Cafeïnevrije Matcha is een speciaal bewerkte variant van matcha die methoden heeft ondergaan om cafeïne te verminderen of te elimineren.
In tegenstelling tot gewone matcha, die van nature cafeïne bevat vanwege de eigenschappen van de jonge theeblaadjes, heeft cafeïnevrije matcha een mildere smaak en een lager cafeïnegehalte.
Hoe wordt cafeïnevrije matcha gemaakt?
Cafeïnevrije Matcha ondergaat een proces waarbij het cafeïnegehalte wordt verlaagd.
Dit proces waarbij cafeïne wordt verwijderd, wordt toegepast op de theebladeren en niet op het poeder. De cafeïne bevindt zich namelijk aan de buitenkant van de bladeren en kan, eenmaal gemalen, moeilijk te isoleren zijn.
Er zijn 3 methoden om Cafeïnevrije Matcha:
#1 Koolstofdioxide (CO2) cafeïnevrije matcha-thee
Deze methode voor het produceren van cafeïnevrije matcha-thee gebruikt kooldioxide onder druk om cafeïne te extraheren. De CO2 fungeert als oplosmiddel en trekt de cafeïnemoleculen er voorzichtig uit, waarna ze worden gescheiden.
De CO2 onttrekt niet alleen de cafeïne, maar ook andere stoffen, daarom Cafeïnevrije Matcha zal het nooit zo lekker smaken als de echte Matcha van ceremoniële kwaliteit.
#2 Waterverwerkte Decaf Matcha Groene Thee
Bij deze methode voor het produceren van cafeïnevrije matcha groene thee worden de theebladeren in water geweekt, waardoor de cafeïne oplost. Het water wordt vervolgens gefilterd door actieve kool of harsfilters die de cafeïnemoleculen opvangen om Cafeïnevrije matcha-thee.
Het cafeïnevrije water wordt opnieuw aan de theebladeren toegevoegd om de smaak te behouden, maar het zal nog steeds smaken als een "tweede trek" wanneer je cafeïnevrije matcha drinkt.
#3 Ethylacetaat Decaf Matcha
Er is nog een laatste methode voor het produceren van cafeïnevrije matcha-thee. Deze omvat het behandelen van de theebladeren met ethylacetaat, een natuurlijke stof die voorkomt in fruit en groenten. Ethylacetaat bindt zich selectief aan cafeïnemoleculen, die vervolgens kunnen worden gescheiden, waardoor cafeïnevrije matchabladeren overblijven.
Alternatieven voor cafeïnevrije matcha
Als je wilt genieten gezondheidsvoordelen van matcha zonder de cafeïne en zonder de bewerking, is er een geweldig alternatief voor cafeïnevrije matcha dat je kunt proberen! Hiermee kun je profiteren van veel van de voordelen van cafeïnevrije matcha, zonder al die extra bewerking.
Het heet Hojicha poeder en het wordt gemaakt van geroosterde groene theeblaadjes, vermalen tot een fijn poeder. De smaak zit ergens tussen koffie en cacao in, dus het werkt geweldig in een latte, bijna als een Cafeïnevrije matcha-thee.
Nadelen van cafeïnevrije matcha
Alle methoden voor cafeïnevrije matcha-thee hebben een negatieve invloed op de smaak. Als u op zoek bent naar cafeïnevrije matcha-thee, raden we u aan om slechts een gematigde hoeveelheid matcha-thee te drinken of het bij de poedervorm te houden. Hojicha in je lattes.
Cafeïnevrije Matcha - Het Eindoordeel
Dus Is natuurlijke matcha goed voor je? Ja! Hoewel cafeïnevrije matcha goed kan zijn voor mensen die cafeïne vermijden, is onbewerkte matcha de beste keuze als je een beetje cafeïne kunt verdragen. Je krijgt met deze thee een breder spectrum aan smaakprofielen en voedingsstoffen dan met cafeïnevrije matcha-thee.
Als je de echte deal wilt ervaren en premium Japanse matcha-thee wilt kopen die zonder pesticiden is geteeld, kun je onze selectie bekijken matchapoeder en accessoires.