8 verschillen tussen goedkope en dure thee

Dure thee kost meestal meer om een reden. Er zijn veel redenen waarom dure thee beter is dan goedkope thee en we gaan er een paar in dit artikel bespreken. 

Door deze verschillen te leren kennen, leer je ook hoe je niet te veel betaalt voor thee. Goedkope thee kan als dure thee worden verkocht, zonder dat het daadwerkelijk beter is.

De volgende keer dat je een dure thee, koopt, moet je op het volgende letten:

 

#Kwaliteit van 1 blad

Natuurlijk worden de duurdere theebladeren gebruikt om duurdere thee te maken.

Niet alle bladeren van de theeplant zijn gelijk geschapen, en de jongste scheuten aan de bovenkant van de theeplant zijn het meest gewild.

Deze jongere scheuten van de theeplant hebben een hoger voedingsprofiel en hebben doorgaans een zachtere en zoetere smaak.

Als je kijkt naar de duurste thee in Japan, Gyokuro en matcha, Ze zijn allemaal gemaakt van de jongste blaadjes. 

goedkope thee leuk vinden bankje en  Genmaicha wordt gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant. Hoewel deze bladeren minder aantrekkelijk zijn, geven sommige mensen de voorkeur aan de mildere smaak en het lagere cafeïnegehalte.

 

#2 Uiterlijk

Je kunt ook het verschil zien tussen dure thee en goedkope thee door naar het uiterlijk van de bladeren te kijken. duurste thee in Japan, Gyokuro Je wilt zoeken naar grote, ongebroken naalden en een donkerdere kleur. Dit geeft aan dat de bladeren een hoog theaninegehalte hebben en dat ze zorgvuldig zijn verwerkt.

Hoewel deze grote naalden iets zijn om op te letten bij theesoorten zoals Gyokuro en kabuse Sencha , het zijn niet iets dat je in fukamushi zult vinden Sencha of diep gestoomde thee.

 Deze thee wordt langer gestoomd en tijdens het langere stoomproces worden de theeblaadjes brozer en breken ze gemakkelijker. Deze kleinere bladdeeltjes trekken snel in het water en creëren een rijke, groene infusie. Bij andere theesoorten zouden deze kleine bladdeeltjes een negatieve indicator zijn.

 

#3 Smaak

Natuurlijk is smaak grotendeels subjectief, maar er zijn enkele aspecten van dure theesoorten die de smaak objectief gezien beter maken dan Goedkope thee. De eerste is de complexiteit van de smaak.

Zeer "flauwe" smaak

Bij de meeste theezakjes zul je merken dat de smaak van de thee erg "flauw" is. Dit betekent dat de smaak eigenlijk maar één kant op gaat. Met premium, losse thee krijg je een complexe mix van verschillende smaken, die allemaal op verschillende momenten worden ervaren. Dit leidt tot een rijkere smaakervaring en is de reden waarom deze theeën gewilder zijn. De complexe smaak van deze theeën kan alleen worden gecreëerd door nuances in het teelt- en productieproces. Als deze stappen worden overgeslagen, krijg je een goedkope thee en een flauwe smaak.

Bitterheid

Het tweede aspect als het om smaak gaat, is de bitterheid. Hoewel subtiele bitterheid een aangename smaak kan zijn in een groene thee, kan het gemakkelijk te veel zijn. Dure theeën hebben meestal helemaal geen bitterheid, of net genoeg om het gehemelte uit te dagen zonder de andere smaken te overheersen. Met Goedkope thee aan de andere kant ervaar je meestal alleen de bitterheid, zonder andere waarneembare smaakkenmerken in de thee.

 

#4 Kleur

Losse theeën

Dure thee heeft geen specifiek kleurenpalet, maar er zijn verschillende kleuren waar je bij verschillende theesoorten op moet letten.

Over het algemeen moet groene thee van hoge kwaliteit ergens tussen heldergeel en donkergroen zitten, maar nooit oranje of bruin. Wanneer de kleur van een gezette groene thee oranje of bruin is, wijst dat meestal op een goedkope thee. 

Donkergroene thee is niet per se beter dan gelige thee. De kleur van de gezette thee hangt van veel verschillende factoren af. Bijvoorbeeld, Gyokuro is een meer Dure thee, maar de kleur is geel, terwijl de kleur van fukamushi Sencha is veel groener. In dit geval heeft het te maken met het stomen. Als je de bladeren langer stoomt, krijgen ze een fellere groene kleur en komt er meer van in het water terecht. Fukamushi Sencha .

Matcha-kleuren

Als het om matcha gaat, is een van de dingen die je echt nodig hebt duurste thee in Japan, een poeder met een felgroene kleur.

Een groenere kleur betekent niet altijd een betere matcha, maar de stappen die worden genomen tijdens de productie van hoogwaardige matcha zorgen voor zowel een zachtere smaak als een groenere kleur. Wanneer deze stappen worden overgeslagen om een goedkope thee, te creëren, is de kans groot dat je een zeer bittere matcha en een doffe groene of bruine kleur krijgt. 

 

#5 Prijs

Het is een gegeven dat dure theesoorten meer kost dan Goedkope thee, maar hoeveel meer? Als we het bijvoorbeeld over matcha hebben, zou hoogwaardige matcha tussen de $1 en $2 per gram moeten kosten. Als het voor aanzienlijk minder wordt verkocht, is het meestal van mindere kwaliteit. De grote uitzondering is de noike matcha een superzachte Okumidori matcha, gemaakt door meneer Noike buiten Kyoto. Deze thee heeft een smaak die wedijvert met thee die twee keer zo duur is.

Als het om bladthee gaat, moet je ergens tussen de 20 en 45 cent per gram zoeken. Gyokuro , De duurste thee in Japan Afgezien van matcha kun je rekenen op een prijs tussen de 30 cent en 1 euro per gram.  Gyokuro cha musume is hier een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij het zorgvuldige productieproces van meneer Sakamoto krijgt deze thee een rijke en zoete smaak, maar u kunt hem voor een veel lagere prijs krijgen dan andere. Gyokuro thee. 

 

#6 Theezetten

Als je alle goedkope thee en alle Dure thee, vergelijkt, zul je één ding opmerken. Goedkope thee wordt bijna altijd in theezakjes verkocht en dure thee wordt bijna altijd los verkocht. Daar is een reden voor, en het is dezelfde reden waarom je waarschijnlijk te veel betaalt als je dure thee in een theezakje koopt. Dit komt doordat de theebladeren bijna altijd gereserveerd zijn voor losse thee.

Goedkope thee wordt altijd in theezakjes gedronken

Als een theebedrijf een grote hoeveelheid goedkope thee, wil maken, zullen ze proberen zoveel mogelijk theebladeren in te kopen voor een zo laag mogelijke prijs. De klanten van deze massaal geproduceerde thee willen waarschijnlijk dat de thee direct en goedkoop wordt bereid. Deze beperkingen staan het bedrijf niet toe om het meest gewenste bladmateriaal te kopen, dus kopen ze bijna altijd bladmateriaal dat niet kan worden gebruikt voor premium thee, omdat dit het goedkoopst zal zijn.

De thee moet vervolgens in een theezakje worden gedaan, zodat deze snel kan worden bereid zonder geschikt theegerei. Tijdens dit proces moeten de bladeren worden vermalen tot "theepoeder" zodat ze in het zakje passen. Dit wordt ook gedaan om de thee sneller te laten trekken. Het theezakje zelf heeft een negatieve invloed op de smaak van de thee. Hierdoor worden alle theebladeren reserveerd voor losse thee, om te voorkomen dat ze door het theezakje worden verpest. Zelfs als een bedrijf deze theebladeren in een theezakje zou gebruiken, zou de smaak niet overeenkomen met die van premium losse thee.

Dure thee wordt als losse thee gedronken

Kleine theeplantages hebben vaak een specifiek smaakprofiel in gedachten bij de productie van een Dure thee. Ze kweken de plant zorgvuldig, verwerken de bladeren en mengen de thee om precies de juiste hoeveelheid zoetheid, bitterheid en hartigheid te verkrijgen. Deze kleine batches thee worden als losse thee geconsumeerd, waarbij slechts enkele kilo's van elke specifieke soort worden geproduceerd. 

Wanneer goedkope thee Wordt massaal geproduceerd in theezakjes of in flessenthee, dan gaat deze nuance verloren. De producent van deze massaal geproduceerde theeën hecht waarde aan consistentie en een lage prijs, en dit kan niet worden bereikt op het niveau van de individuele boerderij. Wanneer u kiest voor losse thee, krijgt u ook veel meer variatie en kunt u theeën proberen die op elke individuele boerderij worden geproduceerd, in plaats van te vertrouwen op het vooraf bepaalde assortiment van een handvol bedrijven.

 

#7 Voedingsstoffen

Naast een rijkere smaak, Dure thee bevat het vaak meer voedingsstoffen. Veel mensen die goedkope thee groene thee consumeren, doen dit vanwege de gezondheidsvoordelen van groene thee, maar ze lopen mogelijk iets mis. Zoals eerder vermeld, wordt de meer Dure thee in Japan gemaakt van de jongste spruiten van de theeplant.

Eerste oogst in het vroege voorjaar

Het wordt ook gemaakt van de eerste oogst in het vroege voorjaar. In de winter wordt de theeplant met rust gelaten om te 'rusten' en voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Deze voedingsstoffen komen vervolgens in het voorjaar vrij in de verse scheuten. dure theesoorten leuk vinden Gyokuro , Matcha en shincha worden gemaakt van deze jongere spruiten. Niet alleen de smaak is superieur, maar ook het voedingsprofiel.

Meer cafeĂŻne

Deze jongere spruiten bevatten ook meer cafeïne. Cafeïne wordt door de theeplant aangemaakt als afweermechanisme tegen insecten. De jongere bladeren zijn malser en kwetsbaarder, waardoor ze meer cafeïne produceren. Als gevolg hiervan, Dure thee leuk vinden Gyokuro en matcha bevat meestal meer cafeïne dan goedkope thee zoals bancha en Genmaicha . 

 

#8 Teelt

Het laatste verschil tussen goedkope thee en Dure thee is de teelt. Zoek bij het selecteren van thee naar informatie over hoe de thee wordt geteeld, want dat vertelt je veel over de thee zelf.

Als vuistregel geldt: hoe algemener de naam die je voor een thee gebruikt, hoe lager de kwaliteit. Als het simpelweg als "groene thee" wordt verkocht, is de kans groot dat het gemaakt is van de goedkoopste groene theebladeren die er zijn. Als de thee bekend staat als “Shincha Asanoka Kabuse” kun je zien dat het om de eerste oogst (shincha) gaat. Deze thee is afkomstig van de Asanoka-cultivar en staat lange tijd in de schaduw voordat de thee wordt geoogst.

Deze kleine details over het productieproces laten zien dat er veel zorg is besteed aan het bereiken van een specifiek smaakprofiel.

De gebruikte cultivar of variëteit van de theeplant moet duidelijk worden vermeld. Dit is vergelijkbaar met druivenrassen in de wijnwereld. Als wijn simpelweg als "rode wijn" wordt verkocht, is de kwaliteit waarschijnlijk van zeer lage kwaliteit.

 

Betaal niet te veel voor goedkope of dure thee

Het is belangrijk om te benadrukken dat dure theesoorten te duur kunnen zijn. We gebruiken het woord “Dure thee” voor het gemak, maar we hebben het eigenlijk over premiumthee of thee van hoge kwaliteit.

Als thee van lage kwaliteit voor een hoge prijs wordt verkocht, kan dat natuurlijk als een slechte thee worden beschouwd. Dure thee. Om te voorkomen dat u te veel betaalt voor thee, is het belangrijk om deze lijst met factoren door te nemen en u af te vragen waarom de thee duur is. Als de thee niet aan een of meer van deze criteria voldoet, is de prijs waarschijnlijk te hoog. 

 

Waarom is thee in theezakjes goedkoop? 

Het is niet zo dat alle theezakjes goedkoop zijn en alle losse thee duur, maar eerder dat theedrinkers die meer waarde hechten aan gemak, minder waarde hechten aan kwaliteit. Dit geldt ook voor andere soorten dranken, zoals bier in blik versus bier in flessen en oploskoffie versus gemalen koffie.

 

Waarom is losse thee duurder?

Consumenten die het beste, het meeste willen theebladeren Ik zou er niet aan denken om ze in een theezakje te doen. Daar zijn vele redenen voor, waarvan de chemicaliën in het theezakje de smaak niet in de laatste plaats beïnvloeden. Daardoor worden premium theeën verkocht aan mensen die waarde hechten aan kwaliteit, en zijn ze vaak wat duurder.

 

Hoe herken je goedkope losse groene thee?

Er zijn goedkope losse theesoorten zoals  Hojicha die zowel lekker als betaalbaar kunnen zijn, maar er zijn ook theeën van mindere kwaliteit Goedkope thee die vrij onaangenaam zijn om te drinken. Over het algemeen kun je Japanse theeën zoals Sencha en matcha die in China worden gemaakt.

Vermijd ook losse groene theebladeren die een oranje of bruine kleur hebben, omdat deze waarschijnlijk van lage kwaliteit zijn en erg bitter kunnen zijn. Let ook op vage details in de beschrijving, zoals de herkomst.

 


Wat is de duurste thee in Japan?

matcha 

De duurste thee in Japan Gal voor gram is het matcha. Matcha kan voor een paar dollar per gram worden verkocht, waardoor het qua gewicht de duurste thee in Japan is. Je hebt echter maar 2 gram nodig om een kom matcha-thee te maken.

Gyokuro

De duurste thee in Japan dat in losse bladvorm (niet in poedervorm) is Gyokuro . Competitiegraad Gyokuro kan oplopen tot $ 2 per gram, en in zeldzame gevallen zelfs meer. Toch is dit, afgezien van de andere factoren, een goedkope drank, aangezien het slechts $ 10 kost om 4-5 kopjes thee te maken. Vergeleken met wijn is thee nog steeds erg goedkoop, zelfs aan de hoge kant.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4