Japanse theeceremonie: beschrijving, geschiedenis en feiten

De Japanse theeceremonie is iets dat mensen zowel interesseert als verwart wanneer ze Japan bezoeken. Met zoveel stappen, gebruiksvoorwerpen en concepten is de Japanse theeceremonie zowel fascinerend als moeilijk volledig te begrijpen. In dit artikel leggen we uit wat de Japanse theeceremonie inhoudt, maar vooral wat het inhoudt. We raden je ten zeerste aan om deze gids te lezen voordat je zelf aan een theeceremonie deelneemt, zodat je weet wat je kunt verwachten!

 

Video van de Japanse theeceremonie (binnenkort beschikbaar)

Inhoudsopgave

 

Wat is de Japanse theeceremonie?

De Japanse theeceremonie is in wezen een praktijk die Matcha thee gebruikt om een positieve relatie tussen de gastheer en de gast te bevorderen. Hoewel de Japanse theeceremonie enkele complexiteiten en nuances kent, liggen de kernwaarden in eenvoud. Het enige wat je hoeft te doen, is een Japans theehuis binnenstappen om deze eenvoud te ervaren. De ruimte is spaarzaam ingericht, met niets anders dan een rol en een bloemstuk. Er zijn een paar voorwerpen om de thee te bereiden, maar deze vormen niet de focus. De focus van de theeceremonie ligt vooral op de 4 principes: Wa, Kei, Sei en Jaku, en de voorwerpen dienen slechts als een manier om deze principes te demonstreren.

 

Waarom is het de matcha-theeceremonie en niet de losse-bladtheeceremonie?

matchapoeder - ceremoniële matcha-thee uit Japan

Hoewel losse thee zoals Sencha Hoewel groene thee nu verreweg de meest gebruikelijke manier is om in Japan te drinken, was dat niet altijd zo. In middeleeuws Japan werd thee in poedervorm gedronken, wat nu "matcha" of poederthee zou worden genoemd. Toen de theeceremonie voor het eerst werd gecreëerd, was dit de meest voorkomende vorm van theeconsumptie, dus de rituelen van de Japanse theeceremonie waren gebaseerd op deze drank. Daarom zien we nu alleen matcha in de Japanse theeceremonie, in plaats van losse thee, waardoor het een matcha-theeceremonie is in plaats van een losse theeceremonie.

 

Welke matcha-gebruiksvoorwerpen worden gebruikt bij de Japanse theeceremonie?

Wanneer de theemeester de theekamer binnenkomt, presenteert ze de benodigdheden die gebruikt zullen worden in deJapanse theeceremonie. We zullen vandaag 9 belangrijke theeserviezen bespreken, elk met zijn eigen gebruik en betekenis.

 

Fukusa

Dit is de droge doek die de theemeester gebruikt om het servies schoon te maken voordat de thee wordt gezet. De betekenis hiervan is zowel praktisch als symbolisch. Als teken van respect maakt de theemeester het servies schoon in het bijzijn van de gast, zodat deze er zeker van kan zijn dat het schoon is.

 

Natsume

Dit is het eerste item dat door de theemeester wordt schoongemaakt of gezuiverd. De natsume wordt ook wel de "theebus" genoemd en is de manier waarop het matchapoeder wordt vervoerd. De Matchapoeder wordt vaak eerst gezeefd om de klontjes te verwijderen en vervolgens naar de theesalon gebracht om te worden bereid.

 

Chashaku

Chashaku bamboe matchalepel

Dit is de bamboe theelepel waarmee het matchapoeder in de kom wordt geschept. De chashaku heeft een eenvoudig ontwerp, maar is het perfecte hulpmiddel om poederuit de natsume te scheppen, omdat hij meer een verticaal ontwerp heeft dan een typisch horizontaal ontwerp. De theemeester gebruikt 2 grote scheppen chashaku, wat neerkomt op ongeveer 2 gram matchapoeder. Dit is de perfecte hoeveelheid voor een kom matcha.

 

Kama

Dit is de ijzeren pot die wordt gebruikt om het water voor de Japanse theeceremonie te verwarmen. Een perfect vierkant is uit de tatamimatten gesneden en is omhuld door een vlamvertragend materiaal. Onder de ijzeren pot bevinden zich hete kolen die het water gedurende de ceremonie verwarmen.

 

Hishaku

Dit is de bamboelepel die wordt gebruikt om water uit de kama te scheppen om de Matcha thee. De hishaku heeft een lange steel om het water in de ijzeren pot te bereiken, en de theemeester giet het water langzaam in de pot zodat het afkoelt voordat het wordt gebruikt om de matcha-thee te zetten. Kokend water is te heet om een lekkere matcha te bereiden, dus moet het door middel van techniek iets worden afgekoeld.

 

matcha kom

Matchakom Chasen klei theekom

Dit is de klei theekom die wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie. Hij is gemaakt van zware klei en heeft vaak een prachtig patroon aan één kant. De kom wordt van tevoren voorverwarmd zodat de matcha tijdens de theeceremonie warm blijft en de hogere wanden van de kom het zetten van de thee vergemakkelijken. 

 

matcha garde

Matcha garde - Chasen bamboe matcha garde

Dit is misschien wel het bekendste theeservies. De Chasen of bamboe matcha garde is uit één stuk bamboe gesneden en de 100 kleine borstelharen bewegen snel door het water om de thee te beluchten. Dit gereedschap wordt al honderden jaren gebruikt in de theeceremonie, maar werkt nog steeds beter dan elk modern gereedschap.

 

Kensui

Dit is de afvalwaterkom die gebruikt wordt tijdens de Japanse theeceremonie. Soms wordt water gebruikt voor andere dingen dan het zetten van thee, zoals het opwarmen van de matcha kom. Dit water moet worden weggegooid en de kensui is de meest elegante manier om dat te doen. Hierdoor hoeft de theemeester de theeruimte niet te verlaten tijdens de ceremonie.

 

Chakin

De chakin is een aparte doek die de theemeester gebruikt om de matchakom schoon te maken. Terwijl de Fukusa droog wordt gehouden en gebruikt wordt om het droge keukengerei af te nemen, wordt de chakin gebruikt om het natte keukengerei af te nemen.

 

Wat zijn de stappen van de Japanse theeceremonie?

De Japanse theeceremonie vereist veel kleine stappen die zorgvuldig worden herhaald. Om deze stappen te leren, moeten theemeesters bijna elke dag oefenen en er zijn zelfs scholen die zich toeleggen op het leren van de Japanse theeceremonie. Vandaag bespreken we slechts enkele hoofdlijnen en waarom elke stap belangrijk is.

 

Stap 1 - Buigen

Voordat de theemeester de ruimte betreedt, staat ze bij de ingang en buigt ze naar de gasten, waarna van de gasten wordt verwacht dat ze terug buigen. Dit is een eenvoudige introductie en een teken van respect. Wederzijds respect is een zeer belangrijk onderdeel van de theeceremonie, en iets waar we later dieper op in zullen gaan.

 

Stap 2 - Reinigen van het theeservies

Nadat de theemeester het theeservies heeft neergezet, begint ze met het reinigen ervan. Dit wordt gedaan om de gast te laten zien dat het theeservies dat gebruikt is om hun thee te zetten, schoon en zuiver is. De fukusa wordt eruit gehaald, uitgevouwen en later gebruikt om het theeservies schoon te maken, te beginnen met de Natsume en vervolgens de Chashaku.

 

Stap 3 - Voorbereiding van de Japanse matcha-theeceremonieset

Nadat het theeservies is gezuiverd, moet de theemeester het keukengerei voorbereiden voor het maken van de Matcha thee. Ze pakt de fukusa en opent de ijzeren pot om wat heet water te verzamelen. Dit hete water wordt in de chawan gegoten om deze voor te verwarmen. De matcha kom is gemaakt van dikke klei, waardoor deze veel warmte absorbeert. Als deze niet goed is verwarmd, zal de matchakom veel warmte van de Matcha thee absorberen en ervoor zorgen dat deze veel sneller afkoelt. Terwijl het water nog warm is, neemt de theemeester de matcha-garde of chasen voorzichtig in het water. Vervolgens klopt ze hem snel rond in het water. Door de matcha-garde in water te weken, wordt hij soepeler en breekt hij minder snel. Wanneer dit delicate hout droog is, kan het vrij broos zijn en gemakkelijk breken.

Na de matcha kom en matcha garde zijn voorbereid, wordt het water uit de matchakom in de kensui gegoten en wordt de matchakom schoongemaakt met de chakin. De theemeester is nu klaar om de matchathee te bereiden.

 

Stap 4 - Matcha-thee bereiden

Eindelijk komen we bij het belangrijkste onderdeel van de theeceremonie: de voorbereiding van de Matcha thee. Dit wordt gezien als het belangrijkste onderdeel van de Japanse theeceremonie waar alles naartoe leidt.

Eerst neemt de theemeester twee grote scheppen matchapoeder uit de natsume en doet dit in de matchakom. Vervolgens schept ze minder dan een volle hishaku heet water in de kom, waarbij ze het heel langzaam giet zodat het kan afkoelen voordat het de matchapoeder raakt.

Tot slot pakt de theemeester de matcha-garde en schraapt voorzichtig de zijkanten van de theekom om de matcha erdoor te mengen. Vervolgens begint hij de thee met een zigzagbeweging op te kloppen. Door de Matcha thee op deze manier te kloppen, kan de theemeester een licht schuimlaagje creëren, wat zorgt voor een gladdere consistentie en smaak. Wanneer de matcha kom klaar is, zet de theemeester de matcha garde opzij en draait de kom zodat het ontwerp naar de gast is gericht.

 

Stap 5 - Matcha-thee drinken

Nu is het tijd voor de gast om een rol te spelen in de Japanse theeceremonie. Hoewel de taak van de gast misschien veel gemakkelijker is dan die van de gastheer/vrouw, is er toch wel wat theeceremonie-etiquette waar je rekening mee moet houden bij het drinken van matcha-thee.

Ten eerste moet je buigen wanneer de thee aan je wordt gepresenteerd om je dankbaarheid te uiten zonder te spreken. Je kunt vervolgens de kom thee pakken en deze op je tatamimat plaatsen voordat je ervan drinkt. Je kunt de kom dan met twee handen vasthouden en hem draaien zodat het patroon of ontwerp op de kom naar de andere gasten wijst. Dit wordt gezien als een teken van respect, waardoor de andere gasten het mooiste deel van de kom kunnen zien terwijl je drinkt.

Als je klaar bent, kun je de kom aan de andere kant van de tatamimat plaatsen, waar hij aan je werd gepresenteerd.

 

Stap 6 - Wagashi

De wagashi of Japanse zoetigheden zijn naast de matcha-thee nog een aspect van de Japanse theeceremonie. Deze worden gemaakt met eenvoudige ingrediënten en worden vaak gebruikt om het thema van de theeceremonie over te brengen. Ze zijn bedoeld om de smaak van de matcha aan te vullen, waarbij de zoetheid van de wagashi de bitterheid van de matcha verzacht. Deze moet worden gegeten wanneer deze aan u wordt gepresenteerd en moet worden opgegeten, zodat de gastheer of gastvrouw weet dat u het lekker vond.

 

Wat zijn de principes van de Japanse theeceremonie?

Hoewel de stappen en het keukengerei die tijdens de theeceremonie worden gebruikt alle aandacht lijken te trekken, zijn de principes het belangrijkst. Deze principes zijn Wa, Kei, Sei, Jaku of Harmonie, Respect, Zuiverheid en Rust. We zullen elk van deze principes kort bespreken en hoe ze in de theeceremonie tot uiting komen.

 

Harmonie

Harmonie is de positieve interactie tussen de gastheer en de gast. Dit is een ideaal waarnaar mensen niet alleen in de Japanse theeceremonie, maar ook in de buitenwereld zouden moeten streven. De Matcha thee is geen eenzame bezigheid, maar iets dat gedeeld wordt tussen de gastheer en zijn of haar gast.

 

Respect

Respect is het vermogen om anderen te begrijpen en te waarderen. De gast moet tijdens de theeceremonie aan de gastheer denken en de gastheer moet tijdens de theeceremonie aan de gast denken. In de theeruimte zijn alle mensen gelijk, ongeacht hun status buiten de theeruimte. Respect voor mensen wordt overgebracht door middel van buigingen en eerbied tijdens de theeceremonie, en respect voor voorwerpen wordt overgebracht door de behandeling van het matcha-bestek. Voorwerpen met verschillende waarden worden gelijk behandeld, net zoals mensen met verschillende statussen buiten de theeruimte gelijk worden behandeld tijdens de Japanse theeceremonie.

 

Zuiverheid

Zuiverheid is het vermogen om jezelf en anderen met een zuiver hart te behandelen. Het concept van zuiverheid tijdens de theeceremonie wordt niet alleen gedemonstreerd wanneer de theemeester het matcha-theeceremonie bestek reinigt, maar zelfs voordat de gast de theeruimte betreedt. Voordat de gast de theeruimte betreedt, moeten de gasten hun handen reinigen in de tsukubai en ook hun hart en geest reinigen. Pas nadat ze hun wereldse gedachten en zorgen achter zich hebben gelaten, kunnen ze in stilte genieten van iets simpels als een kom thee.

 

Rust

Rust wordt bereikt wanneer de drie andere principes worden gerealiseerd. Dit is een gevoel van onbaatzuchtigheid en hoewel dit het uiteindelijke doel is van de theeceremonie, is het in zekere zin nog maar het begin. De principes moeten constant worden beoefend om rust te behouden, en de matcha-theeceremonie is de manier om te trainen.

 

Wat is de geschiedenis van de Japanse theeceremonie?

Thee werd oorspronkelijk geadopteerd door monniken die het gebruikten om zich te concentreren tijdens lange meditatieperiodes. Al snel begonnen de hogere klassen de voordelen ervan te ontdekken, waardoor thee een adellijke status kreeg. Thee werd gezien als een statussymbool en een manier voor de rijke elite om met elkaar te concurreren om prestige. Dit leidde tot een bepaald type theeceremonie, waarbij de gastheer gasten uitnodigde als excuus om hun dure theesalons, theeservies en theepoeder te laten zien. Dit was een corrupte versie van de matcha-theeceremonie, en een man, bekend als Sen no Rikyu, kwam al snel met een bescheidener visie op de Japanse theeceremonie.

Rikyu pleitte voor een rustieke theesalon op het platteland, ver weg van de stad. Deze theesalon zou minimalistisch worden ingericht, met niets meer dan een rol en een bloemstuk als decoratie. In plaats van dat de theeceremonie een excuus was voor de gastheer om zijn rijkdom te tonen, werd het juist het tegenovergestelde: een plek waar iedereen gelijk was. Dit was een vereenvoudigde versie van de theeceremonie, die erop gericht was een relatie op te bouwen tussen de gastheer en de gast en de principes van Wa, Kei, Sei, Jaku te promoten.

Dit matcha-theeceremonie is nog steeds populair, vooral bij toeristen die van over de hele wereld komen om deel te nemen aan de Japanse theecultuur. De moderne Japanse theeceremonie zoals we die vandaag de dag kennen, is zo oud als de Sengoku-periode, met de eerste vermeldingen die teruggaan tot de 16e eeuw.

 

Hoe je je eigen Matcha-theeceremonie organiseert

Veel theedrinkers maken graag hun eigen matcha-theeceremonie thuis. Hoewel het mogelijk is om al het keukengerei dat we eerder noemden te gebruiken, zijn er drie belangrijke die belangrijk zijn. De matcha garde, matcha kom en matchalepel worden gebruikt om een kom matchathee te bereiden die net zo smaakt als de matcha-theeceremonie. Dit is een goede manier om een aantal principes van de Japanse theeceremonie te oefenen, zelfs als je niet in Japan bent.

Ook al zie je het misschien niet gebruikt worden in de Japanse theeceremonie, je kunt toch overwegen om te investeren in een metalen zeef of furui om je matchapoeder te zeven. Matchapoeder vormt automatisch klontjes wanneer het wordt blootgesteld aan de luchtvochtigheid, waardoor je matchathee minder gelijkmatig kan mengen. Als je echt het maximale uit je Matcha thee ceremonie wilt halen, kan deze extra zeefstap het verschil maken.

Als je meer wilt weten over het bereiden van de beste matchathee, kun je dit artikel hier lezen, dat je stap voor stap door de bereiding leidt.

 

Waar je de beste Matcha-theeceremonieset kunt krijgen

Matcha theeceremonieset - matcha-theeproeverij met matchakom, matcha-garde en chashaku

Als je op zoek bent naar de beste matchaset om je eigen matchatheeceremonie te creëren, zoek dan niet verder dan deze matchabundel hier. Dit pakket bevat 21 verschillende soorten matcha-thee, plus de matcha garde, matcha kom en matchalepel. Met dit pakket kun je niet alleen een enorm assortiment aan verschillende matcha-theeën uitproberen, maar krijg je ook alle benodigdheden om ze op de juiste manier te bereiden!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4