Hoewel warme thee alle aandacht lijkt te trekken, is, koude groene thee een geweldig alternatief, vooral in de zomer. Deze thee is niet alleen koeler, maar de smaak kan ook compleet veranderen. Sommige mensen geven zelfs de voorkeur aan de smaak van koude groene thee. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van koude groene thee door elk type Japanse groene thee te bespreken en hoe je deze kunt bereiden. We bespreken ook de beste groene theeën voor cold brew!
Wat is Cold Brew Groene Thee?
koude groene thee verwijst simpelweg naar thee die is getrokken met koud water of water op kamertemperatuur. Meestal denken we bij thee aan het trekken van de bladeren in warm of heet water, maar dat is niet altijd het geval. Thee kan worden gezet met kouder water en koud met ijs of licht gekoeld worden geserveerd. Later zullen we ingaan op de voordelen van koude groene thee en waarom je misschien zelf thuis wilt beginnen met het maken van je eigen thee.

Waarom thuis koude groene thee zetten?
Er zijn nogal wat voordelen verbonden aan het zetten van koude groene thee thuis, maar het belangrijkste voordeel is de temperatuur. Mensen drinken in de warmere maanden vaak minder thee, omdat het drinken van warme thee je een te warm gevoel kan geven, vooral op een warme zomerdag. De oplossing is niet om minder thee te drinken, maar om te leren hoe je koude groene thee thuis kunt zetten.
Het is zeldzaam om een theewinkel te vinden die koude groene thee, thee kan zetten, dus soms is het beter om je eigen thee te zetten! Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen om thuis een heerlijke en verfrissende koude groene thee thee te zetten. Laten we beginnen!
Koude zetmethode:
Als het gaat om koude groene thee, Er zijn 3 basismethoden. Deze methoden hebben allemaal verschillende voor- en nadelen, en we gaan ze hier bespreken.
Koude theezetmethode 1 - Koud water
Dit is de eenvoudigste en meest voor de hand liggende manier om koude groene thee. De standaard koude theezetmethode heet in Japan "mizudashi". Je kunt koud water of water op kamertemperatuur gebruiken en de bladeren laten trekken, net zoals je dat met een normale warme groene thee zou doen. Dit proces duurt slechts 1-3 uur en de smaak is geweldig! Er is een methode die een iets betere smaak kan opleveren, maar die kan meer tijd kosten.
Stap 1 voor het zetten van cold brew groene thee
- Voeg 5-10 gram losse thee toe aan een glas of kan
Stap 2 voor het zetten van cold brew groene thee
- Giet er 500 ml koud of gefilterd water op kamertemperatuur bij
Stap 3 voor het zetten van cold brew groene thee
- Laat de theeblaadjes 1-3 uur in de koelkast staan
Stap 4 voor het zetten van cold brew groene thee
- Giet de thee door een filter om de blaadjes van de thee te scheiden en geniet ervan!
Koude zetmethode 2 - Met ijs
Deze methode om cold brew groene thee te maken wordt in Japan "kooridashi" genoemd. Om deze thee te zetten, vul je eerst een theepot met ijsblokjes gemaakt van gefilterd water. Vervolgens kun je 5 gram theeblaadjes op de ijsblokjes leggen en wachten tot ze smelten. De reden dat je de theeblaadjes niet eerst toevoegt en daarna de ijsblokjes, is dat het gewicht van de ijsblokjes de theeblaadjes kan pletten en er een bittere smaak in de thee kan vrijkomen.
Het smeltproces kan lang duren en is een van de nadelen van deze koude groene thee bereidingsmethode. De positieve kant van de "kooridashi"-methode om koude groene thee thee te zetten, is dat er water van een lagere temperatuur wordt gebruikt, dicht bij het vriespunt, om de thee te zetten. Dit heeft voordelen die we later zullen bespreken.
Koude zetmethode 3 - Hete thee afkoelen
Deze bereidingsmethode koude groene thee is de slechtste, en de meesten zouden beweren dat de ontstane thee niet als koude groene thee.
De naam koude groene thee verwijst naar theebladeren die zijn getrokken met koud water, niet met heet water. Door thee op de normale manier te zetten en deze later af te koelen, bereid je niet echt koude groene thee, maar eerder warme groene thee die koud wordt geserveerd.
Basisprincipes van koude groene thee
1 - Beste Japanse groene thee om koud te zetten
Onze keuzes voor de beste koude groene thee zijn als volgt:
- Shizuku Sencha : De shizuku is ontworpen om de ultieme koude groene thee. Toen we met de boeren in Chiran spraken, lieten ze ons deze thee voor het eerst als cold brew zien. De thee wordt gemaakt door Sencha bladeren met matchapoeder. Het matchapoeder komt vrij bij de eerste infusie van de thee, wat zorgt voor een krachtige smaak en een levendige groene kleur.
- Fukamushi Yamaga no Sato: Deze diep gestoomde thee werkt uitzonderlijk goed als koude groene thee. Wanneer hij met koud water wordt bereid, proef je meer zoete en fruitige tonen, met minder bitterheid. De Fukamushi Yamaga van meneer Sato in Shizuoka neemt deze aangename lychee-bessentonen op die zeer uniek zijn voor groene thee.
- Gyokuro karigane: Dit kan zowel als stengelthee als als een Gyokuro thee, en het werkt geweldig als koude groene thee. Door het gebruik van de stengels is deze thee veel milder dan een Gyokuro , En koud bereid, neemt het die koele komkommer- en cantaloupemeloentonen op. De thee is lekker zoet zonder overheersend te zijn.
- Gyokuro sasa hime: Als je een koude groene thee met veel kracht wilt, kun je kiezen voor de Gyokuro Sasa Hime. Deze thee heeft een uitgebalanceerde umami-smaak en enkele aangename bloemige tonen. De bitterheid neemt af wanneer de thee koud wordt bereid, en hoewel de meeste Gyokuro is het lekkerst in kleine doses, maar deze thee kan eigenlijk de hele dag door koud gedronken worden.
- noike Hojicha : Een verrassend goede koude groene thee is de Noike Hojicha . De reden dat dit als een verrassing komt, is dat Hojicha wordt normaal gesproken beschouwd als een verwarmende thee, en het is gebruikelijker om het te drinken in de koudere maanden. Dat gezegd hebbende, werkt de thee ook uitstekend als koude groene thee, met meer karamel- en chocoladetonen die naar voren komen.
2 - Hoe lang koud zetten
De optimale tijd voor een koude groene thee is ongeveer 3 uur. Je zult merken dat 1 uur of twaalf al voldoende smaak oplevert, maar als je de thee een nacht laat trekken, kan de smaak te heftig worden.
Een goede oplossing is om zowel je cold brew als je hot brew thee tegelijkertijd te zetten. 's Ochtends kun je een theepot vol warme thee zetten en ook een kan vol bladeren en koud water in de koelkast zetten. Later op de dag, mogelijk rond lunchtijd, kun je koude groene theeklaar zou moeten zijn, en je kunt de tweede helft van je dag beginnen met een koel, verfrissend drankje.
3 - Benodigdheden voor Cold Brew
Het belangrijkste hulpmiddel bij het bereiden koude groene thee is een filter. Zodra de blaadjes klaar zijn met trekken, wil je ze eruit halen zodat ze niet in je drankje terechtkomen. De kyusu theepot heeft een ingebouwd filter dat dit automatisch doet, maar als je een andere kan gebruikt, zoals een glas of een pot, moet je het door een filter gieten.
Naast een filter heb je niet veel meer nodig om koude groene thee, je kunt gewoon een glas, mok, pot of kan gebruiken. Je hoeft alleen maar ruimte te creëren waar de blaadjes en het water samen kunnen trekken. Indien mogelijk kun je er de voorkeur aan geven om glas te gebruiken, zodat je de blaadjes kunt zien terwijl ze trekken!
Handleiding voor Cold Brew Japanse Groene Thee met ingrediënten & Instructies
#1 Bereiding van Matcha Cold Brew
Matcha verschilt van andere theesoorten omdat het in poedervorm is. Dit betekent dat het niet in water wordt getrokken, maar er direct mee wordt gemengd. Om deze reden kun je technisch gezien geen cold brew matcha maken, maar je kunt het wel met koud water bereiden!
- Stap 1: Doe 2 gram matchapoeder in een kom
- Stap 2: Giet er 100 ml koud water bij
- Stap 3: Meng het matchapoeder met het water met de bamboe matcha garde
- Stap 4: Giet dit mengsel in een blender samen met een extra kopje koud water
- Stap 5: Mix de drank tot het schuimt en giet het vervolgens in een glas!
#2 Sencha Bereiding Van Koude Brouwsels
Sencha is een geweldige thee om te bereiden als cold brew groene thee. Deze theeën krijgen een zachtere, zelfs fruitigere smaak wanneer ze koud worden bereid.
- Stap 1: doe 5 gram Sencha thee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#3 Genmaicha Bereiding van koude brouwsels
Als je je voorbereidt Genmaicha als een koude groene thee, je zult meer van deze karameltonen opmerken, wat best aangenaam kan zijn. Laten we er wat van maken!
- Stap 1: doe 5 gram Genmaicha thee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#4 Bereiding van Kukicha Cold Brew
kukicha is een veel mildere thee omdat hij gemaakt wordt met zowel de stengels als de bladeren van de theeplant. Dit kan goed werken als koude groene thee, waarbij meer van deze bloemige of stroachtige smaaktonen worden geëxtraheerd.
- Stap 1: Doe 5 gram kukicha-thee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#5 Hojicha Bereiding van koude brouwsels
Hoewel het normaal gesproken als een warmere thee wordt beschouwd, Hojicha kan geweldig zijn als koude groene thee. Deze thee heeft meer van die zoete karamel- of chocoladesmaak.
- Stap 1: doe 5 gram Hojicha thee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#6 Gyokuro Bereiding Van Koude Brouwsels
Gyokuro komt al in de buurt van een koude groene thee, omdat het bereid wordt met water tussen de 40 en 49 graden Celsius. We hebben de cold brew-verhouding iets aangepast, zodat je een heerlijke koude koffie Gyokuro in een fractie van de tijd!
- Stap 1: doe 5 gram Gyokuro thee in een glas
- Stap 2: Giet er 200 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 30 minuten in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#7 Bereiding van de Kabusecha Cold Brew
Kabusecha is een thee met een lange schaduw die uitstekend geschikt is als koude groene thee. Als je je eigen thee wilt maken, volg dan deze stappen!
- Stap 1: Doe 5 gram kabusecha-thee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!
#8 Bereiding van de Bancha Cold Brew
Hoewel het normaal gesproken niet als koude groene thee, als je een liefhebber bent van bankje, kun je het als cold brew bereiden voor een verfrissend drankje met weinig cafeïne.
- Stap 1: Doe 5 gram banchathee in een glas
- Stap 2: Giet er 500 ml koud water bij
- Stap 3: Laat de blaadjes 3 uur in de koelkast staan
- Stap 4: Giet de thee door een filter in een glas en geniet ervan!

Wat is de beste Japanse thee voor koude groene thee?
De beste thee voor koude groene thee zou de Shizuku moeten zijn Sencha Eerder genoemd. Een van de problemen met veel koude groene thee is dat ze, hoewel ze heerlijk zijn, vaak de rauwe kracht van hete thee missen. Dit is niet het geval met de shizuku Sencha , Omdat het lekker krachtig is en een geweldige smaak heeft. Als je op zoek bent naar een koude groene thee met veel smaak, dan moet je deze zeker eens bekijken. Sencha .
Voordelen van koud gebrouwen groene thee
Er zijn een paar voordelen van koude groene thee die verder gaan dan alleen de temperatuur. Laten we er hier kort een paar bespreken.
Minder cafeïne
Cafeïne wordt meestal geëxtraheerd bij een hogere temperatuur, waardoor koude groene thee het cafeïnegehalte lager is dan bij thee die op hogere temperaturen wordt gezet. Dit is een groot voordeel, aangezien de meeste mensen het lekker vinden om deze koude groene thee tijdens de hitte van de middag te drinken. Hoewel een thee met veel cafeïne je wakker zou houden als je hem zo laat op de dag drinkt, lijkt het geen probleem te zijn met cold brew groene thee.
Zachtere en zoetere smaak
Naast het feit dat cafeïne bij een hogere temperatuur wordt geëxtraheerd, worden catechines ook bij een hogere temperatuur geëxtraheerd. Dit is een groot voordeel, aangezien dit de bitterste componenten van het theeblad zijn. Daarom is het beter om geen kokend water te gebruiken bij het zetten van groene thee. Wanneer je groene thee zet met een temperatuur van ongeveer 60-70 graden Celsius, onttrek je minder catechines en krijg je een zachtere en zoetere thee.
Dit concept gaat nog verder met koude groene thee. Wanneer je koud water gebruikt, onttrek je veel minder bitterheid. Daarom heeft koude groene thee een aangename zoete en fruitige smaak.
Video's over de voordelen van cold brew
Kun je theezakjes cold brew zetten?
Je kunt cold brew theezakjes zetten, maar dat duurt langer dan het zetten van warme thee. Veel theezakjes zijn gemaakt van bladeren van zeer lage kwaliteit, in kleine stukjes gesneden. Omdat deze kleine bladdeeltjes een groter relatief oppervlak hebben, trekken ze sneller. De smaak van deze theezakjes is vlak en bitter, zonder de complexiteit van koude groene thee gemaakt van hoogwaardige bladeren.