Volledige Ceremoniële Matcha-bereiding

ceremoniële matcha-bereiding kan zowel een leuke als lonende ervaring zijn als je het kunt leren. Als je het aan een matchadrinker vraagt, is het drinken van de matcha-thee zelf slechts de helft van het proces; de andere helft is de rituele bereiding van de matcha-thee. Dit is een overblijfsel uit de Japanse theeceremonie, waar de term ceremoniële matcha bereiding vandaan komt. In dit artikel leren we je wat meer over hoe je ceremoniële matcha bereidt en waar je rekening mee moet houden voordat je thuis je eigen matcha maakt.

Wat zijn de verschillende stappen van de ceremoniële matcha-bereiding?

In dit onderdeel gaan we leren hoe je ceremoniële matcha maakt. Als je deze instructies stap voor stap volgt, zou het gemakkelijk moeten zijn om een heerlijke kom matcha-thee te maken. Laten we, zonder verder op de zaken in te gaan, eens kijken 🍵🍃

Afmeten

Het eerste waar je rekening mee moet houden als het gaat om ceremoniële matcha-bereiding zijn de hoeveelheden.

Hoewel het aan te raden is om een meetinstrument zoals een weegschaal of een maatlepel te gebruiken, is dit niet altijd nodig, vooral niet als je al lange tijd matcha thee zet.

Voordat je de stappen op hoe je ceremoniële matcha bereidt, volgt, raden we je aan om eerst de hoeveelheden van 1 theelepel matchapoeder en ongeveer 120 ml water te leren. Dit zou een goede verhouding moeten zijn voor het zetten van een normale kom matcha thee.

Zeven

Na het afmeten is de eerste echte stap van het maken van ceremoniële matcha het zeven. Hoewel deze stap misschien niet helemaal noodzakelijk is, maakt het wel degelijk verschil bij het bereiden van een heerlijke kom matcha-thee. Zodra het blik wordt geopend en het matchapoeder wordt blootgesteld aan de luchtvochtigheid, beginnen er klontjes te vormen. Deze klontjes betekenen niet dat de matcha bedorven is, maar ze zorgen er wel voor dat de matcha niet meer zo gelijkmatig met het water mengt, dus ze moeten worden verwijderd.

De beste manier om dit te doen is door het poeder door een zeef te halen vóór je ceremonieel matcha bereiden. Plaats de zeef gewoon boven de matchakom en doe er 1 theelepel matchapoeder in. Vervolgens kun je de matcha eenvoudig door de zeef duwen en de klontjes verdwijnen.

Verhit water en Giet

Zodra je een fijn gezeefd poeder op de bodem van je matchakom hebt, ben je klaar om door te gaan naar de volgende stap van het maken van ceremoniële matcha. Je kunt nu je water erin gieten en het water met het poeder mengen. Wat water betreft, heb je 120 ml of ongeveer een half kopje water nodig met een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius. In tegenstelling tot bladthee "trekt" matcha niet, dus de temperatuur is minder belangrijk, maar het heeft wel de voorkeur aan een temperatuur binnen dit bereik. Als je te heet water gebruikt, kan de thee bitter worden en als je te koud water gebruikt, is het moeilijker om het poeder in het water te mengen. 

Garde

Zodra het hete water aan het poeder is toegevoegd, bent u klaar om verder te gaan met de bekendste stap van onze hoe maak je ceremoniële matcha gids, het kloppen. U kunt beginnen met het matchapoeder voorzichtig door het water te roeren en ervoor te zorgen dat alles goed gemengd is. U kunt beginnen met het afschrapen van de zijkanten van de kom en later van de bodem. Het is belangrijk om dit heel voorzichtig te doen, omdat de matcha garde vrij kwetsbaar kan zijn en gemakkelijk kan breken als u hem te hard tegen de zijkant wrijft.

Vervolgens kun je beginnen met het maken van schuim door de matcha-thee met je pols in zigzagbewegingen op te kloppen. Deze techniek kost tijd om onder de knie te krijgen, maar als je er eenmaal bedreven in bent, duurt het slechts ongeveer 30 seconden voordat er een mooi schuim bovenop ontstaat. Dit schuim is niet alleen mooi, het geeft de thee ook een zachtere en romigere smaak.

 

Serveren & genieten

De laatste stap van hoe je ceremoniële matcha bereidt is het serveren en genieten van de matcha-thee. De traditionele manier om van matcha-thee te genieten is door deze simpelweg uit de matcha kom. Zo wordt het gedaan tijdens de Japanse theeceremonie en het kan een leuke traditie zijn om op te nemen in je ceremoniële matcha-bereiding ritueel. 

Als je de matcha liever uit glazen drinkt, kun je de thee vanuit de kom in de glazen schenken en deze verdelen tussen jou en je gasten. Hiervoor kun je de thee het beste boven de gootsteen gieten, of in een tuit kloppen zodat het makkelijker schenken is zonder te knoeien.

Benodigdheden voor de ceremoniële bereiding van matcha: 

Net zo belangrijk als hoe je ceremoniële matcha maakt is wat Japanse theeservies je moet gebruiken. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de benodigdheden voor je ceremoniële matcha-bereiding in willekeurige volgorde. We laten je ook zien waar je deze benodigdheden kunt vinden als je ze nog niet in huis hebt.

ceremoniële matcha

Natuurlijk kun je niet eens beginnen met je ceremoniële matcha-bereiding zonder matchapoeder. Als je matcha puur drinkt, is het belangrijk om voor een hogere kwaliteit te gaan. Wij raden een superzachte okumidori matcha aan, zoals de matcha washimine of nakai superior matcha. Door matcha-thee zoals deze te gebruiken, verminder je de bitterheid van je matcha-thee aanzienlijk.

 

matcha garde

Het meest iconische en belangrijkste gereedschap van ceremoniële matcha-bereiding is de matcha-garde. Deze bamboe matcha-garde, ook wel chasen genoemd, is gemaakt uit één stuk bamboe en de 100 kleine borstelharen bewegen door het water om de thee te beluchten en dat heerlijke schuim bovenop te creëren.

We raden ten zeerste aan dat als je van plan bent om één gereedschap voor de bereiding van matcha aan te schaffen, dit het beste is. De chasen matcha-garde is het moeilijkst te vervangen gereedschap.

 

 

Chawan - Matcha-kom

Het volgende gereedschap voor ceremoniële matcha-bereiding is de kleien matcha-kom of chawan. De chawan wordt gebruikt tijdens de theeceremonie om matcha-thee voor de gast te bereiden. Hij heeft meestal een prachtig patroon aan de zijkant dat naar de andere gasten gedraaid moet worden, zodat zij het mooiste deel van de theekom kunnen zien terwijl je ervan drinkt.

Dit versterkt het principe van "respect", een van de vier belangrijkste principes van de Japanse theeceremonie. Als je meer wilt weten over de kom, kun je de volledige handleiding lezen die we hebben gemaakt. 👉 leer alles wat je moet weten over matcha-garde

De chawan matcha kom is gemaakt van dikke, zware klei. Dit is bedoeld om een gevoel van belangrijkheid over te brengen, omdat de drinker van de matcha-thee de kom met twee handen moet vasthouden. Dit leidt de aandacht af van afleidingen en richt zich op de thee zelf. De dikke klei kan ook warmte goed vasthouden en de thee langdurig warm houden. De theemeester verwarmt de klei voor voordat hij de thee zet, zodat de matcha-thee warm blijft.

Ten slotte is het ontwerp van de chawan matcha kom meer cilindrisch van vorm. De hogere randen van de theekom maken het gemakkelijker om de thee te kloppen zonder te morsen. Het hebben van deze theekom is een cruciale stap inHoe je ceremoniële matcha bereidt. 

Zifter

Een ander hulpmiddel waar zelden over gesproken wordt ceremoniële matcha-bereiding is de zeef of furui. Dit hulpmiddel zie je niet bij de theeceremonie, omdat het matchapoeder vaak eerst gezeefd wordt. Deze hulpmiddelen zijn makkelijk te vinden en zorgen ervoor dat je matcha veel gelijkmatiger met het water mengt. Als je je ceremoniële matcha-bereiding echt naar een hoger niveau wilt tillen, is het aan te raden om er een aan te schaffen.

Hoe bereid je ceremoniële matcha zonder garde?

Hoewel de chasen matcha garde het beste hulpmiddel is om matchathee te maken, mag het geen excuus zijn om geen heerlijke kommen ceremoniële matcha te maken als je er geen hebt. Er zijn een paar hulpmiddelen die kunnen werken, en elk heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk voordat je in detail treedt onze complete video over dit onderwerp hier. 👇

Melkopschuimer

Een melkopschuimer is een goede vervanger, maar kan net zo duur of zelfs duurder zijn dan een bamboegarde, en werkt niet zo goed. Als je er een in huis hebt, kun je die gebruiken in plaats van de garde, maar als je er geen hebt, kun je beter investeren in een chasen.

Een pot

Je kunt matcha ook in een pot schudden om het klaar te maken. Deze techniek is geweldig om het schuim bovenop de matcha te creëren, maar het kan een matcha met veel klontjes creëren die niet erg lekker is om te drinken. Als je je ceremoniële matcha-bereiding in een shaker doet, sla dan de zeefstap niet over!

Metalen garde

Je kunt ook een metalen garde gebruiken, maar die werkt niet zo goed als de bamboegarde. De metalen borstelharen snijden door het water en beluchten de thee niet zo goed. Ze maken ook een vreselijk lawaai, wat je rustige matcha-bereidingsritueel kan verstoren. Daarom is het bij ceremoniële matcha-bereiding, het beste om de traditionele bamboe garde te gebruiken. 

Wat zijn de verschillende kwaliteiten matcha?

Er zijn verschillende kwaliteiten matchapoeder en zoals je zult merken voordat je met deze gids begint, hoe je ceremoniële matcha maakt, hebben we ervoor gezorgd dat je alleen matchapoeder van de beste kwaliteit mag gebruiken. We leggen dit hieronder uit.

Matcha van ceremoniële kwaliteit

Deze matcha is van de hoogste kwaliteit en is bedoeld om puur te worden gedronken, zonder melk of suiker. Er zijn veel stappen in het productieproces die de thee van nature zacht en zoet maken. Als je deze stappen overslaat, krijg je een bittere matcha die je met melk of suiker moet mengen om te kunnen drinken. Als het gaat om ceremoniële matcha-bereiding, is het cruciaal om dit poeder van hoge kwaliteit te gebruiken. 

Matcha van lattekwaliteit

Matcha van lattekwaliteit wordt meestal gemaakt van een latere oogst en kan daardoor wat te bitter zijn voor ceremonieel matcha bereiden. Deze matcha is het lekkerst als matcha groene thee latte, gemengd met sojamelk en een beetje zoetstof. Omdat matcha van lattekwaliteit van een latere oogst komt, heeft het niet alleen een bitterdere smaak, maar bevat het ook minder voedingsstoffen en cafeïne.

Matcha van kookkwaliteit

Koken en bakken mag alleen met matchapoeder van de laagste kwaliteit. Deze matchatheeën van culinaire kwaliteit zijn erg bitter, maar werken prima als je ze combineert in een recept met veel andere ingrediënten, zoals matcha brownies bijvoorbeeld. Het voordeel van deze matcha is dat hij zo goedkoop is dat je hier en daar een paar eetlepels kunt gebruiken zonder al te veel geld uit te geven aan de thee.

Wat is het verschil tussen Usucha en Koicha?

Er zijn twee verschillende manieren om matcha te bereiden, die beide gebruikt kunnen worden in de Japanse theeceremonie. De eerste is gebruikelijker en dat is usucha, oftewel dunne thee. De tweede wordt gebruikt in speciale theeceremonies en dat is koicha, oftewel dikke matcha.

Usucha ("dunne thee") bereiden

  • Stap 1: Plaats de zeef op een kom
  • Stap 2: Voeg 1 theelepel matcha toe aan de zeef
  • Stap 3: Duw het poeder door de zeef om de klontjes te verwijderen
  • Stap 4: Voeg net genoeg water toe aan de kom om een pasta te vormen (dit maakt het nog makkelijker om te controleren of er geen klontjes zijn)
  • Stap 5: Voeg 60 ml water toe aan de kom (85 graden Celsius)
  • Stap 6: Klop de thee. Begin met het schoonmaken van de zijkanten en klop vervolgens tot er schuim ontstaat.

Hoe Koicha ("dikke thee") bereiden

  • Stap 1: Plaats de zeef op een kom
  • Stap 2: Voeg 2 theelepels matcha toe aan de zeef
  • Stap 3: Duw het poeder door de zeef om de klontjes te verwijderen
  • Stap 4: Voeg 60 ml water toe aan de kom (85 graden Celsius)
  • Stap 5: Meng het poeder en het water in de kom tot een dikke pasta. Zorg ervoor dat je de zijkanten van de kom volledig afschraapt.
  • Stap 6: Drink de matchapasta

Een matcha kiezen

Bij het kiezen van een matcha-thee komt het er allemaal op neer waarvoor je de matcha wilt gebruiken. Als je matcha puur met alleen water wilt bereiden, raden we je aan om eens te kijken naar onze ceremoniële matcha. Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd, hebben we tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende matcha-theeën geprobeerd. We hebben de lekkerste geselecteerd en we delen ze allemaal met je op onze website nioteas.com. Deze hoogwaardige matcha's zijn het beste voor ceremoniële matcha-bereiding.

Ben je meer een matcha latte-fan? Dan hebben we een geweldige matcha van latte-kwaliteit die je kunt proberen. Deze is van meneer Masuda, een getalenteerde boer in Shizuoka. Hoewel deze matcha wat bitterder is, wordt hij met liefde en zorg en zonder pesticiden geteeld. Wanneer u matcha drinkt, zelfs als u het voor een latte gebruikt, is het belangrijk dat u matchapoeder gebruikt dat zonder pesticiden is geteeld. 



Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4