Hoe maak je groene thee zoeter zonder suiker?

Als het gaat om hoe je groene thee zoeter maakt, Er zijn 3 verschillende opties.

Ten eerste kun je de thee direct zoeten door er bijvoorbeeld stevia of agave aan toe te voegen.

Vervolgens kun je er een zoetje bij eten om de thee indirect te zoeten zonder de smaak te veranderen.

Ten slotte kun je een zoetere groene thee kiezen en deze op de juiste manier bereiden, zodat je er niets aan hoeft toe te voegen.

In dit artikel bespreken we 3 manieren hoe je groene thee zoeter maakt, en bespreken we de voor- en nadelen van elke manier.

We bespreken ook 11 manieren om thee te zoeten en 8 verschillende zoete combinaties die je bij de thee kunt nuttigen. Laten we beginnen! 

 

Groene thee zoeten: 11 manieren om thee te zoeten zonder geraffineerde suiker 

Een van de manieren om groene thee te zoeten is met geraffineerde suiker, iets wat we willen vermijden.

Geraffineerde suiker is niet alleen extreem slecht voor je gezondheid, maar kan je er ook echt van weerhouden om te genieten van alle subtiele smaakkenmerken van groene thee.

Laten we 11 manieren om thee te zoeten met subtielere zoetstoffen doornemen.

Trouwens, als je wilt leren hoe je elke keer de beste kop thee zet, zonder suiker, dan is deze gids een goede keuze. 👉 Hoe groene thee lekker smaakt, uitgelegd door thee-experts

 

#1 Biologische honing

Als je thee wilt zoeten en toch de natuurlijke smaken wilt behouden, kan honing een goede oplossing zijn. Veel zoetere theesoorten bevatten gedroogde honing en bloemige tonen die goed gecombineerd worden met honing. Honing kan ook een fijne manier zijn om de keel te verzachten tijdens het verkoudheids- en griepseizoen, dus het is een goede toevoeging aan je groene thee.  

 

#2 Steviabladeren

Als je op zoek bent naar hoe je groene thee kunt zoeten zonder geraffineerde ingrediënten te gebruiken, kan steviablad een goede oplossing zijn. Hoewel dit blad geen suiker bevat, is het ongelooflijk zoet.

De naam "stevia" verwijst zowel naar de hele plant als naar de "steviolglycosiden". Dit zijn de zoete bestanddelen die uit de steviabladeren worden gezuiverd en die het extract 200-300 keer zoeter kunnen maken dan tafelsuiker. Gebruik dit met mate!  

 

#3 Biologische kokosbloesemsuiker

Als je liever een ander soort suiker gebruikt om je thee te zoeten, kun je kokosbloesemsuiker proberen. Deze suiker wordt eigenlijk niet gemaakt van kokosnoten, maar van het gedroogde sap van de kokosbloesem.

Deze suiker kun je beter vermijden, maar is veel minder bewerkt dan geraffineerde rietsuiker, dus het kan een gezonder alternatief zijn. Gebruik het spaarzaam als het kan.  

 

#4 Munt- of citroensap 

Een beetje munt- of citroensap toevoegen aan je groene thee maakt hem misschien niet zoeter, maar het kan hem wel smaakvoller maken. Deze kleine extra smaakboost is genoeg om zelfs sceptici in theeliefhebbers te veranderen.

Dit is een goede optie als je suiker en zoetstoffen helemaal uit je dieet wilt schrappen. Het kan lastig zijn om dit in één keer te doen, maar door hier en daar kleine toevoegingen en smaakmakers toe te voegen, kun je de suiker makkelijker vermijden.  

Even een waarschuwing: dit is niet de beste zoetstof voor matcha latte, omdat het citroensap negatief reageert met de melk.

 

#5 Amandel- of sojamelk

Omdat amandel- of sojamelk zoetstoffen bevat, kan het een andere manier zijn om thee te zoeten zonder er direct suiker aan toe te voegen. Deze methode is vooral handig bij het bereiden van een matcha groene thee latte.

Soms hoef je in je matcha latte helemaal geen suiker toe te voegen, je kunt het matchapoeder gewoon direct met sojamelk mengen. Dit zoet de thee en maakt de matcha latte ook zachter en romiger. Soms is de beste zoetstof voor matcha latte helemaal geen zoetstof, maar gewoon goede sojamelk.

 

#6 Dadelsuiker 

Dadelsuiker is de beste zoetstof voor veel verschillende recepten, maar helaas werkt het niet zo goed in thee. Dadelsuiker wordt gemaakt van gedroogde en gemalen dadels, dus het is in feite gewoon gedroogd fruit in plaats van geraffineerde suiker.

Van alle manieren om thee te zoeten, is dit misschien wel de gezondste. Het enige nadeel is dat het niet in water oplosbaar is, waardoor het niet direct oplost in de hete thee zoals kristalsuiker. Het is daarom geen goede manier om thee te zoeten. 

 

#7 Biologisch kokoswater

Kokoswater kan van nature zoet zijn en het werkt goed met bepaalde soorten groene thee, zoals matcha groene theepoeder. Dit is een goede manier om extra kalium, elektrolyten en natuurlijke zoetheid aan je groene thee toe te voegen en het kan een gezond alternatief zijn voor suiker. 

 

#8 Agavenectar

Hoewel zoetstoffen zoals honing en agavenectar niet veel beter voor je zijn dan suiker, hebben ze wel een natuurlijke zoetheid die de thee beter kan aanvullen. Agavenectar wordt gemaakt van de nectar van een cactus, en de iets meer plantaardige zoetheid werkt over het algemeen beter als toevoeging aan groene thee.

Dit is ook de beste zoetstof voor matcha latte omdat het gemakkelijk mengt met de drank en het kan zoeten zonder de smaak al te veel te beĂŻnvloeden.

 

#9 Voeg fruit toe 

Je kunt ook wat fruit toevoegen aan je groene thee. Dit is de gezondste manier om de thee te zoeten en het kan een leuke manier zijn om je dagelijkse fruitinname binnen te krijgen. Voeg gewoon een paar bevroren aardbeien toe aan je koud gezette groene thee en je hebt een heerlijk fruitig en verfrissend drankje om in de zomer van te genieten. 

Dit is niet de beste zoetstof voor matcha latte omdat de smaken te complex worden en het bijna lijkt alsof je een smoothie drinkt in plaats van een latte.

 

#10 Biologische ahornsiroop

Ahornsiroop werkt verrassend goed als zoetstof voor groene thee zoals matcha, maar het kan nog beter werken in geroosterde thee zoals Hojicha . Hojicha is een geweldige thee voor de herfst, en hij combineert de warmere tonen van koffie, karamel en chocolade.

Dit maakt ahornsiroop een van de beste manieren om thee te zoeten leuk vinden Hojicha , voor een heerlijke kop zoete thee op een gezellige herfstmiddag. 

 

#11 Zwarte stroopmelasse

Zwarte stroopmelasse is een ander gezond alternatief voor geraffineerde suiker, maar het kan een beetje wennen zijn. We raden af om dit als zoetstof te gebruiken voor de meeste soorten Japanse groene theeën omdat de smaken kunnen botsen, maar het kan wel werken voor zwaarder gebrande theesoorten zoals Hojicha .  

 

Bekijk de video over 5 manieren om thee te zoeten zonder geraffineerde suiker 

 

5 Redenen om Thee Zonder Suiker te Drinken 

#1 Thee is een natuurlijk gezonde traktatie

Als je tot hier in dit artikel bent gekomen, weet je waarschijnlijk al dat thee een gezonde drank is. Helaas worden de positieve effecten van groene thee vaak tenietgedaan door de toevoeging van veel suiker. Groene thee is vrijwel calorievrij, maar als je thee te zoeten, aan toe te voegen, verander je het in feite in frisdrank. Dit ondermijnt in zekere zin het doel van thee, namelijk een ode aan eenvoud.

#2 Voorkom de crash

Als je ooit te veel suiker hebt gehad, heb je ongetwijfeld een suikerdip gehad. Dat was misschien oké toen je klein was, maar nu je dingen te doen hebt, kun je je een plotselinge energiedip niet meer veroorloven! Als je stopt met het gebruik van suiker om thee te zoeten, vermijd je ook de negatieve effecten die met suiker gepaard gaan.

#3 Bespaar geld met meerdere infusies

Als je losse thee van hoge kwaliteit zet, kun je meerdere infusies uit de blaadjes halen. Je kunt 5 gram blaadjes gebruiken voor 4-5 kopjes groene thee, elk met een andere smaak.

Als je van elke theezetbeurt kunt genieten, kun je echt geld besparen. Elk kopje thee kost maar een paar cent als je het goed zet, en het verschil tussen hoge en lage kwaliteit is als dag en nacht!

#4 Vereenvoudig het zetproces

Thee is in essentie eenvoudig: je voegt alleen de blaadjes toe aan water. In die eenvoud schuilt complexiteit en dat is een van de mooiste aspecten van thee!

De eenvoud van thee gaat verloren wanneer je begint met thee te zoeten of andere ingrediënten aan de infusie toevoegt. Doe jezelf een plezier en ga gewoon terug naar de basis. Je zult merken dat het meditatief is om de blaadjes gewoon aan water toe te voegen en ze in de kop te gieten.

#5 Proef je thee

Uiteindelijk komen we bij het allerbelangrijkste: de smaak van je thee. De smaak van de thee is alles, en als je die niet in zijn volle, puurste vorm kunt ervaren, ervaar je hem echt niet. 

Als je thee te zoeten, Het is bijna alsof je ernaar kijkt door een beslagen bril. De subtiele zoetheid die zoveel werk kost om te kweken, gaat verloren, en zelfs de aangename bitterheid die veel theedrinkers zo waarderen, is volledig onherkenbaar.

Er is iets aan het ervaren van de drank zoals de boer het bedoeld heeft, dat een diepere band creëert met de drinker en het veld waarop de thee is geproduceerd. 

 

6 Gouden Regels om Thee Zoeter te Maken zonder Suiker

Heb je ooit gewenst dat je groene thee iets zoeter zou zijn? In plaats van suiker aan de thee toe te voegen en de natuurlijke smaak te veranderen, zijn hier 5 tips om je thee zoeter te laten smaken. 

#1 Kies een thee van een zoete cultivar

Onze eerste tip gaat over de selectie van de thee zelf. Hoewel alle thee van dezelfde plantsoort komt, bestaan er honderden of zelfs duizenden theeplantvariëteiten.

Deze variëteiten worden cultivars genoemd en zijn een van de vele manieren waarop een theeboer de smaak van de geproduceerde thee kan bepalen. Hoewel de meeste Japanse groene thee afkomstig is van de Yabukita-cultivar, is dit eigenlijk een van de bitterste variëteiten van de Japanse theeplant die voor groene thee wordt gebruikt. De belangrijkste reden waarom deze plant wordt gebruikt, is omdat hij sterker is en beter bestand tegen de vorst in Centraal-Japan. 

In Zuid-Japan kunnen ze een breder scala aan theeplantvariëteiten kweken die veel zoeter kunnen zijn dan Yabukita. Als je op zoek bent naar een zoetere thee, kies dan voor een thee van de Saemidori-cultivar of de Asatsuyu-cultivar. Door simpelweg de theecultivar te veranderen, kan de thee iets zoeter worden, maar er zijn nog meer factoren die de zoetheid bepalen.

#2 Kies voor een thee met een schaduw

De tweede tip is om te kiezen voor een schaduwrijke groene thee. Als een boer een zoetere groene thee wil kweken, dekt hij de theeplant een paar dagen voor de oogst af met een speciaal soort net. Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint hij de zoete en hartige theanine om te zetten in bitterdere catechines. Om een hoger theaninegehalte te behouden, moet de theeplant met deze netten van het zonlicht worden afgesneden.

Hoe langer de plant in de schaduw staat, hoe zoeter hij kan worden. Schaduwrijk Sencha Thee kan ongeveer een week in de schaduw staan. Als de theeplant langer dan 10 dagen in de schaduw staat, wordt hij beschouwd als een Kabusecha.

Als de theeplant 21 dagen of langer in de schaduw staat, kan hij gebruikt worden om thee te maken. Gyokuro of matcha, de twee meest gewaardeerde groene theeën in Japan. Als je echt een zoete thee wilt, probeer dan eens een Gyokuro of een Kabusecha.

De Gyokuro Cha Meijin wordt bijvoorbeeld gemaakt van de zoete Saemidori-theeplant en staat drie weken voor de oogst in de schaduw, waardoor hij een aangename, warme zoetheid krijgt.

#3 Zet de thee op een lagere temperatuur

Zodra je thee hebt, wil je ervoor zorgen dat je hem op de juiste manier zet. De derde tip om zoetere thee te maken, is door water op een lagere temperatuur te gebruiken. Gelukkig voor liefhebbers van zoete thee zijn de bittere componenten van groene thee moeilijker te extraheren. Als je water gebruikt dat twee keer zo heet is, worden deze bittere catechinen geëxtraheerd en overheersen ze de zoetere smaken van de thee. Wat je moet doen, is water op een lagere temperatuur gebruiken, of de thee zelfs koud zetten. Om een warme thee te zetten, Gyokuro , We raden aan om water van 60 graden Celsius of 140 graden Fahrenheit te gebruiken. Dit zorgt voor een thee met minder bitterheid.

Koud zetten

Een extremere variant is om de thee met koud water te zetten. Deze methode wordt door sommigen gebruikt om zoetere en zachtere thee te maken. Doe 5 gram theeblaadjes in een kan, giet er wat water op kamertemperatuur bij en laat het een paar uur trekken. Na deze tijd kun je de kan in een glas schenken en kun je genieten van een heerlijk koel, verfrissend kopje zoetere groene thee.

 

#5 Laat de thee korter trekken

Naast het zetten op een lagere temperatuur, moet je er ook voor zorgen dat je de thee niet te lang laat trekken. Hoewel dit misschien niet zo geldt voor koud gezette thee, is zelfs 60 graden Celsius voldoende om de bitterheid te verwijderen als je het een paar minuten te lang laat trekken.

We raden aan om 2 minuten te laten trekken voor Gyokuro en 1 minuut als het gaat om andere soorten Japanse groene thee. De reden Gyokuro Dat het iets langer trekt, komt doordat het strakker gerold is. De bladeren hebben dus meer tijd nodig om open te gaan en hun smaak aan het water af te geven. Er zitten ook minder catechines in de Gyokuro , zodat er minder bitterheid te extraheren is. 

 

#6 Eet iets zoets bij je thee

De vijfde en laatste tip voor het maken van een zoetere kop groene thee is om er iets zoets bij te eten. In Japan is het niet gebruikelijk om zoetstoffen aan groene thee toe te voegen, maar het is wel gebruikelijk om er een dessert bij te doen.

De reden hiervoor is dat wanneer je thee te zoeten het de smaak verstoort, waardoor je er niet echt van kunt genieten. Door iets zoets bij de thee te eten, kun je beide smaken wel waarderen, maar de zoete smaak blijft in je gehemelte hangen.

Laten we een lijst maken van 8 verschillende traditionele zoetigheden die je bij je groene thee kunt drinken om deze op natuurlijke wijze te zoeten.

 

De beste combinaties om thee op natuurlijke wijze te zoeten

#1 Mochi

De meest voorkomende combinatie met groene thee, met name matcha, is mochi. Mochi wordt gemaakt door kleefrijst tot een deeg te stampen. Het wordt vervolgens vaak om iets zoets gewikkeld, zoals rode adzukibonenpasta. Dit zorgt voor een dessert dat zowel zoet als hartig is en de bittere smaken van de groene thee verzacht. Als je geraffineerde suiker helemaal wilt vermijden, kun je bijvoorbeeld amandelboter op een dadel gebruiken. Dit kan ook een geweldige combinatie zijn met zoet en hartig eten.

#2 Osenbei

Senbei, oftewel geroosterde rijstcrackers, kunnen een heerlijke snack zijn om te eten bij Japanse groene thee. Hoewel ze niet zoet zijn, kunnen ze helpen om de bitterheid die je ervaart te verminderen en een aangename geroosterde smaak toevoegen. Dit kan je drinkervaring echt verbeteren, vooral met geroosterde thee zoals Hojicha en Kamairicha . De graansmaak combineert ook goed met zetmeelrijke theesoorten zoals Genmaicha . Probeer het eens en laat ons weten wat je ervan vindt!

#3 Yokan

Yokan is een van de meest voorkomende zoetigheden die samen met matcha wordt gedronken. De consistentie van deze zoetigheid lijkt op een stevige gelei, gemaakt met een combinatie van rode bonen, agar en suiker. Het is erg zoet en je hebt maar een klein blokje of twee nodig om de zoetheid van je groene thee-ervaring echt te versterken. 

#4 Nama-Choco

Nama-Choco is in wezen een Japanse variant op een Franse ganache. Dit is een chocoladetruffel met een romige chocoladevulling. Deze zoete en chocoladeachtige smaak past beter bij donker gebrande theesoorten zoals Hojicha omdat de smaak vaak botst met ongebrande groene thee zoals matcha.  

#5 Cheesecake

Een dessert zoals cheesecake combineert vaak goed met matcha-thee. Bij het vinden van een smaakcombinatie voor matcha is het belangrijk om te kiezen voor gerechten die zoet maar neutraal zijn.

Omdat cheesecake een zoete en romige smaak heeft, past het goed bij matcha-thee zonder dat het botst met de smaak. 

Dat gezegd hebbende, de ultieme foodpairing om je groene thee te zoeten is... een matcha cheesecake of een matcha basque cheesecake!

#6 Chocolade

Zoals we al eerder zeiden, werkt matcha het beste met zoete en neutrale smaken, dus gebruik witte chocolade met matcha. Als het om pure chocolade en melkchocolade gaat, kun je experimenteren met geroosterde thee, omdat deze warmere smaken minder botsen.  

#7 Fruitsoorten

Fruit is natuurlijk de klassieke combinatie met Japanse groene thee. Voordat geraffineerde suiker in de 17e eeuw uit Europa werd geïntroduceerd, bestonden de meeste wagashi of Japanse zoetigheden gewoon uit verschillende soorten fruit. Enkele van onze favorieten zijn aardbeien en dadels. Als je een gedroogde of verse dadel bij je matcha-thee eet, hoef je misschien niet eens iets anders te zoeken.  

#8 Tsukemono

Dit zijn Japanse augurken en ze worden in de een of andere vorm bij vrijwel elk Japans gerecht geserveerd. In het westen zijn we misschien het meest bekend met ingelegde gember, die vaak bij sushi wordt geserveerd. Deze heeft een veel warmer smaakprofiel dat goed samengaat met Kamairicha en Hojicha . De meer traditionele ingemaakte groenten zoals kool en komkommer kunnen beter werken met de ongeroosterde theesoorten zoals Sencha . 

 

Laatste woorden over het zoeten van groene thee 

Als het aankomt op de vraag hoe je groene thee zoeter maakt, Je moet eerst uitzoeken waar je prioriteiten liggen. Als je echt om gezondheid geeft, of als je de wereld van losse groene thee volledig wilt ontdekken, raden we je ten zeerste aan om groene thee zoveel mogelijk te vermijden met zoetstoffen. Wanneer je thee niet zoet, kun je het echt ervaren zoals de producent het bedoeld heeft, en dat is een waardevolle ervaring. Als je af en toe gewoon een zoete opkikker nodig hebt, is het natuurlijk prima om te experimenteren met verschillende zoetstoffen en foodpairings. Wat je ook dichter bij de wereld van thee brengt, wij staan er volledig achter!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4