Hoe losse thee te bewaren - voor en na het zetten

hoe losse thee te bewaren kan een ingewikkeld onderwerp zijn. Er zijn veel factoren die je wilt vermijden bij het bewaren van thee, en we leggen je uit wat ze allemaal zijn.

In dit artikel laten we je zien hoe je losse thee goed bewaart en we laten je ook zien hoe je losse thee na gebruik bewaart zodat je meerdere keren dezelfde thee kunt zetten. Deze technieken besparen je geld en zorgen voor lekkerdere kopjes thee!

Laten we beginnen 🍵 🍃

 

wat is de beste manier om losse thee te bewaren

Dus hoe bewaar je losse thee?

Het niet kennen van de beste manier om losse thee te bewaren. Als je thee verkeerd bewaart, kan deze een donkerdere kleur krijgen die minder aantrekkelijk is.

Dit heeft ook invloed op de smaak van de thee. Thee die niet goed wordt bewaard, verliest veel van zijn aroma en smaakt daardoor veel flauwer.

Daarentegen behoudt thee die goed wordt bewaard nog steeds veel van zijn complexiteit en is hij nog steeds erg lekker.

Zodra je de beste manier hebt gevonden om losse thee te bewaren kun je je thee maandenlang, zelfs jaren na opening, goed bewaren. In dit artikel bespreken we een paar basisprincipes voor het goed bewaren van thee. We geven je ook een eenvoudige handleiding voor het bewaren van je eigen thee thuis.

 

Uitleg over de vraag: is thee houdbaar tot?

Is thee houdbaar tot?

Voordat we het hebben over de beste manier om losse thee te bewaren, Laten we het eerst hebben over de houdbaarheid van thee. Japanse groene thee heeft normaal gesproken een houdbaarheidsdatum van ongeveer 2 jaar. Natuurlijk hebben ze in Japan twee aparte houdbaarheidsdata.

De eerste is wanneer het eten of drinken het beste is om te consumeren en de tweede is wanneer het bederft. Dit is belangrijk om te beseffen, want als je thee verkeerd bewaart, gaat het niet zozeer om bederven, maar eerder om de smaak en algehele versheid.

Het eerste wat achteruitgaat, zijn de vluchtige stoffen in het theeblad. Deze geven de thee zijn complexe scala aan smaken en aroma's.

Als je de beste manier om losse thee te bewaren, zou je deze veel langer moeten kunnen bewaren en de complexiteit van je favoriete losse thee behouden!

 

6 regels van thee-experts om je thee vers te houden

1. Thee moet zuurstofvrij bewaard worden

Als je de 6 verschillende theesoorten kent, weet je dat oxidatie een belangrijke factor is bij het bepalen van de smaakkenmerken van het theeblad. Tegelijkertijd kan overmatige oxidatie na het zetten van de thee de smaak ook verstoren.

Hoewel het oxidatieproces stopt tijdens het verhitten van groene thee, zal de thee na verloop van tijd oxideren. Hoewel het misschien niet zo'n groot probleem lijkt dat je groene thee meer naar zwarte thee gaat smaken, is de realiteit veel minder elegant. Als groene thee oxideert, smaakt hij niet naar groene of zwarte thee, maar is hij gewoon wat flauw van smaak en een beetje "vreemd".

 Als je de beste manier wilt vinden om losse thee te bewaren, dan is oxidatie het eerste waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je een luchtdichte verpakking gebruikt om je thee in te bewaren. Veel theeverpakkingen op onze website kunnen worden hersloten met de luchtdichte rits aan de bovenkant. Als je verpakking geen rits heeft, kun je een aparte bewaaroptie gebruiken die we later zullen bespreken.

2. Thee moet hittebestendig bewaard worden

Zoals we al eerder zeiden, kan extra oxidatie schadelijk zijn voor de kwaliteit van je losse thee, maar een lage temperatuur kan het oxidatieproces versnellen. Als je de beste manier om losse thee te bewaren, wilt vinden, moet je ook de temperatuur controleren.

Veel mensen bewaren hun thee graag in de koelkast of vriezer. Dit kan een handige truc zijn, en het is vrij gebruikelijk in de thee-industrie om koude opslag te gebruiken om thee vers te houden. Veel theeboeren hebben bijvoorbeeld een eigen koelopslag om verpakte thee vers te houden voordat deze verkocht wordt. Natuurlijk gebruiken ze een aantal trucjes om dit soepel te laten verlopen. 

Je moet rekening houden met de condensatie die zich op de bladeren vormt als de temperatuur verandert. Om dit te voorkomen, moet je principe nummer 1 volgen en de thee in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren.

Zorg er ook voor dat je de thee, wanneer je hem uit de koelkast of vriezer haalt, even de tijd geeft om op kamertemperatuur te komen voordat je hem opent. De interactie van de koude blaadjes met de warme lucht zorgt voor condensatie en extra luchtvochtigheid. Dit bespreken we later.

3. Niet doorschijnende of transparante verpakkingen

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de beste manier om losse thee te bewaren is licht. De reden waarom licht thee beschadigt, is een van de vele onopgeloste mysteries in de theewereld. Er is meer onderzoek nodig naar fotodegradatie van thee, maar vraag het aan elke theedrinker en hij of zij zal je vertellen dat de impact van licht op thee enorm is. Het kan de thee zelfs een metaalachtige smaak geven.

Nog steeds sceptisch? We kunnen je een klein experiment laten doen om je te overtuigen van de enorme schade die licht kan aanrichten. Neem een klein lepeltje ceremoniële matcha, Laat het 10 minuten in de zon staan en vergelijk het dan met een verse scheut. De kleur verandert binnen enkele minuten van groene thee naar bruin.

Matcha is natuurlijk het extreme voorbeeld, en waarschijnlijk de meest gevoelige thee over het algemeen, maar hetzelfde principe geldt voor andere theesoorten. Het is het beste om ze zo goed mogelijk uit de buurt van licht te houden. Dit betekent dat je je thee niet in glazen potten of andere transparante voorwerpen moet bewaren, omdat deze nog steeds licht doorlaten. 

4. Thee moet uit de buurt van sterke geuren worden gehouden

Het feit dat theebladeren de aroma's van hun omgeving kunnen absorberen, is een groot voordeel voor producenten van geurende theesoorten zoals jasmijn, maar het kan lastig zijn voor mensen die de beste manier om losse thee te bewaren.

Na verloop van tijd zal je thee de geur gaan overnemen van de thee die ernaast staat. Misschien is dit geen probleem voor jou als je je thee naast je jasmijnbloemen bewaart, maar het kan voor vrijwel alles een probleem vormen. 

Nu is het tijd om de koelkast even onder de loep te nemen. Zoals we al eerder zeiden, kan de koelkast een geweldige manier zijn om je thee koel en droog te bewaren. Het probleem is dat je er ook al je andere etenswaren in bewaart. Deze etenswaren kunnen hun aroma's afgeven aan de theebladeren en de smaak beïnvloeden.

Daarom raden we je sterk aan om ongeopende thee in de koelkast of vriezer te bewaren. De meeste pakken losse Japanse groene thee worden geleverd in verpakkingen van 100 gram. Je zou deze hoeveelheid gemakkelijk in minder dan een maand moeten kunnen opmaken, dus maak je hier niet al te veel zorgen over de koelkast.

5. Thee moet uit de buurt van vocht worden bewaard

Het droogproces is verreweg het langste onderdeel van het theeproductieproces. Dit gebeurt via een reeks kleine ovens en transportbanden die de theebladeren geleidelijk verhitten, waardoor het vochtgehalte kan dalen van ongeveer 70% tot 4-7%. Als het blad te snel wordt verhit, zal het "roosteren" en de smaak veranderen.

Met zoveel werk dat de boeren verrichten om de vochtigheid van de bladeren te verlagen, is het minste wat we kunnen doen proberen ze droog te houden tot we klaar zijn om ze te zetten.

De theebladeren zijn ontworpen om hun aroma's goed vast te houden totdat ze worden blootgesteld aan water, waarna ze alles in één keer vrijgeven.

Voor de beste thee-ervaring wil je dat deze aroma's vrijkomen wanneer je klaar bent om de thee te drinken!

6. Koop niet te veel losse thee in bulk

Het laatste principe bij het vinden van de juiste beste manier om losse thee te bewaren is om niet te veel losse thee in bulk te kopen. Je zult merken dat alle thee die we verkopen in bescheiden porties is. 40 gram matcha, 100 gram losse thee.

Dit is een hanteerbare hoeveelheid voor een individuele theedrinker. Wanneer thee in kleine porties zoals deze wordt verpakt, laat je de theeopslag over aan professionals en hoef je je idealiter niet al te veel zorgen te maken, want de thee is binnen een maand op.

Wanneer je thee in bulk koopt en van plan bent deze maandenlang te consumeren, is dat waar de beste manier om losse thee te bewaren echt een rol gaat spelen. Je zult na een maand of twee echt het verschil merken in het bewaren van thee, daarvoor hoef je niet zo voorzichtig te zijn.

 

Beste container om losse thee te bewaren

Beste container om losse thee te bewaren

Natuurlijk zou een handleiding voor de beste manier om losse thee te bewaren niet compleet zijn zonder de juiste hulpmiddelen te bespreken die je kunt gebruiken om de thee te bewaren.

Laten we een korte lijst bekijken van de potten die mensen gebruiken om thee te bewaren, en bepalen welke aan al onze criteria voldoen voor de beste manier om losse thee te bewaren.

 

  • Luchtdichte pot

Een luchtdichte pot kan de oplossing zijn beste manier om losse thee te bewaren mits het een metalen pot is en geen glazen pot. Als je echt serieus aan de slag wilt, kun je kiezen voor een dubbel afgesloten metalen pot, die je extra bescherming biedt tegen zuurstof en vocht.

  • Luchtdichte zak

Een luchtdichte zak kan ook de oplossing zijn beste manier om losse thee te bewaren mits de zak niet doorschijnend is en er niet veel lucht in zit. Wanneer je de thee in een zak bewaart, doe dan je best om alle lucht eruit te drukken, zodat je die niet met je thee insluit. Zorg er hierbij wel voor dat je de theeblaadjes niet plet!

  • Houten theedoos

Een houten theedoos is niet de beste manier om losse thee te bewaren. Het kan de thee goed beschermen tegen licht en geuren van buitenaf, maar de vochtigheid kan erdoorheen dringen en het is bijna onmogelijk om een luchtdichte afsluiting met hout te krijgen. Daarom zijn houten theedozen, hoewel ze er misschien mooi uitzien, niet de de beste manier om losse thee te bewaren.

  • Metalen doos

Een metalen doos kan werken voor losse thee, mits deze aan dezelfde criteria voldoet als de hierboven genoemde metalen pot. Hij moet luchtdicht zijn en bij voorkeur dubbel afgesloten. Metaal is vaak je beste vriend als het gaat om het bewaren van thee, daarom wordt het gebruikt voor matcha, de meest kieskeurige theesoort.

 

Voordelen van het correct bewaren van losse thee?

  • Bescherm het aroma

Het aroma is vaak het eerste slachtoffer van verkeerd bewaarde losse thee. Dit aroma komt van de vluchtige componenten in het blad, die per definitie gemakkelijk door de lucht worden beïnvloed. Als je deze handleiding gebruikt en de beste manier om losse thee te bewaren, vindt, zou je het aroma beter moeten kunnen vasthouden en maanden na opening nog van je favoriete heerlijke en geurige thee moeten kunnen genieten. 

  • gezondheidsvoordelen

Natuurlijk gaan de voedingsstoffen in de thee en de smaak vaak hand in hand. Het aminozuur theanine is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de zoete en hartige smaak van groene thee. Het is geen verrassing dat met de smaak ook sommige gezondheidsvoordelen afnemen. Als je maanden na opening nog gezonde thee wilt drinken, is het belangrijk om de handleiding van de beste manier om losse thee te bewaren.

  • Bespaar geld

Een ander gevolg van het niet vinden van de juiste bewaarmethode voor thee is geldverspilling. Natuurlijk koop je thee uiteindelijk voor de smaak en als die heerlijke smaak er niet meer is, gooi je in feite geld weg. Daarom is het zo belangrijk om de... de beste manier om losse thee te bewaren. Het kan verleidelijk zijn om te proberen geld te besparen door thee in bulk te kopen, maar dan loop je een groter risico dat je thee bederft. Soms is het beter om thee in kleine porties te kopen, zodat je waar voor je geld krijgt en tegelijkertijd zeker weet dat de thee niet bederft.

  • Langere houdbaarheid

Natuurlijk heeft het ook een inherent voordeel om thee langer te bewaren. Misschien heb je een bepaalde thee die je lekker vindt en die je niet meer kunt vinden, of heeft een thee sentimentele waarde. Hoe dan ook, er zijn redenen om thee langer vers te houden, naast het geld of de geur.

 

hoe je losse thee na gebruik bewaart

Nadat je losse thee hebt gezet, kun je de thee nog 3-8 keer zetten. Dus hoe bewaar je losse thee voor hergebruik? We gaan hier het antwoord vinden!

Als je van plan bent om de thee meteen te zetten, kun je de blaadjes gewoon in de theepot laten en er meer water bij gieten. Als je de blaadjes pas over een paar uur gaat zetten, is het belangrijk om te leren hoe je losse thee op de juiste manier bewaart voor hergebruik. 

Losse thee bewaren voor hergebruik

Als je het wilt leren hoe je losse thee na gebruik bewaart, is het antwoord eenvoudiger dan je denkt. Haal de blaadjes er gewoon uit en leg ze op een droog keukenpapiertje, uit de buurt van andere geuren. Dit haalt de vochtigheid uit de theeblaadjes en zorgt ervoor dat ze vers blijven.

Zelfs als je het leert losse thee bewaren voor hergebruik kun je de blaadjes toch binnen 3-4 uur gebruiken. Als je de natte blaadjes een nacht laat staan, vormen ze een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Als je gisteravond thee in de theepot hebt laten staan, kun je die het beste gewoon weggooien!

 

Hoe weet ik of de thee nog vers is?

Het makkelijkste om thee op te pakken als de thee niet meer vers is, is dat hij geen aroma meer heeft. Je kunt de geur van thee gemakkelijk ruiken door aan de gezette blaadjes te ruiken. De geur zou sterk moeten veranderen als de blaadjes van droog naar nat gaan. Als dit niet het geval is, is de thee mogelijk niet meer vers.

Je kunt ook naar de kleur kijken. Als de kleur normaal gesproken geel of groen is en de thee nu meer naar oranje neigt, is dit ook een teken dat de thee niet meer vers is.

 

Moet je thee in de koelkast bewaren?

Moet je thee in de koelkast bewaren?

Een vraag die ons vaak gesteld wordt, is of je thee in de koelkast moet bewaren. Het antwoord is ja, maar alleen als de theeverpakking ongeopend is.

Als de verzegeling verbroken is, zijn er gewoon te veel factoren die mis kunnen gaan, dus het is het beste om deze verpakkingen buiten de koelkast te bewaren en ze zo snel mogelijk op te maken.

 

Kun je gebruikte losse thee bewaren?

Het is beter om gebruikte losse thee niet te lang te bewaren. Zodra het blad is gerehydrateerd, is het erg vatbaar voor microben. Je kunt je theeblaadjes het beste binnen een paar uur na het eerste trekken gebruiken. Je kunt de eerste keer 's ochtends trekken en de tweede twee keer 's middags, maar het is niet aan te raden om dit langer te doen.

 

Kan ik thee in een glazen pot bewaren?

Zoals we al eerder zeiden, kan thee erg gevoelig zijn voor licht. In een glazen pot komt er nog steeds licht doorheen, dus het is beter om je thee niet in een doorzichtige container zoals deze te bewaren. Als je je thee in een pot wilt bewaren, kun je het beste metaal gebruiken.

 

Wat te doen met oude thee?

Als je je theeblaadjes echt optimaal wilt benutten nadat ze hun versheid hebben verloren, kun je dit doen door ze te roosteren. Vers gebrand Hojicha kan heerlijk zijn, en het is misschien net genoeg om je thee te redden! Probeer het zelf en kijk wat je ervan vindt.

 

Bewaar het alleen als het echt moet

Het beste wat je kunt doen om de versheid van je thee te behouden, is door hem in kleinere verpakkingen te doen en direct op te drinken. Er zijn trucjes om je thee langer houdbaar te maken, maar eerder opdrinken is altijd de beste oplossing.

Probeer hiervoor niet te veel pakjes tegelijk te openen. Als het 1 maand duurt om een pakje thee van 100 gram op te maken, betekent dit dat het 3 maanden duurt om 3 pakjes thee op te maken. Dit is ongeveer de maximale tijd die thee nodig heeft om na opening vers te blijven zonder de technieken in deze handleiding te gebruiken. Probeer 3 theesoorten tegelijk te openen en houd je daar indien mogelijk aan!

 

Wat zijn de beste en slechtste losse theesoorten om lang te bewaren?

Beste voor opslag

Gyokuro is de enige Japanse groene thee waarvan bekend is dat hij met de jaren beter wordt. Hij kan zelfs nog zachter worden, en daarom was het de favoriete thee van de keizer. Vóór de wijdverbreide toepassing van koeling werd de kwaliteit van een thee beoordeeld aan de hand van hoe lang de smaak behouden bleef. De keizer selecteerde altijd Gyokuro omdat deze de beste smaak had maanden nadat hij was geoogst. Daarom zie je vaak Gyokuro gelabeld als "keizerlijk Gyokuro ” enz.

Slechtste om te bewaren 

Matcha is daarentegen de slechtste thee om te bewaren. Het is ongelooflijk gevoelig voor licht, warmte en vochtigheid en daarom is het aan te raden de container dubbel af te sluiten (in een zak, in een pot). 

Een korte kanttekening over de vochtigheid: als je matcha klontjes vormt, betekent dit niet dat de matcha bedorven is. Dit betekent alleen dat je het matchapoeder moet zeven voordat je het gebruikt.

 

De beste manier om losse thee te bewaren: Tot slot

Als het gaat om het vinden van de beste manier om losse thee te bewaren, kan de oplossing zijn om thee in kleinere hoeveelheden te drinken. Het kan verleidelijk zijn om 20 verschillende theesoorten tegelijk open te hebben, maar dit leidt tot veel theeverspilling.

Door deze gids te volgen, beste manier om losse thee te bewaren, kun je je thee aanzienlijk langer bewaren, maar hoe eerder je hem drinkt, hoe beter.

George Orwell was een Engelse romanschrijver, essayist, journalist en criticus. Hij zei ooit: "Er zijn elf regels voor het perfect maken van thee". Losse thee goed bewaren is daar niet één van, maar het zou wel één van deze elf regels moeten zijn!

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond! 🍃

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4