Wat is matcha? 🤔
Het is een uniek groene thee poeder dat al eeuwenlang in Japan wordt gebruikt.
In tegenstelling tot traditionele thee wordt matcha gemaakt door het hele theeblad tot een fijn poeder te vermalen, waardoor je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit maakt matcha een geconcentreerde bron van antioxidanten en andere heilzame stoffen.
In deze gids verkennen we de wereld van matcha, van de geschiedenis en productie tot hoe je er op verschillende manieren van kunt genieten.
Dat gezegd hebbende, laten we meer leren over matcha!
Wat is matcha-thee?
Laten we onze zoektocht naar matcha-thee beginnen met een eenvoudige definitie van termen.
Wees je ervan bewust dat de letterlijke definitie van matcha niet eens in de buurt komt van hoeveel het betekent voor theeliefhebbers over de hele wereld.
In de volgende paragrafen zullen we deze concepten in de praktijk brengen en de bredere wereld van matcha-thee verkennen!
definitie
Matcha betekent letterlijk "gemalen thee", omdat het gemaakt wordt van groene theebladeren die tot een fijn poeder zijn vermalen. Terwijl de meeste groene theeën in water worden getrokken, wordt matcha direct met water gemengd met een bamboegarde of chasen.
De definitie van matcha kan echter op verschillende manieren worden uitgelegd. Het is een drankje, een traditie en zelfs een spirituele praktijk. Afhankelijk van wie je bent, kan de definitie van wat matcha is verschillen.
In dit artikel beginnen we met een korte definitie van matcha-thee, waarna we de fijnere details van matcha verkennen, zoals hoe het wordt geteeld, hoe het wordt bereid en hoe het smaakt.
Matcha-documentaire
Als je meer wilt weten over deze thee, bekijk dan hier onze YouTube-video die er alles over uitlegt! Hier beantwoorden we niet alleen de vraag wat matcha groene thee is, maar laten we je ook zien waar het vandaan komt, hoe het wordt verbouwd en hoe je het bereidt!
De geschiedenis van Matcha
Matcha heeft een lange en rijke geschiedenis die vele eeuwen teruggaat. Hoewel bladthee nu de populairste manier is om groene thee te drinken in Japan, was dat niet altijd zo.
Chinese monniken
In de Tang-dynastie bewaarden Chinese monniken een blok geperste theebladeren, maalden deze tot poeder en mengden dit met water.
Dit kan worden beschouwd als een primitieve vorm van matcha, maar om de heerlijke groene drank te worden die we vandaag de dag kennen, moest het eerst zijn weg naar Japan vinden.
Verspreiding van het boeddhisme in Japan
De Japanse monniken reisden vaak naar China om van de Chinese monniken over het boeddhisme te leren. Naast kennis en inzichten brachten ze ook thee mee terug.
Ze ontdekten dat dit hen wakker en gefocust hield tijdens lange meditaties. Natuurlijk weten we nu dat dit vooral te danken is aan de cafeïne, die de adenosinereceptoren blokkeert en ervoor zorgt dat je je minder moe voelt.
Een monnik genaamd Eisai
Uiteindelijk bracht een monnik genaamd Eisai in 1191 theezaden mee uit China en plantte ze op het terrein van de Kozanji-tempel, vlakbij Kyoto. Hier werd voor het eerst thee verbouwd en het eindresultaat kan met recht een Japanse groene thee worden genoemd.
Na verloop van tijd vond de thee zijn weg van de boeddhistische tempels naar de paleizen en uiteindelijk naar de huizen van gewone mensen in het hele land. Door deze reis verwierf matcha een vaste plaats in de Japanse cultuur en begon het te transformeren.
Matcha wordt een internationale superster

Omdat matcha een poederthee is, kan het met vrijwel alles worden gemengd. Dit feit, in combinatie met de voortdurende automatisering van de Japanse thee-industrie, heeft matcha internationale faam bezorgd. Je ziet het nu in alles, van ijs tot KitKats.
Veel mensen ervaren hun eerste matcha-ervaring met een matcha latte of een matchadessert zoals een Matcha-tiramisu. Hoewel deze matcha-lekkernijen een goede manier zijn om mensen kennis te laten maken met de wereld van matcha, is deze thee veel meer dan alleen een smaakmaker. In de rest van dit artikel zullen we het hebben over matcha in zijn ware vorm, zorgvuldig geproduceerd en direct met water gemengd.
Smaak van Matcha
We noemden de term "matcha-smaak" in het vorige gedeelte, maar wat betekent dit? Matcha kan op verschillende manieren worden beschreven, en we gaan proberen die te beantwoorden. hoe smaakt matcha.
Net als andere Japanse groene theeën wordt matcha beschreven als een "gestoomde groente"-smaak, die voortkomt uit het feit dat het gemaakt wordt van gestoomde theebladeren. Je kunt smaaktonen horen zoals babyspinazie, edamame en zelfs zeewier. Deze smaken passen goed bij verschillende soorten Japanse gerechten.
Omdat matcha niet wordt getrokken, maar direct met water wordt gemengd, is de smaak veel intenser. Het wordt bijna een rijkere en vollere versie van Japanse groene thee. Bovendien ontstaat er, wanneer het goed wordt geklopt, een mooi licht schuim, wat de drinkervaring kan verbeteren. Hier krijg je meer van die melkachtige smaaktonen zoals kokosmelk of cashewnoten.
Kwaliteiten
Waar matcha van gemaakt wordt, hangt af van de soort kwaliteit.
Er zijn een paar basissoorten matcha, die worden onderverdeeld op basis van hun beoogde gebruik. Laten we ze allemaal bespreken en proberen te leren waar matcha van gemaakt is.
Eerste oogst, ceremoniële kwaliteit
Dit is de hoogste kwaliteit matcha, bedoeld voor speciale theeceremonies, maar het wordt ook steeds populairder bij theeliefhebbers om thuis te bereiden.
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de thee gemaakt van de eerste oogst van de matchaplanten en heeft deze doorgaans de groenste kleur, het hoogste voedingsprofiel en de zachtste smaak. De meeste matcha-thee die we aanbieden, is van de eerste oogst, ceremoniële kwaliteit.
Wist je dat er een aantal technieken zijn om goede matcha van slechte te onderscheiden aan de hand van de matchakleuren??
Reguliere ceremoniële kwaliteit
Dit is een budgetvriendelijkere optie om pure matcha te drinken. Deze matcha is zacht genoeg om puur te drinken, maar kan ook gemaakt worden van latere oogsten om kosten te besparen. De boer zal de theeplanten nog steeds beschaduwen, de stelen verwijderen en de bladeren zorgvuldig malen tot een superfijn groen poeder.
Latte Kwaliteit
Waar wordt matchapoeder van gemaakt als het voor lattes wordt gebruikt? Meestal worden een paar stappen overgeslagen om een goedkopere matcha te produceren die dagelijks gedronken kan worden en gemengd kan worden met melk en suiker.
Deze matcha heeft mogelijk geen stelen verwijderd, kan gemaakt zijn van latere oogsten, minder lang in de schaduw hebben gelegen, of al het bovenstaande.
De smaak is iets te sterk om puur te drinken, maar het is de perfecte aanvulling op melk en suiker. Onze latte matcha komt van meneer Masuda in Shizuoka en wordt gemaakt van de latere theeoogst, geteeld zonder pesticiden of chemicaliën.
Kook-/culinaire kwaliteit
Ten slotte, waar wordt matcha van gemaakt als het wordt gebruikt in desserts en gebak? De laagste kwaliteit matchapoeder wordt culinaire matcha genoemd en zoals de naam al doet vermoeden, is het bruikbaar voor allerlei culinaire creaties.
kun je matcha drinken om te bakken? Hoewel het technisch gezien eetbaar is, zal het puur drinken ervan resulteren in een extreem bittere smaak!
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze matcha's bedoeld om met andere ingrediënten te worden gemengd om allerlei culinaire lekkernijen te creëren, zoals matcha-ijs, matcha cakes, matcha-cheesecake of matcha basque cheesecake, matcha koekjes of matcha koekjes.
productie
In onze volgende zoektocht naar matcha zullen we het hebben over hoe matcha wordt geproduceerd.
Zoals we in het geschiedenisgedeelte al zeiden, heeft matcha in de loop der tijd een transformatie ondergaan. Van iets dat monniken gebruikten tijdens meditatie, is het uitgegroeid tot een drankje waar mensen over de hele wereld van konden genieten.
Volledig productieproces
Laten we het hebben over hoe wordt matcha gemaakt. We gaan het productieproces stap voor stap doornemen, zodat je niets mist. Laten we beginnen.
#1 Cover de theeplanten
Eerst bedekt de boer de theeplanten met een speciaal soort net om de zon te weren. Dit gebeurt 3 weken voor de oogst, om te voorkomen dat de thee aan zonlicht wordt blootgesteld. Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, zet deze theanine om in catechines, wat een bittere smaak kan veroorzaken.
#2 Oogst
Zodra het schaduwproces is voltooid, is het tijd om de thee te oogsten! Belangrijk hierbij is dat de boeren alleen de bovenste 3 scheuten van de theeplant plukken. Deze jonge scheuten zijn het meest gewild, met de meeste voedingsstoffen en de zoetste smaak.
#3 Stomen
Nadat de bladeren zijn geselecteerd, worden ze verzameld om te worden gestoomd. Dit deactiveert de enzymen die oxidatie veroorzaken en voorkomt dat de matcha in zwarte thee verandert. Matcha is een groene thee en is, net als andere groene theeën, volledig ongeoxideerd, waardoor de groene kleur en de frisse, levendige smaak behouden blijven.
#4 De stelen worden verwijderd
De bladeren die voor matcha worden gebruikt, worden op een vergelijkbare manier verwerkt als andere soorten Japanse groene thee, maar met één groot verschil: de stelen worden verwijderd. Deze stelen zijn niet zo goed te malen en doen afbreuk aan de zoete en rijke smaak van de matcha. Zodra de stelen van de bladeren zijn verwijderd, worden ze "tencha" genoemd en zijn ze nog maar één stap verwijderd van matcha!
#5 De tencha wordt tot fijn poeder vermalen
Tot slot worden de tenchabladeren in een grote granieten molen tot fijn poeder vermalen. Deze stenen molen heeft een groot netwerk van groeven die de theebladeren naar buiten duwen terwijl ze tot een steeds fijner poeder worden vermalen. Deze grote machines hebben een heel uur nodig om slechts 50 gram van dit kostbare groene poeder te produceren.
Ook de thee zelf onderging een transformatie, toen boeren begonnen te experimenteren met verschillende methoden, zoals schaduwen, om de smaak te verbeteren.
Oogstseizoen

Matcha wordt meestal voor het eerst geoogst in de lente, eind maart of begin april, afhankelijk van het weer en de teeltregio. Als de boer een goedkopere matcha wil produceren, gebruikt hij de bladeren van de latere oogsten.
De eerste scheuten die in de lente opkomen, zijn het rijkst aan voedingsstoffen. Dit komt doordat de theeplant de hele winter de tijd heeft gehad om voedingsstoffen uit de grond op te nemen en deze in één keer aan de scheuten af te geven.
De thee kan vervolgens nog tot drie keer per jaar worden geoogst, maar de kwaliteit van de thee zal elke keer minder zijn. De laatste oogst vindt plaats in oktober, Aki Bancha of herfstoogst genaamd, en dit is de goedkoopste thee die de boer dat jaar produceert.
Locatie van de matchaproductie

Hoewel er ook buiten Japan matchathee wordt geproduceerd, worden alle hoogwaardige matcha's gemaakt in een handvol teeltgebieden in Japan. Deze teeltgebieden hebben een trotse traditie in het produceren van premium matchathee die honderden jaren teruggaat. Laten we er een paar verkennen!
Uji
Vanwege de rijke geschiedenis van matchaproductie is het gebied rond Kyoto momenteel de beroemdste regio voor de productie van matchathee. Uji is misschien wel de beroemdste van allemaal, met toeristen van over de hele wereld die hier theeceremonies bijwonen en allerlei matcha-achtige lekkernijen proeven. Hoewel dit allemaal leuk is, Uji is een serieuze theeproducerende regio, waar enkele van 's werelds beste matcha vandaan komen.
Wazuka
Iets ten zuidoosten van Uji ligt Wazuka, een veel minder bekend gebied dat behoorlijk wat premium matcha-thee produceert. Hoewel de naam Uji een hoger prijskaartje heeft, kun je in Wazuka vaak vergelijkbare matcha-thee vinden zonder de hoge prijs.
Kagoshima
Een heel eind verderop ligt Kagoshima, in het uiterste zuiden van Japan. Dit is de op één na grootste theeproducerende regio van Japan. Dankzij het milde klimaat, de rijke en vruchtbare grond en de overvloedige regenval kan het veel meer verschillende soorten theeplanten of cultivars herbergen. Sommige van deze theeplantvariëteiten zijn veel zachter en zoeter van smaak, waardoor ze perfect zijn voor matcha. Hoewel deze delicate theecultivars in het noorden gemakkelijk door de vorst worden aangetast, voelen ze zich helemaal thuis in dit subtropische paradijs!
voordelen
De smaak en geschiedenis van matcha zijn geweldig, maar velen van jullie vragen zich waarschijnlijk af, waar is matcha-thee goed voor?? Er zijn veel verschillende gezondheidsvoordelen matcha-theesoorten, en die hebben allemaal te maken met de aanwezigheid van cafeïne, theanine, antioxidanten en meer. Laten we beginnen met de lijst met waar matcha-groene thee goed voor is.
#1 Energie
Geeft matcha je energie? Heel veel! Matcha-thee bevat veel cafeïne, maar in tegenstelling tot koffie zul je later op de dag niet zo'n enorme dip ervaren. Matchadrinkers melden een langer aanhoudende 'kalm-alert' energie gedurende de dag.
#2 Ondersteuning van het immuunsysteem
De catechines in groene thee blijken verkoudheid en griep op afstand te houden en de symptomen te verminderen.
#3 Stress en angst
De l-theanine in matcha kan een kalmerend effect op de hersenen hebben en tot minder stress leiden.
#4 Veroudering vertragen
De antioxidanten in groene thee zoals matcha verminderen de schade door vrije radicalen, wat op den duur tot verouderingsverschijnselen leidt.
#5 Gewichtsverlies
Groene thee zoals matcha blijkt de stofwisseling en vetverbranding te stimuleren in combinatie met zelfs matige lichaamsbeweging
#6 Verbeterde hartgezondheid
Groene thee zoals matcha blijkt het totale cholesterolgehalte en het "slechte" LDL-cholesterolgehalte te verlagen, evenals triglyceriden
#7 10 keer zoveel antioxidanten als gewone groene thee
Wanneer je matcha-thee drinkt, krijg je 10 keer zoveel antioxidanten binnen als gewone groene thee, voornamelijk omdat je simpelweg meer van het blad drinkt. Je krijgt ook meer cafeïne en theanine binnen, daarom gebruiken veel mensen matcha om hen te helpenVervang 's ochtends koffie.
#8 Extra voedingsstoffen
Als je kijkt waar matcha goed voor is, zul je een thema ontdekken: de hoge aanwezigheid van verschillende voedingsstoffen. Dit komt deels door het zorgvuldige productieproces van deze thee, maar vooral doordat de thee direct met water wordt gemengd in plaats van getrokken. Dit betekent dat je het hele blad consumeert in plaats van alleen een extract.
Matcha theeservies en accessoires
Nu je weet wat matcha-thee is, laten we het hebben over hoe je het bereidt! Eerst geven we je een basislijst met benodigdheden en vervolgens laten we je zien hoe je thuis een heerlijke kom matcha kunt zetten. Aan de slag!
Garde
Dit is de beroemde Chasen die gebruikt wordt om matcha te kloppen in de Japanse theeceremonie. Hij is uit één stuk bamboe gesneden en de 100 kleine borstelharen bewegen door het water om de thee te beluchten. Dit zorgt voor een gladdere textuur en een romigere smaak.
Wil je matcha maken, maar heb je geen garde in huis? Wij hebben de oplossing! Lees zeker ons artikel 👉 Hoe maak je matcha-thee zonder garde? om de meest schuimende matcha mogelijk te maken!
En als het niet schuimt, is dat een groot probleem, maar we hebben ook de oplossingen in ons artikel. 👉 hoe maak je matcha-schuim
Chawan
Dit is de kleikom die gebruikt wordt bij de Japanse theeceremonie. De kom heeft meestal een meer cilindrisch ontwerp met steilere randen, waardoor je de matcha makkelijker kunt kloppen zonder te morsen. De brede basis geeft je ook meer ruimte om de matcha op te kloppen. Tot slot houdt de dikke klei de warmte vast, dus als je de theekom van tevoren verwarmt, blijft je matcha langer warm.
Zifter
Heb je een Matcha zeef nodig? Een echte aanrader! Dit is een handige extra tool die echt een verschil maakt in de matcha. Omdat matcha van zo'n fijn poeder wordt gemaakt, kan het klonteren door de luchtvochtigheid. Om deze klonten te verwijderen, hoeft u alleen maar het matchapoeder door een zeef te halen voordat u de thee zet. Dit zorgt ervoor dat het matchapoeder zich gelijkmatiger met het water vermengt.
De Chashaku bamboelepel
De Chashaku is een ander handig hulpmiddel bij het maken van matcha. Deze bamboelepel is ook uit één stuk bamboe gesneden en is ontworpen als perfect hulpmiddel om matchapoeder te scheppen. Hij heeft een meer verticaal ontwerp, waardoor u hem gemakkelijker in het matchablik kunt dopen om het poeder te pakken. Hij is ook goed te gebruiken als afmeetinstrument. Tijdens de theeceremonie ziet u de theemeester twee flinke schepjes poeder met de chashaku per kom matchathee nemen.
cafeïnegehalte
De Het cafeïnegehalte van matcha is vrij hoog dankzij het unieke productieproces. De kleuring van de thee, de selectie van de jongere blaadjes, het verwijderen van de steeltjes en het vermalen van het poeder dragen allemaal bij aan een hoger cafeïnegehalte.
Een premium matcha bevat 34 mg cafeïne per gram en een matcha van mindere kwaliteit de helft daarvan. Dit betekent dat een gemiddelde kom matcha van 100 ml, gemaakt met 2 gram poeder, 68 mg cafeïne bevat. Als je een grote kop matcha zet met 4 gram poeder, krijg je 136 mg cafeïne binnen, wat aanzienlijk meer is dan koffie.
Maak je je zorgen dat je te veel matcha drinkt? Lees dan zeker ons artikel 👉 WWat gebeurt er als je te veel matcha drinkt?
Kopen en bewaren
Nu we weten wat matcha is en hoe je het maakt, laten we het hebben over waar je het kunt kopen en hoe je het kunt bewaren. Wil je hoogwaardige matcha groene thee, geproduceerd zonder chemicaliën of pesticiden, dan is het belangrijk om de boer te kennen die de thee heeft geproduceerd. Daarom vermelden al onze matcha theeën de naam van de boer die de thee heeft verbouwd en de regio waar deze is geproduceerd. Wij vinden het belangrijk om mensen precies te laten zien waar hun thee vandaan komt en als je ons wilt steunen in onze missie, stellen we het zeer op prijs als je een aantal theeën bestelt.
Het bewaren van matcha is erg belangrijk om deze te beschermen tegen licht, warmte en vocht. Matcha is verreweg de meest gevoelige theesoort en je kunt hem het beste in een luchtdicht metalen blik bewaren op een koele, donkere plaats. Je kunt je matchablik ook in de koelkast bewaren om het droog en koel te houden tot je het gaat gebruiken. Zodra je het matchablik hebt geopend, kun je het het beste binnen een maand of zo gebruiken.
Waarom is ceremoniële matcha zo duur?
Er zijn veel redenen waarom ceremoniële matcha een luxueuzer product is vergeleken met latte of kookmatcha.
Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, raden wij u aan ons artikel te lezen 👉 Waarom is matcha zo duur? Uitleg van experts
Om u tijd te besparen, volgt hier een korte samenvatting van de 11 redenen waarom ceremoniële matcha duur is :
- Matcha groeit alleen op specifieke geografische locaties
- De eerste oogst vindt slechts één keer per jaar plaats
- Extra personeel om de planten te beschaduwen
- Er moeten netten worden aangeschaft en er moet een steiger worden gebouwd
- De plant moet 3 weken zonder zonlicht overleven
- Handmatig plukproces
- Zorgvuldige selectie van de bladeren
- De stelen en nerven van de theebladeren worden verwijderd
- Thee wordt gemalen met zeer dure apparatuur
- Het kostbare poeder moet perfect worden verpakt
- De vraag is groter dan het aanbod
Waar kan ik de beste matcha vinden?
De beste manier om matcha te verkrijgen is rechtstreeks bij de boer kopen. Hoewel we begrijpen dat niet iedereen Japans spreekt, honderden theeën proeft en naar Japan vliegt, nemen wij het zware werk voor u uit handen. We laten u informatie zien over alle boeren waarmee we samenwerken en we bemoeien ons niet met de thee nadat de boeren deze hebben verpakt. Authentieke Japanse groene thee direct bij u thuisbezorgd!