen, maar het maakt niet veel uit, zolang je de thee maar los zet. Een theezeefje kan een geweldige manier zijn om te beginnen met losse thee, hoewel de beperkte ruimte de blaadjes technisch gezien niet voldoende ruimte geeft om volledig te ontvouwen en hun smaak goed vrij te geven. De theepot van klei geeft de blaadjes voldoende ruimte om zich te openen, en de klei kan de smaak zelfs accentueren en de bitterheid enigszins verminderen. Denk niet dat je meteen in duur theeservies moet investeren; het is belangrijker om je te richten op goede thee. En als je geen theezeefje of theefilter hebt, lees dan ons artikel: 👉 hoe je losse thee maakt zonder theefilter. 

#9 Gebruik geen thee van lage kwaliteit 

Er zijn elf regels voor het perfect maken van theeEn dit is misschien wel het belangrijkste. Het is mogelijk om slechte thee te zetten met goede bladeren, maar het is niet mogelijk om goede thee te zetten met slechte bladeren. Daarom is het zo belangrijk om thee van goede kwaliteit te selecteren. Idealiter vind je thee van de eerste oogst, geproduceerd in een kleine batch door een bekende boer of producent. En als je niet weet waar je moet beginnen, lees dan ons artikel: 👉 Beste thee voor beginners, geselecteerd door experts. Je vindt vast en zeker een thee die bij je past!

#10 Haal alle thee eruit

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om alle thee uit de theepot te halen. Het meest smaakvolle deel van de thee wordt als laatste uitgeschonken, omdat dit het langst in contact is geweest met de bladeren. Dit is niet alleen belangrijk om de smaak van de kop thee te maximaliseren, maar het is ook belangrijk om al het water uit de bladeren te halen, zodat de thee niet te veel trekt. Als het water na de eerste keer in de pot blijft staan, zal de tweede keer erg bitter worden.

#11. Om en om schenken wanneer je thee deelt

Zoals we in de vorige regel al zeiden, wordt het meest smaakvolle deel van de thee als laatste ingeschonken. Wanneer je thee voor gasten zet, wil je dit dus delen, zodat iedereen dezelfde smaak ervaart. De beste manier om dit te doen is door een fairness cup te gebruiken (gebruikelijker bij het Chinese theezetten) of door de om en om schenkmethode te gebruiken (gebruikelijker bij het Japanse theezetten). Deze methode wisselt het schenken tussen de kopjes af, zodat iedereen evenveel smaak ervaart!

#12. Bonus: bewaar losse thee op de juiste manier

Er zijn veel factoren die je wilt vermijden bij het bewaren van thee. Dit is zo'n belangrijk onderwerp dat ons team van thee-experts er een speciaal artikel over heeft geschreven!

Lees zeker 👉 Hoe losse thee te bewaren - voor en na het zetten

Door deze gids te volgen over de beste manier om losse thee te bewaren, kun je je thee aanzienlijk langer bewaren, maar hoe eerder je hem kunt drinken, hoe beter.

 

Conclusie

Ik hoop dat je hebt genoten van onze kijk op er zijn elf regels voor het perfect zetten van thee. Heb je vragen of heb je zelf regels die je graag in de lijst zou willen zien? Laat ze dan gerust achter in de reacties hieronder. Tot die tijd, tot de volgende keer.

Terug naar blog

4 reacties

So it is infinitely possible to discuss..

avenue17

Helpful info. Lucky me I found your website by chance, and I’m surprised why this accident didn’t happened in advance! I bookmarked it.

online canadian pharmacy

It’s very hard answer

Santhosh Antony

Thanks ❤️

Anu

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4