bancha vs Sencha is een vergelijking die vaak wordt gemaakt, omdat dit de twee meest voorkomende soorten groene thee in Japan zijn. In dit artikel vergelijken we deze twee theesoorten en bekijken we wat ze vergelijkbaar en verschillend maakt.
Wat zijn bancha's versus Sencha ?
Laten we eerst kort definiëren wat deze theesoorten zijn, voordat we ingaan op de overeenkomsten en verschillen.

Sencha
Sencha thee is de meest voorkomende soort groene thee in Japan, maar het is ook de breedste categorie. Over het algemeen verwijst het naar theebladeren die gestoomd, gerold en gedroogd zijn.
Als je wilt weten hoe Sencha vergeleken met een andere populaire thee zoals matcha, kunt u ons artikel lezen 👉 matcha versus Sencha
bankje
bancha thee is een goedkopere thee en het is de op één na populairste groene theesoort in Japan. Het wordt gemaakt van de oudere bladeren en stengels van de theeplant.
Pluk van Bancha vs. Sencha
Het grootste verschil tussen deze twee theesoorten zit hem in de manier waarop ze geplukt worden. De uiteindelijke smaak van een thee wordt voor een groot deel bepaald door welke delen van de theeplant gebruikt worden.
Sencha wordt gemaakt van de jonge scheuten bovenop de theeplant. Deze zijn het meest voedingsrijk en het zoetst van smaak. De theeplant rust de hele winter, slaat voedingsstoffen uit de grond op en geeft deze vervolgens af aan deze lichtgroene scheuten. Dit zijn de meest gewilde delen van de theeplant en ze worden gebruikt voor Sencha , Gyokuro , Matcha, enzovoort.
Bancha wordt gemaakt van de onderste bladeren van de theeplant. Deze bladeren zijn veel taaier en minder smaakvol. Daarom worden ze vaak gebruikt voor goedkopere theesoorten zoals bancha., Hojicha en Genmaicha .
Latere oogsten van bancha
Bancha kan ook gemaakt worden van latere oogsten. Een voorbeeld hiervan is "Aki Bancha", oftewel de herfstoogst. Japanse thee wordt doorgaans tot wel vier keer per jaar geplukt, waarbij de eerste oogst in het vroege voorjaar de hoogste prijs oplevert en de latere oogsten aanzienlijk goedkoper worden verkocht. De laatste oogst van het jaar, die de minste voedingsstoffen bevat, kan worden verwerkt tot Aki Bancha, de goedkoopste oogst banchathee. Als u meer wilt weten over de goedkoopste theesoorten uit Japan, raden we u aan ons artikel te lezen. 👉 Lijst met de beste goedkope losse groene theeën. Natuurlijk hoort bancha daar ook bij!
Verwerking
De verwerking van bancha vs. Sencha is zeer vergelijkbaar. Beide theesoorten zijn groene thee, wat betekent dat ze niet geoxideerd zijn. Zodra de bladeren geplukt zijn, begint het enzym oxidase de catechines om te zetten in theaflavines en thearubigines, en verandert de thee uiteindelijk in een zwarte thee.
Om de frissere, meer citrusachtige smaken te behouden, moeten de bladeren direct na de oogst worden verhit. Voor Japanse theesoorten zoals bancha en Sencha , Dit gebeurt door de bladeren in een stoombad te leggen. Daarna worden de theebladeren gecontroleerd gedroogd om het vochtpercentage te verlagen van 70% naar 4-7%. Hierdoor kunnen de bladeren hun smaak vasthouden en deze in één keer vrijgeven wanneer ze in heet water worden getrokken.
brouwen

Er zijn zeer verschillende brouwparameters voor bancha vs. Sencha . Omdat bancha gemaakt wordt van oudere, hardere theebladeren, kan het hogere temperaturen verdragen. De jongere groene theeën zoals Sencha en Gyokuro zijn over het algemeen gevoelig voor heet water en kunnen bitter worden als je ze te heet zet.
Voor Sencha , We raden aan een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius te gebruiken en een trektijd van 1 minuut. De beste verhouding blad/water is 5 gram blad op 150 ml water.
Voor bancha kun je een temperatuur tussen de 70 en 80 graden Celsius gebruiken en een trektijd van 1 minuut. Je kunt dezelfde verhouding blad/water gebruiken als bij Sencha . Je zult ontdekken dat Sencha verliest zijn smaak na 3 keer trekken van de bladeren, terwijl bancha 4 of 5 keer kan trekken.
Cafeïne in Bancha vs. Sencha
Cafeïne wordt door de theeplant geproduceerd als afweermechanisme tegen insecten om te voorkomen dat de bladeren worden opgegeten. De jongere, zachtere theebladeren van de theeplant zijn kwetsbaarder en bevatten daarom vaak meer cafeïne. De oudere, rijpere bladeren en stengels van de theeplant zijn veel taaier en worden minder snel opgegeten. Dit is de reden waarom thee gemaakt van oudere bladeren en stengels, zoals kukicha en bancha,, Genmaicha en Hojicha , zijn meestal de theesoorten met het minste cafeïne.
Wist je welke theesoorten het minste cafeïne bevatten? Ontdek het antwoord in ons artikel. 👉 8 Theesoorten met de laagste cafeïnegehalte: van laag naar hoog
Je kunt een kopje thee verwachten Sencha tussen de 40 en 60 mg cafeïne per kopje, terwijl een kopje banchathee de helft daarvan kan bevatten. Dit maakt bancha een veel betere keuze voor de middag en avond, terwijl Sencha is een geweldige thee voor die ochtend.
Als je dieper wilt ingaan op het cafeïnegehalte van Sencha thee, je kunt het artikel lezen 👉 Sencha Cafeïnegehalte, een complete gids van thee-experts
Smaak van Bancha vs. Sencha
De smaak van de twee theesoorten is heel verschillend. Hoewel Sencha is een diverse categorie theesoorten, die meer leunt op gestoomde groente, licht grassige en citrusachtige tonen. Bepaalde Sencha Theesoorten, vooral die in de schaduw hebben gestaan, kunnen vrij zoet zijn, terwijl andere een drogere, scherpe smaak kunnen hebben.
Bancha daarentegen speelt veel meer met deze milde, aardse tonen, zoals hout, graan, maar ook een vleugje karamel en popcorn. De oudere bladeren van de theeplant bevatten over het algemeen meer mineralen, wat je kunt voelen als een tintelend gevoel in de mond.
Prijs van bancha vs. Sencha
Een verschil dat je al zult opmerken voordat je de theesoorten überhaupt probeert, is de prijs. Verschillende delen van de theeplant hebben verschillende prijzen, waarbij jongere bladeren de hoogste prijs hebben en oudere bladeren en stengels de laagste. Bancha-thee kost ongeveer de helft van Sencha , maar sommige mensen geven juist de voorkeur aan de mildere smaak.
Als je Japanse groene thee wilt proberen, maar de duurdere Sencha en Gyokuro Als je geen thee in je budget hebt, kun je misschien banchathee proberen. Als je de blaadjes 4-5 keer opnieuw laat trekken, kost het nog maar een paar cent per kopje, wat heel betaalbaar is, vooral voor een complete thee-ervaring.
Laatste gedachten over bancha versus Sencha
In bredere zin zijn bancha en Sencha lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen. Het zijn beide heerlijke Japanse groene theeën met talloze geweldige voordelen en ze worden op dezelfde manier bereid. Als je geïnteresseerd bent in de voordelen van bancha, hebben we een uitgebreid artikel geschreven waarin we alle voordelen van bancha-thee. Deze vergelijking laat goed zien hoe subtiele verschillen in het productie- of oogstproces theeën met een compleet andere smaak kunnen opleveren.
Als je geïnteresseerd bent om bancha of Sencha , Je vindt ze op onze website nioteas.com. Door thee bij ons te kopen, steun je niet alleen ons kanaal, maar help je ons ook de tientallen getalenteerde boeren te ondersteunen waarmee we samenwerken. Een andere geweldige manier om het kanaal te steunen is door een like te geven of je te abonneren, zodat je in de toekomst meer van dit soort video's kunt zien. Heb je vragen over groene thee? Laat ze dan gerust achter in de reacties hieronder. Tot de volgende keer!