Gyokuro Poeder, gedetailleerde analyse door een theekenner

Gyokuro poeder wordt vaak vergeleken met Matchapoeder, maar er is een klein verschil tussen de twee. In dit artikel gaan we het onderzoeken Gyokuro en zie wat het maakt Gyokuro groene theepoeder verschilt van matchapoeder 🍵🌱

 

wat is Gyokuro poeder?

Om te begrijpen Gyokuro groene theepoeder, je moet eerst begrijpen Gyokuro  versus matcha. Matchapoeder wordt gemaakt van tenchabladeren, terwijl Gyokuro poeder wordt gemaakt van Gyokuro theebladeren. Laten we kort het productieproces van deze twee theesoorten doornemen, zodat u de overeenkomsten en verschillen kunt zien. 

 

 Gyokuro poeder

Hoe is Gyokuro Gemaakt

Te overwegen Gyokuro , De Gyokuro plant moet 3 weken voor de oogst in de schaduw staan om deze zoete en hartige smaak te ontwikkelen. Vervolgens selecteert de boer de bovenste 3 blaadjes en verwerkt deze direct na de oogst. 

Zoals de meeste Japanse groene theeën, Gyokuro Thee wordt gestoomd om het oxidatieproces te stoppen en de groene kleur en smaak van de bladeren te behouden. Na het stomen worden de bladeren gedroogd en gerold. Om deze strakke naaldvormige bladeren te krijgen, Gyokuro De bladeren worden via een extra rolproces geplukt, waarvoor een extra machine nodig is.

 

Matchapoeder

hoe wordt matcha gemaakt

leuk vinden Gyokuro , Matcha wordt ook gemaakt van theeplanten die drie weken voor de oogst in de schaduw hebben gestaan. De bovenste drie scheuten van de theeplant worden geselecteerd en later verwerkt. Dit is waar het verschil zit tussen matcha en Gyokuro theepoeder ontstaat.

De stengels en bladeren van de thee moeten worden gescheiden voordat deze wordt vermalen tot eersteklas, ceremoniële matcha. Zodra de stengels zijn verwijderd, wordt de thee "tencha" genoemd en is het nog maar één stap verwijderd van matcha. Het enige wat nog hoeft te gebeuren, is dat de tenchabladeren in een grote granietmolen tot een extreem fijn poeder worden vermalen. 

Inzicht in de productie van matchapoeder

Bent u geïnteresseerd in het volledige productieproces van matcha? Dan hebben we het juiste artikel voor u! Bekijk ons artikel 👉 Hoe wordt Matcha gemaakt?

 

Het verschil tussen matcha en Gyokuro poeder

Tencha

Matcha heeft zijn steeltjes verwijderd

In tegenstelling tot  Gyokuro , matcha groene theepoeder tijdens het productieproces de stelen moeten worden verwijderd.

Het belangrijkste verschil tussen  Gyokuro vs tencha Is dat bij tencha de steeltjes verwijderd zijn. Zodra de steeltjes verwijderd zijn, wordt de thee als tencha beschouwd en is het nog maar één stap verwijderd van matcha. 

Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee theesoorten. De steeltjes worden tijdens het productieproces verwijderd om de smaak te verzachten, zodat de smaak van Gyokuro theepoeder is misschien niet zo zacht als matcha, maar kan wel erg lekker zijn.

 

Gyokuro theepoeder heeft een iets lager cafeïnegehalte

Gyokuro cafeïnegehalte is iets lager door het verwijderen van de stengels. De theeplant produceert cafeïne als verdedigingsmechanisme tegen insecten. De jongere, zachtere spruiten worden gebruikt om Gyokuro Matcha produceert meer cafeïne omdat ze meer bescherming nodig hebben. Omdat de stengels sterker zijn dan de bladeren, produceren ze slechts ongeveer ⅓ van de cafeïne die de bladeren produceren. 

In tegenstelling tot  Gyokuro matcha groene theepoeder heeft deze stengels verwijderd en daardoor bevat matchapoeder, gram voor gram, de meeste cafeïne van alle theesoorten. Dit wil niet zeggen dat een kopje Gyokuro zal meer cafeïne bevatten dan een kopje matcha, omdat Gyokuro wordt meestal bereid met 5 gram bladeren en matcha met 2 gram poeder. 

 

Bonusvraag 🍃

Weet je welke theesoorten het hoogste en laagste cafeïnegehalte hebben? We hebben twee artikelen geschreven waarin we alle details over het cafeïnegehalte van elke theesoort bespreken. Lees ook onze artikelen:

👉 welke thee heeft de meeste cafeïne

👉 8 Theesoorten met de laagste cafeïnegehalte: van laag naar hoog

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  • best Gyokuro regio

    Ontdek het beste Gyokuro Regio in de wereld

    De Beste Gyokuro Regio kan een controversieel debat zijn, maar in dit artikel onthullen we alle regio's waar de beste Gyokuro wordt geproduceerd

    Ontdek het beste Gyokuro Regio in de wereld

    De Beste Gyokuro Regio kan een controversieel debat zijn, maar in dit artikel onthullen we alle regio's waar de beste Gyokuro wordt geproduceerd

  • Gyokuro smaak

    wat doet Gyokuro Smaakt het?

    Gyokuro smaak kan moeilijk uit te leggen zijn aan mensen, dus we dachten dat we er een heel artikel over zouden schrijven! In dit artikel leer je wat Gyokuro Hoe...

    wat doet Gyokuro Smaakt het?

    Gyokuro smaak kan moeilijk uit te leggen zijn aan mensen, dus we dachten dat we er een heel artikel over zouden schrijven! In dit artikel leer je wat Gyokuro Hoe...

  • Gyokuro cafeïne

    wat is de Gyokuro Cafeïnegehalte?

    Gyokuro Het cafeïnegehalte behoort tot de hoogste ter wereld in thee. In dit artikel gaan we ontdekken waarom de cafeïne in Gyokuro  is zo hoog en ook hoeveel cafeïne er in...

    1 reactie

    wat is de Gyokuro Cafeïnegehalte?

    Gyokuro Het cafeïnegehalte behoort tot de hoogste ter wereld in thee. In dit artikel gaan we ontdekken waarom de cafeïne in Gyokuro  is zo hoog en ook hoeveel cafeïne er in...

    1 reactie
  • Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog? Ontdek het met onze Gyokuro Theeprijsgids: een overzicht Gyokuro teelt, oogst en productie

    1 reactie

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog?

    Waarom is de Gyokuro Is de theeprijs zo hoog? Ontdek het met onze Gyokuro Theeprijsgids: een overzicht Gyokuro teelt, oogst en productie

    1 reactie
1 van 4