Ah, de eeuwenoude strijd tussen zwarte thee versus groene thee. Beide theesoorten zijn populair, maar er kan er maar één winnen als het gaat om smaak en gezondheidsvoordelen. In dit artikel vergelijken we groene thee met zwarte thee om te zien welke het beste is.
We bekijken het verschil tussen groene thee en zwarte thee, vergelijken de cafeïne in groene thee met die in zwarte thee en bekijken uiteindelijk of groene thee gezonder is dan zwarte thee.
Aan de slag!
Video over zwarte thee versus groene thee
Overzicht van zwarte thee versus groene thee
Om het verschil tussen groene en zwarte thee te begrijpen, moet je weten dat er eigenlijk 6 verschillende soorten thee zijn: witte thee, gele thee, groene thee, oolongthee, zwarte thee en na-gefermenteerde thee.
Deze theesoorten komen allemaal van dezelfde plant, maar worden op een andere manier verwerkt. Daardoor zit het verschil tussen groene thee en zwarte thee niet in de plant, maar in de verwerking. Laten we het verder onderzoeken!
Verschil tussen groene thee en zwarte thee

Dus wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee?
Zoals we in de vorige sectie hebben besproken, komt het verschil neer op de verwerking van de thee, met name de oxidatie.
Het belangrijkste verschil tussen groene en zwarte thee is dat zwarte thee geoxideerd is en groene thee niet.
Zwarte thee wordt gebruikt in verschillende dranken, zoals chai lattes. Als je wilt weten hoe dat zich verhoudt tot groene thee, lees dan ons artikel: 👉 Chai vs. Matcha: De strijd om de theetijd verhit onsp
Wat is oxidatie?
Om het verschil tussen groene en zwarte thee te begrijpen, moet je weten wat oxidatie is. Oxidatie is wat er gebeurt wanneer een plant wordt blootgesteld aan de zuurstof in de lucht en van vorm verandert.
In het geval van groene thee versus zwarte thee zorgt oxidatie ervoor dat het theeblad zijn polyfenolen omzet in theaflavinen en thearubigans. Dit veroorzaakt verschillen in kleur, smaak en gezondheidsvoordelen tussen zwarte thee en groene thee.
Productie van groene versus zwarte thee
Als theebladeren simpelweg worden geplukt en apart worden gezet, beginnen ze te oxideren en de kenmerken van zwarte thee aan te nemen. Om deze reden moet de boer, als hij een niet-geoxideerde groene thee wil produceren, de enzymen die oxidatie veroorzaken deactiveren.
Dit wordt bereikt door de theebladeren vrijwel direct na de oogst intens te verhitten. Deze verhitting is het belangrijkste verschil tussen groene thee en zwarte thee wat betreft de productie van beide theeën.
Uiterlijk van groene thee versus zwarte thee

Een ander opvallend verschil tussen groene en zwarte thee is de kleur van de twee theeën. Groene thee heeft een gele of groene kleur, terwijl zwarte thee doorgaans een roodbruine kleur heeft.
Hojicha is een Japanse groene theesoort die maar niet kan bepalen of het groene of zwarte thee is. De thee heeft een roodbruine kleur, maar is technisch gezien groene thee omdat hij niet geoxideerd is. De roodachtige kleur komt door het brandproces, waardoor de thee een warmer smaakprofiel krijgt met tonen van koffie en chocolade.
Zwarte thee versus groene theebladeren
Je zult ook een verschil merken tussen de bladeren van groene en zwarte thee. Zwarte theebladeren hebben een veel donkerdere kleur, meestal variërend van roodbruin tot zwart. Dit komt natuurlijk door de oxidatie, waarbij de kleur van het blad vervaagt van levendig groene thee naar dofbruin.
Cafeïne in groene thee versus zwarte thee
Zit er meer cafeïne in groene of zwarte thee? Een van de grote verschillen tussen de twee theesoorten is de hoeveelheid cafeïne in groene thee versus zwarte thee.
Welke thee bevat meer cafeïne, groene thee versus zwarte thee? Laten we dat in het volgende deel ontdekken!
Cafeïnegehalte in zwarte thee versus groene thee
Als je de cafeïne in groene thee en zwarte thee vergelijkt, zie je dat een gemiddelde kop zwarte thee 47 mg cafeïne per kop bevat. Een premium Japanse groene thee zoals Gyokuro kan 120-140 mg cafeïne per kopje bevatten.
Dus waarom is er zo'n opvallend verschil in de hoeveelheid cafeïne in groene thee versus zwarte thee? Laten we eens kijken.
Waarom bevat groene thee meer cafeïne dan zwarte thee?
De reden dat er meer cafeïne in groene thee zit dan in zwarte thee, heeft te maken met het plukken, kleuren en verwerken.
In tegenstelling tot zwarte thee bevatten Japanse groene theeën met veel cafeïne, zoals Gyokuro worden voor de oogst in de schaduw gezet, wat het cafeïnegehalte verhoogt. Bovendien wordt de thee gemaakt met alleen de bovenste drie scheuten van de theeplant, wat het cafeïnegehalte nog verder verhoogt.
Hoewel niet alle Japanse groene theeën een even hoog cafeïnegehalte hebben als Gyokuro , een behoorlijk aantal van hen staan in de schaduw en zijn ook gemaakt van deze jonge bladeren. Sencha , Een meer gangbare Japanse groene thee bevat bijvoorbeeld 60 mg cafeïne per portie.
Bevat groene of zwarte thee meer cafeïne, afhankelijk van hoe je het bereidt?
Een voordeel van zwarte thee ten opzichte van groene cafeïne is dat zwarte thee vaak met heter water wordt gezet. Heet water onttrekt meer bitterheid aan groene thee, maar kan ook meer cafeïne onttrekken.
Zwarte thee wordt daarentegen minder bitter als je het kookt. Dit kan dus leiden tot een verschil in de strijd tussen groene en zwarte thee met cafeïne. Als je groene thee kookt, bevat deze meer cafeïne, maar is hij ook erg bitter.
Cafeïne in groene thee versus zwarte thee versus koffie
Als we de cafeïne in groene thee, zwarte thee en koffie vergelijken, komt alleen groene thee in de buurt van een kop koffie. Een kopje koffie kan tussen de 80 en 100 mg cafeïne bevatten, ongeveer het dubbele van zwarte thee.
Het verschil tussen groene thee en zwarte thee is dat groene thee zelfs meer cafeïne kan bevatten dan koffie als je de juiste soort kiest. Dus wat bevat meer cafeïne, groene thee, zwarte thee of koffie? Het antwoord is nog steeds groene thee!
Als je meer wilt weten over het cafeïnegehalte in verschillende theesoorten, kun je dit hier lezen. 👉 Zit er cafeïne in groene thee? Wij onthullen de waarheid
Is groene thee gezonder dan zwarte thee?
Nu vraagt iedereen zich af: is groene thee gezonder dan zwarte thee? Groene thee wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan zwarte thee en dat hangt af van een paar verschillende factoren.
Het plukken van zwarte thee versus groene thee
De vraag of groene thee of zwarte thee beter voor je is, hangt af van de pluk van de thee. Zwarte thee wordt vaak (hoewel niet altijd) gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant en Japanse groene theeën zoals Sencha , Gyokuro en matcha worden gemaakt van de jongere theeblaadjes.
De jongere blaadjes van de theeplant bevatten meer voedingsstoffen, waardoor groene thee de reputatie heeft een voedingskrachtpatser te zijn. Is zwarte thee of groene thee beter voor je? Het lijkt erop dat groene thee een klein voordeel heeft.
Antioxidanten in groene thee versus zwarte thee
Tijdens het oxidatieproces worden de polyfenolen omgezet in theaflavinen en thearubigans. Dit kan een heerlijke smaak opleveren, maar de polyfenolen zijn eigenlijk antioxidanten.
Om deze reden bevat groene thee meer antioxidanten dan geoxideerde thee. Is groene thee dus beter dan zwarte thee? Vanuit antioxidantenoogpunt lijkt dat wel zo!
Voordelen van zwarte thee versus groene thee
Dus als het gaat om de vraag of groene thee of zwarte thee beter voor je is, lijkt groene thee er één te hebben. Maar wat zijn enkele voordelen van zwarte thee?
Zwarte thee wordt geassocieerd met een betere hartgezondheid vanwege het hoge gehalte aan flavonoïden, met name theaflavinen en thearubigines, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.
Groene thee ondersteunt ook de hartgezondheid, maar de specifieke stoffen in zwarte thee kunnen extra cardiovasculaire voordelen bieden.
Is groene thee naast de gezondheid ook beter voor zwarte thee?
Nu we hebben besproken of zwarte of groene thee beter voor je is, laten we het hebben over de vraag of groene thee beter is dan zwarte thee, naast de gezondheidsvoordelen.
Koud zetten
Een voordeel van groene thee ten opzichte van zwarte thee is dat groene thee uitstekend werkt als cold brew. Je kunt de theeblaadjes simpelweg 3-8 uur laten trekken in koud of kamertemperatuur water en de blaadjes eruit zeven.
Je zult merken dat het koude water meer van de zoete en fruitige componenten van de blaadjes vrijgeeft en minder van de bittere smaak. Deze methode werkt ook met zwarte thee, maar lang niet zo goed.
Als je een complete gids wilt over het cold brewen van groene thee, kun je die hier vinden. 👉Hoe maak je koud bier? Sencha Thee stap voor stap
Frisse, levendige smaak
Een laatste voordeel van groene thee ten opzichte van zwarte thee is het smaakprofiel van groene thee. Tijdens het stomen behoudt de boer veel van de natuurlijke, verse groentesmaken van het blad.
Dit zorgt voor een thee-ervaring die anders is dan alle andere, en is een ander groot voordeel van het drinken van groene thee.
Wat moet je kiezen, groene thee of zwarte thee?
Of je nu kiest voor groene thee of zwarte thee, je kunt nog steeds genieten van een heerlijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen. Maar wat is beter, groene thee of zwarte thee?
Wij vinden dat groene thee een goede keuze is om mee te beginnen, en hier is een lijst met onze beste groene theeën voor beginners.:
Hojicha - De groene thee die eruitziet als zwarte thee
Dit is de thee die we eerder noemden en die eruitziet als zwarte thee, maar eigenlijk een soort groene thee is. Nadat de blaadjes geplukt zijn, worden ze op hoog vuur geroosterd om een donkerder smaakprofiel van koffie, karamel of chocolade te krijgen.
Dit is een perfecte thee voor bij warm weer, waar je lekker in kunt wegkruipen en van kunt nippen terwijl je een goed boek leest. Je zult er dol op zijn!
Als je een expert wilt worden op Hojicha thee, je kunt deze gids hier lezen 👉 Alles wat u moet weten over Hojicha
Genmaicha - De beroemde popcornthee
Genmaicha wordt gemaakt door geroosterde rijst te mengen met groene theebladeren. Dit begon als een manier om theebladeren te bewaren tijdens hongersnood, maar al snel raakten mensen geobsedeerd door het warme en nootachtige smaakprofiel.
De meeste mensen vinden deze thee al lekker als ze hem voor het eerst drinken. Hij heeft een aangename graansmaak, met tonen van karamel en popcorn. Als je meer wilt weten over Genmaicha , U kunt dit artikel hier lezen 👉 essentieel Genmaicha gids van Japanse thee-experts
Karigane - Een zoete en milde verwennerij
Het duurt even voordat de intense smaken van groene thee zich ontwikkelen, dus waarom zou je deze niet eens proberen? Karigane wordt gemaakt van de stengels en bladeren van schaduwrijke theeplanten. De stengels geven de thee een mildere smaak en een lager cafeïnegehalte, waardoor hij zeer drinkbaar is.
Door het schaduwproces wordt de thee zoeter, met tonen van cantaloupemeloen en komkommer. Deze thee is ook heerlijk als cold brew!
Zwarte thee versus groene thee - Het eindoordeel
Dus wie heeft de strijd gewonnen tussen zwarte thee en groene thee? Nu we grondig hebben onderzocht wat het verschil is tussen groene thee en zwarte thee, denk ik dat het tijd is om een winnaar te kronen.
Over het algemeen lijkt groene thee een betere optie dan zwarte thee. Als we de cafeïne in groene thee en zwarte thee vergelijken, komt groene thee als winnaar uit de bus. Als we kijken naar de mate waarin groene thee gezonder is dan zwarte thee, lijkt groene thee ook te winnen.
Tot slot heeft groene thee voordelen ten opzichte van zwarte thee als het gaat om veelzijdigheid en smaak, en daarom moeten we zeggen dat groene thee de winnaar is van deze wedstrijd.