oolong vs Sencha : Vergelijking en analyse van thee-expert

oolong vs Sencha is een vergelijking die veel mensen maken, maar in werkelijkheid verschillen deze theeën behoorlijk van elkaar. In dit artikel gaan we ze vergelijken. Sencha thee tegen oolong als het gaat om productie, smaak, cafeïnegehalte en meer.

Laten we deze twee zeer verschillende theesoorten eens bekijken en kijken wat ze op elkaar en wat ze onderscheidt. Voordat we beginnen, leggen we elk van deze theesoorten kort uit.

 

Vergelijking van de verschillen tussen oolong en Sencha  

wat is Sencha ?

 Sencha Theebladeren

Sencha is de meest voorkomende Japanse groene theesoort. Het wordt gemaakt van de jonge scheuten aan de bovenkant van de theeplant. Nadat de bladeren zijn geoogst, worden ze gestoomd, gerold en gedroogd.

De gedroogde Sencha De bladeren hebben de neiging om de vorm van een strak opgerolde naald aan te nemen. Dit houdt de smaak goed vast totdat deze in één keer kan worden vrijgegeven in een heerlijke groene infusie.

De smaak van Sencha Thee is over het algemeen iets zoeter dan andere groene theeën, met een vleugje van deze grassige smaak en een citrusachtige scherpte.

Wat is Oolong?

Oolongbladeren

Je bent misschien bekend met groene thee en zwarte thee, maar oolong is voor de meesten een nieuwe thee. Je kunt oolong zien als een thee die ergens tussen groene thee en zwarte thee in zit. Terwijl groene thee niet geoxideerd is en zwarte thee volledig geoxideerd, bevindt oolongthee zich ergens daartussenin.

De theebladeren worden na de oogst verwelkt en gerold. Door het rollen wordt het blad gekneusd en komen verschillende enzymen naar de oppervlakte. Dit versnelt het oxidatieproces, omdat het binnenste bladmateriaal aan zuurstof wordt blootgesteld. Zo krijgt oolongthee veel van zijn fruitige of bloemige tonen.

Een paar uur later moet de oxidatie worden gestopt door de bladeren te verhitten. Oolongthee kan ook op houtskool worden gebrand, wat de smaak sterk beïnvloedt en ervoor zorgt dat de thee meer geroosterde tonen krijgt.

 

de productie van Sencha vs Oolong thee

Tijdens het productieproces zijn er een paar belangrijke verschillen die leiden tot grote verschillen in oolong vs Sencha . Laten we ze elk kort bespreken.

Het plukken van Sencha tegen Oolong

Sencha wordt meestal gemaakt van de jongere scheuten van de theeplant. Deze jongere scheuten worden beschouwd als de meest voedzame en zachtste van smaak.

Oolongthee daarentegen wordt gemaakt van de oudere theebladeren. Omdat er zoveel werk zit in de productie van oolongthee, zijn de bladeren niet zo belangrijk, maar kan de smaak tijdens de verwerking worden gemanipuleerd.

Het verhitten van Sencha tegen Oolong

oolong vs senca.jpg

Wanneer theebladeren worden geplukt, beginnen ze direct te oxideren. Dit oxidatieproces kan worden gestopt door verhitting toe te passen, waardoor de enzymen die oxidatie veroorzaken, worden gedeactiveerd. Met een groene thee zoals Sencha , Het is zo belangrijk om de bladeren vrijwel direct na de oogst te verhitten, zodat ze hun frissere, meer plantaardige tonen kunnen behouden.

Als je meer wilt weten over hoe groene thee smaakt, matcha en Sencha wordt gemaakt, lees er alles over in onze gids. 👉 hoe wordt matcha gemaakt

Oolong daarentegen kan gedeeltelijk worden geoxideerd, waardoor het niet direct na de oogst hoeft te worden verhit. Dit betekent niet dat de boer er per se alle tijd voor kan nemen, aangezien elke fase in het productieproces minutieus wordt gepland.

Het rollen van Oolong versus Sencha

Als je kijkt naar Sencha vs oolong thee, Je zult meteen merken dat de twee er anders uitzien. Dit heeft te maken met hoe de theebladeren worden gerold.

Oolongthee wordt ofwel in een strakke balvorm gerold, ofwel in een strookvorm. Sencha Thee daarentegen wordt strak opgerold tot dunne naaldvormige blaadjes. Beide manieren zorgen ervoor dat de smaak van de thee behouden blijft tot het moment dat de thee getrokken wordt.

 

oolong vs Sencha cafeïne

oolong vs Sencha cafeïne

Sencha cafeïne De hoeveelheid cafeïne per portie zal over het algemeen ongeveer 40 mg zijn, terwijl de hoeveelheid cafeïne in oolongthee kan variëren.

Hoewel oolongthee een zeer brede categorie thee is, kan een gemiddeld kopje ongeveer 36 mg cafeïne bevatten. We zullen in de volgende sectie bespreken waarom het cafeïnegehalte lager is.

Als je geïnteresseerd bent in een complete rangschikking van cafeïne in thee, kun je ons artikel bekijken: 👉 welke thee heeft de meeste cafeïne

 

Hoe de selectie van oolongthee versus Sencha beïnvloedt het cafeïnegehalte

De reden dat oolongthee de neiging heeft een lager cafeïnegehalte te hebben vergeleken met Sencha heeft te maken met de bladeren die gebruikt worden. Over het algemeen, Sencha wordt meestal gemaakt van jongere bladeren en oolongthee wordt meestal gemaakt van oudere bladeren.

De theeplant produceert cafeïne als afweermechanisme om zichzelf te beschermen tegen insecten. De jongere, zachtere bladeren hebben meer bescherming nodig en dus meer cafeïne. De oudere, hardere bladeren hoeven minder cafeïne te produceren, omdat ze minder kwetsbaar zijn. Dit is een van de belangrijkste redenen voor het verschil in cafeïne van oolong vs Sencha .

Als je meer wilt weten over de theeoogst, kun je er alles over lezen in onze 👉 Complete gids voor theeoogst

 

Wat Oolong thee en Sencha raden we aan?

Een zeldzame Japanse oolongthee

Hoewel de meeste oolongthee uit China komt, worden er in Japan ook een paar fantastische oolongtheeën geproduceerd. Deze oolongtheeën zijn over het algemeen lichter en bloemiger.

Na de afgelopen jaren in Japan te hebben gezocht, hebben we eindelijk een uitstekende Japanse oolongthee gevonden, geproduceerd door Miyazaki Sabou.

Onze Oolong Miyazaki Sabou Heeft bloemige tonen van sering en jasmijn, met een vleugje zoete gedroogde honing en een scherpe afdronk van groene appel. 

 

Sencha thee

Bij Nio Teas , wij hebben ook een grote selectie van Sencha thee. Tijdens onze reizen hebben we tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende soorten geproefd. Sencha thee. We hebben uiteindelijk een handvol van onze favorieten uitgekozen en waren zo blij dat we ze allemaal met jullie konden delen!

Deze theeën komen allemaal uit verschillende regio's, theeplantages, cultivars en productiestijlen! Als je op zoek bent naar een goede plek om te beginnen, raden we de fukamushi yamaga, een heerlijke diep gestoomde Sencha uit Shizuoka met een krachtige fruitige en gestoomde groentesmaak. Werkt ook prima als koude groene thee!

Terug naar blog

1 reactie

Good information especially your tea recommended teas.

Alyce

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4