Laten we het hebben over hoe maak je matcha-schuim. In dit artikel leggen we uit waarom je matcha niet schuimt, en geven we je ook een paar tips om je matcha-productie te verbeteren en thuis schuimige matcha te maken. 🍵🍃
Wat is matcha-schuim?
Een goed gemaakte matcha-thee vormt van nature schuim. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van het saponinegehalte en de aminozuren.
Sommige matcha produceert meer matcha-schuim dan andere, en dit wordt door veel matcha-drinkers beschouwd als een kwaliteitsindicator.
Waarom is matcha-schuim belangrijk?
Laten we eerst kort bespreken waarom je schuim op je matcha wilt. Dit schuim zorgt er niet alleen voor dat de matcha er mooi uitziet, het zorgt er ook voor dat de thee luchtiger wordt, waardoor deze een gladdere textuur en een romigere smaak krijgt. Een matcha van hoge kwaliteit zou bijna als een latte moeten smaken, zelfs zonder toevoeging van melk of suiker. Het schuim draagt bij aan dit effect door het een lichte en luchtige consistentie te geven. Hoewel we dit matchaschuim in veel van onze video's laten zien, vertellen veel mensen ons dat ze het thuis niet met hun eigen matcha kunnen namaken. Daarom wilden we een korte handleiding maken om uit te leggen wat er mis kan gaan.
Waarom je matcha niet schuimt - 5 redenen
Hoe maak je matchaschuim?
Als het gaat om hoe maak je matcha-schuim, Er zijn 5 belangrijke dingen waar je over na moet denken. Na het lezen van deze lijst weet je het Hoe maak je schuimige matcha zelf zonder problemen!

1. Zorg voor het juiste gereedschap
Voordat je het vraagt hoe maak je matcha-schuim, zorg ervoor dat je al het juiste gereedschap hebt. Het belangrijkste gereedschap voor het maken van een matcha-schuim de matcha garde, chasen of bamboegarde. Dit gereedschap is gemaakt uit één stuk bamboe en de 100 kleine borstelharen bewegen snel door het water om de thee te beluchten. Vergeleken met een metalen garde produceert de bamboegarde veel meer schuim en doet hij dat veel stiller, waardoor hij beter past bij je ochtendroutine met matcha.
2. Koop premium matcha
Als je het echt wilt leren hoe maak je matcha-schuim als een professional, moet je premium matchapoeder. Je kunt de kwaliteit van een matcha testen aan de hand van hoe goed hij schuimt. Matcha van hoge kwaliteit, rijk aan aminozuren, zou gemakkelijk moeten schuimen, maar met matcha van lage kwaliteit kan het erg moeilijk zijn om een matcha-schuim. Wanneer je matcha van de eerste oogst en ceremoniële kwaliteit gebruikt, krijg je niet alleen een betere smaak van je matcha, maar zie je ook Hoe maak je schuimige matcha thuis kunt zetten.
3. Zeef je poeder
hoe maak je matcha-schuim begint niet alleen met het mengen van de matchathee, maar zelfs met het zeven van het poeder. Wanneer matchapoeder wordt blootgesteld aan de luchtvochtigheid, begint het klontjes te vormen. Dit betekent niet dat de matcha van lage kwaliteit is of dat hij bedorven is, maar het levert wel een probleem op voor het schuim van de matcha.
De sleutel tot Hoe maak je schuimige matcha is ervoor te zorgen dat het poeder gelijkmatig in het water wordt gemengd. Dit kan erg lastig zijn als je veel klontjes in je matcha hebt, omdat deze niet goed mengen met water. De oplossing is om je matchapoeder gewoon door een zeef te halen voordat je het in de matcha kom. Dit verwijdert de klontjes en zorgt ervoor dat je het matchapoeder gemakkelijker met het water kunt mengen.

4. Gebruik heet water, maar geen kokend water
Een van de fouten die mensen maken als het gaat omhoe maak je matcha-schuim gebruiken ze te koud water. Zoals we al eerder zeiden, is de sleutel tot Hoe maak je schuimige matcha het gelijkmatig en goed mengen van het poeder met het water. Dit is veel moeilijker als je koud water gebruikt, en de matcha lijkt dan meer te klonteren. Om dit te voorkomen en een mooie matcha-schuim, kunt u het beste warmer water gebruiken, ongeveer 71-80 graden Celsius. Als u water gebruikt dat heter is, kan de thee bitterder worden, dus probeer het binnen deze temperatuur te houden.

5. Probeer te kloppen als een theemeester
De laatste belangrijke stap in hoe maak je matcha-schuim is om de thee op de juiste manier te kloppen (en we hebben je geholpen met dit artikel) 👉 Hoe gebruik je een Matcha-garde? Klop als een pro in 5 minuten)
Begin met het schrapen van de zijkanten van de kom om ervoor te zorgen dat al het matchapoeder in de kom is gemengd. Schraap vervolgens voorzichtig de bodem van de theekom en begin de matcha op te kloppen met een snelle zigzagbeweging met snelle polsbewegingen.
Zodra je deze techniek onder de knie hebt, zou de vraag Hoe maak je schuimige matcha geen probleem meer moeten zijn!
Instructies voor het maken van Matcha-schuim

1. Neem de juiste hoeveelheid matcha met een Chashaku
Neem eerst twee scheppen van de chashaku-lepel. Net als de garde, dit De lepel is gemaakt uit één stuk bamboe en is het perfecte hulpmiddel voor het bereiden van matcha-thee. Als je zoveel matchapoeder op een chashaku-lepel doet als er in past, komt dit neer op ongeveer 1 gram matchapoeder. Gebruik twee volle scheppen chashaku en doe dit in de zeef bovenop de kom.
Wat moet ik doen als ik geen chashaku heb?
Als je geen chashaku hebt, kun je een normale lepel gebruiken, maar dan heb je een andere methode nodig om het poeder af te meten. Je kunt 1 theelepel matchapoeder gebruiken, wat neerkomt op ongeveer 2 gram. Als je een chashaku nodig hebt, geven we die gratis weg in veel van onze Matcha theeserviezen, dus het zou geen probleem moeten zijn om er een te krijgen.
2. Breek de klontjes met een zeef en doe de matcha in een kom.
Deze volgende stap wordt vaak overgeslagen, maar is erg belangrijk. als het gaat om hoe maak je matcha-schuim. Nadat je 2 gram matchapoeder op de zeef hebt gedaan, kun je je chashaku of een andere lepel gebruiken om het poeder erdoorheen te duwen. Deze stap duurt slechts een paar seconden en je weet dat je klaar bent wanneer er een laagje fijn gezeefd poeder op de bodem van de matchakom ligt.
Wat moet ik doen als ik geen zeef heb?
Zeefjes zijn gemakkelijk online te vinden, maar als je er geen hebt, kun je de klontjes op een andere manier verwijderen. Voeg eerst een klein beetje water toe aan het matchapoeder in de kom, net genoeg om er een pasta van te maken. Als de matcha in deze pasta zit, is het veel gemakkelijker om de klontjes te vinden en ze glad te strijken met je garde. Zodra je de rest van het water hebt toegevoegd, is het vrijwel te laat, dus zorg ervoor dat je ze hier verwijdert. Dit kan een goede extra stap zijn, zelfs als je een Zeef, aangezien er klontjes kunnen ontstaan nadat het water aan het poeder is toegevoegd.
3. Giet langzaam een kopje water dat net niet kookt in het midden van de kom.
Voeg vervolgens het water toe. Giet 100 ml water van 160-175 graden in het midden van de kom. Nadat al het water is toegevoegd en het matchapoeder en het water beginnen te mengen, is het tijd om door te gaan naar de volgende stap.
4. Klop krachtig met een op-en-neergaande beweging (zoals bij het schrijven van de letters M en W).
De klopbeweging is essentieel voor het mengen van hoe maak je matcha-schuim. Zorg ervoor dat je je arm recht houdt en de thee met je pols in kleine zigzagbewegingen klopt. Je moet een M of W vormen. Deze beweging voelt in het begin misschien wat onwennig, maar na verloop van tijd raak je eraan gewend.
Benodigdheden voor het maken van een schuimige matcha
Voordat je begint met leren Hoe maak je schuimige matcha, Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt. We hebben een lijst samengesteld met de hulpmiddelen die je kunt overwegen als je wilt leren hoe je matchaschuim maakt.

Chashaku
Dit is de bamboe matcha-lepel. Het ontwerp lijkt misschien eenvoudig, maar hij heeft een paar belangrijke kenmerken die het zetten van matcha-thee gemakkelijker maken. Ten eerste heeft hij een meer verticaal ontwerp, vergeleken met het horizontale ontwerp van de meeste lepels. Dit maakt het gemakkelijker om uit smallere containers te scheppen, zoals een matcha-blik. Ten tweede is de chashaku een geweldig meetinstrument. Alles wat je nodig hebt zijn twee volle lepels chashaku en je hebt de perfecte hoeveelheid poeder voor je matcha-thee.

Zeef
De zeef is een ander belangrijk hulpmiddel bij het bereiden van matcha. Er is niet veel bijzonders aan dit hulpmiddel, en je ziet het misschien niet eens in de Japanse theeceremonie, maar dat komt doordat het poeder al is geprepareerd. Een goed matchaschuim begint met fijn gezeefde matcha van hoge kwaliteit.

Matchagarde, ook wel chasen genoemd
Het Japanse woord voor de bamboe matchagarde is de chasen. Je kunt dit hulpmiddel de chasen, chasen theegarde, matchagarde of bamboe matchagarde noemen.
Vervangingen als je geen garde hebt
Als je geen bamboegarde hebt, kun je een metalen garde gebruiken. Het nadeel is dat de garde veel meer lawaai maakt en dat de opbrengst minder goed is. matcha-schuim. Als je echt serieus aan de slag wilt met matcha, is het aan te raden om de bamboe matcha garde te gebruiken.

Matcha kom, ook wel Chawan genoemd
De matcha kom wordt in het Japans ook wel Chawan genoemd. Het woord "Cha" betekent thee en het woord "wan" betekent kom, wat dit een heel eenvoudige naam maakt voor de kleien theekom.
Vervangingen als je geen kom hebt
Als je geen officiële matcha kom hebt, kun je gewoon een kom gebruiken die je thuis hebt. Idealiter wil je een kom met hogere randen om het kloppen gemakkelijker te maken. De kleien theekom is ook gemaakt van dikkere klei, wat helpt om een gevoel van belangrijkheid over te brengen. Het houdt de thee ook langer warm. Hoewel de kleien matchakom het beste hulpmiddel is voor matcha, is het ontbreken ervan geen excuus om niet van heerlijke matcha-thee te genieten. Gebruik gewoon wat je hebt!

ceremoniële matcha
Het belangrijkste bij het bereiden van een kom matcha-thee is natuurlijk de matcha zelf. Je wilt matcha die puur gedronken kan worden, zonder melk of suiker. Je kunt online veel goedkope matcha vinden die geschikt is voor lattes en andere recepten, maar deze matcha is vaak erg bitter als je hem puur drinkt. Kies voor premium matcha van de eerste oogst, ceremoniële kwaliteit. Deze heeft veel minder bitterheid dan de goedkope variant, zelfs als je hem puur drinkt.
Heet water
Natuurlijk is heet water ook een belangrijk ingrediënt bij het zetten van thee. Idealiter kies je voor gefilterd water, zodat het calcium de smaak niet verstoort. smaak van matcha. Je wilt dat het water zo neutraal mogelijk smaakt. U kunt ook een waterkoker gebruiken om het water te verwarmen, want dat is snel en gemakkelijk.
5 redenen waarom je geen matcha-schuim kunt maken
1. Matcha van lage kwaliteit
Reden nummer één is dat de matcha die je gebruikt van lage kwaliteit is. We hebben ontdekt dat deze culinaire matcha's van lage kwaliteit niet zo'n goed schuim produceren. Als je van plan bent om zelf matcha te maken en het puur te drinken in plaats van in een latte, raden we je ten zeerste aan om matcha van ceremoniële kwaliteit te kopen, anders zul je merken dat het veel minder schuimt. Binnen de ceremoniële kwaliteit matcha schuimt sommige matcha's beter dan andere, maar dat betekent niet per se dat de meer schuimende matcha's van hogere kwaliteit zijn; het komt gewoon neer op het saponinegehalte van de thee.
2. Te koud water
De tweede reden waarom je matcha mogelijk niet schuimt, is omdat het water dat je gebruikt te koud is. Hoewel matcha gemaakt kan worden met kouder water, mengt het niet zo goed. Wanneer je het koude water bij je matcha giet, merk je mogelijk dat er meer klontjes ontstaan. Omdat deze niet goed mengen met het water, zal het ook niet schuimen. Daarom raden we aan om een temperatuur tussen de 71 en 79 graden Celsius te gebruiken. Je wilt de thee niet verbranden, maar je wilt hem wel heet genoeg zetten om goed te mengen. Dit zorgt ervoor dat je matcha goed schuimt en ook beter smaakt.
3. Niet genoeg poeder gebruiken
De derde reden waarom je matcha mogelijk niet schuimt, is dat je niet genoeg poeder gebruikt. Door te veel water en te weinig poeder te gebruiken, wordt de matcha te dun en kan er niet zoveel schuim ontstaan. Gebruik ongeveer 2 gram poeder of ongeveer 1 theelepel en voeg daar ongeveer 100 ml water aan toe. Door je matcha op deze manier te concentreren, verbeter je niet alleen de smaak, maar creëer je ook meer schuim bovenop.
4. Niet de juiste hulpmiddelen gebruiken
De vierde reden waarom je mogelijk niet het gewenste schuim creëert, is dat je niet de juiste hulpmiddelen gebruikt. Na het testen van verschillende hulpmiddelen, zijn we tot de conclusie gekomen dat je matcha het beste kunt kloppen met de bamboe theeklopper of Chasen. Deze klopper is uit één stuk bamboe gesneden en de 100 borstelharen bewegen door het water om de thee te beluchten. Hoewel dit hulpmiddel al honderden jaren wordt gebruikt, vinden we het nog steeds een van de beste. De metalen klopper zorgt niet voor de juiste wrijving in het water, waardoor we ontdekten dat hij minder schuim produceert. Als je serieus aan de slag wilt met je matcha-maakkunsten, raden we je aan om je eigen bamboe theeklopper aan te schaffen.
5. Niet de juiste techniek gebruiken
De vijfde en laatste reden waarom je mogelijk geen schuim op je matcha krijgt, is de kloptechniek. Het kost veel tijd om dit echt onder de knie te krijgen, maar er zijn een paar tips die het iets makkelijker kunnen maken. Ten eerste is het belangrijk om heel snel te werken. Wanneer je de theemakers ziet, maken ze snelle polsbewegingen met weinig armbewegingen. Je wilt de garde ook in zigzagbewegingen over het wateroppervlak bewegen. We hebben ontdekt dat dit de beste beweging is om meer schuim te creëren. Wat ik nuttig vond, is om te oefenen met een grotere kom als je die hebt. Dit geeft je meer ruimte voor een bredere bewegingsvrijheid. Naarmate je er beter in wordt, kun je met minder ruimte kloppen met alleen je garde, maar dit is een goed beginpunt. Als je je klopvaardigheden echt niet wilt oefenen, kun je ook een melkopschuimer gebruiken om op drukke ochtenden snel matchaschuim te maken.
Schoonmaken na een matchaschuimsessie
Spoel na het maken van je matchaschuim je theeservies af, met name de chasen matchagarde. Berg je matchagarde niet vies of zelfs vochtig op. Spoel hem af met water en laat hem vervolgens drogen voordat je hem opbergt. Af en toe kun je hem voorzichtig schrobben met een oude tandenborstel. Zo kun je wat vlekken verwijderen zonder de kwetsbare borstelharen te breken.
Conclusie over het maken van matchaschuim

Laten we nog eens kijken wat we hebben geleerd. Zorg er eerst voor dat je ceremoniële matcha van hoge kwaliteit gebruikt en meng 1 theelepel poeder met 100 ml water van 71-80 graden Celsius.
Neem vervolgens je bamboe theegarde en klop deze heel snel met zigzaggende bewegingen over het oppervlak van de thee.
Als je al deze stappen volgt, weet je Hoe maak je schuimige matcha thuis. Heel erg bedankt voor het kijken, ik hoop dat jullie dit artikel nuttig vonden voor het thuis maken van matcha. Mocht je ooit vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Tot die tijd, tot de volgende keer.