kukicha is een weinig bekend geheim in de theewereld. Deze unieke thee heeft een compleet ander smaakprofiel en bevat veel minder cafeïne dan gewone groene thee.
Deze theeën zijn ook een innovatieve manier voor boeren om verspilling van grondstoffen in het theeproductieproces te voorkomen. In dit artikel bespreken we wat kukicha is, waarvoor het gebruikt kan worden en hoe het bereid wordt.
Laten we zonder verder oponthoud meteen in de wereld duiken van kukicha! 🍃🍵
Wat is Kukicha?
A Stamthee wordt gemaakt door de stengels en bladeren van de theeplant te combineren tot één theemengsel.
Deze thee wordt ook wel kukicha genoemd, wat stengelthee of takjesthee betekent.
Wanneer er meer stengels en minder bladeren worden gebruikt, krijgt de thee minder een plantaardige smaak en meer een nootachtige of zomerse grasachtige smaak. Deze theeën kunnen wat milder zijn en zijn daarom zeer geschikt voor iemand die nog niet bekend is met thee. De kleur van de thee wordt ook lichter en helderder.
Stengels van groene thee
De stengels van de theeplant die gebruikt worden om kukicha te maken, zijn heel anders dan de bladeren. De stengels kunnen ongeveer ⅓ van de cafeïne bevatten die de bladeren zelf ook bevatten, en dat is de belangrijkste reden waarom kukicha de thee vaak een cafeïnearme thee is.
De stengels fungeren ook als mineraaltransportsysteem voor het blad, dus ze kunnen zelf ook veel mineralen bevatten. Hoewel de stengels in kukicha een milde smaak hebben, hebben ze een uitgesproken mineraliteit die je een tintelend gevoel in je mond geeft. Dit maakt kukicha niet alleen een gezonde thee, maar ook een heerlijke.
Japanse twijgthee
Een andere naam voor kukicha is twijgthee. Als je de naam twijgthee of Japanse twijgthee ziet, is dit in wezen dezelfde thee als kukicha alleen onder een andere naam. Wanneer je het Japanse woord terugvertaalt naar het Engels, kan het soms meerdere betekenissen hebben. kukicha kan vertaald worden als stengelthee of twijgthee, dus beide zijn acceptabel. We gebruiken graag het Japanse woord kukicha waar mogelijk om verwarring te voorkomen.
Geschiedenis van Kukicha

Laten we eerst even wat vertellen over de geschiedenis van kukicha. Thee was vroeger een luxeartikel. De bovenste bladeren van de plant werden verwerkt tot premium thee. Sencha thee en de stengels werden vaak weggegooid.
Boeren konden het zich vaak niet veroorloven om de thee die ze produceerden te drinken, omdat ze maar een beperkte hoeveelheid konden verbouwen op beperkte grond.
Sommige boeren begonnen thee te zetten van de stengels van de theeplant, zodat ze tenminste een deel van hun oogst konden genieten. Ze ontdekten dat deze thee eigenlijk best lekker smaakte, en al snel begonnen mensen deze stengelthee op te merken. De stengelthee werd uiteindelijk los verkocht als kukicha.
Soorten Kukicha-thee
De twee belangrijkste soorten stengelthee zijn kukicha en Karigane. kukicha is veel gebruikelijker en wordt gemaakt van de stengels en bladeren van bijna elke theeplant. Karigane wordt gemaakt van de stengels en bladeren van schaduwtheeplanten, zoals die gebruikt worden voor Gyokuro en ceremoniële matcha. Hierdoor heeft Karigane een zoetere smaak en een iets hoger cafeïnegehalte.
Toen we meneer Sakamoto in Shibushi bezochten, maakten we voor het eerst kennis met het concept van het koud zetten van Karigane. Het koude water extraheert de zoetere bestanddelen uit de bladeren en stengels, waardoor de thee een zachte, gelijkmatige fruitige smaak krijgt met tonen van komkommer en meloen. Omdat deze thee weinig cafeïne bevat, is het een heerlijk ontspannend drankje om laat in de middag van te genieten.
Hoe wordt Kukicha geproduceerd?

Om stengelthee te maken, moeten de theebladeren van de stengels worden gescheiden.
Dit was vroeger een zeer arbeidsintensief proces, maar nu gebeurt het allemaal machinaal. Toen we de producenten in Marufuku in Shizuoka bezochten, konden we dit met eigen ogen zien.
De stengels worden door een machine geduwd en de stengels worden eruit gefilterd op basis van hun gewicht en grootte.
Deze bakken worden gescheiden in verschillende stengeltheeën op basis van hun blad-stengelverhouding.
Hoe maak je Kukicha-thee?

Voorbereiding kukicha Thee is gemakkelijk en lijkt veel op andere soorten Japanse groene thee, zoals Sencha . Het enige verschil is dat de stengels in kukicha veel minder gevoelig zijn voor heet water, waardoor kukicha op een hogere temperatuur kan worden bereid. Volg deze stappen en je zou in een mum van tijd heerlijke kukicha thee moeten kunnen zetten!
Stap 1 - Afmeten
Weeg 5 gram kukicha thee af en doe deze in je kyusu theepot. De kyusu-theepot is het beste hulpmiddel voor het zetten van alle soorten Japanse groene thee, en kukicha is daarop geen uitzondering.
Stap 2 - Water erbij schenken
Vervolgens kun je 150 ml water erbij schenken met een temperatuur tussen 71 en 77 graden Celsius. Normaal gesproken is dit voor een thee zoals Sencha of Gyokuro , We raden een temperatuur tussen de 60 en 70 graden aan, maar omdat kukicha een stengelthee is, kan deze ook op een hogere temperatuur worden gezet.
Stap 3 - Laat het trekken
Laat de kukicha Laat de thee ongeveer 1 minuut ongestoord in de theepot staan. Je kunt het deksel op de theepot houden om de thee warm te houden, of je kunt het deksel eraf halen en kijken hoe de blaadjes zich ontwikkelen.
Stap 4 - Tijd voor thee!
Schenk de thee in en geniet ervan! Als je de Kyusu-theepot gebruikt, filtert het ingebouwde filter de blaadjes automatisch en voorkomt dat ze in je kopje terechtkomen. Dit voorkomt ook dat de blaadjes trekken totdat ze weer klaar zijn om te gebruiken.
Stap 5 - Hertrekken
Zodra je klaar bent met je eerste kopje kukicha, kun je de bladeren nog 2-3 keer hertrekken, of totdat ze hun smaak verliezen. Het is belangrijk om de bladeren niet na één keer trekken weg te gooien, maar ze te gebruiken voor meerdere infusies. Elke infusie is iets anders, dus je kunt zien hoe de smaak van de kukicha in de loop van de tijd evolueert.
Wat zijn de voordelen van Kukicha?
Een voordeel van deze groene thee is dat ze een vrij hoog mineraalgehalte kunnen hebben. Toen we meneer Henta in Kirishima bezochten, legde hij ons dit concept uit.
Bij het beoordelen van de kwaliteit van een theeplant kijkt hij graag naar de dikte van de stengels.
Stengels zijn de manier waarop de theeplant mineralen uit de grond naar de bladeren transporteert.
Omdat de stengels de manier zijn waarop de theeplant mineralen uit de grond naar de bladeren transporteert, kunnen dikkere stengels meer mineralen transporteren. Omdat deze stengels mineralen door de plant verplaatsen, hebben ze zelf vaak een hoge concentratie. Daarom kunnen stengeltheeën een hoger mineraalgehalte hebben dan veel bladtheeën.
Laag cafeïnegehalte
Een ander voordeel van stengelthee is dat het eigenlijk laag cafeïnegehalte, ongeveer een kwart van de cafeïne bevat die in een klein kopje koffie zit. Cafeïne wordt door de theeplant aangemaakt om de bladeren te beschermen tegen insecten. Hierdoor concentreert de cafeïne van een plant zich aan de buitenkant van het blad en niet aan de stengels.
Thee die voornamelijk uit stengels en slechts een klein deel van de bladeren wordt gemaakt, bevat vrij weinig cafeïne. Afhankelijk van het type stengelthee kun je verschillende verhoudingen tussen stengels en bladeren gebruiken.
Bevat kukicha-thee cafeïne?
Terwijl kukicha heeft weliswaar een veel lager cafeïnegehalte dan andere losse thee, maar bevat het nog steeds wat cafeïne, dus je kunt het beter niet vlak voor het slapengaan drinken. Het cafeïnegehalte in een portie kukicha ligt ergens tussen de 20 en 40 mg. Dit betekent dat het ongeveer de helft is van de hoeveelheid van een kopje Sencha . Hoewel je dit tot ver in de middag kunt drinken, is het niet aan te raden om kukicha binnen 4-5 uur voor het slapengaan te drinken. Als je niet erg gevoelig bent voor cafeïne, kun je deze thee waarschijnlijk de hele dag door drinken.
Wat zijn de beste Kukicha?
Na jarenlang door Japan te hebben gereisd, hebben we tientallen theeboeren ontmoet en honderden verschillende groene theeën geproefd.
We hebben 4 verschillende soorten kukicha thee gevonden die we het lekkerst vinden, en we delen ze met mensen over de hele wereld! Laten we eens kort kijken naar de 4 beste kukicha theesoorten die we hebben gevonden.
#1 Kukicha Sakamoto

Dit kukicha wordt gemaakt door meneer Sakamoto in Zuid-Japan.
Omdat het gemaakt wordt van dezelfde planten als die gebruikt worden om Gyokuro , De thee is ongelooflijk zoet, maar je proeft er ook wat bloemige tonen van.
Veel mensen beschouwen deze thee misschien als een karigane, maar wat hem onderscheidt van de karigane sakamoto is dat de stengel-bladverhouding veel hoger is.
Dit betekent dat de thee een veel mildere smaak en een lager cafeïnegehalte heeft.
#2 Kuki Hojicha

Net als bladthee kan ook stengelthee geroosterd worden.
Het eindresultaat heet Kuki. Hojicha of thee van geroosterde stengels.
Tijdens het brandproces wordt het cafeïnegehalte zelfs nog verder verlaagd, waardoor dit een van de theesoorten met het laagste cafeïnegehalte is die je kunt vinden.
De smaak wordt omgezet in rijke tonen van zwarte koffie en pure chocolade. Als je een koffieliefhebber bent die cafeïne probeert te vermijden, is een thee zoals de Kuki een goede keuze. Hojicha Misschien een goede optie voor u!
#3 Osada Japanse Kukicha-thee

Een andere goede kukicha-thee de Osada Japanse Kukicha-thee.
Dit is een thee met een lage cafeïnegehalte, afkomstig uit het biologische dorp Isagawa in Shizuoka.
Toen we de familie Osada ontmoetten, namen ze ons mee de bergen in om een aantal van hun theevelden te bekijken.
Hoewel ze een iets groter bedrijf zijn, onderhouden ze nog steeds relaties met veel kleinere boeren die thee verbouwen zonder pesticiden in de bergen van Shizuoka.
Ze hebben een afspraak gemaakt om geen pesticiden of chemicaliën te gebruiken op hun theevelden, daarom noemen ze dit gebied het biologische dorp.
#4 Chanoka Kukicha Groene Thee

Dit is de nieuwste toevoeging aan onze selectie kukicha.
DeChanoka Kukicha Groene Thee wordt geproduceerd door de heer Takada in Uji.
Deze thee heeft een veel droger smaakprofiel, met aangename bloemige en hooiachtige tonen.
Net als de andere soorten kukicha, Dit kukicha thee heeft deze thee meer mineraliteit en minder cafeïne, waardoor hij geschikt is voor de late namiddag of avond.
Waar is kukicha te koop?
Als u kukicha, wilt kopen, kunt u onze selectie van kukicha thee bekijken op Nio Teas . Zoals we al eerder zeiden, hebben we 4 verschillende soorten, allemaal met hun eigen unieke smaak. Je kunt ook de megaproeverij uitproberen en 30 verschillende theeën uit heel Japan proeven. Zo kun je niet alleen de verschillende soorten kukicha thee uitproberen, maar ze ook vergelijken met andere Japanse groene theeën om te zien welke je het lekkerst vindt.
Tot slot over Kukicha
Hoewel kukicha thee uit wanhoop werd ontdekt, is het op zichzelf al een heerlijke thee geworden. Het is nog steeds goedkoper en krijgt veel minder aandacht dan de bladthee, maar het is desondanks een fantastische thee.
Koop geen Kukicha-thee in zakjes, maar altijd losse thee.
Een laatste tip: koop geen kukicha in theezakjes, alleen in losse thee. Theezakjes zijn meestal een trucje om goedkope thee van lage kwaliteit te verkopen. Wil je echt de volledige thee-ervaring beleven, kies dan voor losse thee. Hier ervaar je het volledige scala aan smaken en heb je toegang tot duizenden verschillende soorten thee, niet alleen de soorten die je bij een handvol grote bedrijven vindt.