Alles wat u moet weten over de theeceremonieset

Tijdens de Japanse groene theeceremonie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste theeceremonieset.

In het eerste deel van dit artikel bespreken we alle accessoires voor de traditionele theeceremonie met een gedetailleerde uitleg en afbeeldingen.

In het tweede deel leggen we je stap voor stap uit hoe je de Japanse theeceremonieset gebruikt. Laten we zonder verder oponthoud beginnen met thee zetten! 🍵🍃

 

Definitie van de theeceremonieset 

De Japanse theeceremonie is een traditionele vorm van theeceremonie en een Japanse culturele activiteit die de ceremoniële voorbereiding en presentatie van ceremoniële matcha

Daarom bespreken we in dit artikel de Japanse theeceremonieset, de complete collectie van benodigdheden voor de Japanse theeceremonie die gebruikt worden bij het bereiden en serveren van thee. 

 

Waaruit bestaat een traditionele theeceremonieset?

Er zijn veel verschillende benodigdheden voor de Japanse theeceremonie die betrokken zijn bij de bereiding van matcha-thee.

Hier bespreken we er zoveel mogelijk, van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen tot de minst gebruikte benodigdheden voor de Japanse theeceremonie.

Sommige van de gebruiksvoorwerpen die in de theeceremonieset worden gebruikt, ken je misschien al omdat ze zo alomtegenwoordig zijn, en andere zul je nauwelijks zien als je een Japanse theeceremonie bijwoont.

In totaal zijn er 19 gebruiksvoorwerpen betrokken bij de Japanse theeceremonieset, namelijk: Stoel, Chakin, chasen, Chashaku, Chawan, Fukusa, Furo, Futaoki, Hishaku, Kama, Kaishi, Kensui, Kobukusa, Mizusashi, Kensui, Sensu, Shifuku, Ro en Yakan. Laten we ze allemaal in detail bespreken!

 

Stoel

De stoel is een ander belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonieset. Dit is de theebus die gebruikt wordt om matchapoeder in te bewaren voor speciale theeceremonies. Hij is gemaakt van dikke klei en heeft een zegel aan de bovenkant, bijna als een kurk.

Dit moet niet verward worden met de natusume, een ander type theebus gemaakt van lak.

Het verschil tussen de stoel en de natsume

Het verschil is dat de stoel gebruikt wordt voor Japanse theeceremonies met koicha of dikke thee. Dit is een speciale matchapasta gemaakt met een dubbele hoeveelheid poeder en de helft van de hoeveelheid water.

Deze is alleen bedoeld voor speciale gelegenheden en je moet een extreem zachte matcha gebruiken zoals de Matcha Washimine om koicha te maken, anders wordt het erg bitter.

 


Chakin

De chakin is een van de twee theedoeken die gebruikt worden in de theeceremonieset. Deze handdoek mag nat worden, wat hem onderscheidt van de Fukusa, die bedoeld is om droog te blijven.

De chakin is gemaakt van hennep en wordt specifiek gebruikt om de chawan schoon te maken of matcha kom, waar we later op terugkomen.

Dit zuiveringsproces benadrukt een van de kernprincipes van de theeceremonie, namelijk zuiverheid, waardoor de chakin een nog belangrijker onderdeel is van de Japanse theeceremonieset.

 


chasen

De chasen of matcha garde is het meest herkenbare keukengerei in de theeceremonieset. Dit is het beste gereedschap om de perfecte kop matcha-thee te kloppen.

Hij is gemaakt uit één stuk bamboe en heeft 100 kleine borstelharen die door het water bewegen om lucht in de thee te blazen.

Dit zorgt voor een mooi schuim op de matcha, wat de thee een zachtere en romigere smaak en consistentie kan geven.

 

 

Chashaku

De chashaku is speciaal ontworpen als de beste lepel om matchapoeder mee op te scheppen en is een belangrijke aanvulling op de theeceremonieset.

Het ontwerp lijkt misschien eenvoudig, maar hij heeft een paar belangrijke kenmerken die het zetten van matcha-thee gemakkelijker maken.

Ontwerp van de chashaku

Ten eerste heeft hij een meer verticaal ontwerp, vergeleken met het horizontale ontwerp van de meeste lepels.

Dit maakt het makkelijker om uit smallere bakjes te scheppen, zoals een matchablik. Ten tweede is de chashaku een geweldig meetinstrument.

Alles wat je nodig hebt zijn twee volle lepels chashaku en je hebt de perfecte hoeveelheid poeder om je matcha-thee te maken.

 

 

Chawan

Na de chasen is de chawan matcha-kom waarschijnlijk het tweede bekendste gebruiksvoorwerp in de Japanse theeceremonieset.

Deze kom ziet er op het eerste gezicht misschien uit als een gewone kom, maar hij heeft een paar belangrijke kenmerken die de theeceremonie verbeteren.

Ontwerp van de chawan

Ten eerste heeft hij steilere randen, waardoor het makkelijker is om de matcha te kloppen. Hij is ook gemaakt van dikke klei, wat de thee een gevoel van belangrijkheid geeft en het helpt ook om de matcha-thee warm te houden zolang deze voorverwarmd is.

Ten slotte heeft het meestal een mooi ontwerp aan de zijkant, dat naar de gast toegedraaid moet worden om een van de kernprincipes van de Japanse theeceremonie te demonstreren.

Een van de kernprincipes van de Japanse theeceremonie is respect, en dit wordt getoond door de gast anderen de mooiste kant van de theekom te laten zien terwijl hij of zij de matcha-thee drinkt.



Fukusa

De fukusa is de tweede handdoek die in de Japanse theeceremonieset. In tegenstelling tot de Chakin is deze handdoek bedoeld om droog te blijven en wordt hij gebruikt om de voorwerpen die bij de theeceremonie worden gebruikt, zoals de natsume en de chashaku, te reinigen.

Deze doek is gemaakt van zijde en wordt om het middel van de theemeester gedragen. Hij wordt uitgevouwen vóór de theeceremonie.

Nadat de theemeester de fukusa heeft gebruikt, vouwt ze hem op dezelfde manier weer op en hangt hem weer aan haar riem.

 


Furo

Dit is de draagbare verwarmer voor de ijzeren pot die in de Japanse theeceremonieset. Deze wordt meestal in de lente en zomer gebruikt en is meestal gemaakt van brons.

De Furo heeft een kleine opening aan de binnenkant om lucht binnen te laten en de kolen goed te laten branden. Hierdoor kan hij het water voor de theeceremonie verwarmen en is hij gemakkelijk te vervoeren.

 

 

Futaoki

De Futaoki is een zeldzaam onderdeel van de theeceremonieset. Aan het begin van de Japanse theeceremonie wordt de futa, oftewel het deksel van de ketel, op de kama (ijzeren pot) geplaatst om het water warm te houden.

Vervolgens wordt de hishaku of bamboelepel op de futaoki geplaatst totdat de gastheer het eerste kopje water uit de ijzeren pot schept.

Vervolgens plaatst de theemeester het deksel van de ketel op de futaoki. De meeste futaoki zijn gemaakt van bamboe met een klein knobbeltje in het midden, maar het is niet ongebruikelijk om er ook een van keramiek of porselein te vinden.

 


Hishaku

De hishaku is een ander bekend gebruiksvoorwerp in de Japanse theeceremonieset. Dit is de bamboelepel waarmee het water uit de ijzeren pot in de matchakom wordt geschept.

De theemeester gebruikt ongeveer een halve hishaku vol water om de matchathee te bereiden.

Een hishaku kan ook buiten de tempels worden gebruikt als onderdeel van het reinigingsritueel, maar deze zijn meestal groter.

 

 

Kama

De kama is de ijzeren pot die gebruikt wordt om het water te verwarmen en is daarom een zeer belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonieset.

Wanneer u de theeruimte binnenloopt, ziet u misschien een vierkant dat in de tatamimatten is uitgehouwen.

Hier bevindt zich de kama of ijzeren pot, bekleed met een bronzen, hittebestendig materiaal met op de bodem ook hete cola. Deze hete kolen dienen om het water tijdens de theeceremonie warm te houden.

 


Kaishi

De kaishi is het papieren servet dat gebruikt wordt om de zoetigheden te serveren en kan worden beschouwd als onderdeel van de theeceremonieset. Tijdens de theeceremonie krijgt de gast meestal een soort zoetigheid of "wagashi" aangeboden om bij de thee te nuttigen.

Wat is het doel van het serveren van de wagashi?

De wagashi dient twee doelen: het eerste is om de gast een speciaal geschenk aan te bieden om de band met de gastheer of gastvrouw te versterken.

De tweede is om het thema van de theeceremonie te bepalen. Wagashi kan artistiek worden gecreëerd om verschillende ideeën of seizoenen over te brengen, dus het helpt echt om de toon van de hele theeceremonie te zetten.

De kaishi wordt meestal door de theemeester bewaard, klaar voor gebruik, maar kan ook door de gast worden bewaard. Deze papieren servetten zijn erg klein en gemakkelijk op te bergen.

 

 

Kensui

De kensui is de kom met afvalwater die tijdens de theeceremonie wordt gebruikt. Dit lijkt misschien geen belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonieset, maar het speelt wel een belangrijke rol.

Nadat de theemeester de theekom en de garde heeft voorverwarmd, moet ze het water weggooien. De kensui maakt het gemakkelijk om dit water weg te gieten zonder de theekamer te hoeven verlaten en de theeceremonie te onderbreken.


Kobukusa

Dit is een dikkere zijden doek die wordt gebruikt om de matchakom te presenteren. Dit wordt niet gebruikt om het theeservies schoon te maken, maar eerder om het te beschermen.

Vergeleken met de Fukusa is de Kobukusa gemaakt van een veel dikker materiaal en bevat hij vaak meer decoratieve patronen.

Hij wordt op de tatamimat geplaatst en vervolgens wordt de chawan er bovenop gelegd voor de gast. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij speciale theeceremonies waarbij koicha wordt gedronken.

Dit is een van de benodigdheden voor de Japanse theeceremonie die je misschien niet per se ziet als je deelneemt aan een ceremonie, maar die er desalniettemin bij betrokken is.

 

Mizusashi

De Mizusashi is een ander onderdeel van de theeceremonieset die je misschien niet opmerkt tijdens een gewone theeceremonie. Deze container wordt gevuld met koud water en wordt gebruikt om de Kama of ijzeren pot tussen de theeceremonies door bij te vullen.

Hij is meestal gemaakt van klei en heeft een deksel. Dit is een belangrijk hulpmiddel bij het decoreren van de theeceremonie, hoewel je hem misschien niet tijdens de ceremonie zelf ziet.

 

Natsume

De natsume is een ander type theebus. Deze maakt deel uit van de theeceremonieset voor het bereiden van "usucha" of dunne thee. Zoals we al eerder vermeldden, wordt de stoel gebruikt als er koicha of dikke thee wordt bereid tijdens een speciale theeceremonie.

De natsume is meestal gemaakt van gelakt of onbewerkt hout en dankt zijn naam aan de gelijkenis met de jujubevrucht, die in het Japans natsume wordt genoemd. 

 

Sensu

De sensu is misschien wel het minst gebruikte voorwerp van de theeceremonieset. Sterker nog, de sensu wordt eigenlijk helemaal niet gebruikt!

Deze opvouwbare waaier wordt volledig opgevouwen voor de gast gehouden als een beleefd gebaar tijdens de theeceremonie. Dit is een van de benodigdheden voor de Japanse theeceremonie die je zelden zult vinden, maar hij wordt nog steeds gebruikt.

 

 

Shifuku

Dit is de beschermende stoffen zak die voor de stoel wordt gebruikt. De stof is meestal bedekt met een decoratief patroon en heeft een trekkoord.

De stoel wordt in de shifuku-zak geplaatst en deze wordt dichtgeklapt om de stoel te beschermen tot hij klaar is voor gebruik. Hoewel dit technisch gezien een houder is voor een ander stuk van de theeceremonieset, gaat er veel werk in zitten en is het een kunstwerk op zich!


Ro

We noemden al eerder dat de furo in de lente en zomer wordt gebruikt in de theeceremonieset, maar in de herfst en winter wordt de Ro, oftewel de verzonken haard, gebruikt. Dit is de vierkante haard die in de tatamimat is gesneden, waar de kama in wordt ondergedompeld en heet wordt gehouden met brandende kolen.


Yakan

De yakan is de waterkan die wordt gebruikt om de mizusashi aan het einde van de theeceremonie bij te vullen. Dit lijkt misschien alsof er te veel containers worden gebruikt voor alleen water, maar elk onderdeel is een belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonieset.

Dit is het laatste onderdeel van de benodigdheden voor de Japanse theeceremonie, en het is er een die je misschien niet tijdens de ceremonie zelf ziet.


Japanse theeceremonieset: stap voor stap gebruiken

Nu we alle hulpmiddelen in de Japanse theeceremonieset, hebben besproken, laten we kort bespreken hoe je ze gebruikt. In deze korte handleiding nemen we je stap voor stap mee door de theeceremonie. 


Stap 1: Uitnodigingen

Voordat een formele theeceremonie kan beginnen, moet de gastheer/gastvrouw eerst uitnodigingen naar zijn/haar gasten sturen. Dit gebeurt enkele weken vóór de theeceremonie en het is erg belangrijk dat de gebruikte uitnodigingen er mooi uitzien. Zelfs voordat de theeceremonieset naar buiten wordt gebracht, is de theeceremonie al begonnen en is de esthetiek belangrijk.


Stap 2: De ceremonieruimte voorbereiden

Voordat de gasten arriveren voor de theeceremonie, moet de theeceremonieruimte worden voorbereid. Dit bestaat uit 3 fasen. Eerst moet de theeceremonieruimte worden schoongemaakt.

De decoraties van de ruimte

De theeceremonie moet zeer spaarzaam worden gedecoreerd en er mag niets zijn dat de gasten afleidt van de ceremonie zelf of de benodigdheden voor de Japanse theeceremonie.

Nadat de theeceremonieruimte is schoongemaakt, is het tijd om het thema van de theeceremonie te bepalen.

Het thema van de theeceremonie bepalen

Hoewel de theeceremonieruimte weinig decoraties heeft, kan het thema van de ceremonie worden bepaald met het bloemstuk en de rol die aan de muur van de ruimte hangt. Deze rol toont meestal een korte zin of gedicht om de toon van de ceremonie te zetten.

Ten slotte kan een deel van de Japanse theeceremonieset naar voren worden gehaald. Niet alle gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld, alleen de basisbenodigdheden zoals de kensui, kama en mizusashi. Dit zijn de zwaarste objecten in de theeceremonieset. De rest van de objecten kan later worden binnengebracht, zodra de gasten zijn gearriveerd.


Stap 3: De gasten ontvangen

Gasten die zijn uitgenodigd voor de theeceremonie wachten meestal buiten in de tuin totdat ze officieel door de gastheer of gastvrouw in de theeruimte worden uitgenodigd. De tuin rondom de theeceremonieruimte is bedoeld als een verlengstuk van de natuur zelf. Dit vertegenwoordigt een van de kernprincipes van de Japanse theeceremonie: harmonie, in dit geval harmonie met de natuur.

Nadat ze zijn aangekondigd, trekken de gasten hun schoenen uit en betreden ze de theesalon. Vervolgens wassen ze hun handen als symbool van hun reiniging.

Hoe gasten de ruimte binnenkomen

Vroeger kwamen gasten de theesalon binnen via een kleine deur. Dit dwingt elke gast van de theeceremonie om te buigen voordat ze de ruimte betreden, ongeacht hun status. In de theesalon zijn alle gasten gelijk, ongeacht hun status buiten de theesalon.

Zitten en serveren

Zodra de gasten de theesalon binnen zijn, gaan ze zitten. De gastheer of gastvrouw begroet elke gast.

Als er zoetigheden of wagashi uit de Japanse theeceremonie worden aangeboden, worden deze gedurende deze tijd aan elke gast geserveerd. Zowel de gastheer als de gast buigen tijdens deze uitwisseling naar elkaar.


Stap 4: Reinigen van de gereedschappen

Zoals eerder vermeld, is zuiverheid een belangrijk principe van de Japanse theeceremonie. Dit is waar de theeceremonieset om de hoek komt kijken. De theemeester haalt de Fukusa tevoorschijn en veegt de chashaku, hishaku en natsume af. Dit gebeurt in het bijzijn van de gasten om de zuiverheid van de theeceremonieset.


Stap 5: Dunne Matcha-thee bereiden

Tijdens de Japanse theeceremonie bereidt de gastheer dunne matcha-thee door een reeks precieze stappen te volgen.

Water toevoegen

Eerst wordt er met een hishaku heet water uit de kama geschept en in de chawan gegoten om deze voor te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de matcha-thee gedurende de hele ceremonie warm blijft.

Weken en voorverwarmen

De chasen, of bamboe matcha garde, wordt vervolgens in water geweekt om hem soepeler te maken en minder snel te breken door de delicate haren. De chasen en chawan zijn de enige gebruiksvoorwerpen in de theeceremonieset die voorverwarmd moeten worden.

Zodra de theeset klaar is, wordt het water weggegooid en wordt de chawan schoongemaakt met de chakin doek.

Het toevoegen van het matchapoeder

De theemeester opent vervolgens de natsume, pakt de chashaku en schept twee porties matchapoeder in de chawan. Meestal wordt het poeder vooraf in de natsume gezeefd om klontering te voorkomen.

Het kloppen van de matcha

Daarna wordt een schepje heet water aan de chawan toegevoegd en wordt de thee krachtig geklopt met de chasen.

De zijkanten van de kom worden geschraapt en snelle zigzagbewegingen creëren een lichtgroen schuim op het oppervlak van de matcha. De garde wordt teruggetrokken en de kom wordt omgedraaid om de gast zijn bedrukte kant te laten zien.

Op dit punt zijn de meeste gebruiksvoorwerpen in de theeceremonieset gebruikt.


Stap 6: Dikke Matcha-thee bereiden

Dikke thee of koicha wordt tijdens de theeceremonie bereid, maar alleen voor speciale gelegenheden. Om deze thee te maken, moet de theeceremonieset wordt op een vergelijkbare manier gebruikt, maar het belangrijkste verschil is dat er een andere hoeveelheid poeder wordt gebruikt.

Om dit te maken, gebruikt de gastheer twee keer zoveel poeder en de helft van de hoeveelheid water. Dit maakt de thee erg smaakvol en erg dik.

Omdat de thee zo dik is en van gast op gast wordt doorgegeven, gebruikt elke gast zijn eigen kaishi of papieren servetje om de kom schoon te maken voordat hij deze doorgeeft aan de volgende gast.


Stap 7: Reinigen van het gereedschap

Na de theeceremonieset is gebruikt, worden alle gebruiksvoorwerpen door de gastheer/gastvrouw schoongemaakt. Dit onderstreept natuurlijk nogmaals het concept van puurheid. Op dit punt kunnen de gastheer/gastvrouw en de gasten de gelegenheid aangrijpen om het vakmanschap van het theeservies te observeren en de kwaliteit ervan te waarderen. theeceremonieset


Stap 8: Gasten vertrekken

Nadat alle stappen zijn doorlopen, mogen alle gasten vertrekken. De gastheer of gastvrouw buigt voor elke gast afzonderlijk bij het vertrek. De formele theeceremonie kan tot 4 uur duren, aangezien er doorgaans een maaltijd wordt geserveerd. De duur is afhankelijk van het seizoen en het soort maaltijd.


Waar kan ik een theeceremonieset krijgen?

Als u op zoek bent naar een theeceremonieset, Alle belangrijkste tools vind je op onze website. Bekijk onze Matcha theeserviezen sectie om verschillende soorten matchakommen, matchathee, matcha-kloppers en matchalepels te bekijken.

Je zou alles moeten kunnen krijgen wat je nodig hebt om je reis in de wereld van de theeceremonie te beginnen. Misschien organiseer je er ooit wel zelf een!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4