Wat is Dirty Matcha?
Een dirty matcha wordt simpelweg gemaakt door matcha, melk en koffie te combineren. Net als een matcha met espresso!
Het doel is om een contrast te creëren van zowel smaken als kleuren, waarbij de bruine koffie zich vermengt met het levendige groene matchapoeder.
De Smaken van matcha en koffie kunnen niet meer van elkaar verschillen, waarbij matcha sterk is door de licht grassige, gestoomde groentesmaken en koffie meer neigt naar de warme, nootachtige en geroosterde kant.
Dit creëert een waar avontuur voor de smaakpapillen, waarbij elke slok van de dirty matcha anders smaakt, afhankelijk van hoe het gemengd is.
Je kunt ook een dirty matcha maken met Hojicha poeder in plaats van espressopoeder, waar we later meer over zullen vertellen.
De sleutel tot een goede dirty matcha
Zoals we al kort noemden in het recept voor dirty matcha, komt de sleutel neer op het mengen (of het gebrek daaraan) van de verschillende drankjes. Het mengen van de twee drankjes, wat we bij gebrek aan een betere term de gradiënt noemen, is alles.
Het doel is om een imperfecte mix van de twee te krijgen, met de koffie bovenop en de matcha onderop. Deze gradiënt is ideaal, omdat je eigenlijk niet wilt dat de twee drankjes volledig mengen. Je wilt dat sommige slokjes naar koffie smaken, sommige naar matcha en sommige naar een mix van de twee.
Dirty Matcha met Hojicha
Je denkt misschien: ik dacht dat dit een theeblog was! Waarom raad je aan om koffie te gebruiken in deze dirty matcha in plaats van thee? Hoewel de traditionele dirty matcha gemaakt wordt met koffie- of espressopoeder, is er een "theevriendelijkere" optie met Hojicha . Gebruik gewoon de Hojicha poeder in plaats van espressopoeder.
Je zult ontdekken dat Hojicha en koffie delen veel van deze geroosterde en nootachtige smaakkenmerken, maar de Hojicha is iets minder scherp en combineert mogelijk zelfs beter met de smaken in de vuile matcha.
Benodigdheden voor het maken van een Dirty Matcha
Om dit recept te maken, heb je eigenlijk niet veel nodig, behalve wat je misschien al in je keuken hebt. De enige uitzondering is dat we je aanraden om te investeren in een chasen- of bamboe-garde. Dit maakt het veel gemakkelijker om je matcha-thee op te kloppen en die perfecte, gladde consistentie te krijgen.
Als je echt een stap verder wilt gaan, kun je ook de klei gebruiken Matchakom of chawan. Dit is de kom die wordt gebruikt bij de Japanse theeceremonie en kan het echt makkelijker maken om te kloppen zonder de matcha te morsen vanwege de bredere basis en steilere zijkanten.
Voordelen van het gebruik van deze hulpmiddelen
De eerste paar keer dat je je Dirty Matcha Latte maakt, merk je misschien dat de matcha klonterig wordt of niet volledig is opgenomen in de drank. Wil je dit voorkomen, dan moet je het echt goed mengen.
Wij hebben ontdekt dat door het matchapoeder te zeven en het voorzichtig te mengen met een bamboe theegarde, we alle klontjes die zich anders in onze vuile matcha zouden vormen, zorgvuldig kunnen verwijderen. Wil je je vuile matcha naar een hoger niveau tillen? Probeer dan deze tools eens uit en ontdek wat je ervan vindt!