Hoe smaakt matcha? Smaakkaart met video

Als we een dollar zouden krijgen voor elke keer dat iemand ernaar vroeg hoe smaakt matcha zouden we geen artikelen meer hoeven te schrijven! 😄

De reden dat zoveel mensen nieuwsgierig zijn naar de smaak van matcha is dat de matchasmaak zo uniek is en daardoor erg moeilijk te vergelijken en te beschrijven.

In dit artikel en in de video proberen we het onmogelijke te doen en uit te leggen hoe matcha smaakt.

Laten we zonder verder oponthoud beginnen! 🍃🍵

 

hoe smaakt matcha 

Voordat we antwoorden hoe smaakt matcha, is het belangrijk om te benadrukken dat niet alle matchasmaken hetzelfde zijn.

Sommige matchatheeën zijn iets zoeter, andere zijn vrij bitter en alles daartussenin.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar smaaknotities die steeds weer terugkomen bij veel matchatheeën.

Groenteproefnotities

Je hoort wel eens proefnotities zoals edamame, babyspinazie en zelfs zeewier aan de matchasmaak worden toegeschreven.

Dit lijkt misschien afschrikwekkend, maar het kan echt een unieke en plezierige smaakervaring creëren.

Deze proefnotities kunnen veel smaken in de Japanse keuken aanvullen en vormen een van de belangrijkste verschillen tussen Matcha versus Yerba Mate bijvoorbeeld

Matcha smaakt niet in een tabel

hoe smaakt matcha

Parallellen in de Japanse keuken

Zoals we al eerder zeiden, is het handig om de Japanse keuken te begrijpen om de unieke smaak van Japanse groene thee te begrijpen.

Er zijn een paar smaken die gewild zijn in de Japanse keuken, maar die je niet in de Amerikaanse keuken zult vinden.

Champignons zijn hier een voorbeeld van. Over paddenstoelen gesproken, heb je al gehoord over de hype rond paddenstoelenmatcha? 🍄

Ben je nieuwsgierig? Lees dan zeker ons artikel 👉 Paddenstoelenmatcha - Een waanzinnige nieuwe trend of een verstandige oplossing?

Misosoep en ramen

Ze worden vaak gebruikt in bouillons zoals misosoep en ramen, en hoewel ze misschien niet als "smaakvol" worden beschouwd in de traditionele zin van het woord, geven ze het eten een hartige dikte.

Deze hartige of "umami"-smaak is niet alleen een thema in Japanse gerechten, maar ook in Japanse thee, zoals we later zullen bespreken.

Zeewier

Een ander ingrediënt dat je in de Japanse keuken tegenkomt en dat je misschien niet kent, is zeewier of kelp.

Dit wordt niet alleen gebruikt voor de consistentie, maar ook voor de smaak. Over het algemeen vind je veel meer gestoomde groene groenten zoals edamame, zeewier, enz.

Deze smaken worden ook in de matcha-smaak nagebootst, via een proces dat we later zullen bespreken.

 

Waar komt de matcha-smaak vandaan?

Nu we de basis van de smaak van matcha hebben besproken, laten we het eens hebben over hoe matcha aan zijn smaak komt.

In het vorige gedeelte hebben we twee belangrijke categorieën smaken geïdentificeerd en waarom deze wenselijk zijn. Hier gaan we in op hoe de thee aan deze smaken komt.

Hartige matcha-smaak

De hartige matcha-smaak ontstaat eigenlijk door de chemische samenstelling van het theeblad te veranderen.

De hartige smaken van groene thee komen van de aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

Het meest voorkomende aminozuur in groene thee is theanine, een stof die pas in 1950 werd geïsoleerd door een team onderzoekers in Kyoto dat groene theebladeren bestudeerde. 

De theeplant produceert van nature theanine, maar zet dit om in de antioxidant catechines als bescherming tegen zonlicht.

Deze catechines kunnen een bittere smaak aan de thee geven. Om het hartige theaninegehalte te maximaliseren, beschaduwt de boer de theeplanten die gebruikt worden voor de productie van matcha drie weken voor de oogst.

Dit arbeidsintensieve schaduwproces is de moeite waard om de hartige matchasmaak te maximaliseren. 

Stoomde plantaardige matcha-smaak

Een andere smaak in matcha is dit gestoomde plantaardige of "vegetale" smaakprofiel. Dit ontstaat nadat de theebladeren zijn geoogst.

Zodra de theebladeren geplukt zijn, beginnen ze op natuurlijke wijze te oxideren en uiteindelijk veranderen ze in een zwarte thee.

Om een niet-geoxideerde groene thee te produceren, moeten de theebladeren direct na de oogst worden verhit. 

In China is het gebruikelijker om de theebladeren in een grote, hete pan te verwarmen, maar in Japan is het gebruikelijker om de theebladeren te stomen.

Dit stoomproces behoudt niet alleen de natuurlijke groene en grassige smaken van de theebladeren, maar kan ze zelfs accentueren.

Daarom heeft Japanse groene thee zo'n levendige groene kleur en een gestoomd plantaardig, bijna "zeewierachtig" smaakprofiel.

Romige Matcha-smaak

Tot slot is er nog een bonus: het romige matcha-smaakprofiel, dat eigenlijk te danken is aan de manier waarop de thee wordt bereid.

Terwijl de meeste theesoorten in water worden getrokken, wordt matcha direct met water gemengd. Dit betekent dat je het hele blad consumeert, waardoor de smaak van de thee dikker en rijker is.

naar De beste kom matcha-thee bereiden, Je moet de bamboe theeklopper of chasen gebruiken en het theepoeder met snelle polsbewegingen door het water kloppen. Dit blaast lucht in de thee en geeft het een lichtere en romigere textuur.

Er gaat veel werk zitten in het creëren van deze zachte matcha-smaak, en in combinatie met professioneel kloppen kan een goede matcha bijna als een glas melk smaken!

 

Samenstellingen

Nu we hebben besproken hoe matcha smaakt en waarom het op een bepaalde manier smaakt, laten we een paar matcha-smaakcombinaties bespreken.

Omdat matcha zo'n sterk smaakprofiel heeft met veel gestoomde groentetonen, botst het vaak met veel verschillende desserts en gerechten.

Pure chocolade werkt niet goed, maar witte chocolade wel. Hoe komt dat?

Als je matcha combineert, kies dan voor iets neutraals en zoets. Witte chocolade smaakt niet zo bijzonder, maar is wel zoet, dus het past er perfect bij. Daarom werken matcha lattes ook zo goed! En als je je zoetekauw tot het uiterste wilt drijven, kun je zelfs je eigen DIY maken. matcha witte chocolade 🍫

Andere smaken die matcha goed combineren, zijn ijs, mochi en andere Japanse zoetigheden (wagashi), die veel subtieler zijn dan de desserts die je misschien gewend bent.

Als je echt geïnteresseerd bent in dit onderwerp, hebben we een speciaal artikel over welke smaken goed combineren met matcha. Lees het artikel zeker. 👉 Welke smaken passen goed bij matcha?

 

voordelen

De smaak van matcha is heerlijk, maar velen van jullie vragen zich waarschijnlijk af: wat zijn matcha voordelen? Matcha-thee heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen, en die komen allemaal voort uit de aanwezigheid van cafeïne, theanine, antioxidanten en meer. Laten we beginnen met de lijst met de voordelen van matcha-groene thee.

  1. Energie
  2. Ondersteuning van het immuunsysteem
  3. Stress en angst
  4. Veroudering vertragen
  5. Gewichtsverlies
  6. Verbeterde hartgezondheid
  7. 10 keer zoveel antioxidanten als gewone groene thee
  8. Extra voedingsstoffen

 

11 tips die de smaak aanzienlijk verbeteren

hoe je matcha lekker laat smaken is een vraag die we vaak krijgen. Omdat er zoveel verschillende strategieën zijn om een lekkerdere kom matcha te maken, hebben we besloten ze allemaal in één lange lijst te zetten.

Hier zijn 11 tips om je matcha heerlijk te laten smaken:

  1. Begin met ceremoniële matcha, niet met matcha van kookkwaliteit
  2. Zeef en breek altijd de klontjes
  3. Gebruik minder water
  4. Lagere watertemperatuur
  5. Gebruik de juiste garde
  6. Gebruik de juiste kom
  7. Klop in een M-W-vorm, maar roer niet.
  8. Wees voorzichtig met het op smaak brengen van matcha.
  9. Wees voorzichtig met het zoeten van matcha
  10. Koop bij gerenommeerde boeren
  11. Oefening

 

Matcha is een luxeproduct

Waarom is het zo duur?

Deze vraag krijgen we steeds vaker en omdat er zoveel komt kijken bij de productie van matcha-thee, vinden we het moeilijk om het in één of twee zinnen te beantwoorden. Daarom hebben we besloten er een heel artikel over te schrijven.

Het artikel heet 👉 waarom is matcha zo duur? Uitleg door experts.

Maar we kunnen dit artikel samenvatten met de 11 belangrijkste redenen::

  1. Matcha groeit alleen op specifieke geografische locaties
  2. Het moet van de eerste oogst komen
  3. Extra man om de planten te beschaduwen
  4. Schaduwproces en waarom moet je de planten schaduw geven?
  5. De plant moet 3 weken zonder zonlicht overleven
  6. Handplukproces
  7. Zorgvuldige selectie van de bladeren
  8. De stelen en nerven van de theebladeren worden verwijderd
  9. Thee wordt gemalen met zeer dure apparatuur
  10. Het kostbare poeder moet perfect worden verpakt
  11. De vraag is groter dan het aanbod

 

Eindoordeel over wHoe smaakt matcha?

Dus tot slot, hoe smaakt matcha?

De smaak kan worden omschreven als sterk, met deze grassige of gestoomde groentesmaken, met een sterke umami-smaak, een lichte subtiele zoetheid en uiteindelijk een zachte consistentie. 

De beste manier om echt te begrijpen hoe matcha smaakt, is door het zelf te proberen, en wij hebben de perfecte matcha voor jou!

Met onze matcha-proeverijen, kunt u verschillende soorten matcha-thee uit heel Japan uitproberen en ontdekken welke smaken u het lekkerst vindt.

En als u meer geïnteresseerd bent in losse verpakkingen, hebben we een lijst gemaakt met de 20 beste matchapoeders van dit jaar!

Al deze matcha-theeën smaken net iets anders, wat allemaal te maken heeft met de theeplantsoort, de groeiregio en de productiemethode.

Probeer ze zelf en word een matcha-smaakkenner.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4