Waarom groene thee bitter is en hoe je de bitterheid kunt verminderen

Sommige Groene thee is bitter, Maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn veel technieken om je groene thee minder bitter te laten smaken en toch te genieten van de vele gezondheidsvoordelen.

Veel mensen vragen zich af waarom smaakt mijn thee bitter? en de kans is groot dat ze iets verkeerd doen bij de selectie of bereiding van de thee.

We zullen antwoorden waarom smaakt groene thee zo slecht? voor sommige mensen en Hoe je thee minder bitter maakt 

We gaan ook kijken waarom groene thee bitter is en de factoren onderzoeken die leiden tot een bittere smaaksensatie tijdens het drinken van de thee.

Laten we zonder verder oponthoud beginnen en alle manieren verkennen om bittere thee te verhelpen.  🍃🍵

Redenen waarom je groene thee bitter is

Om te begrijpen waarom Groene thee is bitter, moeten we kijken naar de chemische componenten van het blad en hoe de thee wordt geproduceerd. Laten we eens kijken naar een paar verschillende factoren die de bitterheid van groene thee kunnen beïnvloeden. 

Catechines maken groene thee bitter

Catechines zijn de belangrijkste antioxidanten in groene thee. Deze kunnen zowel een bittere als een samentrekkende smaak produceren en kunnen ook bijdragen aan het droge of samentrekkende gevoel in de mond dat je krijgt bij het drinken van een kopje thee. Catechines zijn oplosbaar in water, maar minder goed in kouder water. 

Als mensen vragen: waarom smaakt mijn thee bitter?, is een van de kortste antwoorden die je kunt geven dat het catechines bevat, maar er spelen meer factoren mee.

De oogstdatum en het oogstgebied 

De datum waarop een thee is geoogst, kan van invloed zijn op hoe bitter deze is. De eerste oogst van de theeplant in het vroege voorjaar levert meestal de zachtste en zoetste groene thee op.

Thee van latere oogsten is meestal aardser of bitterder. Een van de redenen waarom mensen denken Groene thee is bitter is dat de thee in theezakjes meestal gemaakt is van latere oogsten en bladeren van mindere kwaliteit. 

Een hoger polyfenolgehalte maakt groene thee bitter

Polyfenolen zijn een ander bestanddeel in groene thee dat de thee bitter kan maken. Polyfenolen komen voor in veel verschillende plantensoorten en kunnen een gunstige invloed hebben op de gezondheid van de mens.

Ze fungeren als antioxidanten in het lichaam en kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Ze kunnen ook bijdragen aan een bittere of wrange smaak in de thee.

soort groene thee

Sommige groene theeën zijn bedoeld om een beetje bitter te zijn. Veel theedrinkers dagen hun smaakpapillen graag uit met deze drogere, wrange of bittere smaken. Dit geeft de thee meer structuur en een frissere smaak.

Een onopvallende Sencha Zo hoort groene thee een beetje bitter te zijn, wat de smaak afrondt. Als je deze bittere smaak in thee niet lekker vindt, kun je de bitterdere theesoorten gewoon vermijden.

Massaproductie

Een andere reden waarom Groene thee is bitter heeft te maken met de productie. De meeste groene thee is ontworpen voor gemak in plaats van voor smaak.

Tijdens deze massaproductie worden bladeren van mindere kwaliteit gebruikt en slecht behandeld. Dit leidt tot een flauwe of bittere smaak in de groene thee, en veel mensen die zich afvragen waarom groene thee slecht smaakt, hebben eigenlijk nog nooit goede groene thee gedronken.

Kwaliteit van het water dat gebruikt wordt voor het zetten

Als je water van mindere kwaliteit gebruikt om thee te zetten, kan dit een bittere smaak veroorzaken. Voor groene thee raden we aan om gefilterd water van een lagere temperatuur te gebruiken voor het beste resultaat. In een later gedeelte leggen we je alles uit wat je nodig hebt om een kopje groene thee te zetten dat niet bitter is. 

Het cafeïnegehalte

Cafeïne zelf heeft een bittere smaak en dat is een van de redenen waarom het wordt gebruikt als afweermechanisme tegen insecten. Ironisch genoeg is het cafeïnegehalte een van de redenen waarom thee zo populair is geworden voor menselijke consumptie. Cafeïne komt in zeer kleine hoeveelheden voor in het theeblad, maar draagt toch bij aan de bitterheid van de thee. 

Een langere trektijd kan groene thee bitter maken

Hoe langer je de thee zet, hoe meer componenten je uit het blad haalt. Dit geldt ook voor de bittere componenten zoals catechines, polyfenolen en cafeïne. Als je je afvraagt waarom smaakt mijn thee bitter?, Een van de eerste dingen waar je op wilt letten, is hoe lang je de thee laat trekken.

 

Waarom smaakt mijn thee bitter - De complete video

6 manieren om bittere groene thee te veranderen 

Een van de redenen waarom mensen denken Groene thee is bitter komt eigenlijk neer op het soort thee dat ze hebben gekozen en hoe ze die bereiden.

In het vorige gedeelte hadden we het over waarom groene thee slecht smaakt als hij verkeerd wordt bereid, maar nu komen we bij het leuke gedeelte, namelijk Hoe je thee minder bitter maakt. Laten we beginnen met thee zetten! 

Kies een thee van een zoete cultivar

Hoewel de meeste Japanse groene theeën afkomstig zijn van de Yabukita-cultivar, is dit eigenlijk een van de bitterste plantensoorten die gebruikt worden voor de productie van Japanse groene thee.

Een van de redenen waarom mensen denken dat groene thee bitter is, kan zijn dat de meeste mensen juist de bitterdere cultivars drinken. Als je op zoek bent naar een zoetere groene thee of een minder bittere matcha, kies er dan een van de Saemidori-cultivar of de Asatsuyu-cultivar. 

Kies een thee in de schaduw

Als een boer een zoetere groene thee wil maken, bedekt hij de theeplant met een speciaal soort net, een kabuse genaamd. Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint hij de zoete en hartige theanine om te zetten in bitterdere catechines.

Om een hoger theaninegehalte te behouden, moet de theeplant met deze netten van zonlicht worden afgeschermd. Hoe langer de plant in de schaduw staat, hoe zoeter hij kan worden. Zo voorkom je dat de thee bitter wordt of een bittere matcha.

Zet met koeler water

Zodra je thee hebt, wil je er zeker van zijn dat je hem goed zet. Veel mensen die denken Groene thee is bitter zetten hem eigenlijk gewoon te heet!

Gelukkig voor mensen die van zoete thee houden, zijn de bittere bestanddelen van groene thee (de catechines) moeilijker te extraheren. Als je wilt leren hoe je bittere thee kunt verwijderen kun je water met een lagere temperatuur gebruiken om minder van deze bittere bestanddelen te extraheren.

Hoe weet ik welke temperatuur ik moet gebruiken?

Om een warme Gyokuro , We raden aan om water van 60 graden Celsius of 140 graden Fahrenheit te gebruiken. Dit zorgt voor een thee met minder bitterheid. Voor een thee zoals Sencha , je kunt tot 160 graden Fahrenheit gaan en voor sterkere theesoorten zoals Hojicha , Genmaicha , bankje en zelfs kukicha je kunt tot 80 graden Celsius gaan. Nadat je deze thee op lagere temperaturen hebt bereid, zul je je misschien snel afvragen of je het wel gelooft. Groene thee is bitter.

Hoe je bittere thee kunt verhelpen met koud zetten

Als je echt minder bitterheid uit de bladeren wilt halen, kun je koude groene thee. Deze methode wordt door sommige theedrinkers gebruikt om zoetere en zachtere thee te maken. Als je wat Gyokuro thuis, koude koffie Gyokuro is een must!  

Doe gewoon 5 gram theeblaadjes in een kan, giet er wat koud water of water op kamertemperatuur bij en laat de thee een paar uur trekken.

Na de tijd kun je de kan leegschenken in een glas en genieten van een heerlijk koel, verfrissend kopje zoetere groene thee.

 

Laat de thee korter trekken

Naast het zetten op een lagere temperatuur, moet je er ook voor zorgen dat je de thee niet te lang laat trekken. Een van de redenen waarom mensen groene thee bitter vinden is dat de thee te lang is getrokken.

Hoewel dit misschien niet zo van toepassing is bij koud trekken, is zelfs 60 graden Celsius voldoende om de bitterheid te verwijderen als je het een paar minuten te lang laat trekken. Als gevolg hiervan denken veel mensen die thee te lang laten trekken dat alles Groene thee is bitter

Hoe maak je thee minder bitter door hem korter te laten trekken?

We raden aan om 2 minuten te laten trekken voor Gyokuro en 1 minuut als het gaat om andere soorten Japanse groene thee zoals Sencha . De reden Gyokuro Het heeft iets meer tijd nodig om te trekken omdat het strakker gerold is. Om de bladeren te laten opengaan en hun smaak aan het water af te geven, is die extra minuut nodig. Er zitten ook minder catechines in de thee. Gyokuro Door het lange schaduwproces is er minder bitterheid te extraheren. 

Gebruik losse thee en geen theezakjes 

Helaas drinken de meeste mensen die denken Groene thee is bitter uit theezakjes. Theezakjes bevatten over het algemeen veel mindere kwaliteit theebladeren dan losse thee. 

Theezakjes zijn gemaakt met de doorsnee theedrinker in gedachten en worden daarom massaal geproduceerd met de goedkoopste theebladeren. Theezakjes worden vaak gemaakt van de overgebleven bladeren van het theeproductieproces.

Ze kunnen gemaakt worden van latere oogsten die minder voedingsstoffen bevatten, of van oudere bladeren, stengels of ander plantaardig materiaal. De smaak van losse thee kan niet verder afwijken van theezakjes: de theezakjes hebben een vlakke en bittere smaak, terwijl losse groene thee een zoete en complexe variëteit aan smaakprofielen heeft. 

Je gebruikt te veel of te weinig thee

Als je te veel thee gebruikt, kan dit ook een reden zijn waarom je denkt Groene thee is bitter. Er is een zeer precieze verhouding theeblaadjes/water die je kunt gebruiken om de beste kop thee te krijgen. In het geval van Japanse groene thee kun je het beste 5 gram blaadjes en 150 ml water gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je een complex scala aan smaakprofielen krijgt, zonder overweldigd te worden door de smaak. 

Hoe maak je thee minder bitter door de blaadjes af te wegen

Hoewel het het beste is om een weegschaal te gebruiken om je theeblaadjes af te wegen, begrijpen we dat dit voor de meeste theedrinkers te veel gevraagd kan zijn. In plaats daarvan kun je een eetlepel gebruiken.

Een volle eetlepel blaadjes zou voor de meeste soorten Japanse groene thee voldoende moeten zijn. Nadat je de eetlepel een paar keer hebt gebruikt, zou je een goed idee moeten hebben van de thee en kun je het vanaf nu "op het oog" doen. 

Zoet je thee op de juiste manier

Zorg ervoor dat als je je groene thee zoet, je het op de juiste manier doet. In Japan is het bijna ongehoord om suiker aan groene thee toe te voegen. De smaak van groene thee is alles, en als je die niet volledig in zijn pure vorm kunt ervaren, mis je echt iets.

Waarom zoetstof niet de oplossing is voor bittere thee 

Wanneer je zoetstof aan thee toevoegt, lijkt het bijna alsof je er met oogkleppen naar kijkt. De subtiele zoetheid die zoveel werk kost om te creëren, gaat volledig verloren. De aangename bitterheid waar veel theedrinkers van genieten, is bijna volledig onherkenbaar.

Er is iets bijzonders aan het ervaren van de drank zoals de boer het bedoeld heeft, wat een diepere band creëert tussen de theedrinker en het veld waarop de thee is geproduceerd.

Als je een bittere matcha drinkt en je merkt dat je je thee moet zoeten, raden we je aan om er een zoetje of "wagashi" bij te eten. Dit helpt om de bitterheid te verzachten, maar je kunt nog steeds genieten van de pure smaak van elke traktatie afzonderlijk. 


De meeste mensen denken dat groene thee bitter is... En ze hebben het mis: je kunt het lekkerder maken. 

Niet allemaal Groene thee is bitter, Maar het is niet zo vreemd dat mensen dat denken, aangezien de populairste soorten groene thee in zakjes verkrijgbaar zijn. Als je echt zachte, zoete en complexe groene thee wilt ervaren, zul je voor premium losse thee moeten gaan. Het lijkt misschien in eerste instantie intimiderend, maar deze theeën zijn gemakkelijk online te vinden.

Zodra je de thee hebt, hoef je alleen nog maar een paar basisstappen te volgen om hem op de juiste manier te bereiden. Wij helpen je graag met beide. Met gratis wereldwijde verzending en dagelijkse thee-educatievideo's op YouTube, TikTok en Instagram, denken we graag dat we geweldige thee toegankelijker maken voor mensen over de hele wereld. We zouden het geweldig vinden om deel uit te maken van jouw thee-avontuur!

Laatste woorden over het feit dat groene thee bitter is 

Een vaak gehoorde uitspraak is dat het mogelijk is om van goede bladeren slechte thee te maken, maar het is onmogelijk om van slechte bladeren goede thee te maken. Dit is een goede herinnering, niet alleen voor de keuze van de thee, maar ook voor de bereiding ervan.

Als je denkt dat groene thee bitter is, is het mogelijk dat je de verkeerde thee kiest of dat je hem op de verkeerde manier zet (of een combinatie van beide). Mis de wonderlijke wereld van thee niet vanwege een paar slechte ervaringen! 

Als je op zoek bent naar goede losse thee, hebben we talloze opties voor je. De afgelopen jaren hebben we door heel Japan gereisd, tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende theesoorten geproefd.

We hebben 30 van onze favorieten geselecteerd om met iedereen te delen in een collectie theeën die we de mega sampler. In deze proeverij kun je 30 verschillende soorten proberen ceremoniële matcha, Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, kukicha en Kamairicha Alles op één plek. Probeer ze uit en laat ons weten welke je het lekkerst vindt!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4