wat doet Sencha thee smaakt naar? Dit is de meest voorkomende vraag die we krijgen over Sencha , de populairste theesoort in Japan.
In dit artikel gaan we dieper in op wat doet Sencha smaakt naar en welke soorten smaken u in de Sencha smaak.
We zullen ook bekijken hoe verschillende fasen in het productieproces kunnen leiden tot verschillen in de Japanse Sencha theesmaak.
Laten we beginnen! 💚🍃
wat doet Sencha Theesmaak uitgelegd in video
wat doet Sencha Groene thee smaakt als
De Japanse Sencha theesmaak is moeilijk te beschrijven, maar we zullen ons best doen.
Omdat de bladeren na de oogst worden gestoomd, kunt u smaaktonen van zoete maïs, edamame, misosoep en babyspinazie in de thee proeven.
U kunt ook enige droogheid of samentrekkend in bepaalde Sencha thee.
Dit kun je ervaren als een citrusachtige citroen of grapefruit.
Je kunt zelfs een zetmeelrijke ontbijtgranen of rijstnoot bij sommige theesoorten, wat een van de moeilijkste is om te beschrijven.
Nu we de vraag hebben beantwoord, laten we proberen te begrijpen wat er achter deze verschillende aroma's schuilgaat.
Laten we zonder verder oponthoud beginnen! 👇
Maar wat is Sencha precies?
Sencha is de meest voorkomende soort groene thee die in Japan wordt gedronken, maar het is een zeer brede categorie, zoals we later zullen bespreken. Het verwijst over het algemeen naar theebladeren die gestoomd, gerold en gedroogd zijn.
Je ziet misschien de gedroogde bladeren van Sencha thee nemen deze dunne, naaldachtige vormen aan.
Dit is bedoeld om de Sencha smaak totdat het in water wordt getrokken. Zodra de bladeren in water zijn ondergedompeld, beginnen ze geleidelijk uit te zetten en hun smaak aan het water af te geven.
Als je wilt zien hoe de populairste thee in Japan zich verhoudt tot de op één na populairste thee, kun je ons artikel lezen over 👉 Sencha vs bancha
Maar waar komt dit Japanse Sencha theesmaak Waar komen ze vandaan? In het volgende gedeelte duiken we in de factoren die van invloed zijn op de Sencha smaak.
Hoe de productie de Japanners beïnvloedt Sencha theesmaak
Om te begrijpen wat Japanse Sencha smaak, Je moet het productieproces van Japanse groene thee begrijpen.
Er zijn verschillende productiemethoden die deze groene thee onderscheiden van Chinese groene thee, en we zullen ze hier binnenkort bespreken.
#1 Schaduw
Sommige Sencha theesoorten worden voor de oogst in de schaduw gezet, waardoor de Sencha zoeter en hartiger smaken.
Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint hij zijn theanine om te zetten in catechines, als bescherming tegen uv-licht.
Deze catechines zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak Sencha smaak, dus als een boer een zoetere thee wil produceren, zal hij de planten een paar dagen voor de oogst beschaduwen.
Door de theeplant uit het zonlicht te houden, kan de boer de catechines in de thee verminderen en de zoete en hartige theanine maximaliseren.
Als je meer wilt weten over de verschillende chemische componenten in groene thee, kun je dit artikel lezen op 👉chemische samenstelling van groene thee
#2 Plukken
De bladeren die gebruikt worden om de thee te maken, hebben ook invloed op de Japanse Sencha smaak. Voor de meesten Sencha Voor thee gebruikt de boer de jongste scheuten van de theeplant.
Deze zijn over het algemeen het zoetst en zachtst van smaak, en bevatten de hoogste concentraties voedingsstoffen.
Als je meer wilt weten over hoe thee wordt geoogst, vind je hier onze complete gids over de theeoogst.
#3 Stomen
Een factor die Japanse groene thee uniek maakt ten opzichte van Chinese groene thee, is dat de bladeren na de oogst worden gestoomd.
Dit zorgt ervoor dat de verse, gestoomde groente beter behouden blijft. De gebruikelijke methode voor het stoken in een pan voor Chinese groene thee zou meer van deze nootachtige of geroosterde smaak geven, maar die zie je niet zo sterk terug in de Sencha Smaaknotities.
Als je meer wilt weten over het theeproductieproces, kun je er alles over lezen in onze gids 👉hoe wordt thee gemaakt
Verschillende soorten Sencha Smaken
Lange schaduw Sencha
Lange schaduw Sencha thee zoals Kabusecha Kan ongelooflijk zoet en zacht zijn.
Deze theeën worden 10 tot 20 dagen in de schaduw gezet, wat de bitterheid aanzienlijk kan verminderen.
Als je gevoelig bent voor deze drogere of bitterdere smaken, is dit misschien een goede thee om te proberen.
fukamushi Sencha
Terwijl de meeste theesoorten tussen de 40 en 80 seconden worden gestoomd, fukamushi Sencha Thee wordt langer gestoomd.
Tijdens het langere stoomproces worden de theeblaadjes afgebroken, waardoor er meer in de kop terechtkomen. Dit zorgt voor een levendige groene kleur en een rijke, plantaardige smaak.
Het diepe stoomproces maakt de thee ook zachter en in sommige gevallen fruitiger.
Een gids voor Sencha Smaaknotities
Als het gaat om het beschrijven van de Sencha Smaaknotities, Je kunt je eerst concentreren op de fysieke sensatie van de thee.
Droogt het je gehemelte uit, of is het licht zoet? Naarmate je meer ervaring krijgt, kun je bespreken waar op je tong je de smaken proeft: de bovenkant, de achterkant of de zijkanten.
Deze meer fysieke signalen zullen het eerste zijn wat je opmerkt wanneer je de thee drinkt.
De afdronk van de Sencha smaak
Vervolgens kun je je richten op de afdronk van de thee. Houd je een lange, watertandende, scherpe nasmaak over, of is de afdronk relatief kort? Over het algemeen kies je voor een thee met een langere afdronk.
Tot slot kun je op zoek gaan naar de meer complexe afdronk. Sencha Smaaknotities. Begin breed, zoals "gestoomde groente" en verfijn het dan naar iets als "babyspinazie" of "artisjok".
Er zijn er misschien wel meer, dus probeer er zoveel mogelijk te noemen. Een paar categorieën om uit te kiezen zijn bloemig, nootachtig, maritiem, aards en fruitig.
is Sencha thee waarvan wordt gezegd dat het slecht smaakt
Sommige mensen zeggen dat de Japanse Sencha thee smaakt naar gras of dat het te bitter is, en er zijn misschien een paar dingen die je kunt doen om dit te verhelpen.
Als je een te hoge watertemperatuur gebruikt, onttrek je meer bitterheid aan de thee, wat resulteert in een zeer onaangename smaak.
Dus als je je afvraagt waarom je Sencha Als het bier een beetje vreemd smaakt, kun je het beste deze brouwgids volgen.
Aanbevolen brouwmethode om te maken Sencha Lekker smaken
We raden aan een temperatuur van 60-70 graden Celsius te gebruiken en een trektijd van 1 minuut.
Als je de thee te heet of te lang laat trekken, krijg je een bitterdere smaak. Sencha theesmaak. Als je Sencha Smaakt bitter, zelfs met de juiste zetmethode, dan is het misschien tijd voor een nieuwe! We raden aan om voor een zoetere te gaan. Sencha zoals de Sencha henta saemidori
Als je meer wilt weten over de bitterheid van groene thee, lees dan het artikel 👉 Waarom groene thee bitter is en wat je kunt doen om de bitterheid te verminderen
Laatste gedachten over Wat doet Sencha smaakt naar
Tijdens onze reizen hebben we tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende soorten geproefd. Sencha , allemaal met hun eigen unieke smaak.
We hebben uiteindelijk een handvol van onze favorieten gekozen en we delen ze graag met jullie! Deze theesoorten komen allemaal uit verschillende regio's, theeplantages, cultivars en productiestijlen!
Als je op zoek bent naar een goede plek om te beginnen, raden we de fukamushi yamaga, een heerlijke diep gestoomde Sencha uit Shizuoka met een krachtige fruitige en gestoomde groentesmaak. Ook heerlijk als cold brew!