Alles wat u moet weten over Bancha

bankje is een thee gemaakt van de onderste bladeren van de theeplant en is daardoor veel goedkoper dan andere theesoorten.

Het heeft naast het prijskaartje nog meer voordelen. Het bevat ook minder cafeïne en heeft een heerlijke, unieke smaak. In dit artikel bespreken we wat bancha is, hoe het smaakt en hoe je het bereidt.

We bespreken ook de gezondheidsvoordelen van banchathee en waarom je het misschien aan je dagelijkse routine wilt toevoegen! 🍵🍃

Wat is bancha? 番茶

Het Japanse woord bancha bevat twee kanji-tekens: "ban" 番 en cha "茶". Het teken "cha" betekent duidelijk thee, maar het teken "ban" kan twee verschillende betekenissen hebben, die beide veel vertellen over de thee zelf.

De eerste vertaling van bancha is "late thee", wat logisch zou zijn, aangezien deze thee later in het jaar wordt geoogst, na de shincha en Sencha . Dit zou een goede manier zijn om onderscheid te maken Sencha vs bancha omdat bancha gemaakt wordt van de tweede, derde of zelfs vierde oogst en gemaakt wordt met de oudere bladeren van de theeplant. 

De tweede definitie van bancha vertelt je over een ander aspect van de thee. "Ban" kan ook "alledaags" betekenen, wat ook logisch is als het om bancha gaat, omdat banchathee een veel goedkopere thee is dan Sencha , Het is dus logisch om het elke dag te drinken. Wat je ook denkt dat de ware definitie is, het is goed om deze tweedeling in gedachten te houden wanneer je banchathee probeert te begrijpen. Het is een laat geoogste thee die bedoeld is om goedkoop en toegankelijk te zijn voor mensen in heel Japan.

Bancha Video Uitleg

 

Hoe Bancha te zetten

Banchathee zetten is eenvoudig, je hoeft alleen maar de onderstaande eenvoudige instructies te volgen. Je zult het enige grote verschil merken bij het zetten Sencha vs bancha is de temperatuur.

  • Stap 1: Voeg 5 gram banchathee toe aan de kyusu-theepot.
  • Stap 2: Giet er 150-200 ml water bij van 80 graden Celsius.
  • Stap 3: Laat de blaadjes 1 minuut ongestoord staan.
  • Stap 4: Giet de thee in je glas en geniet ervan! Het ingebouwde filter in de kyusu-theepot filtert de blaadjes automatisch, zodat ze niet in je kopje terechtkomen.
  • Stap 5: Je kunt de blaadjes nog 3-4 keer gebruiken, of totdat ze hun smaak verliezen. Gebruik water van dezelfde temperatuur, maar laat ze 20 seconden trekken voor elke volgende infusie.

Hoe maak je bancha lekker?

Er zijn 10 gouden regels om te respecteren als je de perfecte bancha of andere groene thee wilt maken. Als je meer wilt weten over deze regels, raden we je aan het artikel te lezen: 👉 hoe je groene thee lekker laat smaken uitgelegd door thee-experts

10 gouden regels om te respecteren als je de perfecte bancha wilt maken:

  1. Koop een betere kwaliteit bancha
  2. Gebruik het juiste theeservies
  3. Laat kort trekken
  4. Let op de watertemperatuur
  5. Wees voorzichtig met smaakmakers
  6. Zet je bancha koud
  7. Een heerlijke bancha kiezen
  8. Zet bancha op de juiste manier en hij zal lekker smaken
  9. Verbeter de bitterheid van bancha
  10. Kies de lekkerste bancha

voordelen van bancha-thee

Als je meer wilt weten over de voordelen van deze thee, heeft ons team een uitgebreid artikel geschreven met de titel 👉 voordelen van bancha-thee. Maar hieronder vindt u een korte samenvatting van het artikel met een video met uitleg.

Bancha wordt vaak na een maaltijd gedronken omdat het de spijsvertering zou bevorderen. Dit zou te maken kunnen hebben met het hogere mineraalgehalte van de rijpere theebladeren. Je voelt deze mineraliteit zowel in de smaak als in de textuur van de thee, omdat het een licht tintelend gevoel op de tong geeft.

bankje Is een geweldige thee voor het hele gezin. Het is alkaliserend, dus maagvriendelijker, bevat minder cafeïne en meer ijzer. Normaal gesproken is het niet goed om groene thee aan jonge kinderen te geven, maar deze thee wordt vaak door kinderen gedronken omdat hij zo weinig cafeïne bevat. Je kunt het ook later op de dag drinken zonder de hele nacht wakker te liggen om te proberen te slapen.

We testen deze Bancha al een tijdje en een geweldige ontdekking die we hebben gedaan, is dat je deze Bancha tot wel 6 keer kunt zetten! 

Wat is het verschil tussen Sencha vs bancha

Sencha is de meest voorkomende thee in Japan en bancha is de op één na meest voorkomende. Daarom is het logisch om de vergelijkingen tussen  Sencha vs banchaVoordat we beginnen, Ik nodig je graag uit om het artikel te lezen 👉 Alles wat u moet weten over  Sencha . Je ontdekt het geheim van deze superieure groene thee. Dus wat is het verschil tussen Sencha en bancha? 

Sencha en bancha van dezelfde plant komen

Het is gebruikelijk dat een Sencha en bancha afkomstig zijn van dezelfde plant. Niet alleen van dezelfde plantensoort, maar van dezelfde specifieke plant. 

Sencha wordt gemaakt van de eerste oogst en de bovenste bladeren

Sencha wordt meestal gemaakt van de eerste oogst en de bovenste bladeren worden geselecteerd van de theeplant. Deze bladeren produceren over het algemeen een zachtere en zoetere thee met een milde wrangheid en enkele van deze grassige kenmerken.

Bancha wordt gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant.

Bancha wordt gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant, of van latere oogsten. Deze rijpere bladeren zijn steviger en geven de thee een meer aardse of houtachtige smaak. Hoewel het niet helemaal onjuist is om te zeggen dat bancha wordt gemaakt van de "overgebleven" bladeren van de Sencha productieproces, veel banchadrinkers zullen zich daar misschien aanstoot aan nemen! Er zijn zoveel voordelen aan bancha thee die we later zullen bespreken.

Hoe smaakt banchathee?

De smaak begint met een aangename boomschors- of houtsmaak tijdens de eerste 1-3 trekbeurten en ontwikkelt zich vervolgens tot een zoete, milde thee tijdens de 4-6 trekbeurten. De verpakking van 200 gram die wij verkopen, gaat maanden mee als je hem 6 keer trekt!

Bevat banchathee cafeïne?

Banchathee bevat aanzienlijk minder cafeïne dan Sencha . Het belangrijkste verschil tussen Sencha vs bancha Cafeïne heeft te maken met de gebruikte bladeren. Cafeïne wordt door de theeplant geproduceerd als bescherming tegen insecten. Cafeïne kan ongelooflijk bitter en zelfs giftig zijn voor insecten, dus het vormt zich rond het theeblad als een soort beschermende laag. 

De jongere, zachtere bladeren van de theeplant zijn kwetsbaarder voor insecten, waardoor ze meer cafeïne moeten produceren om zichzelf te verdedigen. Daarom worden theeën gemaakt van jongere theebladeren, zoals Gyokuro , matcha en Sencha hebben een relatief hoog cafeïnegehalte.

De oudere, rijpere bladeren van de theeplant zijn taaier en minder kwetsbaar voor insecten. Dit betekent dat ze minder cafeïne hoeven te produceren om zichzelf te beschermen. Thee gemaakt van oudere bladeren, zoals Genmaicha , Hojicha en bancha zijn over het algemeen de groene theeën met het laagste cafeïnegehalte.

Als je op zoek bent naar de thee met het laagste cafeïnegehalte in Japan, kun je het beste eens kijken naar theesoorten zoals bancha., Genmaicha , kukicha en Hojicha . Maar wat zijn de theeën met het minste cafeïne? Als je geïnteresseerd bent in het antwoord, raden we je aan het artikel te lezen: 👉 Thee met het laagste cafeïnegehalte: van laag naar hoog

Waar wordt Bancha in Japan verbouwd?

bankje is na de meest voorkomende Japanse groene thee Sencha , Het is dan ook geen verrassing dat het werkelijk overal wordt verbouwd. Omdat bancha thee het wordt gemaakt van latere oogsten en oudere bladeren, produceren veel theeboeren een thee zoals Sencha zal ook een banchathee produceren. Het verschil tussen Sencha vs bancha Het komt meer neer op het plukken en niet op de behandeling van de theeplant zelf, dus ze kunnen echt van dezelfde plant worden geproduceerd.

Dus, om de vraag te beantwoorden: bancha-thee, net als alle andere Japanse groene theeën, wordt verbouwd in Zuid- en Centraal-Honshu, Shikoku en Kyushu. In Noord-Honshu en Hokkaido is het in de winter te koud voor theeplanten om te overleven, dus wordt het eigenlijk niet veel ten noorden van Tokio verbouwd.

Het groeiproces van Japanse groene thee kent veel verschillende antwoorden. Dit is een vraag die we vaak krijgen, dus we dachten eraan om een lijst samen te stellen met alle verschillende locaties waar Japanse thee groeit. Als je geïnteresseerd bent, nodigen we je uit om het artikel te lezen. 👉 Waar groeit Japanse thee?

waar kan ik bancha-thee kopen

Als u op zoek bent naar Japanse groene thee, Nio Teas is de online winkel voor jou. We bouwen het grootste online verkoopplatform ter wereld voor kleine Japanse boeren. En ja, we verkopen bancha. 🍃

Hoewel veel bancha-theeën niet zo complex zijn, is de bancha van Masudaen echt uitzonderlijk. Er is een aangename, subtiele smaak van popcorn die zelfs in de richting van een... Genmaicha . We bezochten Masudaen afgelopen zomer en leerden enorm veel op de boerderij, in de fabriek en in de proefruimte. De boeren hier weten echt alles van thee!

Je vindt de bancha masudaen in onze Japanse groene thee online winkel. Je zult merken dat deze thee behoorlijk betaalbaar is in vergelijking met andere losse Japanse groene theeën.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4