Zit er cafeïne in groene thee? Wij onthullen de waarheid

Bevat groene thee cafeïne?? Deze vraag krijgen we steeds vaker, dus we gaan hem nu eens en voor altijd beantwoorden.

We gaan ook kijken welke theesoorten het meeste cafeïne bevatten en welke theesoorten het minste cafeïne bevatten. 

Ten slotte laten we je zien hoe je de cafeïne in groene thee afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. 

Aan de slag! 🍃

 

Bevat groene thee cafeïne?

Laten we dus beginnen met de vraag die iedereen bezighoudt, Bevat groene thee cafeïne??

Het antwoord is ja, dat is er cafeïne in groene thee.

Alle groene thee bevat een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Als u een cafeïnevrije groene thee vindt, is de kans groot dat de cafeïne eruit is verwijderd.

Maar waar komt de cafeïne in groene thee vandaan?

Dat bespreken we in het volgende gedeelte.

Trouwens, als je wilt weten welke theesoorten het meeste cafeïne bevatten, raden we je aan dit artikel te lezen 👉 welke thee heeft de meeste cafeïne

 

 

Waarom zit er cafeïne in groene thee?

Voordat we in de details duiken en het hebben over hoeveel cafeïne zit er in groene thee, Laten we het erover hebben waar de cafeïne in groene thee vandaan komt. 

Bevat groene thee cafeïne? natuurlijk, of bevat groene thee cafeïne? Tijdens het productieproces? Groene thee bevat van nature cafeïne, maar kan tijdens het productieproces cafeïnevrij worden gemaakt. Lees ons artikel voor meer informatie. 👉 Drink geen cafeïnevrije Matcha voordat u deze gids hebt gelezen!

Wat is groene thee?

Om als thee te worden beschouwd, moet het afkomstig zijn van de theeplant, Camelia sinensis. Deze plant bevat van nature cafeïne, dus het is niet de vraag of groene thee cafeïne bevat, maar de vraag of het cafeïne bevat. Hoeveel cafeïne zit er in groene thee?.

Groene thee verwijst simpelweg naar een thee gemaakt van niet-geoxideerde theebladeren. Deze niet-geoxideerde thee wordt gemaakt door de theebladeren na de oogst te verhitten, zodat ze niet overuren maken en zwarte thee worden.

Als je wilt weten hoe groene thee zich verhoudt tot zwarte thee, dan wil je dit artikel zeker lezen 👉 Zwarte thee versus groene thee: er is een strijd gaande

Cafeïne in groene theebladeren

De cafeïne in groene thee De bladeren worden eigenlijk geproduceerd als zelfverdedigingsmechanisme. Cafeïne is ongelooflijk bitter en zelfs giftig voor kleine insecten, dus het wordt geproduceerd om een beschermend laagje rond het theeblad te vormen. 

De jongere, zachtere bladeren van de theeplant produceren meer cafeïne omdat ze kwetsbaarder zijn, terwijl de hardere, volwassen bladeren en stengels minder cafeïne produceren.

De theeplant is niet de enige plant die cafeïne bevat. Yerba mate bevat ook veel cafeïne. Wil je weten hoe het zich verhoudt tot matcha? Lees dan dit artikel. 👉 Yerba Mate vs Matcha: er is een strijd gaande

 

Hoeveel cafeïne zit er in groene thee?

De hoeveelheid cafeïne in groene thee bedraagt doorgaans 30-50 mg per portie.

Dit algemene bereik is gebaseerd op een standaard portie theebladeren, zoals die vaak te vinden zijn in groene theezakjes in de supermarkt.

Het werkelijke cafeïnegehalte kan echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van het soort groene thee en hoe deze wordt verbouwd en bereid.

Bevat groene thee dus meer of minder cafeïne dan gemiddeld? Dat is precies wat we gaan onderzoeken door specifieke Japanse groene theeën te bekijken.

Cafeïnegehalte van Japanse groene theeën

Bijvoorbeeld, Gyokuro heeft het hoogste cafeïnegehalte met ongeveer 130 mg, zelfs meer dan een gemiddelde kop koffie (100 mg).

Matcha bevat 68 mg, terwijl Sencha zit er vlak achter met 60 mg.

Aan de onderkant vind je Hojicha met 40 mg en Kukicha, dat slechts 18 mg cafeïne per portie bevat.

Deze variaties illustreren hoe divers de cafeïnegehaltes kunnen zijn tussen verschillende soorten groene thee.

 

De ultieme video over hoeveel cafeïne er in groene thee zit

 

Hoeveel cafeïne zit er in een kopje groene thee?

De vraag of Hoeveel cafeïne zit er in een kopje groene thee? is een beetje anders, omdat groene theebladeren drie keer of vaker kunnen worden getrokken. Omdat de cafeïne zich aan de buitenkant van het blad bevindt

Zit er cafeïne in groene thee als het de derde keer is dat je het zet?

Is groene thee cafeïnevrij als je alleen de derde keer zet? Technisch gezien zal het cafeïne in groene thee gehalte ongelooflijk laag zijn tegen de tijd dat je de derde keer zet, maar het kan nog steeds ongeveer 12% van de totale cafeïne in de theebladeren vrijgeven. 

Als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je de eerste twee zetbeurten van de cafeïne delen en alleen de derde opdrinken, maar weet wel dat het nog steeds niet helemaal cafeïnevrij zal zijn.

 

Hoe de cafeïne in groene thee kan variëren

hoeveel cafeïne zit er in groene thee hangt af van een aantal factoren. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop een boer het cafeïnegehalte kan verhogen of verlagen Cafeïne in groene thee

Houd er rekening mee dat deze methoden niet alleen worden gebruikt om het cafeïnegehalte te verhogen of te verlagen, maar ook om de smaak van de theebladeren te veranderen. 

#1 Schaduw

In Japan gebruiken boeren onder andere een techniek om de theeplanten te bedekken met een speciaal soort net, een zogenaamde "kabuse". Dit schermt de theeplant af van zonlicht, waardoor de bladeren minder bitter worden.

Dit schaduwproces kan stressvol zijn voor de theeplant, dus produceert hij ook meer cafeïne om zichzelf te verdedigen. Daarom bevatten theesoorten in de schaduw meer cafeïne dan theesoorten in de schaduw, als alle andere factoren gelijk blijven.

#2 Oogsten

Nadat de thee in de schaduw is gezet, kan de boer ook de hoeveelheid cafeïne in de uiteindelijke thee bepalen door de manier waarop deze wordt geplukt. Als de boer de jongere scheuten van de theeplant oogst, bevat de thee meer cafeïne. 

Als de pluk lager op de theeplant plaatsvindt, worden de oudere bladeren en stengels ook geplukt, wat een lager cafeïnegehalte oplevert. Dit is gemakkelijk te onthouden! Hoger plukken: meer cafeïne, lager plukken: minder cafeïne.

De theeoogst is een ingewikkelde en fascinerende gebeurtenis, en als je er meer over wilt weten, kun je dit artikel lezen: 👉 Complete gids over het oogsten van thee

#3 Verwerking

Hoewel het niet zo'n grote factor is als de eerste twee, verandert de cafeïne in groene thee opnieuw tijdens de verwerking van de thee zelf. Bij matcha worden de steeltjes van de theebladeren verwijderd, waardoor het cafeïnegehalte stijgt.

In het geval van Hojicha , De theebladeren worden geroosterd, waardoor het Cafeïne in groene thee licht kunnen beïnvloeden.

 

Laagste cafeïnegehalte in groene thee

Bevat groene thee cafeïne?Als je de juiste soort kiest? Alle theesoorten op deze lijst bevatten een bepaalde hoeveelheid cafeïne, maar de Cafeïnegehalte van groene thee is zo laag dat je 's avonds van deze thee kunt genieten en toch goed kunt slapen.

Laten we 4 verschillende theesoorten bekijken om de laagste te vinden cafeïne in groene thee!

 

#1 Genmaicha

Bevat groene thee cafeïne? als je het met geroosterde rijst maakt?

Genmaicha is een thee gemaakt door groene theebladeren te combineren met geroosterde rijst. Hoewel het nog steeds cafeïne bevat, is de Cafeïnegehalte van groene thee concentratie aanzienlijk lager dankzij de geroosterde rijst.

Genmaicha bevat ongeveer 18 mg cafeïne per portie en heeft een aangename popcorn- of graansmaak die geweldig werkt in de avond.

 

#2 Hojicha

Bevat groene thee cafeïne als je de theeblaadjes roostert?

Het is een veelvoorkomende misvatting dat je alle cafeïne uit de theeblaadjes kunt "roosteren", maar geroosterde thee zoals Hojicha bevatten desondanks minder cafeïne. 

Het lage Cafeïnegehalte van groene thee komt vooral doordat deze theeën meestal gemaakt worden van de oudere bladeren en stengels van de theeplant.

 

#3 Kukicha

Een manier om het cafeïnegehalte in groene thee te verlagen, is door de stengels van de theeplant te gebruiken.

Deze stengels bevatten ⅓ van de cafeïne die de theebladeren bevatten.

Dus door een thee te maken die voor de helft uit stengels en voor de helft uit blaadjes bestaat, zoals kukicha, kun je de Cafeïnegehalte van groene thee.

 

 

#4 Bancha

Een andere manier om de cafeïne in groene thee te verlagen, is door de oudere bladeren van de theeplant te gebruiken.

bankje is een heerlijke groene thee die gemaakt wordt van deze rijpere theebladeren.

Zoals we al eerder zeiden, zijn de jongere theebladeren malser, waardoor ze meer cafeïne nodig hebben om zichzelf te beschermen. De oudere bladeren zijn taaier en hebben daardoor minder cafeïne nodig.

Dit betekent dat je van banchathee kunt genieten, zelfs als je gevoelig bent voor cafeïne.

 

Hoogste cafeïnegehalte in groene thee

Hoeveel cafeïne bevat groene thee bij hogere doseringen? Groene thee kan tot 140 mg cafeïne per portie bevatten. 

#1 Matcha

Matchapoeder heeft de hoogste Cafeïnegehalte van groene thee omdat het gemaakt wordt met jongere, schaduwrijke theebladeren, worden de steeltjes verwijderd en wordt het tot poeder vermalen en direct met water gemengd. 

Wat nog indrukwekkender is, is dat je het cafeïnegehalte van matcha gemakkelijk kunt verhogen door simpelweg meer poeder aan het water toe te voegen.

Een gram ceremoniële matcha bevat 34 mg cafeïne, maar als je 4 gram in een gemiddelde kop van 237 ml gebruikt, krijg je 136 mg cafeïne binnen, meer dan een kop koffie!

Weet je nog steeds niet wat matcha precies is? Wij hebben de perfecte gids voor je samengesteld. 👉 Wat is Matcha? De enige echte Matcha-encyclopedie

 

#2 Gyokuro

hoeveel cafeïne zit er in groene thee kan afhangen van hoe lang de thee in de schaduw staat.

Gyokuro is een superzoete groene thee met veel cafeïne die 3 weken voor de oogst over de schaduw moet worden gezet. 

Tijdens dit langere schaduwproces ontwikkelen de theebladeren meer cafeïne en een rijke, zoete en hartige smaak.

Door deze intense smaak, Gyokuro wordt wel de ‘keizersthee’ genoemd, omdat het ooit de favoriete thee van de keizer was.

 

#3 Kabuse Sencha

kabuse Sencha is een andere schaduwrijke groene thee, maar deze staat niet zo lang in de schaduw als Gyokuro .

Als een Sencha wordt gedurende 10-20 dagen in de schaduw gezet, wordt het beschouwd als een kabuse Sencha en het heeft meestal een delicate, zoete smaak met weinig bitterheid.

Het cafeïnegehalte ligt ergens tussenin Gyokuro en Sencha , met 60-80mg cafeïne per kopje.

 

#4 Sencha

Sencha thee is het meest voorkomende type groene thee in Japan, en valt eigenlijk in het midden als het gaat om Hoeveel cafeïne zit er in groene thee?. Sencha Wordt gemaakt van jonge theebladeren die gestoomd, gerold en gedroogd zijn.

Het kan 40-60 mg cafeïne per portie bevatten, wat overeenkomt met ongeveer een half kopje koffie. 

hoe gaat het Sencha vergelijken met Gyokuro We hebben een volledige vergelijking gemaakt tussen deze twee theesoorten, en je kunt er hier alles over lezen 👉 Gyokuro tegen Sencha : Gezondheidsvoordelen, Cafeïne, Smaak en meer

 

Hoe je de hoeveelheid cafeïne in groene thee kunt veranderen

We hebben het gehad over hoe de theeboer de hoeveelheid cafeïne in groene thee kan veranderen, maar hoe kun jij als theezetter dit controleren? Hoeveel cafeïne zit er in groene thee??

Trouwens, als je wilt leren hoe je thee zet als een Japanse theemeester, is dit artikel misschien iets voor jou. 👉 Hoe je losse thee maakt, uitgelegd door thee-experts

#1 Minder theeblaadjes

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar met minder theeblaadjes kun je een kopje thee zetten met een lager cafeïnegehalte. We raden doorgaans aan om thee te zetten met 5 gram blaadjes en 150 ml water, maar je kunt 2,5 gram gebruiken als je een kopje thee met minder cafeïne wilt.

#2 Kortere zettijd

Als je een kortere zettijd gebruikt, krijgt het water minder kans om de cafeïne uit de theeblaadjes te halen. Normaal gesproken adviseren we een trektijd van 1 minuut voor de meeste Japanse groene theeën, maar een trektijd van 45 seconden zou minder cafeïne onttrekken.

#3 Lagere temperatuur

Heter water onttrekt meer aan de theebladeren, dus als je de watertemperatuur verlaagt, krijg je een kopje groene thee met minder cafeïne.

In plaats van te zetten met 71 graden Celsius, kun je de thee ook zetten met 60 graden Celsius. Dit onttrekt minder cafeïne en maakt je Japanse groene thee mogelijk zelfs minder bitter!

 

Bevat groene thee cafeïne als je hem koud zet?

Dus Zit er cafeïne in groene thee? Als je hem met koud water zet?

Cafeïne is een van de stoffen in groene thee die beter onttrokken wordt met heet water.

Dit betekent dat koud water minder cafeïne onttrekt dan heet water, maar de groene thee is nog steeds niet cafeïnevrij. 

Is groene thee cafeïnevrij als je de juiste soort kiest?

Dus Bevat groene thee cafeïne? erin als je de juiste soort kiest, het op de juiste manier zet en alleen de derde keer trekt? 

Technisch gezien zal er altijd een cafeïnegehalte in groene thee zitten, maar als je alle stappen in dit artikel volgt en een van de varianten met een laag cafeïnegehalte kiest, zal het gehalte Cafeïne in groene thee zo verwaarloosbaar zijn dat het geen invloed heeft op je slaap of je gezondheid.

Probeer onze Japanse theeproeverijen blogbanner
Terug naar blog
1 van 4