De ultieme Shou Puerh-gids uitgelegd door een thee-expert

shou puerh is een populaire maar verkeerd begrepen theesoort. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze thee eigenlijk een relatief nieuwe uitvinding, die dateert uit de jaren 70.

De kleur is extreem donker en daarom wordt het in China "zwarte thee" genoemd, terwijl de theesoorten die wij kennen als zwarte thee rode thee worden genoemd.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van shou puerh, om te zien wat deze thee is, waar hij vandaan komt en hoe hij wordt gemaakt.

Laten we beginnen ☕

 

Wat is Shou Puerh?

Er zijn twee verschillende soorten puerh: shou puerh en sheng puerh. Voordat we deze twee kunnen begrijpen, moeten we eerst kort kijken wat puerh-thee is.

Er zijn 6 hoofdcategorieën thee: witte thee, gele thee, groene thee, oolongthee, rode thee en donkere thee, oftewel na-gefermenteerde thee.

Na-gefermenteerde thee wordt gemaakt van bladeren die een fermentatieproces hebben ondergaan, waardoor hun smaak verandert.

De bekendste soort na-gefermenteerde thee is pu-erh, maar dit verwijst naar gefermenteerde thee uit de provincie Yunnan en moet gemaakt worden van de Da Ye-theeplant, oftewel de theeplant met grote bladeren.

Deze pu-erh-thee werd bij toeval ontdekt, toen deze door de landelijke gebieden van China werd getransporteerd.

Als je geïnteresseerd bent in het verschil tussen de verschillende theesoorten en hun kleuren, kun je onze complete gids lezen. 👉 Uw gids voor theekleuren uitgelegd door experts

Sheng Puerh

De thee werd in cakejes verpakt om ruimte te besparen. Tijdens hun reis van Zuid-China naar Tibet door verschillende klimaten begonnen de cakejes te fermenteren, waardoor hun kleur en smaak veranderden.

Dit unieke smaakprofiel werd al snel beroemd en de vraag naar deze puerh-thee nam wereldwijd toe.

shou puerh

Ergens aan het einde van de 20e eeuw wilden theeproducenten een snellere manier vinden om deze sheng puerh-thee te maken, waarvoor vaak jaren rijping nodig was om het gewenste smaakprofiel te bereiken. Uiteindelijk ontdekten ze de Wo Dui-fermentatiemethode.

De thee die met de Wo Dui-methode werd geproduceerd, kostte weliswaar minder tijd, maar was qua smaak en uiterlijk heel anders. De kleur van de shou puerh is veel donkerder en de smaak kan veel aardser zijn, met tonen van donkere rum, zoethout en aarde.

 

Hoe Shou Puerh wordt gemaakt

Eerst wordt de maocha of onafgemaakte thee verzameld in een hoopje. Dit gebeurt meestal in een vochtige en warme omgeving, omdat dit de ideale omstandigheden zijn voor de fermentatie.

Vervolgens worden de bladeren besproeid met water en vervolgens bezaaid met een micro-organisme. De meest gebruikte culturen zijn Aspergillus niger, penicillum en gist.

De bladeren worden vervolgens omgedraaid om ervoor te zorgen dat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld en vervolgens worden ze bedekt. Deze hoop bladeren moet de komende weken en maanden een paar keer worden omgedraaid totdat de fermentatie is voltooid.

Na het fermentatieproces worden de theebladeren gedroogd, tot een koek geperst en als afgewerkt verkocht. shou puerh.

de productie van shou puerh is heel anders dan de productie van andere theesoorten. Als je meer wilt weten over theeproductie, lees dan ons artikel. 👉 Hoe wordt thee gemaakt? Volledige uitleg door thee-experts

 

Shou Puerh vergeleken met Japanse gefermenteerde thee

Er is een soort Japanse gefermenteerde thee die eigenlijk behoorlijk lijkt op shou puerh. Het wordt niet exact volgens de Wo Dui-methode geproduceerd, maar het is een gefermenteerde thee die in een zeer gecontroleerde omgeving wordt geproduceerd. De thee staat bekend als Nadeshiko Rose Japanse gefermenteerde thee en het productieproces is zeer nauwgezet.

Eerst worden de theebladeren op een zeildoek gelegd en vervolgens bezaaid met koji, een microbe die veel wordt gebruikt in andere Japanse gerechten, zoals miso, sojasaus en sake.

Vervolgens worden de bladeren in een drukvat geplaatst waar ze kunnen fermenteren, zonder dat ze worden blootgesteld aan de buitenlucht. Dit gebeurt in een omgeving met hoge druk om ervoor te zorgen dat er geen andere micro-organismen dan de koji de thee fermenteren.

Hoe smaakt de Nadeshiko?

Het eindresultaat is een Japanse thee met een zeer unieke smaak. Hij staat bekend als de "rosé onder de thee" vanwege zijn roze kleur en de aardbeiensmaak.

Deze thee heeft een smaak die lijkt op puerh, maar met meer van die zuurgraad en frisheid die de smaak echt compleet maken.

 Over rosé gesproken, dit is niet de enige thee die overeenkomsten vertoont met wijn. Er zijn veel overeenkomsten en je kunt er alles over lezen in ons artikel: 👉 10 redenen waarom thee en wijn op elkaar lijken

 

Hoe smaakt shou puerh?

shou puerh heeft misschien wel een van de meest controversiële smaken in de theewereld. Sommige theedrinkers zijn dol op deze thee, terwijl anderen zeggen dat het naar aarde of een kelder smaakt. Dit heeft deels te maken met hoe de thee wordt geproduceerd, en deels met de perceptie van de persoon die hem drinkt.

Lagere kwaliteit shou puerh Thee kan visachtig of naar een kelder smaken, terwijl thee van hogere kwaliteit smaakt naar op vat gerijpte donkere alcohol, vanille, cola of melasse. Deze smaken kunnen allemaal heerlijk zijn en zijn moeilijk elders in de theewereld te vinden.

shou puerh is niet de enige theesoort met enorme verschillen tussen hoge en lage kwaliteit. Wil je weten hoe kwaliteit een verschil maakt in thee? Lees dan ons artikel: 👉 8 Verschillen tussen goedkope en dure thee

Terug naar blog
1 van 4