Moet je een matcha zeef Als je je voorbereidt Matcha thee?
Op dit punt heb je misschien onze video's gezien waarin we het matchapoeder in een kom zeven voordat je de matchathee klaarmaakt, maar is dit echt nodig?
In dit artikel gaan we het kort hebben over de matcha zeef en waarom je er misschien een wilt gebruiken. Laten we zonder verder oponthoud beginnen.
Â
Wat is een matcha zeef?
A matcha zeef of Furui is de zeef die gebruikt wordt om matchathee te maken. Er zijn bepaalde soorten matcha zeefjes die speciaal ontworpen zijn voor het zeven van matchapoeder, maar deze zijn niet per se nodig. Elk type metalen zeefje kan een matcha zeef, zijn, zolang het maar de juiste maat heeft.
Deze matcha zeefjes zijn ook verkrijgbaar in plastic, omdat sommigen geloven dat het metaal de smaak van de thee negatief kan beĂŻnvloeden. Matchapoeder. Wij vermijden zoveel mogelijk plastic, dus houden we het bij metaal. matcha zeef. Idealiter is dit zeefje klein genoeg om op de matchakom te rusten, zodat het poeder er direct in gezeefd kan worden.
Â
Wat zijn de voordelen van een matcha zeefje?
Wanneer je een blikje matchathee opent, wordt de fijne Matchapoeder aan de luchtvochtigheid blootgesteld. Dit zorgt er direct voor dat er klontjes in het matchapoeder ontstaan. Dit is geen teken van matcha van slechte kwaliteit, noch dat het matchapoeder bedorven is. De klontjes kunnen echter wel de smaak van je thee negatief beĂŻnvloeden.
Wanneer de matchaklontjes in water worden ondergedompeld, vallen ze niet volledig uit elkaar. Dit betekent dat de matcha niet gelijkmatig met het water kan mengen. De thee krijgt een waterigere smaak in plaats van een rijke, romige smaak. De textuur wordt ook korreliger en onaangenaam.
Het goede nieuws is dat je dit probleem kunt oplossen met een eenvoudige matchazeef. Door het matchapoeder door de matcha zeef, te duwen, kun je de klontjes losmaken. Wanneer je de matcha garde boven de matcha kom plaatst en het poeder goed zeeft, zou er een fijn groen poeder zonder klontjes op de bodem moeten overblijven.
Als je echt een stap verder wilt gaan, kun je beginnen met een klein beetje water toe te voegen aan de Matchapoeder en dit tot een pasta te roeren. Wanneer de matcha in deze pastavorm is, kun je de klontjes beter zien en gladstrijken. Daarna kun je de rest van het water toevoegen, opkloppen en genieten van je gladdere matcha-thee.
Â
Worden ze in de Japanse theeceremonie gebruikt met een matcha-zeef?
De traditionele matcha zeef of Furui wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie, maar je ziet het misschien niet. Het matchapoeder wordt van tevoren gezeefd voordat het samen met de natsume naar de theekamer wordt gebracht.
Als je ooit de kans krijgt om deel te nemen aan de Japanse theeceremonie, zul je merken dat de theemeester fijn gezeefd Matchapoeder, uitschept, maar je ziet hem misschien niet fysiek de matcha zeef. De matcha-zeef is desalniettemin een belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonie en een belangrijk hulpmiddel bij het maken van matcha-thee.
Â
Hoe gebruik je de matcha zeef?
Matcha zeef stap 1:
Plaats de matcha zeef bovenop de matcha kom of chawan. De meeste van deze matcha zeefjesmoet een randje aan het uiteinde hebben zodat hij bovenop de matchakom kan balanceren.
Matcha Zeef Stap 2:
Doe 2 gram matchapoeder in de zeef. Dit is de perfecte hoeveelheid voor een kom matchathee.
Matcha Zeef Stap 3:
Gebruik een lepel om het matchapoeder door de zeef te duwen. Dit zou minder dan een minuut moeten duren om al het poeder erdoor te krijgen, maar de tijd kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid poeder die je gebruikt.
Matcha Zeef Stap 4:
Nadat je een laagje fijn gezeefd poeder op de bodem van de matcha kom, kun je het water toevoegen en beginnen met het zetten van je thee. Wat betreft de watertemperatuur, hebben we ontdekt dat een temperatuur tussen de 60 en 80 graden Celsius (140 en 175 graden Fahrenheit) goed werkt voor matcha. Als het water te koud is, is het moeilijker te mengen en als het water te heet is, kan de thee bitter worden.
Als het op het mengen van thee aankomt, is de chasen of bamboe matcha garde het beste hulpmiddel. Geen enkel ander hulpmiddel komt in de buurt van het creëren van dat gladde schuim bovenop de matcha-thee. Dit schuim zorgt er niet alleen voor dat de matcha er mooi uitziet, maar geeft hem ook een lichtere textuur en smaak.
Â
Waar kun je de matcha-zeef nog meer voor gebruiken?
Naast het gebruik van de matcha-zeef voor het bereiden van een kom matcha-thee, kan hij ook voor allerlei andere creaties worden gebruikt. Net zoals de klontjes de consistentie van een kom Matcha thee, kunnen ze ook van invloed zijn op bakproducten.
Stel je voor dat je aan het bakken bent matcha brownies of matcha koekjes. Je wilt ervoor zorgen dat de Matchapoeder gelijkmatig door het beslag wordt gemengd. Als het matchapoeder niet gelijkmatig verdeeld is, zullen sommige hapjes niet veel smaak hebben en zullen andere hapjes naar niets anders dan matcha smaken.
Door de Matchapoeder door het beslag te zeven, meng je het gelijkmatig en haal je het maximale uit de smaak. Iedereen die ooit heeft gebakken, weet dat het belangrijk is om de ingrediënten goed te mengen. Net zoals je geen klontjes bloem of suiker in je matchakoekjes wilt, wil je ook geen klontjes matchapoeder in de koekjes.
Als je klaar bent met het bakken van je matchadessert, ben je nog niet klaar met de matcha zeef! Je kunt het ook gebruiken om de desserts te bestrooien met een fijn laagje matchapoeder. Net zoals je een gewone metalen zeef gebruikt om poedersuiker over brownies te strooien, kun je hiervoor ook de matcha zeef gebruiken. Het kan echt een wereld van verschil maken qua esthetiek en de matcha-smaak echt tot zijn recht laten komen.
Â
De matcha-zeef gebruiken voor matcha-gerechten
We maakten vroeger veel matcha-gerechten en bleven de matcha zeef gebruiken omdat het matchapoeder makkelijk aan gerechten toe te voegen was. Matcha combineert bijvoorbeeld heel goed met een banaan, maar het kan een rommeltje zijn om de banaan in het matchapoeder te dopen of het matchapoeder met je vingers over de banaan te strooien. Hier komt de matcha zeef van pas!
Het enige wat we hoefden te doen was een paar plakjes banaan op een bord te snijden en daar vervolgens het matchapoeder overheen te zeven. Dit was een makkelijke manier om de hoeveelheid matchapoeder te controleren en ervoor te zorgen dat er niet te veel geknoei ontstond.
Het matchapoeder kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld over vanille-ijs te strooien, of zelfs over een croissant, zoals we onlangs hebben geprobeerd. Als het gaat om het direct combineren van matcha met eten, lijken er twee methoden te zijn die werken. De eerste is door dematcha zeef om matchapoeder over het eten te strooien, en de tweede is om de koicha te gebruiken.
Koicha is een dikke matchapasta gemaakt met twee keer zoveel poeder en de helft van de hoeveelheid water. Deze wordt normaal gesproken puur gedronken tijdens speciale theeceremonies, maar kan ook nuttig zijn bij het combineren van gerechten en matcha lattes. Hoe dan ook, het is nog steeds belangrijk om alle klontjes uit de matcha te verwijderen wanneer je deze gerechten combineert, en de matcha zeef is daarvoor het perfecte hulpmiddel!
Â
Waar kan ik een matcha zeefje kopen?
Als je online zoekt naar een matcha zeef of Furui , zou je een paar verschillende opties moeten kunnen vinden. Probeer er indien mogelijk een te vinden met een draadhandvat en een lipje, zodat je hem op de matcha kom. Zoek er ook een met een relatief fijne maaswijdte, want matchadeeltjes zijn erg klein en om ze te scheiden heb je een zeef met een zeer fijne maaswijdte nodig.
Ik hoop dat je deze gids nuttig vond. Hoewel de matcha zeef een groot verschil kan maken in de algehele smaak van je matcha-thee, is het geen reden om niet te beginnen met matcha-thee als je er geen hebt. Matcha kan een leuke ervaring en een ritueel zijn om van te genieten, en we hebben een aantal geweldige matcha-theesets om je op weg te helpen.
Met de Matcha proefpakket, Je kunt 21 verschillende soorten matcha-thee uit heel Japan proberen en je krijgt de matcha kom, matcha garde en matchalepel bijgeleverd. Je krijgt niet alleen verschillende premium matcha-theesoorten, geteeld zonder pesticiden, maar je krijgt ook alle benodigde tools om de thee te bereiden. Door onze thee te bestellen, steun je niet alleen ons, maar ook de tientallen getalenteerde boeren met wie we het voorrecht hebben samen te werken.