De Ultieme Duck Shit Oolong-gids

Van alle theenamen ter wereld is, eendenpoep oolong misschien wel de meest ongewone.

In dit artikel gaan we de eendenpoep oolong thee onderzoeken, hoe oolong thee smaakt en hoe het aan zo'n bijzondere naam komt.

We zullen het ook vergelijken met andere soortgelijke theesoorten om te zien wat het uniek maakt.

Laten we zonder verder oponthoud beginnen. 💩 🤎

 

Wat is eendenpoep oolong?

Als het om eendenpoep oolong thee gaat, valt er veel te ontdekken.

Eerst moeten we definiëren wat oolong thee is. Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd, waardoor het ergens tussen groene thee en zwarte thee in zit, en soms deelt het vergelijkbare smaakkenmerken met beide. 

Oolongthee komt vooral uit China en Taiwan, maar er zijn ook een paar ongelooflijke Japanse Oolong-thee zoals de Miyazaki High Mountain Oolong-thee uit Zuid-Japan met een aangenaam lichte en bloemige smaak. 

Waar komt Duck Shit Oolong vandaan?

Duck Shit Oolong is een soort Dancong Oolong en de officiële naam in het Mandarijn is Ya Shi Xiang.

Hij wordt meestal verbouwd in het Phoenix-gebergte in Guangdong en men denkt dat hij oorspronkelijk is ontdekt in het dorp Ping Keng Tou.

Zoals bij de meeste theesoorten, verspreidde de productie zich in de loop der tijd vanuit de oorspronkelijke stad waar hij ontstond.

Dancong Oolong thee, ook wel Ya Shi Xiang genoemd

Dancong is een categorie oolongthee met veel vergelijkbare kenmerken. Deze theesoorten worden geteeld in het WuYi-gebergte in zeer rotsachtige, mineraalrijke grond.

Deze mineralen komen terecht in de bladeren van de theeplant en je kunt ze echt voelen als een tintelende sensatie in de mond. 

Dancong oolongthee wordt vaak gekarakteriseerd en onderscheiden op basis van het aroma.

Het woord voor aroma is "Xiang" en je vindt het terug in de volledige naam van de meeste Dancong oolongtheesoorten. Xing Ren Xiang bijvoorbeeld vertaalt zich naar "amandelaroma" en Zhi Lang Xiang is orchideeënaroma (met name de Zhi Lang-orchidee).  

Waar dit interessant wordt, is een thee zoals Ya Shi Xiang, letterlijk eendenpoeparoma oolong of eendenpoeparoma oolong.

Terwijl de andere soorten Dancong oolongthee vernoemd zijn naar dingen die aangenaam klinken, zoals amandel, meloen of orchidee, valt deze thee echt op.

In het volgende gedeelte onderzoeken we waarom deze thee zijn naam krijgt en hoe hij eigenlijk smaakt.

 

Waarom heet het Duck Shit Oolong?

Er zijn verschillende theorieën (of legendes, als je dat liever hebt) over waarom de thee Duck Shit Oolong heet.

Een onaantrekkelijke naam, waardoor mensen het niet zouden willen proberen.

De meest populaire theorie is dat de oorspronkelijke boer die de thee ontdekte, niet wilde dat het geheim bekend werd, dus gaf hij de thee een onaantrekkelijke naam, zodat mensen het niet zouden willen proberen.

Als dat het geval was, zou zijn strategie zeker averechts hebben gewerkt, want nu stromen mensen over de hele wereld massaal naar deze thee vanwege de ongewone naam.

Oorspronkelijk bemest met de uitwerpselen van eenden

De andere theorie is dat, net als pandathee, die bemest wordt met pandapoep, eendenpoep-oolong oorspronkelijk bemest werd met de uitwerpselen van eenden. Dit was misschien ooit zo, maar zeker niet meer. 

Hoe de thee ook aan zijn naam is gekomen, we kunnen niet ontkennen dat het veel mensen heeft geïnteresseerd in de wereld van thee, die dat anders niet zouden hebben gedaan. De thee zelf kan ook erg lekker zijn, mits je een goede thee koopt!

 

Hoe wordt eendenpoep-oolong gemaakt? 

Zoals de meeste oolongtheesoorten wordt eendenpoep-oolongthee gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant. Stel dat een theeboer een premium groene thee zou produceren zoals Gyokuro , Ze gebruikten de jongere bladeren van de theeplant, omdat deze het zoetst van smaak en het rijkst aan voedingsstoffen zijn. 

Als je geïnteresseerd bent in de theeproductie, raden we je ten zeerste aan om het artikel te lezen. 👉 Hoe wordt thee gemaakt? Volledige uitleg door thee-experts. Dit artikel behandelt alle basisprincipes! 

Het plukken van de eendenpoep oolong

Oolongthee wordt zo grondig bewerkt dat de boer de oudere bladeren van de theeplant kan gebruiken en de smaak kan manipuleren via een zorgvuldig en arbeidsintensief productieproces. Vervolgens worden de bladeren neergelegd en laten ze verwelken. Dit is misschien wel de meest consistente productiefase voor alle soorten oolongthee, en het verlaagt het totale vochtgehalte zonder intense hitte toe te passen.

Versnelling van de oxidatie 

Vervolgens worden de bladeren op bamboematten gelegd, waardoor ze worden gekneusd en bepaalde verbindingen naar de oppervlakte komen om te oxideren. Zo kan de boer het oxidatieproces versnellen en uiteindelijk deze perzik- of bloemige smaken in de thee krijgen. 

De oxidatie stoppen 

Nadat de boer het oxidatieproces heeft versneld, is het tijd om het te stoppen. Dit gebeurt door verhitting toe te passen, en in het geval van eendenpoep oolong gebeurt dit door middel van een pan-stookmethode. Nadat de bladeren zijn verhit, oxideren ze niet verder en kunnen ze worden gebakken op houtskool voor een warmere, meer geroosterde smaak.

De bladeren worden in een reepvorm gerold in plaats van in een bolvorm en de theekleur is vrij donker. Omdat de thee wordt gemaakt van de oudere bladeren van de theeplant, zijn ze vrij groot en nemen ze veel ruimte in beslag in hun verpakking.

 

Hoe smaakt eendenpoep oolong?

Zoals veel Dancong oolongtheesoorten heeft de eendenpoep oolong een intense mineraliteit die zwaar op de tong drukt en een aangenaam tintelend mondgevoel kan veroorzaken. Deze thee zet een doorschijnende, amberkleurige drank.

Het aroma bevat veel van deze bloemige tonen, wat een van de redenen is waarom sommigen de naam willen veranderen in kamperfoelie aroma oolong. 

Er zijn wat van deze zoetere gedroogde honing- of fruittonen in de smaak van eendenpoep oolong, maar de dominante smaaktonen neigen naar de bloemige kant.

Terug naar blog
1 van 4