Wat is Shincha-thee?

wat is shincha-thee? shincha is een thee waar veel mensen nieuwsgierig naar zijn, dus we dachten dat we een kort artikel over shincha zouden schrijven en van de gelegenheid gebruik zouden maken om wat van de shincha-thee te delen die we in Japan hebben gevonden. Zonder verder op de hak te nemen, Laten we beginnen Onze complete gids over shincha vind je hier 👇

Shincha-thee uitgelegd in video 

 

shincha groene thee

Wat is Shincha-thee? 

shincha wordt gemaakt met de bladeren van de eerste pluk van het seizoen. Deze bladeren zijn de jongste, meest verse en staan ook bekend om hun hoge concentratie voedingsstoffen. Deze thee is beroemd geworden om zijn smaak en seizoensgebondenheid en de opwinding neemt elk jaar toe. 

 

 

Wat is de geschiedenis van shincha-thee? 

Mensen wachtten vroeger het hele jaar om als een van de eersten de verse shincha oogst in het voorjaar te kunnen drinken. Vóór de komst van moderne koelsystemen was thee veel korter houdbaar en om het "vers" te krijgen, was het het beste om het zo kort mogelijk na de oogst te kopen.

Tegenwoordig maakt het niet meer zoveel uit wanneer je de shincha koopt. De meeste boeren hebben een koelcel waar ze deze kunnen bewaren shincha groene thee totdat het klaar is om verkocht te worden. Wanneer de thee in deze koele, droge omgeving wordt bewaard, kan deze zijn smaak veel langer behouden.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Japanse thee, is het artikel 👉 Geschiedenis van groene thee in Japan & Theeceremonie gemaakt voor jou!

Moderne Shincha groene theeproductie

shincha-thee

shincha-thee is nu een behoorlijk concurrerende business geworden. Natuurlijk is er altijd concurrentie om als eerste de nieuwe shincha oogst te verkopen, en er zijn nogal wat tactieken die een boer kan gebruiken om zijn shincha-thee oogst eerder te oogsten. 

Als je theeplanten in het zuiden van Japan kweekt, komt de lente eerder en komen de jonge scheuten ook eerder. Als je shincha groene thee op het zuidelijke eiland Kyushu kweekt, kun je de thee twee weken eerder oogsten dan de thee die op het hoofdeiland Honshu wordt verbouwd. Sommige theeproducenten verbouwen hun thee in het zuiden, zodat deze snel als aracha kan worden getransporteerd en eerder kan worden afgerijpt.

Vroegbloeiende cultivars

Bepaalde theecultivars produceren ook eerder in het jaar scheuten. Deze vroegbloeiende cultivars, zoals Saemidori, kunnen tot een week eerder scheuten produceren dan Yabukita. Yabukita is de meest voorkomende cultivar die in Japan wordt geproduceerd, dus alle andere cultivars worden ermee vergeleken om te bepalen of ze "vroeg of laat bloeiend" zijn. Dit voordeel van een week lijkt misschien niet veel, maar het kan een wereld van verschil maken als het gaat om shincha-thee.

Hoe wordt Shincha-thee geproduceerd?

Shincha wordt net als elke andere theesoort geproduceerd. Eerst wordt de thee ergens tussen begin april en begin mei geoogst. De bovenste scheuten van de theeplant worden geselecteerd om de smaak en voedingsstoffen te maximaliseren.

Zodra de bladeren zijn geselecteerd en geplukt, moeten ze direct worden verwerkt. De theebladeren zullen na verloop van tijd op natuurlijke wijze oxideren en uiteindelijk een zwarte thee worden. Omdat shincha een groene thee is, moet dit oxidatieproces worden gestopt door verhitting. Zoals de meeste Japanse groene theeën wordt deze verhitting met stoom toegepast, waardoor de meer grassige en plantaardige smaken van het blad behouden blijven en de groene kleur behouden blijft.

Nadat de bladeren gestoomd zijn, ondergaan ze een gecontroleerd droogproces. De theebladeren hebben aanvankelijk een vochtpercentage van ongeveer 70%, maar dit moet worden teruggebracht tot 4-7% om goed te kunnen trekken. Als dit droogproces te snel gebeurt, dat wil zeggen op een te hoge temperatuur, zullen de bladeren "roosteren" en dit zal de smaak beïnvloeden. In plaats daarvan worden de shincha bladeren langzaam gedroogd in een reeks ovens en op lopende banden.

Vlak voordat de shincha-thee bladeren volledig gedroogd zijn, worden ze in deze naaldvormen gerold. Dit gebeurt wanneer de bladeren nog een beetje vocht bevatten en nog steeds buigzaam zijn. De bladvormen zijn niet zo strak als een Gyokuro , maar meer op het niveau van een Sencha . Zodra de uiteindelijke vorm is bereikt, worden de shincha groene thee bladeren nogmaals gedroogd en verpakt.

Het groeiproces van Japanse groene thee kent veel verschillende antwoorden. Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt, dus dachten we eraan om een lijst samen te stellen met alle verschillende groeimethoden. Als u geïnteresseerd bent, nodigen we u uit om het artikel te lezen: 👉 hoe wordt thee gemaakt? Volledige uitleg door thee-experts

Hoe smaakt shincha? 

De smaken van shincha-thee kunnen worden omschreven als scherp en hartig, maar er zit ook een zoete smaak in de thee. De scherpte komt van de catechines in de thee, en de zoete en hartige smaken zijn te danken aan de theanine. De smaak van shincha-thee is vrij complex, met deze zachtere en zoetere tonen die de scherpe of licht wrange tonen bestrijden. Elke slok van deze thee is een beetje anders, wat leidt tot een verrijkende smaakervaring.

Wat is het verschil tussen Shincha-thee en Sencha Als ze allebei van de eerste plukthee worden gemaakt? 

met shincha, De prioriteit is om vers en vroeg te zijn, terwijl andere soorten Sencha worden in de loop van de tijd gemengd om het gewenste smaakprofiel te bereiken. Terwijl de shincha direct verpakt en verkocht kan worden, hebben andere theesoorten tijd nodig om beoordeeld en gemengd te worden door de Chajin of theemeester.

Daardoor zal een shincha groene thee geproduceerd door een boer elk jaar anders smaken, terwijl een Sencha zullen min of meer hetzelfde smaken. Als je een specifiek smaakprofiel wilt, kies dan voor de Sencha later in het jaar, maar als je elk jaar een nieuwe seizoenssmaak wilt, probeer dan eens shincha groene thee.

Of je nu nieuw bent in Sencha , of je drinkt het al een tijdje, dan nodig ik je graag uit om het artikel te lezen 👉 Alles wat u moet weten over  Sencha . Je ontdekt het geheim van deze superieure groene thee. 

Wanneer is Shincha Groene Thee verkrijgbaar?

Als je de nieuwste oogst van shincha, wilt hebben, zul je moeten wachten tot het late voorjaar. Hoewel de shincha-thee in april of mei wordt geoogst, duurt het nog even voordat deze is verpakt en verzonden. Het goede nieuws is dat de thee lang houdbaar is, dus je kunt gemakkelijk van de oogst van vorig jaar genieten totdat de oogst van dit jaar klaar is!

Hoe Shincha Thee te zetten

brouwen shincha-thee is vergelijkbaar met elke andere soort Sencha . Volg deze korte handleiding en je kunt in een mum van tijd shincha groene thee als een pro bereiden!

Instructies voor het zetten van Shincha 

  • Stap 1: Voeg 5 gram shincha-thee toe aan een theepot. Wij raden hiervoor de zwarte Kyusu-theepot aan

  • Stap 2: Giet er 150 ml warm water van ongeveer 71 graden Celsius bij. Heter water zorgt voor sterkere thee, maar verwijdert meer bitterheid.

  • Stap 3: Laat de shincha-thee blaadjes 1 minuut ongestoord in de theepot staan.

  • Stap 4: Giet je shincha-thee eruit en geniet ervan! Het ingebouwde zeefje in de kyusu-theepot scheidt de blaadjes automatisch, zodat ze niet in je kopje terechtkomen!

Hoe maak je shincha-thee lekker?

Er zijn 11 gouden regels om te volgen als je de perfecte shincha-thee of andere groene thee wilt zetten. Als je meer wilt weten over deze regels, raden we je aan het artikel te lezen 👉 hoe je groene thee lekker laat smaken uitgelegd door thee-experts

10 gouden regels om te respecteren als je de perfecte Shincha wilt maken:

  1. Koop Shincha van betere kwaliteit
  2. Gebruik het juiste theeservies
  3. Laat kort trekken
  4. Let op de watertemperatuur
  5. Wees voorzichtig met smaakmakers
  6. Zet je Shincha koud
  7. Een heerlijke Shincha kiezen
  8. Zet Shincha op de juiste manier en hij zal lekker smaken
  9. Verbeter de bitterheid van Shincha
  10. Kies de lekkerste Shincha

Is Shincha Hojicha Bestaat dat? 

Er is een reden waarom shincha Hojicha bestaat niet. Hojicha wordt normaal gesproken gemaakt van de oudere bladeren en stengels van de theeplant. Er gaat zoveel werk zitten in de productie van theesoorten zoals shincha en Gyokuro En veel van dat werk wordt tijdens het roosteren overgeslagen. Natuurlijk kun je je eigen shincha roosteren. Hojicha thuis, maar dit wordt niet aanbevolen. Een goede shincha groene thee is een ode aan deze lichtzure, plantaardige smaken en deze kunnen verloren gaan wanneer de bladeren worden geroosterd.

 

Voordelen van shincha-thee

Wat zijn de voordelen van shincha-thee?

Er is een lange lijst met Voordelen van shincha-thee, maar we kunnen de voordelen die voor alle andere soorten groene thee gelden, overslaan. Omdat shincha gemaakt wordt van de jongste spruiten van de theeplant en vanaf de eerste oogst, zijn er bepaalde Voordelen van shincha-thee die niet van toepassing zijn op andere soorten thee. 

 

Voedingsstoffen

In de winter krijgt de theeplant rust en kan hij in deze tijd voedingsstoffen uit de grond opnemen. Deze voedingsstoffen komen vervolgens in het voorjaar vrij in de eerste scheuten, die vervolgens worden gebruikt om shincha-thee te maken. De theeplant kan vervolgens nog 2-3 keer per jaar worden geoogst, maar omdat de rustperiode korter is, zijn de voedingsstoffen meer verdund.

Hogere theanine

Onder de vele Voordelen van shincha-thee zijn een hoger theaninegehalte, meer cafeïne en antioxidanten. Als je echt een krachtpatser aan voedingsstoffen wilt, kun je het beste kiezen voor een shincha-thee in plaats van thee gemaakt van de tweede oogst of van de oudere theebladeren.

Wat zijn de beste shincha-thee?

Shincha Asanoka Kabuse

De Shincha Asanoka Kabuse is de feerste thee die in het voorjaar wordt geoogst. Deze wordt gemaakt van de bovenste bladeren van de theeplant, die rijker zijn aan voedingsstoffen en zachter van smaak.

Na Gyokuro , Kabusecha wordt beschouwd als de meest gewilde bladthee in Japan. Deze thee is langer in de schaduw gezet, waardoor de bitterheid afneemt en de zoetheid toeneemt. De thee heeft een aangename lichte zoetheid en een goed uitgebalanceerde umami-smaak. 

Nuruki Shincha

De Sencha shincha nuruki Thee komt uit Zuid-Japan, op het eiland Kyushu. Shincha is een van de meest gewaardeerde theeën in Japan, omdat het gemaakt wordt van de bovenste bladeren van de theeplant en het de eerste thee is die geoogst wordt. Dit maakt de thee niet alleen van uitzonderlijk hoge kwaliteit, maar het is ook de eerste thee die van elke oogst beschikbaar is. Hierdoor wachten mensen in Japan het hele jaar om deze zeer bijzondere thee te proeven. De Shincha van Nuruki is ongelooflijk zoet en zacht. De thee heeft een prachtige jadegroene kleur en is vrij vol met een volle smaak. Deze thee verandert in een lichte zoete maïsnoot bij de tweede en derde zetbeurt, en het is echt een lichte, zoete en aangename thee voor zowel beginners als theemeesters.

Waar kan ik Shincha Groene Thee kopen?

Als u op zoek bent naar Japanse groene thee,  Nio Teas  is de online winkel voor jou. We bouwen het grootste online verkoopplatform ter wereld voor kleine Japanse boeren. En ja, we verkopen Shincha 🍃 

Terug naar blog

2 reacties

I have been drinking green tea for many years. I have found the perfect tea for me.
Shincha tea!

Abbey

I have been a green tea fan for many years.
Shincha is the tea ! I have found it!

Abbey

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4