Denk je dat een groene thee versus koffie cafeïne Is de strijd een gemakkelijke overwinning? Denk nog eens na.…
Sommige soorten groene thee hebben zelfs een sterkere uitwerking en cafeïne reageert op een heel andere manier met uw lichaam.
In dit artikel gaan we kijken naar de hoeveelheid cafeïne in groene thee vergeleken met koffie, hoe dit wordt gemeten en hoe de hoeveelheid cafeïne in groene thee en koffie kan verschillen, afhankelijk van het plukken, verwerken en zetten.
Uiteindelijk zullen we de groene theesoorten met het hoogste cafeïnegehalte testen en een definitieve vergelijking maken tussen groene thee en koffie.
Laten we deze strijd aangaan! 🍵🆚☕️
Groene thee versus koffiecafeïne: er woedt een strijd
Het korte antwoord
Dus hoeveel cafeïne zit er in groene thee vergeleken met koffie?
Cafeïnegehalte van een standaard kopje groene thee
Een kopje groene thee van 240 ml bevat 40 mg cafeïne per portie.
Cafeïnegehalte van een standaard kopje koffie
Dit is veel lager in cafeïne dan koffie, dat tussen de 100 en 150 bevat. 90-100 mg cafeïne per portie.
Waarom zeggen we dan dat het cafeïnegehalte in groene thee hoger kan zijn dan in koffie?
Daarvoor zullen we wat dieper moeten graven.
Waarom wetenschappers en thee-experts moeite hebben met het meten van de cafeïne in groene thee versus koffie
Wanneer we de cafeïne in groene thee en koffie vergelijken, is het belangrijk om op te merken dat beide dranken sterk van elkaar kunnen verschillen.
De hoeveelheid cafeïne in groene thee en in koffie verschilt, afhankelijk van hoe de twee worden geproduceerd en wat voor soort bonen/bladeren er worden gebruikt.
In het volgende gedeelte zullen we de cafeïnekwestie in groene thee versus koffie analyseren en bekijken waarom de vraag niet zo eenvoudig is als het lijkt.
Factoren die het cafeïnegehalte van thee beïnvloeden
Niet alle thee is hetzelfde. Afhankelijk van het soort thee dat u gebruikt, kunt u heel verschillende resultaten krijgen in de vergelijking tussen groene thee en koffie wat betreft cafeïne.
De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid cafeïne in groene thee.
Schaduw

Zelfs vóór de pluk van de thee kunnen boeren het cafeïnegehalte in de bladeren beïnvloeden. Cafeïne wordt geproduceerd als afweermechanisme om de bladeren te beschermen tegen insecten.
Wanneer de theeplant wordt afgesneden van het zonlicht, een praktijk die wordt gebruikt om een deel van de Japanse thee te produceren groene thee van de beste kwaliteit, De plant voelt zich bedreigd en produceert extra cafeïne.
Dit is de reden waarom lang beschaduwde theesoorten zoals Gyokuro bevatten meer cafeïne, en ze doen de machtsbalans in de discussie over cafeïne versus koffie in groene thee doorslaan.
Pluk

Wanneer de groene thee klaar is om geoogst te worden, moet de boer nog een beslissing nemen die van invloed is op de cafeïne: het plukken.
De jongere, zachtere theeblaadjes zijn kwetsbaarder voor insecten en bevatten daarom meer cafeïne.
Dit betekent dat thee gemaakt van jongere blaadjes, zoals Sencha , bevat hogere hoeveelheden cafeïne dan standaard groene thee.
Verwerking

Ten slotte kan de manier waarop de thee wordt verwerkt van invloed zijn op het cafeïneprofiel.
Als de thee wordt gemengd met andere ingrediënten zoals Genmaicha , Het cafeïnegehalte kan worden verlaagd.
Als de groene thee gebrand is, zoals het geval is bij Hojicha , Het cafeïnegehalte kan ook verlaagd worden.
Uiteindelijk zal de winnaar van de strijd tussen groene thee en koffie, de cafeïnestrijd, bepaald worden door de schaduw, de pluk en de verwerking van de groene thee.
De bonen morsen over het cafeïnegehalte van koffie
Als je ooit hebt nagedacht over het cafeïnegehalte van groene thee versus koffie, weet dan dat het cafeïnegehalte van koffie sterk varieert. Het type boon is cruciaal. Robustabonen bevatten over het algemeen meer cafeïne dan arabicabonen, wat van invloed is op de cafeïne in koffie ten opzichte van groene thee. Groeiomstandigheden, zoals hoogte, spelen ook een rol bij de vorming van die cafeïnestoot.
Oogsten en verwerken
Net als theebladeren kunnen koffiebessen die in verschillende stadia worden geplukt, het cafeïnegehalte in het uiteindelijke brouwsel veranderen. Natte of droge verwerking verandert de chemische samenstelling van de boon verder, wat de vergelijking van cafeïne tussen koffie en groene thee beïnvloedt.
Branden en verwerken Zetmethode
Lichter gebrande bonen behouden vaak iets meer cafeïne, terwijl donkerder gebrande bonen sterker smaken, maar niet per se meer cafeïne bevatten. De zetmethode, of het nu gaat om een snelle espresso of een langzaam trekkende cafetière, heeft invloed op de extractie en kan een belangrijke bepalende factor zijn voor de hoeveelheid cafeïne in groene thee ten opzichte van koffie.
Houd bij het afwegen van cafeïne in groene thee versus koffie rekening met het feit dat elke beslissing, van boer tot kopje, van belang is. Door de bonensoort, de verwerking, het branden en het zetten te onderzoeken, ontdekt u hoe flexibel de cafeïne in koffie kan zijn.
Cafeïne in groene thee versus koffie verkeerd berekend door de bereiding
Koffie wordt meestal gezet met 2 eetlepels gemalen bonen (11 gram) en losse thee met 1 eetlepel bladeren (5 gram). Dit geeft koffie al een voordeel, maar groene thee wordt vaak ook gezet op lagere temperaturen, waardoor er minder cafeïne wordt onttrokken.
Om deze reden bevat koffie over het algemeen meer cafeïne dan thee, maar er zijn extreme gevallen waarin het cafeïnegehalte in groene thee hoger kan zijn dan in koffie. Deze gevallen bespreken we later.
Heavy hitters - Groene thee met veel cafeïne versus koffie
We hebben het gehad over hoeveel cafeïne er in groene thee zit in vergelijking met koffie, maar we hebben enkele van de cafeïnerijke Japanse, Chinese en Indiase groene theeën buiten beschouwing gelaten.
Deze theesoorten bevatten evenveel cafeïne als koffie, of zelfs meer, afhankelijk van hoe je ze bereidt.
Laten we het hier over elk van deze theeën hebben.:
Japanse groene theeën
Gyokuro 138 mg cafeïne
Gyokuro is een speciaal soort Japanse groene thee die 120-140 mg cafeïne per portie kan bevatten. Dit hoge cafeïnegehalte komt doordat de Gyokuro plant is bedekt met een speciaal soort net vóór de Oogst en het produceert meer cafeïne.
Je zult niet hetzelfde effect merken als bij koffie, omdat Gyokuro is ook rijk aan l-theanine, waardoor je die kalme, alerte energie krijgt waar we het eerder over hadden. Dit is een van de grote verschillen tussen cafeïne in groene thee en koffie.
Bevat groene thee dus meer cafeïne dan koffie? Als je... Gyokuro Jazeker!
Matcha tot 136 mg cafeïne
Hoe zit het met het cafeïnegehalte in koffie versus matcha? Omdat matcha een groene theepoeder is, wordt het direct met water gemengd met een bamboe garde of chasen. Dit betekent dat je niet alleen alle gezondheidsvoordelen binnenkrijgt, maar ook alle cafeïne die in het theeblad zit.
Hoogwaardige, ceremoniële matcha kan 34 mg cafeïne per gram bevatten. Dit lijkt misschien niet veel, maar in een gemiddelde kop matcha van 237 ml zit wel 4 gram cafeïne en 136 mg cafeïne. Dus hoeveel cafeïne bevat groene thee in vergelijking met koffie? Als je veel matcha gebruikt, kan het zelfs meer bevatten!
Trouwens, als je meer wilt weten over waarom matcha zo veel cafeïne bevat, vind je dit artikel misschien interessant: 👉 Bevat Matcha cafeïne? Het is de thee met de meeste cafeïne.
Chinese groene thee
Mao Feng – 115 mg cafeïne
Mao Feng groene thee uit China bevat ongeveer 115 mg cafeïne per portie, wat het een redelijke positie geeft in de cafeïnediscussie tussen groene thee en koffie.
Dankzij de natuurlijke balans van cafeïne en andere bestanddelen kun je nog steeds een mildere buzz ervaren in vergelijking met de kick van koffie. Als je je afvraagt hoeveel cafeïne er in groene thee zit in vergelijking met koffie, bewijst Mao Feng dat het antwoord sterk kan verschillen.
Indiase groene thee
Darjeeling Groene Thee – 96 mg cafeïne
Een andere kandidaat in de discussie over cafeïne in groene thee versus koffie is Darjeeling groene thee uit India, die ongeveer 96 mg cafeïne bevat. Wanneer we de cafeïne in koffie versus groene thee vergelijken, bevindt Darjeeling groene thee zich comfortabel in het midden en biedt een niveau van alertheid zonder de scherpe randjes die sommige mensen bij koffie ervaren.
Dus hoeveel cafeïne zit er in groene thee vergeleken met koffie? Zoals met de meeste dingen hangt het af van de soort, en deze theesoorten laten zien dat er meer is dan wat je op het eerste gezicht ziet.
Waarom cafeïne in groene thee anders "aanvoelt" dan in koffie
Met al deze discussie over de cafeïne in groene thee versus koffie, is het belangrijk om uit te leggen dat beide dranken heel verschillende resultaten opleveren.
We kennen allemaal dat "schok"-effect dat koffie je geeft, maar thee is veel subtieler. Zelfs als er meer cafeïne in groene thee zit dan in koffie, zul je het minder sterk voelen vanwege de l-theanine.
L-theanine in groene thee versus cafeïne in koffie
Het gaat niet alleen om de cafeïne in groene thee versus koffie, maar ook om de theanine. Theanine is een aminozuur dat alleen in thee en één andere plant voorkomt, en men denkt dat het veel van de negatieve bijwerkingen van cafeïne, zoals een crash en nervositeit, vermindert.
Hoewel er niet veel verschil is tussen cafeïne in groene thee en koffie, bevat groene thee l-theanine en koffie niet, dus het effect is compleet anders. Theedrinkers melden dat ze dit kalme, alerte gevoel de hele dag door ervaren.
De gezondheidsvoordelen van L-theanine versus koffie verkennen
Nu we het hebben gehad over welke koffie meer cafeïne bevat dan groene thee, laten we het hebben over een aantal andere verschillen tussen de twee, met name wat betreft de gezondheid.
Groene thee heeft niet alleen een lager cafeïnegehalte, maar biedt ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Hier zijn een paar van onze favorieten::
Wat is l-theanine?
Het cafeïnegehalte van koffie versus groene thee is heel anders, omdat thee l-theanine bevat, waarvan wordt gedacht dat het een kalmerend effect op de hersenen heeft. Het zou ook de alfa-hersengolfactiviteit stimuleren, dezelfde hersengolven die worden gestimuleerd tijdens meditatie.
Als je graag de cafeïne in koffie en groene thee vergelijkt, vind je het misschien ook leuk om in dit artikel meer te lezen over de andere gezondheidsvoordelen van thee. 👉 chemische samenstelling van groene thee
Antioxidanten
Bij het kiezen tussen groene thee en koffie is het belangrijk om te letten op het antioxidantgehalte. Koffie bevat heel weinig antioxidanten, terwijl groene thee juist heel veel antioxidanten bevat, zoals EGCG (epigallocatechinegallaat).
Matcha kan zelfs meer dan 20 keer zoveel antioxidanten bevatten als bosbessen! Deze antioxidanten helpen bij het herstellen van schade in het lichaam die is veroorzaakt door oxidatieve stress.
Lagere zuurgraad
Koffie heeft over het algemeen een lagere pH-waarde, waardoor het zuurder is dan groene thee. De zuurgraad van koffie kan worden beïnvloed door de boonsoort, de branding en de zetmethode, waardoor sommige koffiesoorten milder zijn dan andere. Omgekeerd kunnen de van nature hogere pH-waarde van groene thee en bepaalde stoffen het milder voor de maag maken.
Als je deze vergelijking van cafeïne in groene thee versus koffie interessant vindt, zul je ook onze zuurgraadanalyse geweldig vinden. 👉 Is groene thee zuur? Het mysterie van zuur in groene thee
Cafeïne in groene thee versus koffie - wat is de cafeïnekoning?
Dus als je het cafeïnegehalte van koffie en groene thee vergelijkt, komt koffie meestal als beste uit de bus, maar groene thee heeft nog veel meer voordelen.
Is groene thee beter dan koffie? Voor ons wel! Groene thee zorgt niet alleen voor een langer aanhoudende, rustigere energie gedurende de dag, maar het heeft ook veel extra voordelen.
Hoewel het cafeïnegehalte van groene thee ten opzichte van koffie over het algemeen lager is, heeft het nog veel meer te bieden! Er zijn veel voordelen verbonden aan de overstap van koffie naar groene thee, er kunnen uitdagingen zijn, zoals de smaak en het cafeïnegehalte.
Als je deze vergelijking van cafeïne in groene thee versus koffie leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter en deel het op sociale media.
