10 redenen waarom thee en wijn op elkaar lijken

thee en wijn lijken op veel verschillende manieren op elkaar. In dit artikel vergelijken we de overeenkomsten tussen thee en wijn wat betreft de teelt, verwerking en consumptie van beide dranken. 🍵🍷

 

#1 Thee en wijn hebben beide cultivars

thee en wijn Beide hebben variëteiten of cultivars. Net zoals wijn wordt onderverdeeld in verschillende variëteiten, wordt thee onderverdeeld in verschillende cultivars. De cultivar die gebruikt wordt om thee te maken, moet prominent worden vermeld, omdat deze veel zegt over de smaak van de thee en in sommige gevallen waar deze het beste kan worden geteeld.

Er zijn honderden verschillende theecultivars in de wereld en enkele tientallen geregistreerde in Japan alleen al. De meest voorkomende is Yabukita, een sterkere cultivar die de relatief koude winters in Centraal-Japan kan overleven. In Zuid-Japan maken de milde winters het mogelijk om delicatere cultivars te telen.

De Saemidori- en Asatsuyu-cultivars geven de thee een zoetere smaak, en de Okumidori kan worden gebruikt om een thee af te ronden en een zachtere smaak te geven. De zeldzame Gokou-cultivar geeft de thee een krachtige hartige noot, waardoor deze wordt gebruikt in premium matcha of poederthee.

#2 Thee en wijn worden beide beïnvloed door terroir

thee- en wijnterroir

De volgende overeenkomst tussen thee en wijn is terroir. Het klimaat en landschap van een bepaalde regio hebben een grote invloed op de thee die daar wordt verbouwd. Net als bij wijn onttrekt de theeplant veel aan de bodem. Een meer rotsachtige bodem, zoals de bodem van deze bergtheeplantage in Shizuoka, kan meer mineralen aan de thee zelf toevoegen.

Dit is merkbaar in de smaak, omdat je de mineraliteit van de thee kunt voelen terwijl deze inwerkt op je gehemelte. Als je dit smaakprofiel wilt ervaren, is een goed voorbeeld de Sencha Isagawa en Kukicha Osada. Deze twee theesoorten werden geproduceerd door de familie Osada en groeiden hier in de bergen. De grond is rotsachtig en rijk aan mineralen, en dat voel je als je de thee proeft.

#3 Thee- en wijnplanten moeten beide gesnoeid worden

Het terroir is niet de enige overeenkomst tussen thee en wijn de teelt, er moet ook gesnoeid worden. Dit snoeien gebeurt het hele jaar door, maar vooral in de herfst. De bovenste laag bladeren moet gesnoeid worden zodat het licht ook de onderste delen van de plant kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat de oogst van volgend jaar voldoende zonlicht krijgt om jonge, gezonde knoppen te produceren. Wanneer je in de herfst de theevelden bezoekt, zie je de oudere bladeren bovenop de plant, die vaak worden afgesneden.

#4 Thee en wijn kunnen rijpen

Een vierde overeenkomst tussen thee en wijn is dat thee kan rijpen. In de meeste gevallen zal de smaak van groene thee afnemen naarmate deze ouder wordt, maar volgens de heer Sakamoto kan een Gyokuro Thee kan zelfs van smaak verbeteren naarmate het rijpt. Hij gelooft dat de pieksmaak ongeveer twee jaar na de productie van de thee plaatsvindt, wanneer de smaken de kans hebben gehad om te rijpen. De smaak van Gyokuro is normaal gesproken sterk, maar de gerijpte thee is veel zachter, met minder van die scherpe umami-smaak. De meeste groene theeën kunnen het beste binnen twee jaar na productie worden gedronken, maar bepaalde theesoorten, zoals witte thee en pu-erh-thee, kunnen worden gerijpt om de smaak te verbeteren.

#5 Kwaliteit wordt op een vergelijkbare manier beoordeeld

De vijfde reden dat thee en wijn vergelijkbaar zijn, is dat de kwaliteit op vergelijkbare manieren wordt beoordeeld. Zowel een goede wijn als een hoogwaardige thee hebben een complex smaakprofiel dat lang in de mond blijft hangen. De smaak wordt beoordeeld op hoe lang de smaak aanhoudt en ook op hoeveel lagen er in de smaak zitten. Een thee van lage kwaliteit wordt beschreven als vlak van smaak, wat betekent dat hij echt eendimensionaal is.

Thee heeft maar één smaak, en die smaak is vaak niet goed. Een hoogwaardige thee kent verschillende smaken. Beginnend met een lichte zoetheid, die vervolgens overgaat in een krachtige hartige noot, die zich ontwikkelt tot een plantaardig smaakprofiel en uiteindelijk eindigt met een overheerlijke scherpte. Met zoveel variatie in de theewereld kun je elke keer een andere gelaagde ervaring beleven. 

#6 Thee en wijn hebben een rijke geschiedenis 

Beide thee en wijn hebben een zeer lange en kleurrijke geschiedenis, vol legendes en verhalen. De vroegste sporen van wijn dateren uit West-Azië, waar men dacht dat het al rond 6000 voor Christus werd geproduceerd. Het veranderde bewustzijn dat wijn creëerde, werd vaak als religieus beschouwd, en daarom werd het vaak gebruikt tijdens ceremonies.

Dit illustreert nog een overeenkomst tussen thee en wijn en wel het gebruik ervan bij religieuze ceremonies door de geschiedenis heen. Wijn werd voor het eerst gebruikt door de oude Grieken, die het gebruikten om hun band met Bacchus of Dionysus, de god van de wijn, te versterken. Deze traditie werd voortgezet door de Romeinen, die ook wijn dronken tijdens rituelen.

Thee werd door boeddhistische monniken gedronken om hen te helpen tijdens lange meditatieperiodes. Ze ontdekten dat het hun concentratie verbeterde, en het werd al snel een vast onderdeel van de Chinese monniken. De Japanse monniken die China bezochten om boeddhisme te bestuderen, ontdekten deze drank en brachten hem uiteindelijk terug naar Japan. Zoals je kunt zien, hebben beide thee en wijn hun wortels in religieuze ceremonies.

#7 Thee en wijn zijn erg gevoelig voor het klimaat

Helaas zal klimaatverandering grote negatieve gevolgen hebben voor beide thee en wijn. Een voorbeeld hiervan is het fenomeen van de "late vorst". Idealiter zal de theeplant, zodra het weer in het voorjaar warmer begint te worden, nieuwe scheuten vormen. Dit warme weer begint steeds vroeger en onvoorspelbaarder te worden. Zodra de spruiten uitkomen, zijn ze ongelooflijk gevoelig voor vorst. Er hoeft maar een koude periode door te breken in het vroege voorjaar en de vorst zal de theespruiten beschadigen. 

Gelukkig zijn ze in Japan hier redelijk aan gewend. Omdat Japan noordelijker ligt dan waar thee van nature groeit, zijn ze voorbereid op het fenomeen van late vorst. Ze kunnen ventilatoren gebruiken om warme lucht op de theeplanten te blazen, de theeplanten afdekken of constant water op de planten sprenkelen om ze boven het vriespunt te houden.

Beide thee en wijn zijn erg gevoelig voor vorst. Veel wijnproducenten hebben ook problemen met deze late vorst, die de druiven vernietigt voordat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Het lijkt erop dat de wijnproducenten zich tot de theeplantages in Japan moeten wenden om hulp bij dit onvoorspelbare weer. 

#8 Thee en wijn zijn belangrijk voor veel culturen

thee en wijn zijn beide belangrijk voor verschillende culturen. Je hoeft alleen maar naar Japan of China te gaan om thee als onderdeel van het dagelijks leven te ervaren. Als je Frankrijk of Italië bezoekt, zul je merken dat wijn niet alleen een weekendverwennerij is, maar een integraal onderdeel van de maaltijd zelf. Hoewel er veel tijd is verstreken, is thee nog steeds de meest voorkomende drank in veel landen. In automaten overal in Japan vind je flessen ongezoete groene thee die vaak meer verkopen dan frisdranken met suiker, een indicatie dat de cultuur van thee en wijn nog steeds sterk is over de hele wereld.

 

#9 Thee en wijn drinken is een ervaring 

Thee en wijn zijn meer dan alleen een drankje, maar een ervaring. Wijn wordt wel een "drinkbare kunstvorm" genoemd en veel theeproducenten zullen je vertellen dat thee hetzelfde is.

Net zoals een componist of muzikant een nummer schrijft om een bepaalde emotie bij het publiek te raken, wijden producenten van beide thee en wijn hun leven aan het creëren van de perfecte drinkervaring.

Waarom denk je dat we de smaken in thee en wijn proefnotities noemen?

 

#10 Je kunt naar school gaan voor zowel thee als wijn

Als je een meester wilt worden in thee en wijn, kost het je vele jaren. Om een gecertificeerd sommelier te worden, kost het meestal jaren studie. Tijdens deze studie moet je de fijne kneepjes van het wijnproeven en het combineren van gerechten leren. Zodra je deze functie hebt bereikt, kun je op de vloer van restaurants werken en een van de grootste autoriteiten op het gebied van wijn worden.

Als je een gecertificeerde theemeester wilt worden, moet je ook een uitgebreide training volgen. Je moet leren hoe je honderden, zo niet duizenden verschillende theesoorten kunt herkennen. Nadat je deze certificering hebt behaald, kun je samenwerken met theebedrijven om verschillende theesoorten te helpen samenstellen.

Daarnaast kun je de theeceremonie ook leren op een school zoals Urasenke, wat maanden of zelfs jaren kan duren. Zodra je deze opleiding hebt afgerond, kun je theeceremonies aanbieden voor gasten, toeristen en vaste klanten.

Zoals je ziet, zijn de overeenkomsten tussen thee en wijn groot. Welke drank je ook verkiest, we hopen dat je een manier vindt om van beide te genieten en ze te waarderen. Heel erg bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen. Proost!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4