Inmiddels heb je vast wel foto's en video's gezien van verschillende soorten Japanse theepotten. Je vraagt je misschien af hoe deze verschillende soorten Japanse theepotten heten en wat ze onderscheidt van wat wij als "normale" theepotten beschouwen. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen Japanse theepotten en meer westerse theepotten, en bespreken we de voordelen die je ervan krijgt. Laten we beginnen!
Â
Bekijk de video over Japanse theepotten
Â
Wat zijn Japanse theepotten?
Japanse theepotten verwijzen simpelweg naar theepotten die in Japan worden gemaakt, maar in werkelijkheid is de definitie iets complexer. Wij beschouwen Japanse theepotten als theepotten die speciaal zijn ontworpen voor Japanse groene thee. We vinden dat deze definitie ons helpt de unieke kenmerken en functies van een theepot te bepalen die helpen bij het zetten van heerlijke kopjes Japanse groene thee.
Er is niet één Japanse theepotset die het beste is voor Japanse groene thee, maar eerder voor een verscheidenheid aan verschillende Japanse theepotten, die allemaal verschillende doeleinden en gelegenheden dienen. De theepotten zijn ook ontworpen voor verschillende theesoorten.
Tot slot is het belangrijk om te verduidelijken dat de Japanse theepotten waar we het over gaan hebben, bedoeld zijn voor alle Japanse groene theesoorten, met uitzondering van matchathee. Matchathee is uniek omdat het een poederthee is en er geen theepot nodig is om het te bereiden. Het wordt simpelweg met water gemengd met behulp van een bamboe matcha garde en een chawan matcha-kom.
Bladthee zoals Sencha vereisen een andere gereedschapskist. De bladeren moeten in water worden getrokken en vervolgens worden gezeefd tijdens het schenken. Dit gebeurt met behulp van een paar belangrijke ontwerpkenmerken die we later zullen bespreken.
Â
Wat onderscheidt Japanse theepotten van westerse theepotten?
Het grootste verschil tussen Japanse theepotten en meer westerse theepotten is de grootte. Dit is waarschijnlijk het meest opvallende verschil, en daar is een zeer belangrijke reden voor.
Bij het zetten van thee volgens de westerse methode gebruik je veel water en weinig theebladeren. Dit leidt tot een zeer slappe, waterige thee. Japanse thee gebruikt veel minder water en veel meer bladeren, dus de theepotten zijn ontworpen voor deze manier van zetten. Voor het zetten van Japanse groene thee wordt aanbevolen om 5 gram bladeren op 150 ml water te gebruiken. Dit concentreert de infusie echt, en in plaats van een grotere hoeveelheid waterige thee, krijg je een kleinere hoeveelheid rijke, smaakvolle thee. Als je eenmaal aan de smaak gewend bent, zal het erg moeilijk zijn om terug te keren naar de meer waterige, westerse theesoorten.
Het tweede grote verschil is dat de meeste Japanse theepotten van klei zijn gemaakt. Er bestaat zoiets als een Japanse gietijzeren theepot een zogenaamde tetsubin, maar dit is echt niet aan te raden.
Klei is het perfecte materiaal voor het zetten van groene thee. De theepot kan geglazuurd zijn, wat zorgt voor een neutrale kleur en het mogelijk maakt om meerdere soorten Japanse groene thee in één theepot te zetten, of ongeglazuurd. Met ongeglazuurd Japanse theepotten, komt de thee in direct contact met de klei, wat volgens sommigen de bitterheid van de thee verzacht. De Japanse theepot kan ook worden 'gekruid', wat betekent dat hij na verloop van tijd een bepaalde hoeveelheid smaak kan absorberen, net als een koekenpan.
Â
Wat zijn de verschillende soorten Japanse theepotten?
Kyusu Japanse theepot
Dit is de klassieke en meest iconische Japanse theepot. Deze theepotten zijn gemaakt van klei, meestal rode of zwarte klei, en hebben vaak een handvat aan de zijkant. Dit handvat heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de Japanse theepot met verfijndere bewegingen kan worden ingeschonken. Een simpele draai van de pols is voldoende om de thee uit te schenken.
Bovendien is het handvat hol, zodat het koel blijft aanvoelen, zelfs wanneer je het vult met heet water. Hierdoor kun je de theepot vasthouden en schenken zonder je te branden, iets wat bij andere soorten theepotten wel eens een probleem kan zijn.
Â
Houhin Japanse keramische theepot
Dit is een van de twee Japanse theepotten die zijn ontworpen voor de premium Japanse groene thee. Deze theepot heeft geen handvat aan de zijkant en is bedoeld om met drie contactpunten vast te houden. Wanneer de theemeester thee schenkt met een Houhin, houdt ze één vinger aan elke kant van de theepot en één vinger bovenop de Japanse keramische theepot.
De positie van de vingers en het porseleinen ontwerp maken de Houhin theepot zeer vergelijkbaar met de gaiwan, een kom met deksel die speciaal is ontworpen voor gongfu-thee. Deze manier van theezetten is geweldig voor Chinese groene thee, maar veel Japanse groene thee heeft kleinere blaadjes, waardoor het lastig is om thee te zetten zonder dat de blaadjes in je kopje vallen.
Als je gewend bent aan gongfu-thee zetten en de overstap naar Japanse theepotten probeert te maken, kun je het beste beginnen met de Houhin. De bereidings- en schenktechniek voor deze theepot zal je het meest bekend voorkomen.
Weet je wat de verschillen zijn tussen de Shiboridashi versus hohin? Zo niet, geen paniek! Je kunt het artikel lezen via de link die we je net hebben gegeven. Lees anders het volgende deel van ons artikel over de Shiboridashi verder.Â
Â
Shibooridashi Japanse theepot
De Shibooridashi Is een andere Japanse theepot die speciaal is ontworpen voor premium groene thee. Het belangrijkste ontwerpkenmerk van deze theepot is de zeer platte vorm, wat zorgt voor meer oppervlak aan de onderkant en een kleinere inhoud.
Dit is ideaal voor het bereiden van Gyokuro , een thee die bekend staat om zijn zoete en hartige smaakprofielen. Deze hartige of "umami"-smaak wordt geconcentreerd door de thee te bereiden met een hoge blad/waterverhouding.
De shibooridashi is ontworpen om deze hogere blad/waterverhouding te compenseren. De theemeester vult de bodem van de theepot met bladeren en giet er vervolgens een heel klein beetje water bij. Dit produceert een kleine hoeveelheid dichte thee. Gyokuro thee. Deze dichtheid drukt zwaar op het gehemelte en de textuur van de thee wordt samen met de smaak geproefd.
Â
Tetsubin gietijzeren theepot
Dit is de Japanse gietijzeren theepot. Het ontwerp lijkt veel meer op dat van een westerse theepot, en heeft daardoor veel nadelen. Ten eerste is de Japanse gietijzeren theepot veel groter en zwaarder, waardoor het schenken minder sierlijk is. De Japanse gietijzeren theepot neemt je hele arm in beslag om te schenken, in tegenstelling tot de Kyusu-theepot, die met een simpele draai van de pols kan worden ingeschonken.
Deze sierlijke bewegingen zijn essentieel voor de bereiding van Japanse groene thee en kunnen belangrijk zijn voor een rustgevend theemoment. Veel Japanse gietijzeren theepotten worden ook geleverd met een afneembare metalen zeef, en dat is niet wat je wilt.
Als je zo'n theepot gebruikt, kun je net zo goed een theezeefje en een theekopje gebruiken om je thee te zetten. We zullen de reden hiervoor hieronder onderzoeken.
iwachu gietijzeren theepot
De iwachu gietijzeren theepot is een ander typeJapanse gietijzeren theepot We raden het gebruik ervan af. Deze gietijzeren theepotten zien er misschien mooi uit, maar in de praktijk zijn ze erg lastig in gebruik en produceren ze minder smaakvolle thee. Als je al een tetsubin of een iwachu gietijzeren theepot hebt, kun je deze gebruiken als waterkoker om je water op het fornuis te verwarmen. Dit is traditioneel het gebruik van deze vintage Japanse theepotset en niet om losse thee te zetten.
De iwachu en tetsubin zijn ook voorbeelden van de gietijzeren theepot met theefilter die we ten zeerste afraden. De gietijzeren theepot met theefilter is geen goede manier om thee te zetten, en wanneer je het theefilter verwijdert, staat niets de blaadjes meer in de weg om in je kopje te stromen.
Â
Voordelen van een Japanse theepot
Bij het zetten van Japanse groene thee is het belangrijk om te onthouden dat de blaadjes veel ruimte nodig hebben om open te gaan en hun smaak aan het water af te geven.
Een theezakje is hiervoor de slechtste oplossing, omdat het de blaadjes in een kleine ruimte propt en ze bijna geen ruimte geeft om te ontvouwen. Een theezeefje is iets beter, want dat geeft de blaadjes wel wat ruimte om te ontvouwen, maar lang niet genoeg.
Als je losse Japanse groene thee zet met een zeefje, krijg je een meer waterige infusie en minder van deze rijke en complexe smaak. Helaas creëren veel theepotten dit effect door de blaadjes in een theezeefje te zetten. Dit doet de positieve voordelen van een theepot teniet, die voortkomen uit het feit dat de blaadjes voldoende ruimte hebben om zich te ontvouwen.
Omdat deze kleien theepotten een brede basis hebben, kunnen de theebladeren rondzweven, wat zorgt voor rijke, complexe infusies.
De bladeren worden vervolgens automatisch gezeefd met het ingebouwde filter. Gebruik daarom altijd een theepot met een ingebouwd filter, en geen uitneembaar filter.
Hoe Japanse theepotten worden gemaakt
Omdat de meeste Japanse theepotten van klei zijn gemaakt, worden ze gemaakt in de traditionele stijl waarbij klei op een pottenbakkersschijf wordt gesneden.
De meest gewilde kleisoort wordt geproduceerd in Tokoname, een klein stadje op het hoofdeiland Honshu. Deze klei is het meest poreus, waardoor hij zelfs nat water kan vasthouden.
Zodra de theepot op de pottenbakkersschijf is gevormd, is hij klaar om te worden gebakken, zodat de klei kan uitharden. Om de theepotten van rode klei te maken, wordt het bakproces twee keer uitgevoerd en om de zwarte kyusu theepotten, wordt het bakproces drie keer uitgevoerd. Dit is een van de redenen waarom, als alle andere factoren gelijk zijn, zwarte Kyusu-theepotten duurder zijn dan rode. kyusu theepotten.
Â
Waar Japanse theepotten te koop zijn
Als u een Kyusu-theepot wilt kopen, hebben we genoeg keuze op onze website, nioteas.com. Hier zijn de 3 basistypen Japanse theepotten die we aanbieden.
Rode Tokoname Kyusu-theepot
De rode tokoname kyusu is het instapmodel van de Kyusu-theepot. Hij wordt geleverd met een ingebouwd metalen filter en een rode geglazuurde afwerking. Dit geglazuurde ontwerp maakt hem geschikt voor alle theesoorten. Als u van plan bent om slechts één theepot te gebruiken voor meerdere soorten Japanse groene thee, is dit een goede keuze.
Zwarte Tokoname Kyusu theepot
De zwarte tokoname kyusu is er een voor de meer ervaren theedrinkers. Hij is gemaakt van zwart geoxideerde klei, licht geglazuurd en driemaal gestookt. Omdat hij licht geglazuurd is, kan hij worden gekruid voor een specifieke theesoort.
Men denkt ook dat de porositeit van de klei een wisselwerking heeft met de thee en de bitterheid vermindert. Deze Japanse theepot heeft een ingebouwd kleifilter, omdat het metaal een subtiele invloed op de smaak zou hebben, iets wat alleen de echte theekenners zullen opmerken.
Fukamushi Theepot
Tot slot hebben we de Fukamushi Theepot, nog een specialistische theepot. Deze is gemaakt met een rond metalen filter, waardoor hij perfect is voor fukamushi of diep gestoomde thee.
Tijdens het langere stoomproces worden de celmembranen van de bladeren afgebroken, waardoor er meer blad in de thee kan stromen. Dit zorgt voor een uitstekende smaak en kleur, maar het maakt de bladeren brozer, waardoor ze in deze kleinere bladdeeltjes kunnen uiteenvallen.
Deze bladdeeltjes verstoppen de kleifilters, maar met het ronde metalen filter kan het water gewoon rondstromen en in de kop stromen.
Als je van plan bent veel Fukamushi-thee te zetten, kun je beter investeren in een Fukamushi-theepot. Dit maakt je leven een stuk makkelijker.
Bekijk gerust onze selectie Japanse theepotten, en kijk welke je aanspreekt. Heb je vragen over theepotten? Laat ze dan gerust achter in de reacties hieronder. Tot de volgende keer!