Zoals je misschien weet, komt thee van hoge kwaliteit van goede thee meststof. Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd en tientallen boeren te hebben ontmoet, hebben we het een en ander geleerd over thee meststof. 🍃🍵
In dit artikel gaan we het hebben over thee meststof, en hoe verschillende boeren verschillende technieken gebruiken om de perfecte thee meststof voor hun veld te creëren. Laten we beginnen!

Wat is theemeststof?
Een manier waarop boeren ervoor zorgen dat hun planten voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen, is door theemeststof. Biologische boeren gebruiken vaak gerecycled plantaardig materiaal als alternatief voor chemische thee meststof.
Deze natuurlijke, biologische thee meststof versterkt niet alleen de theeplant, maar recycleert ook voedingsstoffen uit het ecosysteem en zorgt ervoor dat er minder materiaal wordt verspild.
Hoe werkt theemeststof?

Voordat we het hebben over de verschillende soorten theemeststoffen, Laten we kort bespreken hoe ze werken en waarvoor ze worden gebruikt. Alle planten hebben een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig om hun basisfuncties en groei uit te voeren. Deze voedingsstoffen moeten in verschillende hoeveelheden aan de plant worden geleverd. Te weinig voedingsstoffen leiden tot een tekort en te veel voedingsstoffen kunnen leiden tot toxiciteit. De juiste balans van voedingsstoffen kan worden bereikt door thee meststof.
Theemeststof is een supplement met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de basismetabolische processen van theeplanten. Theemeststof kan worden aangebracht op de grond of op de bladeren van de plant. De voedingsstoffen kunnen vervolgens via de wortels of bladeren in de plant worden opgenomen en alle noodzakelijke processen in de cellen van de theeplant voortzetten.
Waarom we samenwerken met boeren die biologische theemeststof gebruiken:
Tijdens onze reizen door Japan hebben we zowel biologische als niet-biologische theeplantages bezocht. We hebben ontdekt dat theevelden die pesticiden en chemische theemeststoffen vaak het omliggende ecosysteem beschadigen. Het theeveld staat vol met harde, zwarte aarde, waar niets anders op groeit dan de theeplanten zelf.
Wanneer boeren thee verbouwen met biologische thee meststof ontdekken we dat het theeveld een thuis kan zijn voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Er groeien kleine kruiden en bloemen tussen de rijen theeplanten, en er komen talloze insecten, vogels en zelfs grotere dieren grazen op de planten in het veld. De grond is ook veel lichter en zachter, waardoor de wortels van de theeplant dieper kunnen doordringen en meer voedingsstoffen kunnen opnemen. We denken graag dat we door samen te werken met boeren die biologische thee meststof, gebruiken, bijdragen aan een duurzamere thee-industrie.
Japanse boeren en hun meststoffen:
Shizuoka theemeststof
Shizuoka is de Japanse prefectuur vlak naast Tokio en herbergt enkele van de grootste theeplantages van heel Japan. Naast de grotere theevelden zijn er ook enkele kleinere theevelden. Vandaag nemen we een kijkje bij een echtpaar dat een klein theeveld op hun erf bezit en biologische thee meststof gebruikt om het veld op een meer natuurlijke en duurzame manier te verzorgen.
Dit stel is 25 jaar geleden overgestapt op biologische landbouw toen hun eerste kind werd geboren. Ze vreesden dat de pesticiden die ze op de theevelden gebruikten schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid van hun kinderen, dus besloten ze over te stappen op veiligere, biologische landbouw.theemeststof.
In plaats van nieuwe elementen in het theeveld te introduceren, gebruiken de boeren simpelweg de planten die van nature op het veld groeien en gebruiken die om de theeplant te bemesten. Hier ziet u alle verschillende planten die met mulch tussen de rijen van het theeveld zijn geplaatst. Dit houdt de planten sterk en gezond, zonder dat er nieuw materiaal in het ecosysteem wordt geïntroduceerd.
Mr. Issin Theemeststof
Vervolgens zouden we naar Takachiho gaan, een klein dorpje in de bergachtige prefectuur Miyazaki. Dit gebied staat bekend om de productie van een zeldzame, in een pan gebakken groene thee, genaamd ' Kamairicha '. Deze thee wordt gemaakt in de bergen van Takachiho, door meneer Issin en zijn familie. Meneer Issin is zeer zorgvuldig met de ingrediënten die hij gebruikt in zijn thee meststof. Hij maakt compost van afgedankte rijstkaf en ander etensresten. Dit minimaliseert niet alleen voedselverspilling op de boerderij, maar zorgt er ook voor dat de bodem weer voedingsstoffen krijgt, zodat deze niet uitgeput raakt. Hij zorgt ervoor dat alle ingrediënten in zijn thee meststof vrij zijn van pesticiden en niet-GMO.
Met al deze aandacht voor detail is meneer Issin in staat om prachtige geroosterde groene theeën te maken. In tegenstelling tot de meeste Japanse groene theeën wordt deze thee in een pan gebrand, waardoor hij warmere tonen van hazelnoot en karamel krijgt. Hij produceert ook een volledig geroosterde thee genaamd Hojicha . Deze thee is zo donker als koffie en heeft een ongelooflijk krachtige smaak.
Mr. Sakamoto Theemeststof

We vervolgen onze reis naar het stadje Shibushi om een getalenteerde boer te ontmoeten, meneer Sakamoto. Meneer Sakamoto werkt al sinds zijn jeugd in de thee-industrie en toen hij aan de beurt was om de familieboerderij over te nemen, besloot hij om de thee volledig biologisch te maken. Dit was niet zo eenvoudig als het klinkt, aangezien meneer Sakamoto gespecialiseerd was in de productie van Gyokuro , De hoogste kwaliteit bladthee in Japan. Deze thee wordt drie weken voor de oogst afgesloten van zonlicht om meer chlorofyl en theanine te produceren. Dit geeft de thee een zoetere en hartigere smaak, maar het vereist veel vaardigheid om de plant gezond te houden tijdens dit lange schaduwproces. Daarom gebruiken de meeste boeren chemicaliën en pesticiden om de groei van de plant te ondersteunen, waardoor het vrij zeldzaam is om biologische thee van goede kwaliteit te vinden. Gyokuro .
Dhr. Sakamoto bedacht een innovatieve oplossing. Hij ontdekte een manier om thee meststof uit sedimentair gesteente te maken, wat in wezen niets anders is dan een ophoping van plantaardig en dierlijk materiaal gedurende miljoenen jaren. Dit is rijk aan voedingsstoffen, maar moet geactiveerd worden. Sakamoto voegt vervolgens een ander ingrediënt toe, een speciaal soort 'Bokashi'' thee meststof gemaakt van sojabonen. Dit creëert een superkrachtige thee meststof die de planten sterk en gezond houdt, zelfs tijdens het lange schaduwproces. Hij demonstreert de kracht van biologische theeplanten door biologische en niet-biologische theeplanten te vergelijken. De biologische plant blijft sterk en gezond, zelfs nadat hij geplukt is, terwijl de niet-biologische plant zijn bladeren al begint te verliezen nadat hij slechts een week uit de grond is geweest.
Dhr. Sakamoto beoordeelt de kwaliteit van een thee vaak alleen al door het blad te bekijken. Hij zegt dat theebladeren die groeien zonder gebruik van biologische thee meststofmissen belangrijke voedingsstoffen, waardoor de bladeren zwakker worden. Hij houdt de theebladeren zelfs graag tegen het licht om te zien of ze doorschijnend zijn. Dit betekent dat het theeblad een lagere celdichtheid heeft. De resultaten spreken voor zich, want de thee van meneer Sakamoto heeft hem tot een legende in dit gebied gemaakt. Hij is nu hoofd van de Kagoshima Organic Tea Growing Association en leidt jaarlijks initiatieven om nieuwe theesoorten en productiemethoden te onderzoeken. Boeren kopen zelfs meneer Sakamoto's thee meststof voor gebruik op hun eigen velden.
Zenkouen Theemeststof
Toen we boer Zenkouen bezochten, leerden we over een breed scala aan ingrediënten die gebruikt kunnen worden bij de productie van groene thee. Na een rondleiding door de velden brachten we een kort bezoek aan zijn schuur om de verschillende soorten materialen te zien die hij gebruikte voor zijn theemeststof. Hoewel hij zijn eigen thee meststof thee niet helemaal zelf maakte, combineerde hij wel meerdere ingrediënten tot zijn eigen mengsel.
Theeplanten hebben een verscheidenheid aan micro- en macronutriënten nodig, en deze zijn in verschillende materialen te vinden. Fosfor, calcium, kalium en magnesium zijn bijvoorbeeld allemaal macronutriënten die planten nodig hebben. Voor calcium gebruikt hij specifiek gemalen eierschalen en schelpen, maar hij mengt dit ook met houtskool en konbu (zeewier). Net zoals mensen een evenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen nodig hebben, moeten de theeplanten ook een evenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen uit de bodem halen. De beste manier om dit te bereiken, is door de boer goed voor de bodem te zorgen en goede biologische thee meststof.
Hoewel de methoden verschillen, is de missie hetzelfde. De boeren willen thee van goede kwaliteit maken en alleen natuurlijke elementen aan hun theevelden toevoegen. Zo kunnen ze een evenwicht bevorderen tussen hun theevelden en de natuur. Wanneer u onze thee proeft, steunt u niet alleen ons, maar ook de tientallen boeren met wie we samenwerken. We hopen dat we door deze thee met de hele wereld te delen, meer waardering kunnen creëren voor al het harde werk van deze boeren en kunnen bijdragen aan een gezondere, duurzamere thee-industrie.