Kyusu theepot complete gids door Japanse thee-experts

De iconische kyusu theepot is in feite een symbool geworden voor Japanse groene thee. Dankzij het unieke ontwerp is het een favoriet geworden onder Japanse theedrinkers, maar het heeft misschien nog wel meer functies dan je ooit had gedacht. In dit artikel bespreken we alles over de kyusu theepot, de verschillende soorten Kyusu-theepotten en hoe je ze gebruikt. kyusu theepot. Laten we zonder verder oponthoud beginnen.

Bekijk de video over Kyusu-theepotten.

 

Wat is een Kyusu-theepot?

Het woord kyusu betekent simpelweg theepot, maar vaak verwijzen mensen met dit woord naar een specifiek type. De Kyusu-theepot met zijhandgreep is de meest voorkomende en bekendste Japanse theepot, dus daar gaan we het vandaag vooral over hebben. Deze theepot is meestal gemaakt van klei en is voornamelijk verkrijgbaar in de kleuren rood en zwart, hoewel hij ook in diverse andere kleuren verkrijgbaar is. De theepot heeft meestal een ingebouwd filter, gemaakt van klei of metaal, dat de theeblaadjes automatisch uitfiltert tijdens het schenken. Deze theepot van klei is ontworpen om de perfecte kopjes Japanse groene thee te zetten en we zullen zo meteen uitleggen waarom.

Verschillende soorten Kyusu-theepotten

Voordat we het hebben over de voordelen van de Japanse kyusu theepot, laten we het kort hebben over de verschillende soorten theepotten. 

Kleuren van Kyusu-theepotten

Rode Kyusu-theepotten

Deze oranjerode kyusu theepotten zijn gemaakt van niet-geoxideerde klei. De meest gewilde klei die voor deze theepot wordt gebruikt, komt uit Tokoname, een klein stadje in Japan. Deze klei is dik en kan vloeistof vasthouden, zelfs als hij ongeglazuurd is. Het is ook minder poreus, waardoor de smaak niet door de klei zelf wordt opgenomen, waardoor de thee milder smaakt. De tokoname kyusu is zeer gewild en wordt beschouwd als de beste.

Zwarte Kyusu theepot

Dit Zwarte Kyusu theepot wordt gemaakt van rode klei, gebakken in een zuurstofrijke omgeving. De klei verkleurt wanneer deze wordt geoxideerd en produceert deze strakke zwarte kleur. Dit vereist extra werk in het productieproces en een extra bakbeurt in de oven, waardoor zwarte theepotten over het algemeen duurder zijn dan rode Kyusu theepotten, als alle andere factoren gelijk zijn.

Filters voor Kyusu theepotten

Metalen filter in een Kyusu theepot:

Dit is een geweldig filter voor beginners en het werkt voor veel verschillende theesoorten. Als het gaat om fukamushi Sencha S, Je zult zeker de voorkeur geven aan de metalen zeef boven de kleien zeef. De reden hiervoor is dat tijdens het diep stomen het theeblad afbreekt en de kleinere bladfragmenten het filter gemakkelijk kunnen verstoppen. Als je dit ronde metalen filter in de theepot hebt ingebouwd, zal het water zich gewoon rond de blaadjes bewegen en gemakkelijk in het kopje stromen.

Het nadeel van het metalen filter is dat het de smaak van de thee enigszins kan beïnvloeden. Sommige kenners van Japanse groene thee geven er de voorkeur aan om helemaal geen metaal te gebruiken tijdens het theezetten, omdat het de subtiele smaakkenmerken van de thee kan beïnvloeden. Als je geen kieskeurige theedrinker bent, is een metalen filter waarschijnlijk de juiste keuze.

Kleifilter in een Kyusu-theepot

Als je een kleifilter in een kyusu theepot, ziet, is de kans groot dat het er met de hand in is gesneden. Dit proces is zeer arbeidsintensief en kan de kyusu-theepot aanzienlijk duurder maken. Het voordeel is dat de theebladeren die je zet, alleen in contact komen met klei en water. Dit leidt tot een lichte smaakverbetering, vooral bij Gyokuro .

Glazuren voor Kyusu theepotten

Ongeglazuurde Kyusu theepotten

Deze kyusu-theepotten zijn gemaakt zonder glazuurlaag, waardoor de thee niet in contact komt met een glasachtig oppervlak, maar met de klei zelf. Sommige serieuze theedrinkers melden een rijkere, hartige smaak bij het zetten van thee. Gyokuro in een ongeglazuurde theepot. Een ander voordeel van deze ongeglazuurde Kyusu-theepotten is dat ze met een specifieke thee kunnen worden "gekruid" en de smaak van die thee bij elke zetbeurt kunnen versterken.

Geglazuurde Kyusu-theepot

Deze theepotten zijn beter geschikt voor beginners, omdat ze meer neutraliteit bieden. Als je steeds dezelfde theesoort zet, kun je beter een ongeglazuurde theepot gebruiken, maar als je meerdere soorten thee zet, is een geglazuurde theepot de beste optie. Je kunt van zetten naar Hojicha naar Sencha Met slechts een snelle spoeling tussendoor zullen de smaken elkaar niet beïnvloeden. Als je slechts één Kyusu-theepot voor al je theesoorten koopt, kun je het beste een geglazuurde theepot nemen.

Maten Kyusu-theepotten

Grote Kyusu-theepotten

Deze grotere theepotten van klei hebben een inhoud van ongeveer 400 ml water. Ze zijn nog steeds klein in vergelijking met westerse theepotten, maar aangezien er slechts 150 ml nodig is om een pot Japanse groene thee te zetten, hebben deze theepotten voldoende ruimte. Als je thee voor meerdere personen gaat zetten, kun je beter een Kyusu-theepot met een grotere inhoud kopen en iets meer water gebruiken. Als je van plan bent alleen groene thee voor jezelf te zetten, raden we aan minder water te gebruiken om de smaak van de thee echt te concentreren.

Kleine Kyusu-theepotten

De kleinere Kyusu-theepotten hebben een inhoud van ongeveer 200 ml water. Dit lijkt misschien te klein om thee te zetten, maar als het gaat om premium Japanse groene thee, wil je de smaak juist concentreren in een kleinere ruimte. Deze kleinere theepot is daar de perfecte maat voor, en omdat hij zo klein is, behoudt hij een licht en compact ontwerp dat zeer elegant is om in te schenken.

Wat is de geschiedenis van de Kyusu-theepot?

De Japanse kyusu De theepot komt oorspronkelijk uit China, maar net als veel andere dingen die met thee te maken hebben, vond hij uiteindelijk zijn weg naar Japan. In die tijd was de meest gebruikelijke manier om thee in Japan te drinken in poedervorm. Deze primitieve vorm van matcha werd gemaakt door gedroogde theebladeren tot poeder te vermalen en dit vervolgens met heet water te mengen. Deze theesoort werd populair vanwege het gebruik ervan in de Japanse theeceremonie, een ritueel van theebereiding dat een strikte reeks regels en principes volgt.

Sommigen verlangden naar een eenvoudigere manier om van thee te genieten, zonder alle regels van de Japanse theeceremonie. Een boer genaamd Nagatani Soen kwam op het toneel en ontwikkelde een nieuwe methode voor theeproductie. Hij ontdekte dat door de theebladeren te stomen, te rollen en te drogen, de smaak langer behouden kon blijven. Deze gedroogde bladeren konden vervolgens in water worden getrokken en gezeefd om een doorschijnende thee te creëren, genaamd “ Sencha ”.

Spoedig Sencha werd het meest populaire theesoort dat in Japan werd gedronken, en de kyusu-theepot werd een huishoudelijk artikel om de bladeren in te laten trekken en heerlijke kopjes thee te bereiden Sencha thee. Tegenwoordig is de kleien theepot nog steeds het favoriete gereedschap voor theehuizen en restaurants in heel Japan.

Wat zijn de voordelen van een Kyusu theepot?

De Kyusu theepot met zijhandvat heeft veel voordelen. Ten eerste is het zijhandvat hol, waardoor het minder warmte vasthoudt dan de rest van de pot. Dit is erg handig bij het schenken van de thee, omdat de thee koel blijft aanvoelen, zelfs wanneer je heet water in de bodem van de Kyusu theepot giet.

Het zijhandvat van de kyusu theepotHiermee kun je ook met verfijndere bewegingen schenken. Die grotere gietijzeren theepotten zijn niet alleen extreem zwaar, maar vereisen ook dat je je hele arm beweegt om te schenken. Met de Kyusu-theepot is een simpele draai van je pols voldoende om de thee in het kopje te schenken.

Ten slotte geeft de theepot zelf de theeblaadjes meer ruimte, wat erg belangrijk is bij het zetten van losse thee. Wanneer je thee zet in een zeef, zitten de theeblaadjes ertussen te dicht op elkaar en kunnen ze zich niet echt openen om hun smaak vrij te geven. Dit probleem is nog erger bij theezakjes, omdat die nog minder ruimte hebben om te bewegen tijdens het zetten. De brede basis van de Kyusu-theepot geeft de blaadjes de ruimte die ze nodig hebben en stelt je in staat om rijkere, smaakvollere infusies te creëren.

Hoe gebruik je een Japanse Kyusu-theepot?

Nu je een beetje weet over de Kyusu-theepot, laten we het hebben over hoe je hem gebruikt! Om een kopje Japanse groene thee te zetten, hoef je alleen maar een paar eenvoudige stappen te volgen.

Stap 1: Doe 5 gram theeblaadjes in de bodem van je Kyusu-theepot. Als je geen weegschaal in huis hebt, kun je ongeveer 1 volle eetlepel theeblaadjes gebruiken.

Stap 2: Voeg 150 ml warm water toe. De temperatuur is 60 graden Celsius (140 graden Fahrenheit). Gyokuro en wat zoeter Sencha s en 70 graden Celsius (160 graden Fahrenheit) voor de andere soorten Japanse groene thee.

Stap 3: Laat de theepot ongeveer 1 minuut met het deksel erop staan. Gyokuro , Je kunt het beste 2 minuten wachten. Deze thee is strak opgerold in deze naaldvormen en ze hebben mogelijk 2 minuten nodig om open te gaan. Fukamushi Sencha Thee heeft meestal kleinere bladdeeltjes en heeft vaak maar 45 seconden nodig om te trekken.

Stap 4: Schenk de thee in een kopje. Het ingebouwde filter zeeft de blaadjes er automatisch uit tijdens het schenken en stopt de infusie op het perfecte moment. Als je thee voor meerdere personen schenkt, kun je het schenken afwisselen. De meest smaakvolle thee wordt als laatste geschonken, dus verdeel deze gelijkmatig over de gasten, zodat iedereen ongeveer dezelfde smaak ervaart.

Wat heb je nodig in een Kyusu theepotset?

Als het gaat om een Kyusu theepotset of een kyusu theeservies, Kun je kleine theekopjes van klei bij je Kyusu theepot kopen? Deze theekopjes van klei worden ook wel Yunomi genoemd. Hoewel je ze niet per se nodig hebt, gebruiken sommige mensen graag theekopjes die bij de theepot zelf passen.

In plaats van een kyusu theeservies, raden we je aan om gewoon te investeren in de Kyusu-theepot en, als het om theekopjes gaat, gewoon te gebruiken wat je al hebt.

Waar kun je een Kyusu-theepot kopen?

Je vindt Kyusu-theepotten overal op onze website. We hebben momenteel verschillende soorten. Er zijn de rode Tokoname Kyusu-theepotten, de zwarte Tokoname Kyusu-theepotten en de Fukamushi-theepot. De rode theepotten en de Fukamushi-theepot hebben een ingebouwd metalen filter, terwijl de zwarte Tokoname Kyusu een ingebouwd kleifilter heeft. Dit maakt de eerste twee een betere keuze voor beginners, en de zwarte Tokoname Kyusu een goede keuze voor de meer ervaren theedrinker.

Wilt u een gratis kyusu-theepot ontvangen? We sturen u er een toe wanneer u zich aanmeldt voor de maandelijkse theeclub. Met deze aanbieding krijgt u elke maand 2 nieuwe pakken thee thuisbezorgd met 16% korting. Dit is een geweldige manier om verschillende theesoorten uit te proberen en geld te besparen.

Hartelijk dank voor het lezen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over de kyusu theepot of over Japanse groene thee in het algemeen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4