Waarom is matcha zo duur? Deze vraag krijgen we constant en omdat er zoveel bij de productie van matcha-thee komt kijken, vinden we het lastig om er in één of twee zinnen antwoord op te geven. Daarom hebben we besloten er een heel artikel over te schrijven! In dit artikel proberen we te beantwoorden waarom matcha groene theepoeder zo duur is en onderzoeken we alle stappen die nodig zijn om enkele van 's werelds beste matcha-theeën te maken. Laten we er zonder verder oponthoud induiken.
Dus waarom is matcha zo duur? Hier zijn de 11 belangrijkste redenen
#1 Matcha groeit alleen op specifieke geografische locaties

Hoewel poederthee zijn oorsprong in China heeft, is matcha zoals we die vandaag de dag kennen echt een Japans product. De boeren die we in Japan ontmoeten, produceren al generaties lang matcha-thee, en deze kennis van meerdere generaties maakt het product veel beter. Hoewel het mogelijk is om hoogwaardige matcha te vinden die in andere landen wordt geproduceerd, komt de beste matcha ter wereld allemaal uit Japan.
Dit beperkt de productiecapaciteit echt tot een kleine geografische locatie en een handvol getalenteerde boeren. We zullen later ingaan op de vraag- en aanbodkant van de vergelijking, maar volstaat te zeggen dat Japan een relatief klein percentage van de wereldwijde theeproductie voor zijn rekening neemt en toch verantwoordelijk is voor bijna de gehele topproductie van matcha. Dit is één manier om de vraag te beantwoorden: waarom is matcha zo duur.
#2 Eerste oogst
Premium matcha moet altijd afkomstig zijn van de eerste oogst. In de winter heeft de theeplant een paar maanden "rustperiode" waarin hij voedingsstoffen uit de grond opneemt en deze vervolgens in het voorjaar afgeeft aan de verse scheuten. Deze scheuten bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn het zoetst van smaak, dus ze zijn gereserveerd voor de meest premium theesoorten zoals kabusecha., Gyokuro en natuurlijk matcha. Nadat deze bladeren zijn geoogst, zal de theeplant nog een aantal keer "spoelen", maar deze scheuten zullen minder voedingsstoffen en smaak bevatten omdat ze niet zoveel tijd hebben om voedingsstoffen uit de grond op te bouwen. Het feit dat premium matcha maar één keer per jaar kan worden gemaakt, brengt ons een stap dichter bij het antwoord op die vraag. waarom is matcha zo duur.
#3 Extra man om de planten te beschaduwen

Een andere reden waarom is matcha zo duur is dat de theeplanten moeten worden bedekt met een speciaal soort net, een kabuse. Dit net wordt zorgvuldig over de theeplanten gespannen om ze tegen het zonlicht te beschermen.
Natuurlijk kost dit extra kapitaal om het net aan te schaffen, evenals extra arbeid om het net op te zetten.
Soms moet er een bamboesteiger worden neergezet voor handgeplukte thee, zodat men onder het net thee kan oogsten. Dit kost de boer natuurlijk nog meer tijd en middelen en drijft de prijs op.
#4 Waarom moet je de planten beschaduwen?Â
Wanneer theebladeren aan zonlicht worden blootgesteld, beginnen ze theanine om te zetten in catechines. Theanine is het aminozuur dat thee zijn zoete en hartige smaak geeft, en catechines zorgen voor de bittere smaak. Een thee met een hoger catechinesgehalte zal bitterder zijn en daardoor minder geschikt voor matcha. Door de thee 3 weken voor de oogst uit het zonlicht te halen, ontstaat een blad met een hoger theaninegehalte en een lager catechinesgehalte. Deze extra stap in de beschaduwing kost tijd en middelen, waardoor de productie van beschaduwde thee vaak duurder is.
#5 De plant moet 3 weken zonder zonlicht overleven.

Het opzetten van het net is slechts één deel van de uitdaging. De tweede factor die de vraag begint te beantwoorden waarom is matcha zo duuris wat er nu komt. Nadat de steigers zijn neergezet, moet de theeplant 3 weken zonder zonlicht in leven worden gehouden.Â
Dit is een stressvolle tijd voor de plant, en deze moet worden versterkt om zijn gezondheid zo lang mogelijk te behouden. Terwijl de meeste boeren hiervoor chemische meststoffen zouden gebruiken, doen biologische boeren zoals meneer Nakai het liever op een meer natuurlijke manier. Hij gebruikt natuurlijke ingrediënten om de theeplant van voedingsstoffen te voorzien, zonder het omliggende ecosysteem te schaden. Dit kost meer tijd, maar het is de moeite waard om matcha-thee op een duurzamere manier te produceren.
#6 Handplukproces
Vaak als mensen vragen waarom is matcha zo duur, hebben ze het over handgeplukte matcha, wat nog duurder kan zijn. Het handplukproces vindt slechts één dag per jaar plaats. Mensen uit de hele regio komen samen om deel te nemen aan het handplukken van de thee. Natuurlijk vereist dit extra arbeid en training, want thee plukken is een zeer precieze kunst.Â
De thee moet slechts een paar millimeter onder de derde spruit worden geplukt. Soms wordt dit nog moeilijker wanneer de theeplant een "verborgen scheenbeen" of verborgen knop heeft, waardoor het plukken eigenlijk onder het tweede blad moet gebeuren. Dit vereist zorgvuldige focus en training om de verschillende bladeren van de theeplant goed te kunnen identificeren.
#7 Zorgvuldige bladselectie

De volgende reden waarom is matcha zo duur heeft te maken met hoe de bladeren worden geselecteerd. Nadat de thee 3 weken in de schaduw heeft gestaan, is het tijd om te oogsten. Voor goedkopere theesoorten zoals Bancha kunnen de oudere bladeren van de theeplant worden gebruikt, maar voor matcha kunnen alleen de bovenste 3 spruiten worden gebruikt.
Deze jonge spruiten bevatten de meeste voedingsstoffen en hebben de zachtste en zoetste smaak. Ze bevatten ook het meeste cafeĂŻne, wat een van de redenen is waarom matcha zo'n hoog cafeĂŻnegehalte heeft. Deze bladeren worden geoogst en gestoomd om ze voor te bereiden op de volgende stap in het matchaproductieproces.
#8 De stelen en nerven van de theebladeren worden verwijderd.
Een ander antwoord op waarom is matcha zo duur is dat het een extra stap vereist die zeldzaam is in de theewereld. De stelen van de theebladeren worden daadwerkelijk verwijderd. Deze stelen doen afbreuk aan de zoete en hartige smaak, die voornamelijk van de bladeren afkomstig is. Deze details lijken misschien niet erg belangrijk, maar wanneer een thee tot poeder wordt vermalen, wordt de smaak intenser, waardoor kleine onvolkomenheden in de smaak duidelijker naar voren komen. Dit ontstelen vereist extra machines en vermindert ook de totale opbrengst van de thee, omdat de stelen niet worden meegerekend in het uiteindelijke gewicht. Beide dragen bij aan de hogere prijs van de thee.
#9 Thee wordt gemalen met zeer dure apparatuur
Nadat de steeltjes zijn verwijderd, is de thee klaar om gemalen te worden. De bladeren zonder steeltjes worden "tencha" genoemd en worden in de bovenkant van deze grote granieten molen gedaan om te malen. Om theebladeren te malen tot een superfijn poeder zoals matcha, heb je een uitgebreid netwerk van groeven en een grotere granieten molen zoals deze nodig. Deze zijn niet alleen erg duur, maar het duurt ook tot een uur om slechts 50 gram van dit kostbare matchapoeder te produceren.Â
#10 Het kostbare poeder moet perfect verpakt worden

Zodra de thee gemalen is, moet deze goed verpakt worden. Dit is een van de laatste redenen waarom matcha zo duur is, hoewel het niet zo'n grote rol speelt in vergelijking met de andere. Matchapoeder is ongelooflijk gevoelig voor licht, warmte en vochtigheid, dus het moet zeer zorgvuldig in een luchtdichte verpakking worden verpakt.Â
Het komt ook vaak voor dat matcha-blikken dubbel geseald zijn, wat de bescherming alleen maar ten goede komt. De houdbaarheid van matcha is ook korter en ze zijn het lekkerst als ze binnen een jaar na verpakking worden geconsumeerd. Al deze details en meer dragen bij aan de prijs van matchapoeder.Â
Matcha is zeer gevoelig voor licht, warmte en vochtigheid tijdens de opslag.
Natuurlijk kan de matcha niet direct worden verkocht; deze moet door de theeplantage worden bewaard totdat iemand een bestelling plaatst. Daarom moeten veel theeproducenten een speciale koelopslag opzetten om hun matcha-thee langer houdbaar te maken. Er zijn extra investeringen nodig om deze koelopslag aan te schaffen en het kost geld om de thee goed te koelen en te onderhouden. Dit alles moet worden meegerekend in de prijs van de matcha en werpt licht op de vraag waarom matcha zo duur is.
Het poeder wordt in een zeer beperkte hoeveelheid geproduceerd.
Zoals we al eerder vermeldden, kan het met de stenen molen die de tenchabladeren tot matchapoeder maalt, wel een uur duren om 50 gram matchapoeder te produceren. Dit beperkt de productiecapaciteit van een kleine matchaboerderij ernstig, zelfs met meerdere molens. Door deze beperkte hoeveelheid worden de eerder genoemde hoge kosten verdeeld over een zeer kleine voorraad, waardoor de prijs hoger moet zijn.Â
#11 De vraag is groter dan het aanbod

Zoals beloofd, komen we terug op vraag en aanbod om de vraag waarom is matcha zo duur eens en voor altijd te beantwoorden. Matcha is beroemd geworden om zijn natuurlijke zoetheid, sterke umami-smaak en zachte afdronk, wat zeer zeldzaam is in de theewereld. Daarom werken producenten nauwgezet aan het perfectioneren van de ideale matcha-thee.
Zodra deze smaken zijn geperfectioneerd, zijn mensen bereid een hogere prijs te betalen voor deze ongelooflijke matcha-thee. Zelfs als de prijs een paar dollar per gram is, is het de moeite waard voor een af en toe een verwenmoment.Â
Matcha is een thee voor speciale gelegenheden en zelfs voor speciale ceremonies, dus de hogere prijs hoeft niet per se voldoende te zijn voor dagelijks gebruik. Wanneer je een van de meest gewaardeerde matcha-theeĂ«n ter wereld drinkt, neem je waarschijnlijk deel aan een speciale Japanse theeceremonie. Hoewel een dollar of twee per kopje misschien duur is voor dagelijkse thee, vinden matchadrinkers het niet erg om een hogere prijs te betalen voor een speciale thee die ze met vrienden of familie kunnen delen als een feestje.Â
Hopelijk heb je door deze 11 factoren te bespreken nu een antwoord op de vraag: waarom is matcha zo duur. Laten we nu een paar tips doornemen om je te helpen geld te besparen bij de volgende keer dat je matcha-thee koopt.Â
Wat zijn de kwaliteiten van Matcha?
Als je geld wilt besparen op matcha, is het belangrijk om te letten op de verschillende kwaliteiten matcha-thee en waar ze over het algemeen voor gebruikt worden. Je wilt niet te veel betalen voor een latte matcha of een superdure matcha gebruiken om mee te bakken, dus let goed op het volgende onderdeel!
Ceremoniële Kwaliteit

Dit verwijst over het algemeen naar de hoogste kwaliteit matchapoeder, bedoeld om zonder melk of suiker te worden gedronken.
In onze gids om de vraag te beantwoorden waarom is matcha zo duur, hebben we het eigenlijk alleen over ceremoniële matcha.
Bij deze thee worden alle stappen in overweging genomen om hopelijk een thee te produceren die van nature zoet en zacht genoeg is om puur te drinken.
Â
Latte Kwaliteit

Zoals de naam al doet vermoeden, Matcha van lattekwaliteit is bedoeld om te worden gecombineerd met havermelk en suiker om een matcha latte te maken. Maar je kunt dit soort matcha ook gebruiken om verfrissende drankjes te maken zoals Matcha-tonic of matcha limonade.
Om deze thee te produceren, worden sommige stappen overgeslagen en wordt de smaak wat bitterder. De thee is ofwel niet beschaduwd, minder zorgvuldig geselecteerd, of is gemaakt van een latere oogst.
Dit wil niet zeggen dat alle Matcha van lattekwaliteit van lage kwaliteit is; de latte matcha die we van meneer Masuda in Shizuoka hebben geselecteerd, is perfect voor lattes en wordt geproduceerd zonder chemicaliĂ«n of pesticiden.Â
Culinaire kwaliteit
Ten slotte hebben we matcha van culinaire kwaliteit. Deze matcha smaakt het bitterst, maar dat is geen probleem als je hem combineert met veel andere ingrediënten, zoals je zou doen bij het bakken. matcha brownies of matcha koekjes. Als je van plan bent matcha te gebruiken om te koken, kun je kiezen voor de basis matcha van latte kwaliteit van meneer Masuda. Zo bespaar je geld en profiteer je toch van de voordelen van een matcha thee die zonder pesticiden of chemicaliën is geproduceerd.
Hoeveel kost matcha?
Zelfs met alle kosten die gepaard gaan met het maken van matchapoeder, komt het nog steeds neer op ongeveer $ 1 per kom thee. Premium ceremoniële matcha kost ongeveer $ 1 per gram, en je kunt een hele kom matcha zetten met 1-2 gram poeder. Is matcha-thee het waard?
Hoe kan ik goedkopere maar kwalitatief goede matcha krijgen?
 Als je geweldige matcha wilt ervaren en toch geld wilt besparen, kun je kiezen voor de Noike Matcha. Dit is een superzachte okumidori matcha die ongeveer de helft kost van andere premium matcha's. Hij wordt gemaakt door een kleine boer buiten Kyoto die echt geweldige thee produceert.
Als je de wereld van matcha verder wilt ontdekken, raden we je aan om je aan te melden voor de maandelijkse matchaclub. Je krijgt niet alleen maandelijks premium matcha-thee uit heel Japan thuisbezorgd, je krijgt ook een gratis theegarde en theelepeltje als je je aanmeldt. Heel erg bedankt voor jullie deelname aan dit avontuur in de wereld van matcha. Heb je vragen? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder. Tot dan en tot de volgende keer.Â
1 reactie
Was reading an article that mentioned about Kenko cha , when I googled that brought me to great knowledge of matcha and the history plus benefits and the difference and quality.