Wat is groene thee? De magie van groene elixer ontrafeld

wat is groene thee En waarom is het zo bijzonder? 🍃

Het lijkt erop dat groene thee een magisch groen elixer is dat kan helpen bij alles, van afvallen tot stressmanagement, maar wat is het precies?

In dit artikel beantwoorden we voor eens en altijd de vraag wat groene thee is. We laten je zien hoe groene thee wordt gemaakt, de verschillende soorten groene thee en hoe groene thee kan variëren, afhankelijk van waar het wordt gemaakt.

Laten we beginnen! 🍵

Video: Wat is groene thee?

Wat is groene thee?

Dus wat is groene thee precies? Groene thee is een van de zes belangrijkste theesoorten, een groep die witte thee, gele thee, groene thee, Oolong thee, rode thee en donkere thee omvat. 

Deze theesoorten worden niet gedefinieerd door de plant waarvan ze afkomstig zijn, maar door hoe ze worden verwerkt.

Eén plant die alles overheerst

Alle echte theesoorten komen van de theeplant, Camelia sinensis. Dit is een groenblijvende, bloeiende struik die oorspronkelijk uit Zuid-China komt. Als de theeplant de kans krijgt om natuurlijk te groeien, kan hij tot wel 9 meter hoog worden, maar normaal gesproken wordt hij korter gesnoeid.

De bladeren produceren van nature cafeïne als afweermechanisme tegen insecten, dus alle echte theesoorten bevatten een bepaalde hoeveelheid cafeïne.

Verschillen tussen theesoorten

Zoals we later meer in detail zullen treden, komen de verschillen tussen de theesoorten voort uit de manier waarop ze worden verwerkt. Je kunt de verschillen ook zien door naar de thee te kijken en te proeven.

Trouwens, als je wilt weten hoe matchapoeder verschilt van gewone groene thee, lees dan dit artikel: 👉 10 Verschillen tussen Matcha en Groene Thee

 

Waar staat groene thee om bekend?

Waar staat groene thee om bekend onder theekenners? Met andere woorden, als theedrinkers aan groene thee denken in termen van uiterlijk en smaak, waar denken ze dan als eerste aan?

Waar staat groene thee om bekend in termen van smaak?

Waar staat groene thee om bekend in termen van smaakprofiel? Groene thee heeft een fris, plantaardig en licht citrusachtig smaakprofiel. Er worden bepaalde stappen in het productieproces genomen om de natuurlijke eigenschappen van het blad te behouden, waardoor het "natuurlijker" smaakt.

Als je een meer gedetailleerde beschrijving van de smaak wilt horen, kun je dit artikel lezen: 👉 Hoe smaakt groene thee?

Waar staat groene thee om bekend in termen van uiterlijk?

Waar staat groene thee om bekend in termen van uiterlijk? Hoewel sommige groene theeën een groene infusie hebben, zijn de meeste geel. De naam "groene thee" verwijst naar de groene kleur van de bladeren. 

 

Waar wordt groene thee van gemaakt?

Nu we kort hebben besproken wat groene thee is en waar groene thee om bekend staat, laten we eens in de details duiken en kijken waar groene thee van gemaakt wordt. 

Het korte antwoord is dat groene thee wordt gemaakt van niet-geoxideerde theebladeren, maar hoe worden ze precies geproduceerd? Laten we dat eens uitzoeken! 👨🏻‍🌾

Oogsten

oogst door groene theeboerVoordat de thee gemaakt kan worden, moet deze geoogst worden. Het deel van de plant dat voor de thee wordt gebruikt, bepaalt veel van de smaak.

Dus waar wordt groene thee van gemaakt qua pluk? Over het algemeen wordt het gemaakt met de jonge scheuten van de theeplant.

Deze jonge scheuten bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn het zoetst van smaak.

Er zijn ook groene theeën zoals bancha die gemaakt worden van de oudere bladeren van de theeplant.

 

Verwarming

Groene theeboer verwarmt bladeren met een machine

Dit is waar de magie gebeurt. Nadat de bladeren zijn geoogst, beginnen ze op natuurlijke wijze te oxideren en veranderen ze uiteindelijk in zwarte thee.

Om het oxidatieproces te stoppen, moeten de bladeren binnen enkele uren na de oogst worden verhit.

Dit deactiveert de enzymen die oxidatie veroorzaken, waardoor de thee meer van zijn natuurlijke plantaardige smaken behoudt.

In Japan wordt de verhitting toegepast door middel van stoom en in China wordt de verhitting meestal toegepast door de bladeren in een grote pan te verhitten.

 

Machine voor het rollen van groene theebladeren en resultaten met bladeren

Rollen

Nadat de bladeren zijn verhit, ondergaan ze een lang droogproces en worden ze, terwijl ze nog steeds soepel zijn, in verschillende vormen gerold.

Door dit rollen kan de producent de smaak van de thee behouden totdat deze klaar is om in water te trekken.

De vorm waarin de theebladeren worden gerold, hangt af van het soort thee dat wordt geproduceerd.

 

 

Wat is groene thee - uitgesplitst per soort

De vraag wat groene thee is, is bijna te breed. Het is het beste om het op te splitsen in verschillende soorten. Laten we eens kijken naar enkele basissoorten groene thee om te zien hoe "wat is groene thee" veel verschillende definities kan aannemen. 

8 soorten groene thee die je moet kennen

Sencha

Als je vraagt wat groene thee is, is een van de eerste theesoorten die in je opkomt: Sencha thee. Dit is de meest voorkomende groene theesoort in Japan en het was de eerste losse theesoort die daar werd geconsumeerd.

Deze thee wordt gemaakt van bladeren die gestoomd, gerold en gedroogd zijn.

Hij kan een breed scala aan verschillende smaken aannemen, van de zachte en fruitige fukamushi Sencha theesoorten tot de licht droge onbeschaduwde Sencha s.

 

bankje 

bankje is de op één na populairste groene theesoort in Japan. Zoals we al eerder vermeldden, wordt deze thee gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant.

De oudere bladeren bevatten minder cafeïne en meer mineralen, waardoor bancha een goede thee is voor na de maaltijd.

Deze thee heeft een iets aardsere smaak, met een vleugje hout en citrus. Hij is ook veel goedkoper, dus je kunt hem voor een fractie van de prijs kopen. Sencha . 

 

Gyokuro

Gyokuro staat bekend als de keizersthee, omdat het vroeger de favoriete thee van de keizer zelf was. Deze thee ondergaat een lang en arbeidsintensief productieproces om zijn kenmerkende zoete en hartige smaak te krijgen.

 

De smaak van deze thee is anders dan die van andere, en dat komt allemaal door het hoge gehalte aan l-theanine. Deze l-theanine zou een kalmerend effect op de hersenen hebben, en daarom Gyokuro Drinkers melden dat ze zich de hele dag door kalm en energiek voelen.

 

Hojicha

Wat is groene thee als het geroosterd is? Wordt het dan zwarte thee? Het antwoord is nee! Hoewel geroosterde groene theeën zoals Hojicha Het lijkt misschien op zwarte thee, maar het is eigenlijk een niet-geoxideerde groene thee. 

Nadat de theebladeren geplukt, gestoomd en gedroogd zijn, worden ze verzameld en geroosterd in een grote pan. Tijdens het branden vervaagt de kleur van het blad van groene theebruin naar warmere tonen van koffie, karamel en chocolade!

 

matcha

Wat is groene thee als het tot poeder wordt vermalen? Het antwoord is matcha! Matchapoeder heeft de wereld veroverd, maar het wordt eigenlijk al eeuwenlang gebruikt. De bekendste toepassing is de Japanse theeceremonie.

Omdat deze thee direct met water wordt gemengd in plaats van getrokken, consumeer je het hele blad. Dit betekent dat je per slok een hogere dosis cafeïne, aminozuren en theanine binnenkrijgt dan welke andere thee dan ook. Dit maakt matcha tot een ware voedingskrachtpatser!

 

Genmaicha

De vraag wat groene thee is, wordt een beetje anders wanneer het wordt gemengd met andere ingrediënten. In het geval van Genmaicha , Groene thee wordt gemengd met geroosterde rijst. 

Dit begon als een manier om grondstoffen te besparen in tijden van hongersnood, maar is nu een succesvolle thee op zichzelf geworden.

De rijst zorgt ervoor dat de thee een lager cafeïnegehalte heeft en een aangename smaak van warme ontbijtgranen of geroosterde noten. 

 

kukicha

Dus wat is groene thee als het gemaakt is van de stengels van de theeplant? Je krijgt dan kukicha, ook wel stengelthee of twijgthee genoemd. De stengels hebben een lager cafeïnegehalte, een hoger mineraalgehalte en een milde, stroachtige smaak.

Dit is een echt lekkere thee, en omdat hij minder cafeïne bevat, kun je hem veel later op de dag drinken zonder de hele nacht wakker te hoeven blijven. 

 

 

Wat is groene thee in verschillende regio's?

De vraag “wat is groene thee” Je kunt verschillende antwoorden krijgen, afhankelijk van het deel van de wereld waar je je bevindt. Laten we twee verschillende landen bekijken die beroemd zijn om hun productie van groene thee en zien hoe groene thee kan verschillen, afhankelijk van waar je bent.

Als je geïnteresseerd bent in wat Japanse groene thee onderscheidt van groene thee uit andere regio's, is onze gids misschien iets voor jou. 👉 8 basissoorten Japanse groene thee

Wat is groene thee in China?

In China wordt groene thee meestal verhit in een grote pan om het oxidatieproces te stoppen. Dit geeft meer van deze "gekookte" tonen aan de bladeren. Je kunt een licht nootachtige, karamelachtige smaak van de thee proeven. 

Er is een soort Japanse thee genaamd Kamairicha die volgens de Chinese stijl wordt gemaakt en een vergelijkbare smaak heeft. Hoewel deze thee in Japan zeldzaam is, zijn er boeren zoals meneer Issin in Takachiho die hem nog steeds op de traditionele manier maken. 

Wat is groene thee in Japan?

In Japan wordt groene thee na de oogst gestoomd. Hierdoor blijven de plantaardige eigenschappen van de thee beter behouden, waardoor Japanse groene theeën deze "gestoomde plantaardige" eigenschappen krijgen. Ze kunnen ook een levendige groene kleur krijgen.

fukamushi Sencha wordt langer gestoomd. Gedurende deze tijd worden de theeblaadjes nog verder afgebroken en tijdens het trekken van de thee stroomt er meer van het blaadje in de kop. Dit zorgt voor een troebele groene infusie en een zachte, fruitige smaak in het geval van de Yamaga no Sato.

 

Waarvoor wordt groene thee gebruikt?

Waar is groene thee goed voor? Groene thee kan een scala aan gezondheidsvoordelen hebben, waarvan gewichtsverlies, concentratie en het voorkomen van verkoudheid en griep de meest interessante zijn. 

Catechines voor gewichtsverlies en grieppreventie

De catechines in groene thee staan erom bekend dat ze helpen bij het voorkomen van ziekte en het verminderen van de symptomen ervan. Ze verhogen ook de vetverbranding en leiden tot meer gewichtsverlies in combinatie met matige lichaamsbeweging.

Als je de beste groene thee wilt vinden voor het verkoudheids- en griepseizoen, raden we je aan deze gids te raadplegen 👉De ultieme gids voor verkoudheids- en griepthee

Cafeïne en L-theanine voor concentratie

Er zijn veel cafeïnehoudende dranken verkrijgbaar, dus waar is groene thee dan zo goed voor? Groene thee bevat L-theanine, waarvan wordt gedacht dat het een aantal van de negatieve bijwerkingen van cafeïne neutraliseert. 

Dit betekent dat je, in plaats van een snelle energieboost en een crash later, een langduriger, kalm en alert gevoel krijgt dat de hele dag aanhoudt. Dit maakt groene thee een uitstekende keuze voor langdurig werken, studeren en sporten. 

Als je op zoek bent naar thee met veel cafeïne, hebben we de perfecte gids voor je! Bekijk ons overzicht van 👉 welke thee heeft de meeste cafeïne

 

Wat is groene thee - Het definitieve oordeel

De vraag wat groene thee is, kan variëren afhankelijk van de regio, het theetype en de verwerkingsmethode, maar uiteindelijk is groene thee een heerlijke, gezonde drank die door mensen over de hele wereld wordt genoten.

Groene thee kan op verschillende manieren worden verbouwd en geoogst om verschillende vormen, smaken en gezondheidsvoordelen te produceren.

Dit betekent dat je je hele leven groene thee kunt bestuderen en nog steeds niet alle antwoorden hebt! IkAls je geïnteresseerd bent in de verschillende bijwerkingen van groene thee, lees dan zeker 👉 Het vermijden van bijwerkingen van groene thee: wat u moet weten

Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval heeft geholpen om beter te begrijpen wat groene thee is en waarom het zo bijzonder is.

Terug naar blog
1 van 4