hoe je matcha lekker laat smaken is een vraag die we vaak krijgen. Omdat er zoveel verschillende strategieĂ«n zijn om een lekkerdere kom matcha te maken, hebben we besloten ze allemaal in één lange lijst te zetten. Â
Dus hoe maak je matcha lekker?

Heb je ooit een kom matcha gemaakt die niet zo lekker smaakte, ondanks dat je de zetrichtlijnen volgde?
Sommige matcha groene theepoeder smaakt gewoon niet zo lekker. Hoe dan ook, komt het doordat je echt niet aan de smaak kunt wennen, of omdat de kwaliteit van de thee niet aan je verwachtingen voldoet, of omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken?
Wat de reden ook is, je kunt de smaak verbeteren en elke matcha beter laten smaken. Maak je klaar om je innerlijke theemeester te ontketenen met deze gids over hoe je matcha lekker laat smaken.
Begin met ceremoniële matcha, niet met matcha van kookkwaliteit
Het belangrijkste als het gaat om hoe je matcha lekker laat smaken is om te kiezen voor de eerste oogst, ceremoniĂ«le matcha. matcha groene thee latte kan geweldig zijn als je de thee combineert met havermelk, maar als je het puur met water drinkt, wil je echt voor de goede kwaliteit gaan.Â
Voor wie voor het eerst matcha drinkt, raden we aan om te kiezen voor een Okumidori matcha zoals de noike matcha. Hoewel de meeste matcha-theesoorten gemaakt worden van de Yabukita-cultivar, kan deze thee een beetje bitter zijn voor wie voor het eerst thee drinkt. Daarom raden we aan om te kiezen voor de veel zachtere Okumidori-cultivar.Â
De Okumidori-cultivar is over het algemeen lastiger te produceren, dus deze is eigenlijk alleen geschikt voor premium matcha en Gyokuro . Hoewel de meeste Okumidori-matcha's vrij duur zijn, vonden we een kleine boer buiten Kyoto die een echt geweldige matcha produceert voor een betaalbare prijs, perfect voor beginners. De Noike matcha is zachter en minder bitter dan de meeste matcha's, maar heeft toch een redelijk prijskaartje. Dit is een geweldige matcha om mee te beginnen als je van plan bent de matcha puur te drinken.
Matcha van ceremoniële kwaliteit
Matcha van ceremoniële kwaliteit is matcha die bedoeld is om puur te worden gedronken, zonder zoetstoffen. Als je je afvraagt hoe je matcha lekker laat smaken, Het belangrijkste is om een matcha zoals deze te kiezen. Deze matcha heeft een natuurlijke zoetheid, die wordt geperfectioneerd tijdens een lang en zorgvuldig productieproces. Het is mogelijk om van goed poeder slechte matcha-thee te maken, maar het is niet mogelijk om van slecht poeder goede matcha-thee te maken, dus zorg ervoor dat je met goede matcha begint.
Matcha van lattekwaliteit
Matcha van lattekwaliteit is de volgende stap na ceremoniĂ«le matcha. Tijdens de productie van deze matcha-thee worden bepaalde stappen uit het productieproces van ceremoniĂ«le matcha overgeslagen. Zo kan er bijvoorbeeld een latere oogst theebladeren worden gebruikt, waardoor de smaak iets bitterder is en het voedingsgehalte iets lager. Dit is geen probleem als je van plan bent matcha lattes te maken, aangezien je dan melk en suiker aan de thee toevoegt. Hoewel dit als matcha van mindere kwaliteit wordt beschouwd, is het toch belangrijk om matcha te telen zonder pesticiden. Daarom zijn alle matcha's die we aanbieden biologisch geteeld, zelfs de matcha's die bedoeld zijn voor lattes.Â
Als je het probeert uit te zoeken hoe je matcha lekker laat smaken gewoon, dan zul je voor een ceremoniĂ«le matcha moeten gaan. Als je van plan bent er melk en suiker aan toe te voegen, is matcha van lattekwaliteit prima!Â
Matcha van kookkwaliteit
Matcha van kookkwaliteit, of culinaire matcha zoals het ook wel wordt genoemd, is de laagste categorie op de matcha-totempaal. Deze matcha wordt gemaakt van latere oogsten, oudere bladeren en kan ook stengels bevatten. De thee zal extreem bitter zijn als je hem puur probeert te drinken, dus het is eigenlijk alleen acceptabel als je van plan bent om er veel andere ingrediĂ«nten aan toe te voegen. Dit is precies wat je doet als je dingen bakt zoals matcha brownies of matcha koekjes, dus deze culinaire matcha is geschikt voor dat soort dingen. Tijdens het bakken verbruik je ook veel matchapoeder, dus je kunt het beste een goedkoop poeder kiezen.Â
Zeef en breek altijd de klontjes

De tweede tip om matcha lekker te laten smaken, is het zeven van het poeder. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het kan een groot verschil maken. Matchapoeder is erg gevoelig voor vochtigheid, dus zodra het wordt geopend, begint het klontjes te vormen.Â
Hoewel deze klontjes de kwaliteit van de matcha niet aantasten, mengen ze zich niet goed met het water en kunnen ze de drinkervaring minder aangenaam maken. Het poeder moet gelijkmatig in het water worden gemengd, zodat elke slok dezelfde consistentie heeft. De eenvoudige manier om dit te verhelpen, is door het poeder vlak voordat je je kom thee zet door een zeef te halen. Dit zorgt voor een fijn poeder op de bodem van de kom en zorgt ervoor dat je de thee veel gemakkelijker kunt mengen.
Gebruik minder waterÂ
De derde tip in onze gids over hoe je matcha lekker laat smaken is om een hogere verhouding matchapoeder en water te gebruiken. Net als bij het zetten van bladthee, wil je dat de smaak van de matcha in een kom zeer geconcentreerd is. We raden doorgaans aan om 2 gram poeder en 100 ml water te gebruiken, maar je kunt later altijd meer water toevoegen als de smaak te sterk is.Â
Deze hoge verhouding poeder/water is ook belangrijk voor het schuim, maar daar komen we later op terug. Het belangrijkste voor nu is dat je 2 gram poeder, 100 ml water en een temperatuur tussen 71 en 79 graden Celsius gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke matcha krijgt die niet te waterig smaakt.Â
Lagere watertemperatuurÂ
Hoewel matcha minder gevoelig is voor de watertemperatuur in vergelijking met losse thee, werkt het nog steeds het beste tussen 71 en 79 graden Celsius. Als de watertemperatuur te hoog is, wordt de matcha erg bitter. Dit is een van de redenen waarom veel mensen matcha extreem bitter vinden. Als je kokend water gebruikt, onttrek je meer catechines aan de matchadeeltjes en krijg je een bitterdere thee. Om deze reden is het belangrijk om hoe je matcha lekker laat smaken water met een lagere temperatuur te gebruiken.
Gebruik de juiste garde

De volgende manier hoe je matcha lekker laat smaken is om de matcha garde of chasen. Dit is het gereedschap dat gebruikt wordt tijdens de Japanse theeceremonie, en hoewel het honderden jaren oud is, is het nog steeds het beste gereedschap om deze prachtige schuimkommen matcha te maken.Â
De garde is gemaakt van één stuk bamboe, en de 100 borstelharen bewegen door het water om de thee te beluchten, waardoor er een mooi schuim bovenop ontstaat. Dit schuim zorgt er niet alleen voor dat de thee er mooi uitziet, maar ook een zachtere en romigere smaak krijgt. Als je deze niet in huis hebt, is een melkopschuimer de beste optie. Als je geen van beide in huis hebt, is het laatste redmiddel om de thee in een pot te schudden om hem te mengen.Â
Dit werkt goed om schuim te creëren, maar het nadeel is dat de matcha niet zo gemakkelijk mengt en klontjes kan vormen die je drinkervaring kunnen beïnvloeden. Het is het beste om gewoon de bamboe theeklopper te pakken en te beginnen met oefenen. Zodra je er goed genoeg in bent, kun je vrienden uitnodigen om je eigen theeceremonie te organiseren.
Gebruik de juiste kom
Een andere tip is om je matcha te bereiden in een matcha kom. We zien soms mensen hun matcha in een glas kloppen, maar dit kan best lastig zijn omdat het glas niet zoveel ruimte biedt. De beste oplossing is om je thee in een kom te kloppen, dan heb je voldoende ruimte om de thee in deze bredere, zigzaggende bewegingen te kloppen.
 Als je echt serieus aan de slag wilt met matcha-thee, kun je kiezen voor de chawan of theekom. Dit is de kleikom die gebruikt wordt tijdens de theeceremonie en die een aantal verschillende voordelen heeft. Ten eerste zijn de randen van de kom hoger, waardoor de kans kleiner is dat je thee morst tijdens het mixen.Â
Bovendien houdt de zware klei de warmte beter vast, waardoor je matcha langer warm blijft. Tijdens de theeceremonie wordt deze kleikom van tevoren voorverwarmd, zodat deze geen warmte aan de matcha onttrekt. Op een koude dag kan het prettig zijn om iets warms zoals dit vast te houden terwijl je van je thee nipt. Dat is nog een voordeel van de chawan en het brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de vraag. hoe je matcha lekker laat smaken.
Klop in een M-W-vorm, maar roer niet.Â

De juiste techniek is erg belangrijk om matcha lekker te laten smaken.
Als je matcha ziet die door een expert is bereid, zie je een prachtig lichtgroen schuim bovenop, wat de thee een gladdere en romigere textuur geeft.
Dit wordt geperfectioneerd door de juiste kloptechniek. Als je zelf schuim wilt maken, kun je de garde het beste met je pols in snelle zigzagbewegingen bewegen.
Het kost wat tijd om dit te perfectioneren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zou je het bovenste schuim binnen enkele seconden naar beneden moeten kunnen krijgen.Â
Wees voorzichtig met het op smaak brengen van matcha.Â
Over het algemeen is het aan te raden om geen enkele smaak aan je matcha toe te voegen. Matcha heeft een zeer sterke smaak en kan botsen met veel additieven. Als je bijvoorbeeld cacaopoeder aan je matcha zou toevoegen, zouden de smaken echt niet goed samengaan.Â
Als je echt iets aan je matcha-thee moet toevoegen (wat we afraden), gebruik dan iets zoets en neutraals zoals witte chocolade en eet het er apart bij. Dit helpt de bitterheid te verzachten, zonder dat het de smaak van de thee beĂŻnvloedt. Â
Pro-tip om je zoetekauw te bevredigen: maak je eigen DIY matcha witte chocolade 🍫
Wees voorzichtig met het zoeten van matcha Â
Sommige mensen willen misschien stoppen met hoe je matcha lekker laat smaken en het gewoon volproppen met suiker. Dit doet afbreuk aan het nut van matcha-thee en je mist echt veel van de unieke smaken. Matcha heeft een zeer subtiele natuurlijke zoetheid en een frisse, plantaardige scherpte. Veel van deze nuances gaan verloren zodra je suiker toevoegt.
Zelfs als je matcha drinkt vanwege de gezondheidsvoordelen en niet vanwege de smaak, worden veel daarvan tenietgedaan door de suiker, dus het is het beste om het gewoon te vermijden.
Oefening
Natuurlijk is deze gids voor hoe je matcha lekker laat smakenzou niet compleet zijn zonder enige oefening. Dit heeft niet alleen betrekking op het kloppen van de thee, maar ook op al het andere. Na veel experimenteren zul je leren wat wel en niet werkt. Natuurlijk zul je onderweg vaak falen, maar dat hoort erbij! Met voldoende tijd zou je in staat moeten zijn om je eigen matchakommen te maken als een professional, en hoef je er niet eens veel over na te denken.Â
Wat zijn de stappen om matcha lekker te laten smaken?Â
Er zijn twee verschillende manieren om matcha te bereiden, die beide gebruikt kunnen worden in de Japanse theeceremonie. De eerste is gebruikelijker en dat is usucha of dunne thee. De tweede wordt gebruikt in speciale theeceremonies en dat is koicha of dikke matcha. Zodra je deze twee bereidingswijzen onder de knie hebt, kun je een aantal tips die je hebt geleerd in de praktijk brengen: hoe je matcha lekker laat smaken.Â
Usucha ("dunne thee") bereiden
- Stap 1: Plaats de zeef op een kom
- Stap 2: Voeg 1 theelepel matcha toe aan de zeefÂ
- Stap 3: Duw het poeder door de zeef om de klontjes te verwijderen
- Stap 4: Voeg net genoeg water toe aan de kom om een pasta te vormen (dit maakt het nog makkelijker om te controleren of er geen klontjes zijn)
- Stap 5: Voeg 60 ml water toe aan de kom (85 graden Celsius)
- Stap 6: Klop de thee. Begin met het schoonmaken van de zijkanten en klop vervolgens tot er schuim ontstaat.
Hoe Koicha ("dikke thee") bereiden
- Stap 1: Plaats de zeef op een kom
- Stap 2: Voeg 2 theelepels matcha toe aan de zeefÂ
- Stap 3: Duw het poeder door de zeef om de klontjes te verwijderen
- Stap 4: Voeg 60 ml water toe aan de kom (85 graden Celsius)
- Stap 5: Meng het poeder en het water in de kom tot een dikke pasta ontstaat. Zorg ervoor dat je de zijkanten van de kom volledig afschraapt.
- Stap 6: Drink de matchapasta
Een matcha kiezen

Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd, hebben we tientallen theeboeren ontmoet en honderden verschillende matcha-theesoorten geproefd. We hebben een lijst samengesteld met onze 21 favoriete matcha-theeën en deze samengevoegd in onze Matcha thee proefmonster. Deze theeën worden gemaakt in verschillende regio's, door verschillende boeren en van verschillende theeplantvariëteiten. Wil je je echt verdiepen in matcha en je smaakpapillen verbreden? Dan is dit dé plek.
Ik hoop dat jullie allemaal hebben genoten van dit artikel over hoe je matcha lekker laat smaken. Hopelijk hebben jullie nu alles wat je nodig hebt om thuis je eigen theeceremonies te creëren. Heb je vragen over matcha? Laat ze dan gerust achter in de reacties hieronder. Tot die tijd, tot de volgende keer.