We krijgen vaak de vraag hoe je losse thee maakt zonder theefilter, en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt gebruiken 🫖
Hoewel de kyusu-theepot de beste manier is om thee te zetten Japanse groene thee, als je er geen hebt, zijn er een paar andere oplossingen die je kunt proberen met standaard huishoudelijke hulpmiddelen 🍵
In dit artikel behandelen we 13 verschillende manieren hoe je losse thee maakt zonder theefilter.
Laten we beginnen! 👇
Dus hoe maak je losse thee zonder theefilter?
Als je op zoek bent naar hoe je losse thee maakt zonder theefilter, gelukkig zijn er voor jou behoorlijk wat opties.
Deze opties variëren in moeilijkheidsgraad en effectiviteit, en we zullen zeker de opties benadrukken die we bijzonder nuttig vinden.
Als je er een vindt waarvoor je spullen nodig hebt die je niet hebt, ga dan gewoon verder met het volgende idee in de lijst! 📋
#1 Theezeeftechniek

De zeeftechniek is een van de beste omdat er maar weinig bewegende onderdelen voor nodig zijn.
Als je een zeefje in huis hebt, kan dit een geweldig hulpmiddel zijn voor het zetten van losse thee.
Een terugkerend thema dat je misschien opvalt wanneer we het hebben over hoe je losse thee maakt zonder theefilter is dat je zowel ruimte moet bieden aan de blaadjes om te groeien, als een manier moet hebben om ze te filteren nadat ze zijn getrokken.
Hoewel het zeefje niet zo goed is als een theepot, is het nog steeds veel beter dan een theezakje.
Methode
Als je een goed theezeefje hebt, kun je simpelweg 5 gram blaadjes in het zeefje doen en het vervolgens onderdompelen in een kopje warm water.
Zodra de zettijd voorbij is, haal je het zeefje eruit en leg je het op een bord of keukenpapiertje, zodat het resterende water uit de theeblaadjes kan filteren.
Als je een gewone theezeef gebruikt die niet bedoeld is voor thee, kun je hem gewoon als filter gebruiken.
Zet de theeblaadjes in een andere bak (een paar ervan worden later besproken) en giet het water vervolgens door het filter in een kopje om de theeblaadjes te filteren.
#2-kopjestechniek

Als je echt geen gereedschap bij de hand hebt, kun je de kopjestechniek gebruiken. ⛾
Dit is waarschijnlijk de minst effectieve, maar verreweg de makkelijkste.
Het enige wat je nodig hebt om deze techniek uit te voeren, zijn wat theeblaadjes, wat water en een kopje.
Methode
Doe simpelweg ongeveer 5 gram theeblaadjes op de bodem van het kopje, giet er wat warm water bij en laat het ongeveer een minuut staan.
Naarmate de theeblaadjes zich met water vullen, worden ze zwaarder en zinken ze naar de bodem van het kopje.
Heel voorzichtig, zonder de thee te verstoren, kun je de drank langzaam opdrinken vanaf het oppervlak waar minder theeblaadjes zitten.
Je zult waarschijnlijk al een paar minpuntjes aan deze techniek opmerken. De thee zal te veel trekken en je krijgt af en toe een theeblaadje in je mond, wat je theedrinkervaring kan beïnvloeden.
Deze methode is niet perfect, maar het is een manier hoe je losse thee maakt zonder theefilter of andere hulpmiddelen die op deze lijst worden genoemd.
#3 Dubbele kopjes techniek

Een stapje verder dan de enkele kopjes techniek is de dubbele kopjes techniek.
Als je de beschikking hebt over twee verschillende kopjes, kun je dit proberen ⛾⛾
Het zal iets beter zijn dan de techniek met één kopje, maar nog steeds verre van perfect.
Methode
Hiervoor heb je bijna exact dezelfde opstelling als bij de techniek met één kopje.
Zodra de blaadjes naar de bodem van kopje 1 zijn gezakt, kun je ze langzaam in kopje 2 schenken.
Zelfs als er wat blaadjes in kopje 2 terechtkomen, is het nog steeds beter dan wat je eerder had met de techniek met één kopje.
De truc is om heel gelijkmatig te schenken, zonder de thee te roeren, zodat je alleen de bovenste laag thee schenkt en niet de blaadjes.
#4-pot-techniek

Misschien heb je thuis een theepot zonder ingebouwd zeefje of een uitneembaar zeefje dat je kwijt bent.
Als je op deze manier thee wilt zetten, heb je alleen een zeef nodig.
Methode
Trek de theeblaadjes in de theepot zoals je dat normaal zou doen.
Zodra de thee is getrokken, giet je de thee in een kopje, maar leg dit keer een zeefje op het kopje zodat de blaadjes eruit worden gefilterd.
Zo voorkom je dat er blaadjes in je kopje terechtkomen en stopt het trekken wanneer de tijd om is.
#5 Theezakjestechniek

Natuurlijk weten we allemaal dat je thee kunt trekken met een theezakje.
Wat je misschien niet weet, is dat theezakjes eigenlijk een vrij slecht hulpmiddel zijn om thee te zetten, omdat ze de blaadjes niet genoeg ruimte geven om uit te zetten en hun smaak aan het water af te geven.
Als je het echt niet meer weet, kun je proberen je eigen theezakje te maken van een leeg theezakje en wat losse thee.
Methode
Voeg eerst 5 gram losse thee toe aan je lege theezakje en sluit het af.
Wanneer we door Japan reizen om thee te verzamelen, gebruiken we deze lege zijden theezakjes en vullen we ze met losse thee.
Zodat we onze kostbare kleien theepotten niet hoeven te beschadigen om onderweg van goede groene thee te genieten.
Je zou de theezakjes gemakkelijk moeten kunnen afsluiten en ze vervolgens in een kopje kunnen doen en er wat warm water bij kunnen doen.
Zodra de theetijd voorbij is, is je theezakje klaar om eruit te halen en is je thee klaar om te drinken.
Je kunt ook alvast een paar van deze zelfgemaakte theezakjes klaarmaken als je weet dat je naar een plek gaat waar je niet veel theeservies bij de hand hebt.
#6 Koffiefiltertechniek

Natuurlijk kun je ook een koffiefilter gebruiken om losse thee te zetten. ☕️
Hiervoor heb je een koffiefilter nodig en bij voorkeur een filterapparaat, hoewel dit niet per se noodzakelijk is.
Methode
Als je een filterkoffiezetapparaat hebt, kun je proberen groene thee te zetten met een langzaam druppelsysteem.
Doe de theeblaadjes gewoon in het koffiefilter en giet er langzaam wat water bij, tot maximaal 150 ml.
Je zult merken dat het koffiefilter zo fijn is dat het lang duurt voordat de thee doorlekt, net lang genoeg om wat smaak uit de blaadjes te halen.
Als je geen apparaat hebt om thee te zetten en alleen een koffiefilter hebt, kun je proberen een theezakje te maken.
Leg de theeblaadjes in het midden van het koffiefilterpapier, vouw het goed dicht en herhaal de stappen uit het vorige gedeelte.
Zorg ervoor dat je het witte koffiepapier gebruikt, want het bruine koffiepapier kan de smaak sterk beïnvloeden.
#7 French Press-techniek

Als je geen theepot in huis hebt, is een French Press de beste optie. ☕️
Zoals we al eerder zeiden, als het gaat om hoe je losse thee maakt zonder theefilter, zorg je er alleen voor dat de theeblaadjes voldoende ruimte hebben en dat je ze na het trekken uit het water filtert. De French Press biedt beide!
Methode
Doe 5 gram theeblaadjes in de French Press en giet er vervolgens 150 ml water bij.
Plaats vervolgens de zuiger en de dop op de French Press, maar druk hem nog niet helemaal naar beneden.
Duw de zuiger na een minuut net zo ver naar beneden tot hij de theeblaadjes bereikt, maar niet verder.
Als je de thee te ver naar beneden duwt, wordt de bitterheid uit de blaadjes geperst. Dit stopt het trekken gedeeltelijk, maar de thee wordt nog steeds bitter als je hem te lang laat staan.
Je kunt de thee dan gewoon wegschenken en er zouden geen blaadjes meer in je kopje moeten zitten!
#8 De thee zeven

Als je een zeef in huis hebt, kun je hiermee gemakkelijk losse thee zetten zonder theepot.
Dit is een belangrijk onderdeel van de vergelijking, want als je eenmaal een manier hebt gevonden om de blaadjes uit de thee te filteren, heb je alleen nog een bakje nodig om de thee te zetten.
Dit kan zelfs een kopje of een glas zijn.
Methode
Doe 5 gram theeblaadjes in een theemok en voeg er 150 ml water aan toe.
Laat de blaadjes 1 minuut trekken en giet ze vervolgens door de zeef in een apart kopje.
De mok geeft de blaadjes voldoende ruimte om hun smaak af te geven en de zeef scheidt ze na het zetten.
#9 Gaiwan-techniek

Dit is het originele geïmproviseerde theeservies.
De gaiwan, oftewel de kom met deksel, is zo simpel als het maar kan.
Het bestaat alleen uit een klein kopje met een koepelvormig deksel erop.
Dit is eigenlijk het favoriete hulpmiddel van veel serieuze theedrinkers en je hebt er niet eens een filter voor nodig!
Methode
Doe 5 gram theeblaadjes in de gaiwan en vul de rest met water.
Het waterniveau moet net onder de rand staan, zodat je voldoende ruimte hebt om de kop te bewegen zonder te morsen.
Zodra de trektijd voorbij is, kun je het deksel op de gaiwan plaatsen, een kleine opening aan één kant tussen het deksel en de kom laten en de thee daardoorheen schenken.
Deze opening tussen het deksel en de kom laat het water door zonder dat de blaadjes erdoorheen lopen.
#10 Techniek met keukenpapier

Dit is het vervolg op de techniek met zelfgemaakte theezakjes. 🧻
Hiervoor maak je in feite je eigen papieren theezakjes van een keukenpapiertje.
Methode
Leg een vierkant keukenpapiertje op een droge keukentafel, doe er 5 gram losse thee in het midden en rol het op.
Je hebt nu in feite een zelfgemaakt theezakje van keukenpapier waarmee je je losse thee kunt laten trekken!
#11 De vorktechniek

Als je geen zeefje in huis hebt, kun je in plaats daarvan een vork proberen. 🍴
Deze methode kan effectief zijn omdat je er alleen hulpmiddelen voor nodig hebt die de meeste mensen wel hebben, zoals een vork en een theemok.
Methode
Laat de theeblaadjes eerst trekken in een kopje water, net zoals je dat met de kopjestechniek zou doen.
Zodra de blaadjes getrokken zijn, kun je ze in een apart kopje gieten, maar plaats de vork dan aan de rand van de mok zodat het water door de tanden van de vork stroomt.
Dit zou moeten voorkomen dat de blaadjes in het tweede kopje lopen, maar toegegeven, het vereist wel wat oefening.
#12 De schuimspaantechniek

Dit is in wezen een herhaling van de vorkmethode, maar dan met een schuimspaan. Laten we het eens bekijken!
Methode
Bij deze methode giet je de thee van de zetbeker naar de drinkbeker, maar je schenkt hem door de schuimspaan.
Dit hulpmiddel werkt veel beter dan een vork, omdat het breder is en meer ruimte biedt om te zeven. Met een goede schuimspaan zou je dit moeten kunnen uitvogelen. hoe je losse thee maakt zonder theefilter in een mum van tijd!
#13 Techniek met aluminiumfolie-filter

Dit is een van de interessantere technieken en houdt in feite in dat je je eigen theezakje van aluminiumfolie maakt.
Het voordeel van aluminiumfolie ten opzichte van papier is dat het niet openvouwt tijdens het theezetten. Het is dus makkelijker om het theezakje dicht te houden en de blaadjes erin te houden tijdens het theezetten.
Methode
Neem eerst een klein vel aluminiumfolie en leg de theeblaadjes in het midden.
Vervolgens kun je de onderkant van het aluminiumfolie wikkelen zodat de theeblaadjes er niet uit vallen en het vervolgens oprollen (zoals een burrito).
Vervolgens kun je met een mesje of schaar een paar kleine gaatjes in de onderkant prikken en het aluminiumfolie theezakje in warm water leggen.
Deze methode laat de theeblaadjes trekken, maar het theezakje moet zijn vorm behouden tijdens het theezetten.
Wat zijn de beste hulpmiddelen om losse thee te zetten?:
#1 Kyusu
De Kyusu-theepot is het beste hulpmiddel voor het zetten van losse, Japanse groene thee. De blaadjes krijgen voldoende ruimte om uit te zetten en hun smaak aan het water af te geven, en de theepot heeft een ingebouwd filter om de theeblaadjes automatisch te zeven tijdens het schenken. De Kyusu heeft zelfs een handgreep aan de zijkant die het schenken vergemakkelijkt en voorkomt dat je handen verbranden aan de theepot zelf.
Wil je een gratis Kyusu-theepot? We sturen je er een wanneer je je aanmeldt voor onze maandelijkse theeclub. Met deze aanbieding sturen we je een aantal van de beste groene theeën die we uit heel Japan hebben gevonden met een flinke korting. Probeer talloze fantastische, biologisch geteelde groene theeën en ontvang alle hulpmiddelen die je nodig hebt om ze te bereiden!
#2 Shibooridashi
De shibooridashi kan ook een geweldig hulpmiddel zijn bij het bereiden van Japanse groene thee, maar is vooral bedoeld voor premium theesoorten zoals Gyokuro . Deze theepot heeft een zeer plat ontwerp, waardoor het oppervlak aan de onderkant optimaal wordt benut. Dit is ideaal voor het zetten van thee met een hoge blad-waterverhouding. Je kunt een theemeester zien die thee zet. Gyokuro in een shibooridashi met 5-10 gram bladeren en slechts 50 ml water om de smaak optimaal te benutten
#3 Houhin
De houhin is een andere goede theepot voor premium Japanse groene thee. Deze theepot heeft geen handvat aan de zijkant en wordt in plaats daarvan gebruikt met de "drievingermethode". De theemeester schenkt de theepot in met één vinger aan elke kant van de theepot en één knokkel op het deksel om te voorkomen dat de hand verbrandt.
#4 Gaiwan
De gaiwan is een eenvoudig theeservies dat we eerder noemden. Het kan prima werken voor Chinese thee met grotere bladeren, maar het kan erg lastig zijn om Japanse groene thee zoals Fukamushi te bereiden. Sencha . De reden hiervoor is dat het lastig is om de opening tussen het deksel en de kom klein genoeg te maken om te voorkomen dat kleine bladdeeltjes in de kop stromen. Als dit geen probleem voor je is, ga er dan gerust mee aan de slag!
#5 Yixing klei theepot
Dit is de traditionele Chinese klei theepot en hij is zeer geschikt voor Chinese thee. Hij is erg klein, dus hij werkt het beste voor het zetten van thee met een hoge blad/waterverhouding, zoals te zien is in de gonfu-stijl. Deze manier van zetten concentreert de thee en geeft je een kleinere hoeveelheid super smaakvolle thee die bedoeld is om heel langzaam te drinken.